Welkom bij de persontrainer podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainer podcast.
En in deze podcast gaan we het hebben over trainingsmateriaal. Een van mijn favoriete topics, want ik ben wel een beetje een geek als het komt op materiaal kopen. Altijd al gehad, ook in mijn verschillende PT-studio's die ik heb gehad, altijd heel veel bezig geweest met inrichting.
En in deze podcastaflevering gaan we eens kijken, oké, ik heb een lege zaal als persontrainer. Wat moet ik hebben van materiaal? Wat zijn must-haves? Wat zijn nice-to-haves? En wat is complete bullshit waar je je geld niet moet in steken? Laten we beginnen met de must-haves. Ik denk dat we heel simpel, en dan gaan we echt naar de basis van de basis.
Heb je een douche nodig in je ruimte? Ja of nee? Alle moeilijke vragen. De meesten gaan zeggen van wel. Ja, maar ik ben niet 100% akkoord.
Maar bij mij zou het iets zijn dat achteraf pas zou komen. Ik zou eerder investeren in materialen. Ja, ik zou persoonlijk hetzelfde doen.
Mijn studio in Meerhout was zonder douche. Dat is nooit een probleem geweest. In Hasselt hadden wij douches en dat was dan ook weer een voordeel, want mensen kwamen voor hun werk, dan konden ze bij ons douchen en konden ze door.
Maar dan heb ik in Mol een grote zaak gehad, 850 vierkante meter, daar konden we niet anders als met douches werken. Dus dan hadden we douches. In Wommegem hadden we geen douches, maar die hebben we dan uiteindelijk geïnstalleerd.
Er heeft er al nooit iemand gebruik van gemaakt. Dus ik denk dat het vooral is wat je de klant gewoon maakt. En als je geen douches hebt, ik zou inderdaad ook die investering eerst steken in een beter materiaal.
Of niet kwalitatiever materiaal, maar dat je zaal in orde is en pas achteraf. Dus douches, niet per se super noodzakelijk. Dan denk ik dat je moet zien naar de vloer.
De eerste stap is je vloer. Je vloer, de eerste offerten die je daar van binnen krijgt, dan val je achterover. Vloer is een van de duurste kosten.
En je moet rekenen bij een vloer, en dan heb ik het over een kwalitatieve vloer. Een rubbere vloer, neem ik aan. Een rubbere vloer.
Dan moet je rekenen tussen de 30 en de 50 euro per vierkante meter. Dan heb je een kwalitatieve vloer. Waar ligt dat verschil? Eén, naar het poetsen toe.
Want onderschat dan niet. Onderhoud. Soms ga je toch een goede koper vloer pakken, die dan totaal niet onderhoudsvriendelijk is.
En dan vloek je echt gigantisch. Want dat is niet iets dat je zomaar verandert. Ik weet, de iets meer kwalitatievere vloeren zijn ook vaak iets dikker, of met wat toppen onder, waardoor die geluidsdempend zijn.
En dat je ook eens, als je een dumbbell laat vallen, geen rampen ziet. Dus kwalitatieve vloer, denk ik, is een van de eerste zaken waar je echt in moet durven investeren. Dat is ook clean, en vooral naar onderhoud een hele belangrijke.
Goed, dan gaan we beginnen met de inrichting van de zaak. Ik laat u starten, Michiel. Wat is een must-have? Je mag maar één ding opzommen.
Je hebt een lege zaal, een lege vloer. Je hebt wel de mogelijkheid om op te bouwen. En laat ons zeggen, we hebben 200 vierkante meter.
Dat is al een hele mooie ruimte. Dus we kunnen eenvoudig aanbieden. Maar we gaan bij de topprioriteit beginnen, must-have.
Je hebt 200 vierkante meter, wat wil je erin? Als ik één ding moet kiezen, dan denk ik dat ik sowieso al start met een barbell en weights. 140, 200 kilo misschien zelfs aan weights. Barbell en weights denk ik inderdaad ook.
