Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij alweer een nieuwe aflevering van de persontrainerpodcast.
En in deze podcast wil ik het samen met Michiel hebben over drie tips die je moet weten als startende coach. Hele praktische tips waar je direct mee aan de slag kan. En die je direct kunnen verder helpen als je start met coaching.
Want het zijn in principe tips waar je als startende coach niet direct aan denkt, maar het zijn obstakels waar je doorheen de rit een beetje tegenaan loopt. En we gaan proberen om dat te verhelpen, zodat je direct op de goede weg bent. Ik denk dat we gewoon direct kunnen starten met de tip 1, Michiel.
Dus let's go! Ja, de eerste tip waar we mee gaan beginnen is eigenlijk het managen van de tijd. Dus hoe plan je eigenlijk rondom je business? Of hoe ga je eigenlijk je business rondom je agenda gaan inplannen? Omdat ik daar zelf in het begin ook wel heel veel mee gestruggeld heb. Met eigenlijk klanten zowel in de ochtend als in de avond te gaan begeleiden, waarbij je dan ook weer met springuren tussen zit.
En dat maakt het heel vervelend, omdat je dan ook gewoon tijd van je dag kwijt bent, die je dan misschien op die moment ook niet nuttig kan gaan investeren. Achteraf gezien, als je nog met andere zaken misschien bezig bent, of je kan die tijd nuttig gebruiken om zelf te trainen. Maar dan moet je ook allemaal weer op voorhand gaan inplannen in je agenda dat je sportkleren bij hebt, of andere zaken bij hebt waar je tussen die springuren kan doen.
En dat is echt iets wat ik zelf geleerd heb, omdat je anders echt gewoon soms twee, drie uur lang met de vingers zit te draaien. Ja, we leren het onze klanten altijd zelf aan, om goed te plannen. En we leren onze klanten zelf om hun voering en dergelijke, en hun training goed te plannen.
Maar veel coaches vergeten dat zelf ook wel te doen. Zeker startende coaches gaan soms bepaalde keuzes maken en heel vaak hun eigen trainingen opzij schuiven. Dat merken we heel vaak.
Zeker bij coaches die een fulltime job hebben en die daarnaast in bijberoep personal training geven. Die willen natuurlijk klanten beginnen trainen en die gaan hun eigen training een beetje beginnen te verwaarlozen. En dat is net een beetje het begin van alles geweest, want ze trainen zelf graag.
Dus dat moet je zeker ook wel in je agenda echt blokkeren. Klopt. En dat is echt iets wat ik ook heb moeten leren.
Ik heb zelf ook altijd offline personal training in de fitness in bijberoep gegeven. En dat was het vaak ook puzzelen van oké, wanneer heb ik tijd nog vrij om in de avond vaak te gaan sporten met die klanten? En wanneer hebben die klanten ook vaak tijd? En dan is het gewoon heel belangrijk om je trainingen daartussen te gaan managen. Want als ik bijvoorbeeld een vroege shift had tot 3 uur en ik had om 4 uur al mijn eerste PT-klanten in de fitness, tot 7-8 uur s'avonds, en ik was eigenlijk al van 6 uur in de ochtend wakker, dan heb ik ook geen energie meer om s'avonds om 8 uur nog te gaan trainen.
Dus dan was het eigenlijk de bedoeling dat ik eigenlijk tussen 3 en 4, 30-40 minuutjes lang, even zelf kon trainen. Maar al snel bleek eigenlijk dat ik mezelf daardoor aan het verwaardlozen was. Ja, dat zijn pittige dagen dan.
En dat hebben we allemaal wel gedaan. En ja, als ik voor mezelf spreek, dan is dat bij mij heel veel periodes ook heel fel aan bod gekomen, dat ik mijn eigen trainingen volledig verwaardloze door zoveel uren PT te geven, omdat je gewoon één de energie niet meer hebt. En vooral ook, ja, ik heb heel lang rond de 28 klanten per week gedraaid, die komen dan twee keer in de week.
