Welkom bij de persontrainer podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainer podcast.
In deze aflevering hebben we het over fitness, hypes en trends. We gaan eens kijken naar de hypes en trends die wij stiekem toch wel een beetje leuk vonden en misschien nog altijd wel doen. We gaan kort bespreken waarom en hoe jij ze misschien ook kan implementeren in jouw coaching.
Michiel, welke fitnesshype vind jij stiekem leuk? Degene die ik eigenlijk heel leuk vind om te doen, is vooral ook de focus te gaan leggen om meer het conditionele ook bij het krachtverhaal te gaan betrekken. Dus ik ben zelf eigenlijk heel groot fan van zelf ook het hele high rocks verhaal, waarbij je eigenlijk ook gewoon je lichaam wel fysiek tot het uiterste gaat drijven. Omdat daar ook een leuke combinatie is van kracht versus conditie.
Dat dat vaak toch ook wel een aspect is. Ik heb zelf heel lang enkel en alleen in het bodybuilding wereldje verhaal gezeten, waarbij het gek leek waarbij een bodybuilder bij zou spreken met zoveel spiermassa, 8 of 9 kilometer ging lopen of een marathon ging lopen zelfs. Die mensen worden voor zot verklaard.
Maar uiteindelijk lijkt dat voor mij ook wel weer een fysieke uitdaging of een fysieke prestatie die je opnieuw kunt gaan bereiken door als bodybuilder zijnde ook een marathon te kunnen gaan lopen. Omdat ik heel fel de visie draag van je lichaam op alle mogelijke vlakken, zo gezond en zo sterk mogelijk te kunnen gaan maken. Dan is het ook heel belangrijk om het conditioneel erbij te gaan betrekken.
Dat is ook een van de redenen waarom ik nu ook mee in het high rocks verhaal ben gestapt. Waarschijnlijk ook in 2025 de high rocks wedstrijd in Mechelen denk ik dat het is. 6 april ga ik meedoen in duo met een kamerad van mij.
Ik heb me daarvoor toegewezen, dus ik ga er binnenkort ook heel intensief voor gaan beginnen trainen. Wel, ik heb een primeur voor u, want ik ben daar al voor ingeschreven. Ook in duo.
We will meet at 6 april. Dus ik ga samen met mijn vriendin meedoen op 6 april. 6 april is mijn verjaardag ook.
Samen met mijn vriendin hebben we ingeschreven op de high rocks in Mechelen. Dat wisten we niet van elkaar, dus dat is wel grappig. Nu, high rocks is redelijk nieuw.
Het is een gigantische hype, enorm aan het boomen. Voor de mensen die het toch niet kennen, kan je eens kort even toelichten wat het exact betreft? De bedoeling is eigenlijk dat het bestaat uit acht verschillende rondes, waarbij het elke keer begint met een kilometer te lopen, gecombineerd of gevolgd door telkens ook een krachtoefening. Het is best een intensieve wedstrijd.
Vooral conditioneel. Conditioneel geeft de doorslag. Ik denk dat het vooral daarin mentaal ook een overwinning is om te blijven doorzetten en het lichaam fysiek toch wel tot het uiterste te drijven.
Want je wilt uiteindelijk ook zo snel en zo goed mogelijk je tijd neerzetten. Het belangrijke hier is ook dat het format vast ligt, zodat je in principe als je een wedstrijd meedoet, maakt niet uit waar, hoe, wanneer. Dat is altijd dezelfde structuur.
Het zijn altijd die acht rondes. Het zijn altijd dezelfde oefeningen, met dezelfde gewichten. In dezelfde voorwoorden ook.
Je kan het alleen doen, dus je kan het individueel doen, of je kan in duo doen. Dan heb je duo, man-man, vrouw-vrouw, of mixed, en dan is het vrouw en man. Dus ja, heel toegankelijk in principe.
Ja, eigenlijk wel. Vrij toegankelijk. De gewichten zijn wel redelijk pittig.
Ik denk niet dat je ongetraind er al moet beginnen. Maar wel vrij toegankelijk. En dat maakt het heel grote verschil met het andere deel, het crossfit deel.