Nu, de weights. Gaan we voor gewone weights of gaan we direct voor bumperplates die allemaal even groot zijn? Ik zou bumperplates kiezen. Klopt.
Ik zou ook zeker voor bumperplates gaan. Vooral naar deadlift toe. Is dat handig? Die zijn allemaal even groot.
Dus de 5 kilogram en de 10 en de 15 en de 20 en de 25 zijn allemaal even groot. Dat is superhandig. Dus ik zou daarin investeren, zodat je niet met gewone schijfjes moet werken, waarbij ze kleiner zijn, of met ijzeren schijfjes moet werken.
Dat zou ik persoonlijk niet doen. Een klein detail daar ook in. Voor de coaches die echt net beginnen, ga direct voor 50 millimeter barbells en niet voor 30 millimeter.
Want dan ga je... Dat werkt gewoon veel minder fijn. Je gaat heel snel merken dat je niet op bepaalde plateau's zit. Maar 50 millimeter barbells, dat is gewoon voor alles toegangelijk.
Dat is een must-have. Een barbell, want we gaan diep gaan in deze podcast. Een barbell.
Ik ken barbells van 60 euro en ik heb er van 1200 euro. Waar gaan we voor? Ik denk dat we ergens een gulden middenweg zouden kiezen. De meeste barbells die ik in het verleden al heb aangekocht, ook voor mijn eigen home camp thuis, lagen rond de 250 euro.
Klopt. Daar ben ik ook mee akkoord. De 1200 euro barbells die dan approved zijn door Worldwide... Ik ga nu niet op de juiste naam komen.
Maar die zijn niet nodig voor klanten. Hij heeft daar geen enkele nut. Dus ik denk inderdaad... Ik zou wel durven kiezen, persoonlijk, als je iets meer budget hebt, om een barbell met een kleur te kiezen.
Een kleurtje? Welke kleur zou jij een barbell willen geven? Rood. Echt? Ja? Oké, cool. Dat kan echt wel een persoonlijke touch geven aan je PT-studio.
Als je echt het kapitaal hebt en je wilt die echt inrichten naar je eigen zaak toe, en je gaat met zwart werken, met rood werken. Dat kan een leuk insteek zijn. Ja, wat wij gedaan hebben... Ik ben er nu mee aan het lachen, maar ik ben wel helemaal mee.
Wij zijn voor zwarte barbells en zwarte racks gegaan. We hebben gekleurde bumperplates gegaan. En dan heb je direct kleur en leven in je zaak.
Als je alles zwart neemt, dat is inderdaad niet zo tof. Maar ja, als je zeker in je branding met rood werkt, kan dat heel leuk zijn. En we willen hier zeker geen bepaalde zaken gaan uitsluiten of bedrijven gaan uitsluiten.
Maar als we dan gaan... ATX is een interessante. Stride kan interessant zijn. Ik ben een hele grote Roke-fan, maar dat is omdat ik al jaren in Roke zit.
Ja, maar dat valt wel mee. Prijs-kwaliteit ben ik er nog altijd van overtuigd. ATX is de voorbije jaren heel dicht in de buurt gekomen, maar vroeger was de prijs-kwaliteit van Roke gewoon top.
En doordat die al zo lang bestaan, hebben die een heel groot gamma. En je kan heel veel spelen met kleuren, je hebt heel veel adjustments in de racks enzo allemaal. Dat is echt wel fijn.
Je hebt gekozen voor een barbel en bumperplates, dan ga ik daar een goede toevoeging aan doen en ik ga voor een power rack gaan. En geen half rack voor alle duidelijkheid, maar echt een full rack, dus de vier palen. Omdat je daar alle main lifts kan doen, je kan daar je squats ook doen.
Als je een goede power rack kiest, kan je daar vaak ook pull-ups en dips aan toevoegen. Sowieso. Als je dat niet kan, dan heb je geen goede gekozen.