Dus dan zit je tussen de 50-60 uur PT te geven, dat is best pittig, want die hebben ook allemaal schema's nodig, die hebben opvolging nodig, die hebben voedingsplannen nodig. Administratie. Administratie, dus dan ben je echt, ja, dan zit de week gewoon volledig vol, dan ben je zondagochtend allerlei voorbereidingen aan het doen, en ja, dat hou je vol voor een bepaalde tijd, maar op een gegeven moment... Stopt dat.
Ja, stop dat, en dan krijg je daar een soort van weerslag van. Ja. En dan loop je eigenlijk gewoon met je gezicht tegen de muur.
Ja, en dan besef je ook van, dit is niet waarvoor ik deed. Dat is ook altijd hetgeen waar je heel goed over moet nadenken, waarom start je een job als personal trainer, en die waarom mag je in mijn ogen nooit vergeten. Oké, het is wel zo dat als ik naar de generatie van nu kijk, dan wordt dat weer in het andere extreme getrokken.
Als ik kijk naar een beetje mijn generatie, wij waren nog echt een generatie van, ja, werken, en ik gaf volle bak pt, en dat was op dinsdag en donderdag gaf ik veertien uur pt, dat waren belachelijk drukke dagen, maar dan kwam ik thuis, en ik heb zelfs een tijd, ik kwam s'avonds om tien uur thuis, en om half elf deed ik mijn loopschoenen aan, ging ik nog een half uur, een uur lopen, en dan kroop ik mijn bed in, en om zes uur stond ik terug op, dus dat heb ik ook een hele tijd gedaan, maar dat was werken, werken, werken, om iets te bereiken. Dat was eigenlijk het punt waar ik naartoe wilde, en ik zeg niet dat dat de beste optie is, want dan verwaarloos je weer een aantal persoonlijke dingen, maar het andere uiterste van, ja, ik heb vier uur gewerkt, en de rest van een dag heb ik tijd voor mezelf, en ik moet me-time hebben, en ik moet het kunnen trainen, weet je, dat is dan weer het andere uiterste, en dan denk je, oké, goed, fine, dat is allemaal prima, maar als je effectief iets wilt bereiken, ja, dan ga je toch af en toe eens periodes moeten hebben, dat je iets minder me-time hebt, dat is gewoon zo, en dat is de moeilijke balans. Het is de balans daarin zoeken, want ik denk dat in het begin, toch zeker als je heel gemotiveerd bent om je business te laten groeien, dat het heel verleidelijk is om te zeggen van oké, goed, ik ga er alles aan doen, alle uren presteren om die klanten binnen te halen, om die klanten tevreden te stellen, om ervoor te zorgen dat die klanten blijven binnenkomen, en dat het inkomten ook gewoon blijft binnenstromen.
Ik denk dat daar vooral belangrijk is, dat je gaat kijken van, hoe kan ik dat eigenlijk op een goeie manier gaan combineren met mijn eigen privéleven? Want anders ga je vroeg of laat, zoals we net gezegd hebben, frontaal ook wel eens tegen de muur lopen, maar te veel me-time, ja. Ja, nogmaals, dat is iedereen, dat is een persoonlijke keuze, dus ik ben daar zeker niet tegen, maar af en toe moet je, ja, dat is hetzelfde als met een klant die zegt van, ja, ik wil afvallen, maar ik wil nog wel dit blijven doen, ik wil elke dag nog wel een glas alcohol drinken, ik wil elk weekend nog die pizza eten. Ja, dat kan, maar dan moet je je doel een heel klein beetje bijstellen.
En ik denk dat we hier ook toch even die weg in moeten gaan, omdat het er heel veel bij aanleunt, voor coaches, en dat is dat personal trainer een heel zwaar onderschat beroep is, omdat je met mensen werkt en je geeft altijd al je energie. En de realiteit is dat je niet altijd energie terugkrijgt, want heel veel mensen vragen gewoon heel veel energie. Ze hebben hun trainingen niet gedaan, ze zijn niet afgevallen, ze hebben hun planningen gedaan, ze hebben vragen, ze... Weet je, het is constant wel die zaken, en oké, met een klant waar je dan hele goede resultaten mee boekt, ja, daar krijg je wel enerzijds energie van, maar ik denk dat de balans toch meer neigt naar... Een personal trainer is iemand die energie geeft.