Ik ben ook wel fan van het gyrox verhaal, of highrox verhaal. Anders had je er niet voor ingeschreven. Anders had ik er niet voor ingeschreven.
Ik ben altijd wel een cardio bitch geweest. Ik ben een slow twitch persoon. Dus ik kom uit de topsport.
Triathlon en mountainbiken. Laat mij niet minder dan twee uur iets doen. Want vanavond het voorbij de twee uur, drie uur en zelfs vier uur gaat, dan wordt mijn lichaam er alleen maar beter op.
Dat is fijn, maar ik ben niet zo heel explosief. Ik kom uit die conditie-achtergrond. Dat is ook hetgeen dat ik goed kan ten opzichte van krachttraining.
Voor mij komt dat tien jaar te laat. Want anders had dat echt mijn sport kunnen zijn en worden. Maar we zijn absoluut nog niet te oud om er aan mee te doen, dus we kunnen nog een makkelijke tien, twintig jaar meedoen.
Ik vind het ook wel tof. Ik zie het als een heel leuke uitdaging. Maar zoals bij elke hype, zijn er ook wel een aantal valkuilen.
Ik ben er zeker van. Wat ik zie als een valkuil binnen het highrox verhaal, is enerzijds het loopgegeven, dat iedereen in principe volle bak begint te lopen. Op zich, met lopen niets mis, maar als je lichaam daar niet klaar voor is en niet belastbaar genoeg is, dan kan dat wel een issue zijn.
Dus ik denk dat we hier ook moeten zien dat het een sport is die toch wel een redelijk grote impact heeft op het lichaam. Als je basisconditie niet optimaal is of je lichaam niet blessurevrij is, dan kan dat wel problemen geven. Dus ik denk dat je daar als personal trainer wel heel goed mee moet opletten, dat je klanten goed gaat screenen en dat je klanten echt klaarmaakt.
Dat je de basis niet vergeet en dat je zorgt dat je blessurevrij kan getraind worden voor het hele highrox verhaal. Dat is ook het doel van de klant. Maar aan de andere kant zie ik heel veel coaches daar mee op die trein springen.
Het grote voordeel is dat het enorm voor de community zorgt. Dus die schrijven zich in met de klanten die aan het trainen zijn. Die vragen wie er graag mee wil doen.
We gaan dan daar ook voor trainen. We gaan één keer per week op zondag gezamenlijk lopen. Ze schrijven zich allemaal gezamenlijk in voor een highrox ergens en dat schept enorme community.
Je doet allemaal samen mee. Het gaat niet om die prestatie. Het event op zich is ook al een enorme community geworden.
Dus er is heel veel rond te doen. Ik zie enorm veel voordelen om als coach ermee aan de slag te gaan. Vergeet alleen gewoon die basis niet.
Stort u niet direct op dat verhaal. Even van wijze achtergrond van de klanten. Zeker in mijn verhaal ook.
Als je echt met sporters zit die heel fel op het krachtsgebeuren hebben getraind. Met heel veel korte intensieve inspanningen. Die moet je niet van in het begin acht kilometer laten lopen.
Want dat loopt ook mis. Dan krijg je ook schim en vliesontstekingen en dergelijke. Dan is het verhaal sneller ten einde gelopen dan dat het eigenlijk nog moet beginnen.
Dat is ook een van de aandachtspunten voor mezelf. Hoe kan ik mijn lichaam zo optimaal mogelijk gaan trainen om met de spiermassa dat ik heb het wel tot een zo goed mogelijk einde te kunnen brengen. Top.
Keigoed. Dat is inderdaad een moeilijke balans. Maar in het algemeen vind ik het een super toffe trend ook.
Ik spring er zelf graag mee op. Vooral omdat het conditioneel is. Superleuk.
Mijn hype ligt eigenlijk volledig in dezelfde lijn. Het crossfitverhaal vind ik ook wel best leuk. Ik heb zelf een aantal jaren een crossfitbox gehad.
Bij je thuis hier? Nee, in Mol. Een aparte zaak. 850 vierkante meter.