Ik zou ook direct investeren in een... Je hebt normaal gezien aan de power rack meestal voor je pull-ups een rechte barbel. Niet bij allemaal, maar bij de meeste wel. En daar kan je vaak een adjustment voor kiezen, waarbij je dan een multi-grip inzet.
En dan krijg je zowel neutraal, small, wide, pull-up grip, chin-up grip. En dan heb je eigenlijk alles. Dus daar zou ik direct voor kiezen.
En wat ik daar nog aan toevoeg... Ja, de dipstation. Dat is wel geen must-have voor mij, voor alle duidelijkheid. Dat is een nice-to-have.
Dus de rack is de must-have. We hebben nog altijd verschillen tussen must-have en nice-to-have. Dus de rack, met vier palen, een power rack, goede kwaliteit, mag je rekenen tussen de 800 en de 1200 euro.
Daartussen moet je rekenen voor een goede power rack. Dus we hebben al een power rack, we hebben een barbel en we hebben bumperplates. Kunnen we al heel veel trainen.
Wat nog? Persoonlijk een bankje, denk ik. Ja, een bankje. Dat kan je in een PT-setting... Een verstelbaar bankje wel.
Ja, sowieso een verstelbaar bankje. Heel goed punt. Dat je je in verschillende graden kan zetten.
En in PT-setting kom je normaal gezien nog weg met een goede, kopere versie. Een goede, kopere bankje mag je al vanaf 150 euro. Dat zijn de hele goede kopen.
Maar in een PT-setting lukt dat wel. Hoe meer klanten je gaat doen, hoe meer kwalitatiever je bankje moet zijn. Als je dat bankje van 150 euro in een gym zet, dan kan je dat twee maanden nieuw kopen, want dat is volledig versleten.
Goede, kwalitatieve bankjes zit je rond de 800 euro. Maar dat is de prijs. Dat zijn de goede kwalitatieve.
Alles daartussen kan je ook wel gaan vinden. Oké, terug aan mij. We hebben al een barbell, bumperplates, een powerrack en een bankje.
Dan ga ik gaan voor een assaultbike. Omdat we het conditionele op een assaultbike heel veel zaken kunnen doen. We hebben zowel bovenlichaam als onderlichaam beweegd.
Dat is een all-in-one conditioning tool voor mij. Klopt. Als je iets minder budget hebt, zou ik het persoonlijk verlagen naar een slee.
Op een sprintrack. Dat vind ik niet te vergelijken. Dat vind ik niet te vergelijken, omdat je daar toch veel minder... Daar komt die kracht ook bij kijken.
Het is niet echt een puur conditioning tool. Want als je... Ik snap je redenering. Maar als je een slee hebt en geen track, zijn de slee en de track duurder dan een assaultbike.
Want een assaultbike is een van de meest goedkope conditietoestellen. Een assaultbike heeft rond de 900 euro. Een goede roeier van Concept 2 is rond de 1200-1300 euro.
Dus een assaultbike is, als je moet kiezen, een van de goedkoopste conditioning tools. Dat is de keuze die ik daar nog in maak als conditioning tool. Als... Nog altijd vind ik wel als must-have.
Next. Ik denk dat het meest voor hand leende, maar dumbbells zijn voor mij ook wel een must-have. Ja.
En daarin kunnen we natuurlijk heel ver gaan. Dat is heel lastig, om daarin een goeie keuze te maken van tot hoeveel of hoe zwaar ga ik gaan. Oké.
Laat ons daar eens... Stel... Want hier is het voor mij heel afhankelijk van de ruimte. Ik heb bijvoorbeeld bij mij thuis in mijn garage een homegym en daar heb ik in het begin geopteerd voor... Ik weet niet wat de exacte naam is, maar waarvan die powerdumbbells noemden dat. En dat is zomaar dat je dat kan versteken.