En als je niet voldoende tijd neemt om je batterijen terug op te laden en je energiereserven terug op te laden, en dat is door de enthousiaste beginneling te zijn, de enthousiaste starter die iedereen wil helpen, en die met al haar respect maar de wereld gaat verbeteren, iedereen gezond gaat laten eten, dat is een hele fijne gedachte en iets heel fijn om aan te werken, maar ja, de realiteit is dat je niet iedereen kan helpen, en daar moet je je zeker in het begin al direct heel goed van behoeden, dat je niet erover gaat, want dat komt altijd als een boemerang volle bak terug. Dus tijd goed managen, en heel goed doen aan jezelf. Kleine tip, denk ik, ik denk dat jij dat ook wel gebruikt voor het managen, is het gebruiken van echt gewoon een agenda.
Ik gebruik in mijn geval een Google-agenda, dat is een van mijn grootste vrienden geworden. Treinen zet ik daar soms in, zelfs heel stom een wandeling inplannen, omdat ik van mezelf weet van oké, ik moet vandaag tien uur lang achter een brossel zitten werken, dan plan ik letterlijk een uur lang wandelingen in tussen de middag, om dat in mijn agenda in te blokken, dat ik daardoor ook wel een beetje meetime heb en een beetje dagelijkse beweging krijg, om ook aan mijn eigen gezondheid te kunnen blijven werken, want zoals je zelf ook zegt, het is belangrijk om aan je business te werken, maar ik denk dat het ook belangrijk is om tijd aan jezelf te spenderen, omdat uiteindelijk, als jij niet in een goede gezondheid verkeert, of je gaat je eigen lichaam verwaarlozen, dan gaat dat ook gewoon gaan uiten naar slechte resultaten, naar reclame toe. Want uiteindelijk zet je nog altijd zelf het eigen reclamebord van je bedrijf.
Je hebt geen energie om te geven, en dat is inderdaad een goede... Ja, die tijdsblokken die je zegt, die gebruik ik inderdaad zelf ook. Mijn trainingen zijn allemaal ingeplant in de agenda. Wandelingen nu niet zozeer, maar dat is misschien wel een goed idee, want eigenlijk waarom niet? Nu, op deze moment, om heel eerlijk te zijn, heb ik daarin een soort van luxepositie, zou ik het niet noemen, maar ik heb bij wijze van spreken een lege agenda, omdat ik enkel en alleen maar meetings inplan.
Ik doe zelf geen persoonlijke trainingen meer. En daar rondom bouwen, hè? Ja, ik bouw eigenlijk nu alles rond mijn trainingen. Ik begin elke week met een... Buiten de afspraken die op voorhand gepland zijn, is dat een lege agenda.
Ik plan al mijn trainingen in, en dan bouw ik daar rond. Nu, ik zit ook al 22 jaar in de branche, dus het zou ook wel mogen dat we daar staan. Maar zeker in het begin heb ik die fouten gewoon gemaakt, van te veel te doen.
Begoed je daar gewoon van. Leer het goed te managen en leer op tijd ook eens aan de noodrem of aan de rem te trekken. Zeker vast.
Ten tweede, Michiel. Wat is de volgende? Jezelf blijven ontwikkelen. Dat is echt iets dat ik tegen iedere personal trainer ook altijd zeg.
Het woorden van een personal trainer start misschien wel met een basisopleiding, maar het eindigt niet met één opleiding. Dat is gewoon heel belangrijk om zelf... Ik denk dat het aan de weg wel een leerproces is, van welke richting wil je juist ingaan. Ik had op voorhand eigenlijk al een heel plan voor mezelf uitgesuppeld, van ik wil die opleiding, ik wil die opleiding, ik wil die en die opleiding gaan volgen.
Omdat dat puur in mijn interesse lag. Dat ligt richting krachtopbouw en richting het meer programmeren van trainingen. Maar nu blijkt eigenlijk toekomstgericht dat ik mij meer ben gaan beginnen specialiseren in voeding en gezondheid in het algemeen.