Waar we met 20 tot 30 man tegelijkertijd lessen konden doen. Heel leuke tijd. Het was heel tof.
Zeker dat eerste jaar hadden we echt een waanzinnige community opgebouwd. Waarbij we echt met een bus moesten inleggen om naar bepaalde events te gaan. We deden obstacle runs met de groep mee als community.
Dat was letterlijk een volledige bus inleggen. Dat was een superleuke tijd. We organiseerden weightlifting classes, noem maar op.
Heel veel zaken die heel positief zijn aan het crossfitverhaal. Maar langs de andere kant zit je dan natuurlijk weer met de high intensity, die hoge intensiteit. Met die tijdsdruk.
De workout moet uitgevoerd worden zo snel mogelijk. Want daar zijn wel verschillende keuzes in dan eigenlijk? De keuze is onbeperkt en dat maakt het crossfitverhaal... Hoe ziet een crossfitwedstrijd er dan eigenlijk uit? Dat kun je niet zeggen, omdat dat alles kan zijn. Dat kan zijn dat er olympic lifting voorkomt, dat kan touwkomen inzitten, er kan zwemmen inzitten, er kan een triathlon inzitten.
Dat is een mysterie. Dus als je bijvoorbeeld op wereldniveau de crossfitgames bekijkt, die weten niet op voorhand de workouts. Dus de workouts worden eigenlijk heel kort op voorhand vermeld.
Daarom moet je eigenlijk je lichaam in alle mogelijke oefeningen gaan trainen. Ja, dat is ook de bedoeling. Dus je moet je lichaam klaarmaken voor alles wat er mogelijk is.
En dat kan zijn dat ze een triathlon moeten doen, dat is al gebeurd. En dan daarna, want het zijn meestal drie wedstrijden op één dag, dus dat kan in de ochtend een triathlon zijn. En in de avond kan dat zijn dat ze max clean en jerk of zo moeten doen.
Dus in alle richtingen ligt dat. Dat maakt het leuk, dat maakt het super variërend. Maar ook heel complex.
Heel complex en vooral complex voor de coach. Als je dan weet dat je een crossfit level 1 certificaat kan behalen op één weekend en dan mag je een box open doen. Je moet eens proberen een crossfit programmatie te maken met het weten dat alles kan en alles mag.
En je moet gaan variëren. Dan moet je heel veel kennis hebben over welke load, intensiteit, volume. Ik heb al een aantal jaren terug, toen ik hier kwam wonen, ging ik naar de bijgelegen crossfit box.
Daar had ik me ingeschreven om daar ook wat te gaan trainen. En daar stonden workouts op het bord. Dus ik dacht, wie in godsnaam verzint dit? Dat is eigenlijk gewoon dan iemand die uit de losse pols even honderd wallballs, honderd pushups, honderd pullups, duizend meter roeien en een kilometer lopen.
Dat is ik als bodybuilding coach die een crossfit programma zou schrijven. Hoe in godsnaam is dit productief of constructief? Dit heeft niks met training te maken. Iedereen gaat hier kapot van zijn.
Dat is gewoon afslachten. Afslachten, beulwerk. En dat is fout.
En dat zie je gewoon enorm veel in crossfit voorvallen. En dat is het er aan. Mensen die starten en die niet de basis gaan opleren, die starten bij wijze van spreken in een crossfit les.
Ja, mannen, vijver en backsquat. Ja, dat is de eerste training. En dat zie je vaak terugkomen.
Mensen die volledig over de rooi gaan en heel veel blessures bij crossfit. Wij hadden toen in de crossfit box heel veel regels. En een van die regels was dat als je geen olympic lifting klas meedeed, we deden dat twee keer per week, we hadden een olympic lifting klas waarin dat werd aangeleerd.
Als je dat niet meedeed, dan mocht je tijdens een workout geen olympic lift doen. Dat spreekt voor zich. Ja, dat lijkt voor zich te spreken, maar dat wordt overal wel gedaan.