Dat zijn eigenlijk twee... Dat is een powerblock. Een powerblock. En dan kan je van 2 tot 43 kilocom dat per dumbbell.
Dus dan had je de handvaten en dan moest je met een pin dat versteken en dan nam je het gewicht eruit. Vanwaar dat je de pin stak. Ik weet niet of dat duidelijk genoeg is voor de mensen, maar de powerblock noemden dat.
En dat neemt geen plaats in en je hebt heel veel gewicht. Het grote nadeel is, hoe zwaarder je gaat, hoe lomper dat gewicht wordt. En dan wordt dat eigenlijk veel lastiger om dat gewicht mee te handelen.
Ja, te stabiliseren. Ja, te stabiliseren. Als we onze ruimte van 200 vierkante meter nemen, dan moeten we een dumbbellrack hebben met verschillende dumbbells.
Ik zou persoonlijk tot 50 durven gaan. Tot 50? Oké, dat is wel straf. Omdat ik voor mezelf inclusief daar ook zou gaan trainen.
Oké, de must-have voor mezelf, dat vind ik wel een goeie insteek. Ja, maar voor klanten denk ik tot 30 dat we al heel ver komen. Zeker en vast.
Want vergeet niet, je betaalt per kilo. Dus die gewichten van 40 tot 50 kosten evenveel als die van 2 tot 30. Ja, dat klopt.
Dus ik denk dat je daar inderdaad even budgettair moet zien. Must-have tot 30 kilo. En dan, oké, voor jezelf, misschien dan nice-to-have tot 50.
Misschien is dat een goeie compromis. Dan komen we op een van de puntjes die we in de vorige aflevering hebben besproken. Leer ook aandacht geven aan jezelf.
Dat is waar. Oké, we weten. Must-have tot 50 kilo.
Voilà. Dus dat is dan de dumbbellrack. Dus dan hebben we ons bankje, we hebben onze dumbbells.
Dan ga ik voor een underdog gaan. Die is onlangs ook aan bod gekomen in een van onze deadlift-seminars. Dan ga ik voor de back-extension.
Zeker en vast. Dat stond bij mij ook hoog op de lijst. De back-extension is ook een toestel om de onderrug op en top te trainen.
En ook prijs-kwaliteit. Bull-spier ook. Hamstrings.
Ja, hamstrings. Ik denk 260, 280 euro heb je een goeie back-extension. Dus ook een toptoestel dat je kan hebben.
En dan hebben we eigenlijk al... Heel veel. Dan denk ik in principe dat we al wat meer... Ja, must-have denk ik een set elastieken. Dat is ook de kost niet.
Ik denk dat dat wel ook iets is. Elastieken. En dan een swissbal vind ik ook wel een handige tool.
Omdat je er ook heel veel mee kan doen. Maar dat zijn de low-budget kosten. Dat zijn zo de extratjes.
Dan spreken we over... Als je nog 100 euro hebt, dan kan je elastieken, een swissbal, dan kan je van alles er nog bij kopen. Dus ik denk dat we al wat meer hebben. Ik denk dat we daar al een hele goeie must-have-ding hebben.
Dan, nice to have, kettlebells zou mijn optie zijn. Sets kettlebells. En dan zou ik kiezen voor 8, 12, 16, 20, 24.
Meer dan 24 zou ik persoonlijk niet doen. Dat is ook niet nodig. Wederom, je betaalt per kilogram.
Dan zou ik eerder zeggen, ik neem twee van elk gewicht. Dan zou ik meer dan 24 kilo nemen. Dus daar kan je veel leuker mee doen.
Omdat we vaak ook als regressie de kettlebells gaan gebruiken in functie van toe te werken naar andere progressieve oefeningen. Ja, klopt. Als we gaan kijken naar strength standards.
Ja. Oké, ik heb de kettlebells. Wat heb jij nog? Er behoort een sprinttrack tot... Nu kun je hem gebruiken.