Omdat ik merkte dat daar eigenlijk nog meer en nog harder mijn interesses in lagen. Ja, zoals je zegt, dat is een ontwikkeling. En hier zeggen we het ook, dat jezelf blijven ontwikkelen.
Dat is een proces waar je doorgaat als coach, omdat je altijd start vanuit je eigen interesse. En dan ga je klanten beginnen coachen en dan komen er vaak andere interesses ook bij kijken. Ja, die ontwikkeling is gewoon enorm belangrijk en ik denk dat we dat hier ook redelijk breed mogen trekken.
Want wat ik ook vaak heb gedaan, in het begin van mijn carrière heb ik eigenlijk alleen maar mezelf ontwikkeld, maar op één gebied en dat was mezelf meer kennisgegeven. Maar ontwikkeling kan ook zijn richting meditatie. Ontwikkeling kan ook zijn mindfulness.
Want dat zijn ook belangrijke ontwikkelingen. Maar dat zijn ook soorten opleidingen die je eventueel nog extra zou kunnen gaan volgen. Maar voor jezelf dan bedoel ik.
Om jezelf als persoon, als coach te ontwikkelen. Niet zozeer om kennis op te doen om aan je klanten te geven, maar je eigen ontwikkeling. Dennet, dat is ook iets waar ik... Persoonlijke groei.
Inderdaad, persoonlijke groei. En dat gaat over time management bijvoorbeeld. Dat gaat over ook zelfs richting sales en marketing.
Dat kan ook een ontwikkeling zijn. Zorgen dat je bijvoorbeeld... Wat ik ook bij heel veel coaches zie, is dat we zitten in een job waarin we een redelijk rationele, objectief, cijfermatig, analytisch benadering hebben. We hebben een schema, dat is met sets, dat is met reps, enzovoort.
Dat creatieve aspect, dat is een ontwikkeling, dat ontbreekt soms. En dat heb ik al vaak gezien bij coaches die daarnaast, als een soort hobby, iets heel creatief gaan doen. Om jezelf te blijven uitdagen in iets helemaal anders.
Dat is ook jezelf ontwikkelen. We hebben het hier natuurlijk over startende coaches. We gaan ons heel even focussen op het ontwikkelen van kennis.
En zoals je erjuist aangaf, een basisopleiding is goed, maar zeker niet voldoende. En wat we heel veel merken in de markt, is dat de meeste basisopleidingen zelfs nog niet voldoende zijn om te starten als coach. En dat is zo, zo jammer.
En ik kan er natuurlijk niet objectief over praten, maar dat is de reden dat we onze BAPT level 1 hebben gemaakt. Omdat we merkten dat er nog zoveel gaten waren in die andere opleidingen. Dat je nog niet echt een klant echt kon coachen.
Dat ging niet, want je hebt niet de juiste kennis. Dat hoor ik heel vaak bij startende personal trainers, die eigenlijk ook een stukje de ervaring missen. Die dan eigenlijk een opleiding tot personal trainer volgen, of tot physical trainer gaan volgen.
En die dan eigenlijk het gebrek aan kennis voor oefeningen variatie hebben. Omdat dat vaak iets is, welke oefeningen kan ik met mijn klant gaan doen? Welke oefeningen voor borst, welke oefeningen voor rug, welke oefeningen voor schouders? Dat komt vaak in een opleiding niet voor. En daar komen dan vaak een stukje, of daar komen sommige startende personal trainers in tekort, die dan de ervaring vooral missen op het vlak van krachttraining.
Ja, en dat gaat vooral over die zelfzekerheid ook. Ja, en op een gegeven moment gewoon niet zelfzeker genoeg bent om een klant te coachen. En ik had laatst nog iemand die ook zei, met mijn basisopleiding heb ik wel het gevoel dat ik iemand een schema kan geven, maar vanaf dat het iets of anders specifiek wordt, loop ik eigenlijk vast.
Dus die persoon start bij ons gewoon opnieuw een basisopleiding, maar dan onze basisopleiding, waarin we in al die zaken gewoon veel dieper ingaan, waarin we ook voeding bekijken. We bekijken al een deel slaap, levensstijl, stress, allemaal belangrijke zaken. Ik denk wel dat het beter is dat je dat type karakter bent, of van mening bent van oké, ik wil mezelf nog meer gaan verdiepen.