Dus dan mocht je enkel de kettlebell gebruiken om een kettlebell clean eventueel te doen. Wij deden ook heel veel... Bij de meesten is het elke dag een nieuwe workout. Logisch.
En elke workout is op tijd. Om ter meeste rondes. Om ter snelste tijd.
Dit, dat. Wij deden ook soms workouts waarbij we bijvoorbeeld op haarslag werkten. Iedereen deed een haarslagmeter aan.
En iedereen moest in zijn zone blijven. Dus we deden zeven oefeningen. Dat waren ook een paar restations.
En iedereen moest in zijn zone blijven. Dus je moest roeien, maar je moest bijvoorbeeld in je groene zone blijven. Dus je kon nooit over de rode gaan.
Dan deden wij soms workouts waarbij je bijvoorbeeld max 200 meter moest roeien. Dat was ook op haarslag. Dus je moest max 200 meter roeien.
Die tijd telde. En dan nu een tweede tijd. Dat was een tijd dat je deed over de workout, maar je mocht pas aan de workout beginnen als je haarslag terug in zijn rustzone was.
Dat wil dus zeggen dat je niet alleen de grootste zotten die erin vliegen gaat belomen, maar de mensen met de beste conditie mochten het snelste starten. Want de rest moest wachten tot hun haarslag was gedaan. Dus door zo een ding toe te voegen, creëerde je veel meer een verantwoorde manier van het crossfitgegeven.
En dan gebruik je enkel de voordelen ervan. En dat is variatie. Een korte workout meestal.
Een workout duurt tussen de 10 en de 20 minuten. En alles daarvoor is een deel kracht of skill. Waarbij je een handstand aanleert.
Waarbij je wat movement prep doet. Een cooling down. Ja, dat is superleuk om toe te passen.
Maar in mijn ogen, veel te veel coaches die crossfitcoach zijn en die een crossfitbox hebben, hebben niet de juiste skills om een goede programma op te stellen. Dus het is meer van, ik ga een workout schrijven om mijn klant zo goed mogelijk af te slachten. Ja, dat is dan een beetje de insteek.
En die denken er niet over na. Wat dat doet met het lichaam. Sommige dingen hebben gewoon totaal geen nut.
En daar wordt de klant niet beter van. Dat is jammer eigenlijk. Dus ja, crossfit is mijn fitnesshype.
Die ik stiekem wel leuk vind. Op dit moment doe ik zelf geen crossfit meer. Al een hele tijd niet meer.
Maar ja, de highrocks, dat is toch wel iets nieuws. Ik ben ook meer aan het lopen. Puur conditioneel.
Omdat ik zelf voor mezelf ook wel nog een aantal conditionele doelen heb die ik wil bereiken volgend jaar. Dus ja, daar lopen is daar een leuk extra voor. Want dan kan ik ook mijn conditie opbouwen.
En dat is dan ook richting de highrocks weer een extra troef. Dus ja, tof. En heel leuk om te weten dat we beide daar gaan staan.
Mochten er nog mensen zijn die gaan deelnemen aan een highrocks of zich geroepen voelen? Ik weet niet wat er nog plaatsen zijn. Dat zal heel knap zijn. Er zijn beperkt, denk ik.
Enkel nog in het duo. Ja, voilà. Dus je moet maar zien.
Als je het ook meedoet, laat het ons zeker weten. Want ik denk dat we verrast gaan zijn hoeveel bekende namen we gaan tegenkomen. Ja, ik denk het ook wel.
Want het is de eerste keer dat het in België wordt georganiseerd. En ik ken zelf zeker nog vier mensen die ook gaan deelnemen. Ook wel wat coaches die gaan deelnemen.
Dus ja, het wordt heel leuk. En vooral ook de afterparty zal ook wel heel leuk worden. Oké, dus mocht het zijn dat je meedoet, laat het ons zeker ook weten via onze socialmedia-kanalen.
En voor de rest wens ik jullie een hele fijne dag nog. Wie weet, tot binnenkort. Wie weet, tot binnenkort.
En zeker een vast tot binnen een volgende aflevering. Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Af als bedankt, tot de volgende keer. Ciao.