Die ga ik niet inzetten. Nu kun je hem inzetten. De sprinttrack.
Die vind ik wel heel leuk. In combinatie met de slee uiteraard. Dus een slee en een sprinttrack.
Waar je dan slee push, slee pull, allerlei zaken aan kan doen. Dat is ook gewoon... En als je dat zo in... Dat kan je ook in verschillende kleuren doen. Elke kleur dat je wil.
Maar als je dat gewoon standaard in het groen doet, geeft dat direct al extra cachet aan je ruimte. Ook super tof om te hebben. Oké.
Dan ga ik terug ook wat meer richting die cardio. En dan ga ik voor een roeier. Omdat ik een roeier ook een heel leuk toestel vind.
Dat is een nice to have, vind ik. Vroeger in mijn vroegere PT-studio's, in mijn begin PT-studio's, had ik geen assault bike. Toen was dat nog niet echt... Het zal waarschijnlijk wel bestaan hebben, maar het was niet populair.
Dan had ik altijd een roeier staan. Goeie Concept 2 roeier. En dat vond ik altijd de max.
Dus dat heb ik altijd toen gebruikt. Nog iets? Als we dan echt zouden moeten kiezen, dan zou ik persoonlijk nog opteren voor een kabelstation. Zeker.
Een functional trainer. Cable station. En liefst een dubbelzijdige.
Ja. Een functional trainer waar je naar boven kan zetten, naar binnen kan klappen, dat je alles mee kan doen. Lijkt mij ook een hele goeie nice to have.
De reden dat we dat niet in de must have zetten, is ook... Prijs. ...prijs. Nu, van ATX hebben ze wel hele goeie prijs-kwaliteit. Supergoeie functional trainers.
Zou ik dan inderdaad een cable station? Lijkt mij ook top. Maar niet zo'n grote, maar een functional trainer. Kleintje.
Ja. Nee, top. Hele goeie keuze.
Ik ga voor nog iets anders ook nog gaan. Dat is ook een nice to have. Valt tussenin de kleine onderdelen en de grote.
Een goeie box voor box-step-ups te doen. Gewone step-ups. Box-jumps.
Box-jumps te doen. Ja. Dat hoort daar ook bij.
Meer een geometrische training eigenlijk. Ja. Misschien even daar heel kort op doorgaan.
Want een step, zo'n Reebok-step, dat is bij mij een kleine tool die altijd erin moet zitten. Dat is niet... Dat kun je voor tien euro in een decathlon gaan halen. Ja, bijvoorbeeld.
Dat zijn de kleine tools, dus dat is inderdaad wel een toffe. Alright. Heb jij nog iets? Ja, dan zou ik persoonlijk voor een machine gaan kiezen en dan zou ik voor een legpress kiezen.
Oké. Goeie keuze. Legpress.
Daar ben ik ook wel mee akkoord, omdat je daar rustig in kan opbouwen, met heel veel klanten in kan werken. Dus een legpress is een redelijk veelzijdig toestel. Het pakt meestal wel redelijk veel plaats in.
Ja, dat wel. Maar ja, vind ik ook wel een leuke keuze om te hebben. Of een hexquad.
Eén van de twee. Dan zou ik voor een legpress gaan. Een legpress is meer toegankelijker voor een jampot.
Goed, oké. Als we in die richting gaan, dan is mijn keuze snel gemaakt. Dan ga ik voor de lying leg curl.
Lying leg curl, omdat je de hamstring daar volle bakje isoleerd mee kan opbrengen. Lying of seated? Lying. In een seated variatie is een iets andere hoek waar je de hamstring meer op lengte brengt.
Ik ben meer fan van seated. Ja, puur biomechanisch gezien is een lying leg curl iets beter dan een seated. Als je kijkt naar je hamstring, wat doet je hamstring? Dat is heupextensie en knieflexie.
