Welkom bij The Personal Trainer Podcast. De plek waar jij als personal trainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en je klanten te halen.
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT. BAPT biedt niet alleen fitnessopleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken.
Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij een nieuwe aflevering van The Personal Trainer Podcast met opnieuw mezelf en co-host Michiel. Wat we vandaag gaan over hebben, we hebben een stelling en we gaan die stelling bespreken, onze meningen over die stelling. En de stelling van vandaag luidt intervaltraining is het beste voor vetverlies.
Michiel, ik laat u van start gaan. Ik ben benieuwd naar uw mening over die stelling. Mijn mening daarover is een beetje uitwijkend of dubbel.
Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken naar welke klant je voor je hebt. En hoe of wat vindt hij het leukst om te doen. Ik denk dat dat ook wel een belangrijke is, omdat ik persoonlijk zelf vindt intervaltraining heel leuk om te doen, maar er zijn andere mensen die het dan weer volledig gaan haten.
Is het ene beter voor vetverlies of niet? In mijn ogen, er zijn verschillende aspecten. De een heeft voordelen en de ander heeft voordelen. Zo gaat hij met high-intensity training een groter afterburning-effect creëren, wat interessant kan zijn.
Maar anderzijds ga je ook weer meer belasting op je zenuwstelsel aanleggen, bijvoorbeeld met intervaltraining. Ook desalniettemin heb ik eigenlijk... Mijn klant probeert daar ook altijd rekening mee te houden. Het is een soort interference-effect, eigenlijk.
Ik heb dat vroeger ooit in mijn opleiding besproken gehad met Menno Henselmans in die tijd. Het is het effect van wat is het doel van de klant? Wat wil de klant bereiken? Ga je cardio gebruiken om enkel en alleen vetverlies te realiseren? Kan intervaltraining zeker en vast een positieve draai hebben? Maar is het doel van die klant ook om zoveel mogelijk spiermassa bij te komen? Lijkt het mij niet interessant om high-intensity intervaltraining te toepassen op trainingsdagen. Op rustdagen zou ik het wel doen.
Op trainingsdagen zou ik dan meer kiezen voor steady-state cardio, puur omdat de high-intensity intervaltraining veel meer effect gaat hebben op de groei van de spiermassa direct na een training ten opzichte van wanneer de cardio losstaand wordt gedaan. Het hangt ervan af wie de klant is, wanneer de klant kan sporten en wanneer hij nog tijd heeft om die extra cardio te doen. Ja, klopt.
Advocaat van een duivel, als we puur kijken naar vetverlies, is intervaltraining dan het beste voor vetverlies? Enkel ja of nee? Ik zou zeggen nee. Oké, goed. Ik zou zeggen ja.
Maar de reden is het feit dat je daar je lichaam veel meer mee kunt activeren. Dat is een fout woord, maar dat je die verbranding veel meer kunt stimuleren. Maar, een heel belangrijke maar, en dat is een kanttekening die we hier moeten stellen.
We hebben het al gehad over intervaltraining en HIIT, of high-intensity training. Wie kan dat? Klopt. Er is een heel groot verschil tussen een beetje rapper fietsen, omdat je moet doorfietsen.
Dat is bijvoorbeeld een Tabata 2010. Er is een groot verschil tussen rapper fietsen en dan rusten of traag fietsen, of all-out gaan. Wie van onze klanten kan all-out gaan en dan komen tot de constatatie, of ik kom dan tot de constatatie, ik ga niet voor u spreken, dat intervaltraining initieel het beste is voor vetverlies, als we dat puur theoretisch, analytisch bekijken.
Maar bekijken we dat op een praktische manier met onze klanten... Het hangt ervan af wie je doelpubliek is. Die zijn daar niet klaar voor. Intervaltraining kan wel het beste zijn, maar dat wil zeggen dat je aerobische basis er moet zijn.
Dat je dat allemaal moet kunnen. Je moet het ook kunnen. Je moet ook intervaltraining willen zeggen, niet alleen all-out, maar ook rust.
Dus als je niet voldoende kan recupereren tijdens je rustpauze... Dan ga je er ook onderdoor. Dan blijft de constant hoog en dan is het geen intervaltraining meer. En daar ligt in mijn ogen de grootste struggle.
Puur alleen op vetverlies. Als we dan gaan naar die hypertrofie, om daar even op terug te koppelen, denk ik inderdaad, ben ik honderd procent van mening, dat intervaltraining daar niet het beste in is. Maar uiteindelijk is het hetzelfde effect ook met... Je gaat ook de spierhoeg gaan belemmeren met, wij spreken, een steady-state cardio.
Maar ik denk dat daarin vooral belangrijk is hoe lang je die cardio gaat uitvoeren en op welk moment van de training ga je dat doen. Ga je dat voor de training doen of direct na de training? Ik denk ook dat dat minim is. Ik denk niet dat dat... Als je zou zeggen bij een klant... Oké, ik wil een klant wat spiermassa bijkomen.