Want je hebt ook het helemaal controversiële en het tegenovergestelde van de persoon die al tien jaar traint, die denkt dat hij alle ervaring heeft om iemand te kunnen gaan begeleiden, die voor 200 euro een certificaat personal trainer gaat halen, en die dan mensen gaat begeleiden op vlak van ervaring, en denkt van oké, hier kan ik money mee maken. En zelfs een sixpack, dus ik weet het. Dat komt natuurlijk in onze branche, dat zijn de cowboys in onze branche.
Inderdaad. Ja, dat krijgen we er uiteraard nooit uit, maar ik hoop wel dat we een soort van kwaliteitslabel met BAPT kunnen meer en meer creëren, waar we heel fier op kunnen zijn, en waar we echt kunnen zeggen oké, je hebt een BAPT-opleiding gedaan, goed, dat is een kwalitatieve opleiding in de branche. Als we dat wel kunnen bereiken, dan staan we al heel ver, maar dat zijn de cowboys en die komen gewoon super zelfzeker over, die hebben hun eigen lichaam als marketingtool, en hoe erg dan ook, maar dat zijn ook wel coaches die het ook wel goed doen vaak.
Klopt. Dus niet allemaal, maar toch wel vaak goed doen. En ik denk ook wel, als startende coach, als ik nu de klok zou moeten terugdraaien, en ik zou opnieuw moeten beginnen, om heel eerlijk te zijn, zou ik ook wel zorgen dat ik fysiek in top shape ben, omdat het je een enorme boost geeft.
En je kan zeggen wat je wil, dat dat uiterlijk, dat esthetische, het innerlijke en de gezondheid, ja, dat is allemaal akkoord en waar, maar je moet nog altijd klanten trainen, en je moet klanten bij je krijgen, en je moet... Wat je dan doet in je coaching, en als je in je coaching niet alleen op dat esthetische gaat focussen, wat de bedoeling is, want dat draait bij ons, de gezondheid is de prioriteit, dat is de factor nummer één, maar ja, als je er zelf ook gewoon fit en goed uitziet, dan ben je ook gezond. Van de dingen van, iemand met overgewicht kan ook gezond zijn, daar zijn we denk ik niet honderd procent mee akkoord, ik snap waarvan dat dat komt, en ik snap de redeneringen, en als je kijkt naar bepaalde gezondheidsindicatoren, kan dat misschien allemaal wel theoretisch kloppen, maar het is wel zo dat je, je hoeft niet op een bodybuilding niveau te staan, je hoeft geen 4% vetpercentage te hebben, maar een gewoon goed gezond, laag vetpercentage, fit, goede aerodeconditie... Ja, en ik denk ook gewoon dat een klant zich sneller gaat aangetrokken voelen tot iemand die er fysiek oké uitziet, ten opzichte van een personal trainer die minder goed met zijn gezondheid bezig is, die eigenlijk misschien zelfs meer kennis heeft, maar die het misschien minder goed op zijn eigen gaat toepassen, dan denk ik dat de klant zelf, als je kan kiezen tussen die twee personen, dat die sneller overtuigd gaat zijn van, oké, ik kies voor de fitte persoon. Ik denk ook.
Ik buur uit voorgevoel. Vooroordeel. En dan, dat is natuurlijk, vooral duidelijkheid, dat is dan één factor, dat is dan jezelf ontwikkelen binnen je eigen lichaam en fysiek.
De tweede factor is natuurlijk de kennis, je hebt je basisopleiding, en na je basisopleiding ga je in principe verder bijscholen, en die bijscholing hangt af van waar jij in jouw carrière naartoe wil, is dat meer richting een soort van narevalidatie, werk je graag met mensen met bepaalde klachten of blessures, in samenwerking met kennisisten, wil je meer de krachttraining toerop, wil je meer de functional training toerop, die mogelijke keren zijn er allemaal, en daar ga je dan stelselmatig verder in bijscholen. Ik heb zo mijn eerste twee jaar van de opstart van mijn coaching eigenlijk gewoon breakeven gedraaid. Je zorgt dat alle winst gewoon radicaal naar opleidingen ging.