En we gaan die klant een half uurtje cardio extra laten doen. Dat gaat niet zo'n katabol effect hebben dat die spiermassa verborgen gaat. Ik heb het zelf nog niet kunnen om... Het moeilijke, denk ik, is... Je gaat dat ook nooit ondervinden.
Je kunt tegen een klant zeggen, doe nog een half uurtje extra cardio na een krachttraining. Die kan misschien positief resultaat halen. Maar wat als je die cardio op een andere dag zou inplannen? Hoe zou het lichaam dan reageren tegen iemand... Dat kun je moeilijk testen, want ieder lichaam herstelt anders.
Je zou op hetzelfde lichaam twee verschillende manieren moeten testen om te weten wat het uiteindelijk is. Maar daarin heb ik al onderzoeken gezien, ook in opleidingen, dat het wel zo is dat als je je kracht en cardio op dezelfde dag doet, er minimum zes uur tussen moet zitten. En wat voor jou het belangrijkste doel is, dat komt eerst.
Stel, hypertrofie is je doel. Ochtend krachttraining en s'avonds nog een beetje cardio. Idealiter is dat op aparte dagen.
Als het op aparte dagen is, zal het weinig tot geen enkele invloed hebben op je hypertrofieopbouw. Dan is de krachttraining wel interessant. Ja, klopt.
Als je zou zeggen, ik ga bijvoorbeeld... Ik doe mijn krachttraining van een uur, ik train benen, en ik ga daarna nog anderhalf uur wandelen. Dat is niet het ideale als je doel is om spiermassa op te bouwen. Dan is dat niet ideaal.
Ik denk ook dat we als personal trainer daar ons iets minder zorgen over moeten maken, omdat onze klant twee keer in de week sport. Dan hebben we al geluk als ze twee keer in de week komen en als ze niet afbellen. En daarnaast willen we echt wel dat ze nog bewegen.
Dus als personal trainer zitten we altijd in dat tussensegment. Puur hypertrofie, en dan hebben we het over bodybuilding, daar zijn striktere richtlijnen. Puur fatloss zijn striktere richtlijnen.
Wij willen de combinatie tussen de twee. Dat moeten we een beetje zien. Als we dan op het einde van de training nog tien minuten houden voor een conditie, ja, wat gaan we dan doen? Dan is tien minuten wandelen... Daar zijn we niet zo overdreven voor mee.
Dus ja, dan gaan we zorgen voor een vorm van een soort van finisher. Ik weet niet hoe jij dat soms aanpakt. Doe jij soms van die finishers op het einde van de training met klanten? Of is dat niet iets waar je... Ik heb dat vroeger, toen ik nog offline training gaf, heb ik dat ook zeker en vast wel gedaan.
Omdat toen ook het doel van mijn klanten niet per se was om spiermassa bij te komen, maar vooral om vet te verliezen en om meer te bewegen die gezondheid en die conditie omhoog te brengen. En op dat vlak maakte ik vooral ook heel veel gebruik van intervaltrainingen, tabata-circuitjes. Omdat ze op die moment, die hartslag spiekte een paar keer de lucht in, ze gaan iets meer calorieën verbranden.
Ik merkte wel dat dat sommige klanten ook gewoon leuk was, omdat ze op het einde van de training het gevoel hadden van... Ik heb heel veel gezweet, ik heb intensief gesport, en het mentale aspect voelde zich eigenlijk veel beter dan wanneer je enkel en alleen een volledige krachttraining geïnstalleerd hebt met klanten. En dat heb ik gaandeweg ook profondervondelijk meegemaakt, dat klanten achteraf zeiden van... Nu heb ik echt eens goed gesport, op zicht van een training waarbij we enkel zouden focussen op krachtoefeningen, waarbij ze dan misschien niet tot het uiterste willen gaan of proberen gaan of durven gaan, misschien zelfs. En dat ze dan vaak met zo'n tabata-oefeningetjes, ja, pompen, push-ups, burpies, noem maar op, dat ze dat wel willen doen, omdat dat voor hen intensief lijkt.
En die vorm van intensiteit is direct bij hen gelinkt naar ik ga meer vet verliezen. Klopt. En dat geeft die klanten een betere feel-good dan wanneer je enkel gaat focussen op krachttraining.
Het is supergoed dat je dat zegt, omdat dat ook een van de redenen is dat ik dat vroeger implementeerde. Omdat je vaak de opmerking krijgt van klanten, ja, het was een leuke training, maar ik heb niet gezweet. Dat kan bijna niet, want als je zelf intensief krachttraining doet, dan zweet je even hard als je op de loopbaan zou staan, bijzinsprekend.