Ja, mij was dat iets langer, toen ik die eerste tien jaar zo bezig ben geweest. Het was natuurlijk een heel andere tijd, je kunt dat niet vergelijken. Het was ook allemaal goedkoper misschien ook wel? Nee, net niet.
Nee? Omdat ik moest verplaatsingen maken, hè. Ik heb over... Toen was alles nog niet online. Nee, tuurlijk niet.
Er was geen internet. Allee, ik kom echt uit de oertijden, Michiel. Ik ben op een gegeven moment... Ik wou bij Polcheck een opleiding doen, er was één optie, dat is naar L.A. vliegen.
Dus ik ben een maand naar L.A. geweest, ik heb daar een opleiding gedaan bij Polcheck, een twaalfdaagse opleiding. Zot. Alleen die opleiding was al een paar duizend euro, dan op verblijving in L.A., vliegtuigticket.
Allee, ik kan u verzekeren, als je nu online gaat en klik, klik, klik, dan is dat een heel groot verschil. Zo heb ik nog opleidingen. Charles Polleke, dat was ook allemaal fysiek.
Dat was in Engeland. Ik heb Polcheck ook in Engeland gedaan, Polleke in Engeland, Ultimate Performance een paar keer in Londen. Noem maar op.
Dat was altijd transfer betalen, hotel betalen, opleidingen bekomen. Dat is ook natuurlijk wel een ervaring, hè? Tuurlijk. Ik ben superdankbaar dat ik dat aan heb kunnen doen.
En netwerkken uiteindelijk ook wel. Netwerk. Ik heb nu een cv van meer dan veertig internationale opleidingen.
Ik zeg altijd, dat ziet er cool uit. Maar als je dan kijkt hoeveel kennis je effectief hebt toegepast daarvan, dan is dat ook veel geld weggooien, zou ik nooit zeggen. Want dat is de ervaring en de vriendschappen die er ook zijn uitgekomen.
Maar het is wel jezelf ontwikkelen op weer nog een ander niveau dan alleen online. Dat is ook de reden waarom we met BAPT online zijn gestart. Online seminars geven.
Ja, we zijn online gestart. Maar we beseffen ook heel goed dat het communityverhaal zo belangrijk is. En dat mist zo fel in onze branche.
Dat we ook meer en meer gaan inzetten op onze seminars, onze masterclasses, onze events. Coaches samenbrengen. Online kennis laten bijscholen.
Maar ze daarnaast ook laten ontwikkelen als mens zelf. Met andere coaches. En dan netwerken.
En dan denk ik dat dat bij ons derde puntje gaat komen. Om op die manier het zelfvertrouwen van de personal trainer een klik omhoog te brengen. Want je moet altijd zelfzeker zijn en 100% achter het product staan wat je gaat verkopen.
Als dat niet het geval is, dan merken kwanten dat je struikelt over bepaalde woorden. Zelfs wanneer je struikelt over prijsstetting. En je zegt altijd met een heel benauwd of piepstemmetje van ik vraag 70 euro per uur.
Dan gaan die mensen zoiets hebben van oei, eigenlijk is dat precies veel te veel. Als je zegt van kijk, ik vraag 70 euro per uur. Maar je krijgt, we hebben het er al eens over gehad in vorige afleveringen.
Maar je krijgt er dit en dit en dit voor in de plaats. En je komt, dat brengt men zelf zeker een gevoel. En je probeert in te spelen op de pijnpunten van die klanten.
Dan gaan die klanten sneller overtuigd om te zeggen ik betaal jou het 70 euro per uur. Ja, je moet honderd procent overtuigd zijn van je eigen product of service. En pas dan ga je het kunnen verkopen.
Ik zal niet zeggen dat prijs geen rol speelt. Maar als je dat op een goede manier enthousiast kan verkopen dan kan je echt wel een serieuze prijs verkopen. Maar dan moet je ook zelfs zeker genoeg zijn van als jij dat pakket hier neemt dan ga je honderd procent zeker resultaten behalen.