Maar bij klanten kan zo'n finisher op het einde... En dan hoeft dat niet per se intervaltraining te zijn. Wat wij heel vaak deden, waren... We noemden dat strongman-finishers. Dat zijn gewoon oefeningen, modified strongman, die je implementeert vanuit strongman-circuits, zoals sleeppush, sleeppool, farmer walks... Dat zijn heel leuke dingen om te combineren.
Ja, allemaal zaken. Je maakt dan een soort van circuit waarbij je een on en off hebt. Vaak is dat 30 seconden on, 30 seconden off of 45 seconden, 15 seconden off.
Dat kan je zien afhankelijk van de klant. Conditioneel gezien is het ook interessant voor de meeste klanten, omdat het doelpubliek bij de meeste klanten, de gem population, ook altijd wel nood heeft aan een betere conditionering. Honderd procent.
Honderd procent. Want het doel van de klant mag dan wel zijn, misschien body composition, maar wij weten dat daar... Hoe beter je in conditie bent, hoe intensiever je je krachttrainingen kan doen. Dat wordt vaak vergeten.
Het herstelproces gaat sneller. Ja, klopt. Dat is iets... Of het mentale aspect al bij klanten die dan zeggen... Ik heb gisteren met mijn zoontje in een tuin gespeeld en het lopen of voetballen ging zoveel makkelijker voor mij.
Ik kan mijn zoontje een trap opdagen zonder dat ik buiten adem raak. Dat zijn de mentale aspecten die bij veel klanten positief lijken wanneer ze het conditioneel erbij betrekken. Dat is niet per se een eerste doel dat ze willen bereiken, maar onbewust merken ze die veranderingen wel.
Dat speelt vaak ook wel mentaal positief uit op die klanten. Ja, zeker en vast. Onze stelling, intervaltraining is het beste voor vetverlies, is een stelling die coaches vaak ook online gaan zien.
Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het een vorm is van trainen voor vetverlies en dat het een interessante vorm kan zijn, echter de realiteit is om een goede intervaltraining te doen. Dan moet je eerst al uitgaan en twee, daarvan kunnen recupereren. En dat is een heel groot deel dat mist voor onze klanten.
Dus als we puur gaan kijken naar ons BAPT-continuum, dat is tussen health en performance, afhankelijk van de beginsituatie van jouw klant, stel dat je iemand hebt die overgewicht heeft, jaren geen sport heeft gedaan, slecht voedingspatroon... Daar is het lastig mee om direct intervaltraining te doen. Ja, dat is onmogelijk. Dan zitten we in dat health-aspect.
Dan moeten we eerst de gezondheid van de klant optimaliseren. En dan is het interessanter om te gaan voor de algemene steady state, de algemene aerobetraining, en dan de klant dat laten doen door middel van zijn stappen te verhogen. Dat is een slimme manier om een steady state toe te voegen.
Hoe meer we opschuiven naar performance... Hoe intensiever dat kan worden. Ja, waarbij we klanten hebben die klaar zijn daarvoor, die een beginsituatie hebben waarbij ze een goede basis hebben, dan verschuift intervaltraining van minder interessant bij health naar interessanter en interessanter bij performance. Zeker voor mensen die weinig tijd hebben is intervaltraining ook interessant voor vetverliezen.
Ja. Dat is een van de redenen waarom ik dat op mezelf liever toepas. Als ik moet kiezen tussen een kwartier lang all-out gaan of een half uur op een no-band gaan staan, dan is de keuze voor mij snel gemaakt.
Ja, klopt, maar je zit natuurlijk in het perform well-off. Dus als coach moeten we daar een verschil in maken. Dus het laatste toevoegen dat ik nog wil doen over deze stelling, en daar hadden we het vlak voor de opname van de podcast over, dat is, ik zei, intervaltraining is het beste voor vetverlies.
Vanaf er ergens in een zin of een stelling rond personal training het beste in voorkomt, dan moet je al... Dat is al een rooi vlaggetje. Dan moet je al goed beginnen nadenken, omdat het beste... Er is geen beste manier. Hoe meer je het te weten komt, hoe meer kennis je gaat vergaren, hoe meer je ook gaat beseffen dat er heel veel verschillende manieren zijn.
Het kan de beste manier zijn voor die persoon op die moment. Dat is, denk ik... Als dat erbij stond, intervaltraining is het beste voor die persoon op die moment, dan zouden we heel simpel ja of nee kunnen zeggen. Maar nu is er een beetje meer nuance nodig.
Maar we hopen dat je toch wat hebt opgestoken uit deze aflevering. Heb je vragen over intervaltraining of dergelijke... Dat kan je ons uiteraard bereiken. Het makkelijkste is om dat via de babt.fitnesspagina te doen, maar onze persoonlijke Instagrampagina's Ken Van Den Heden en Michiel Van Puinbroek zijn ook altijd beschikbaar, dus daar kan je ons ook altijd een bericht sturen.
Bedankt voor het luisteren en of het kijken. We zien jullie graag terug in een volgende aflevering. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcasts, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Alvast bedankt. Tot de volgende keer. Ciao.