En als je dat weet en je hebt je calculatie gedaan van hoeveel uren ben je ermee bezig dat heb ik gedaan, dat heb ik gedaan dat kost, ik zeg maar iets, vijfduizend euro en ik bied dat aan voor twaalfhonderd euro of voor veertienhonderd euro dan is dat eigenlijk een koopje. En als je je salesgesprek als startende coach ook zo kunt doen alsof je een koopje hebt voor die persoon ook al is het 70 euro per uur het is een koopje want je krijgt dit en dit en dit je resultaat is gegarandeerd als startende coach is dat natuurlijk moeilijker maar ik zeg altijd als startende coach geef je een honderd procent servicegarantie dat wil zeggen als je niet aan de service kunt voldoen dan kan de klant zijn geld terugvragen wat dan ook logisch is als jij zegt je krijgt om de drie weken een nieuw schema en er gaan drie weken voorbij en de klant moet vijf mails sturen voor een nieuw schema dat gaat niet dan is het jouw fout hoe meer ervaring je hebt hoe meer resultaten je behaalt dan schakel je stelselmatig over naar een honderd procent resultatengarantie en als je die dingen doet dan kan je je product of je service heel zelfverzekerd gaan verkopen dus nummer één focus is niet je focussen op sales en marketing als startende coach maar je product zo goed krijgen dat je daar zo tevreden en zo content van bent en zo zeker van bent dat de klant resultaten behaalt en dan gaat je sales en marketing veel makkelijker zijn eigenlijk kunnen we het forum met het huidige puntje gaan samenkoppelen dat wanneer je je eigen strategieën op jezelf gaat toepassen dan ben je ook van overtuigd dat die zaken werken je bent je eigen reclamebord dan ga je het enerzijds voor je eigen gezondheid en je eigen reclamebord een boost geven maar je kunt het ook met zekerheid verkopen en naar die klanten toe en zeggen van kijk wat jullie doen pas ik al jaar en dag op mezelf toe en het werkt want ik kijk hoe ik eruit zie bij het aanspreken snap je we moeten niet in die woorden gaan verwoorden naar klanten toe maar klanten zien dat klanten horen dat en begrijpen die woorden als je die gaat vernoemen ja zeker en dan gaan we inderdaad richting het ja beetje de combinatie van alles je ontwikkelen en dat zelf zeker zijn dat leunt allemaal een beetje bij elkaar aan dat kun je allemaal alleen maar doen als je je tijd goed managet dus uiteindelijk leunt dat allemaal heel heel mooi bij elkaar aan het is allemaal één grote ketting hoor ja zeker alright dat waren onze drie tips nog eens kort overlopen tijd goed managen dat was een eerste je agenda en jezelf je eigen ding gezondheid niet verwaarlozen jezelf blijven ontwikkelen op alle vlakken niet alleen op kennis maar ook persoonlijk vlak persoonlijk vlak al die zaken en als laatste product zo in orde maken je service zo goed maken als startende coach dat je zelf zeker bent dat je met vertrouwen je product verkoopt dat je dat uitstraalt en dan ga je veel minder zorgen moeten maken over het verkopen van iets zeker als de klanten tevreden zijn komen ze terug en gaan ze het alleen maar meer aanraden voila en dan kom je in een positieve vicieuze cirkel en dat is hetgeen dat we willen alright top heel veel bedankt alweer voor het luisteren naar onze podcast hopelijk heb je een aantal goede inzichten kunnen opdoen heb je vragen dan kan je ons altijd vinden op onze social media dat kan op babt.fitness of mij op ken van den Ede of op michielvp voila michielvp dan kan je ons altijd kunnen vinden en dan laat je daar al je vragen stellen en dan proberen wij ze zo snel mogelijk te beantwoorden tot een volgende keer bye bye bedankt voor het luisteren naar de personal trainer podcast vond je deze aflevering waardevol laat dan een review achter op apple podcast spotify of waar je ook luistert en help andere trainers ons te ontdekken jouw feedback maakt echt het verschil af als bedankt tot de volgende keer ciao