In een seated zit je in heupflexie. Dus dan ga je die extensie veel minder hebben. In een lying leg curl lig je iets meer in extensie.
Als we de hamstrings 100% willen trainen, dan gaan we eerder een GHD doen. Waarbij je een back extension doet en dan een ploying van de knie. Dat is dan de full range die we gaan trainen.
Lying, seated, oké. Maar lying leg curl is voor mij persoonlijk nog net iets meer boven de seated leg curl. Nog iets? Dan denk ik dat we al aardig mooie... We gaan de zaal volsteken.
Oké, dan zou ik gaan voor een pulldown variatie. Oké, ja. Een led pulldown variatie.
Of een gewone led pulldown. Dat lijkt mij ook een hele leuke, stel dat de klant geen pull-up kan. Dan kan je met die led pulldown heel... Je kunt unilateraal wel met het kabelstation gaan werken, maar een pulldown is ook altijd wel leuk om te gaan integreren.
Dan kun je ook weer verschillende variaties en grippen toevoegen. Ja, oké. Hoe ver zou je gaan in het opbouwen van toestellen? Ik denk in jouw geval dat je zou zeggen hoe meer hoe beter, als de budgetten er zijn, puur voor jezelf.
Nee, want ik ben eigenlijk persoonlijk geen fan van veel toestellen. Ik gebruik liever meer freeweights, sowieso. Ik heb mijn standaard zoals een legpress en een pulldown, die ik wel graag gebruik.
Maar zakelijk een chestpress, een row machine, die vallen bij mij altijd op mijn persoonlijk trainingsprogramma. Ik zou zelf nooit meer mijn klanten gaan gebruiken. Ik zou bijvoorbeeld wel nog de battle ropes aanschaffen.
Battle ropes, leuke toevoeging. Of een bokssak. Ja, dat stond bij mij ook nog in mijn achterhoofd op het lijstje, omdat dat ook een leuke extra trainingstool is, dat je met klanten kunt gaan doen.
Bokssak, battle ropes, dat is die conditionele componenten weer. Dus ja, ik denk als je je ruimte op die manier gaat zien naar de toestellen, ik denk dat we er bijna het maximaal uitgehaald hebben. Dan heb je al een serieus geëquipeerde gym.
Dan denk ik dat je al rond de 15.000 euro zit. Ja, dan ga je inderdaad al ferm je best moeten doen om daar tussen te blijven. Ik denk dat we eerder al richting de 75 gaan met de toestellen.
Ik weet een toestel, zo'n lying legroll, lap pulldown, dat kost allemaal geld. Dus dat zijn dan de grootste kosten. Dat telt wel door, onze vloer telt ook door.
Belangrijk aspect, spiegels. Ja, daar kunnen we over discussiëren. Ik heb nog nooit in mijn leven een spiegel gehad in een PT-studio.
Ik zou het wel willen. Omdat het ook een bepaalde context geeft van je PT-gym. In combinatie met ook... Als ik echt carte blanche zou hebben om mijn ideale PT-studio in te richten, zouden er sowieso spiegels moeten staan.
Enerzijds voor de feelgood van de klant soms, anderzijds voor de correctie bij klanten te kunnen aantonen en te zeggen, kijk even in de spiegel hoe je beweegt en leer zelf corrigeren. In combinatie met mooie belichting ook. Ja, belichting is ook een budget waar je van achterover valt.
Als je een goede belichting wil doen. Dus hou dat allemaal goed in je achterhoofd. Oké.
Als je nu één ding zou kunnen kiezen waarvan je zegt, de elite om in mijn gym te hebben, wat zou je dan kiezen van budgetair gezien? Iets wat je gym exclusief gaat maken. Dat is bij mij persoonlijk... Ik denk dat we hetgeen dat we nu hebben... Ik denk dat we daar dan al wel zitten. Maar ik weet dat ik een aantal dingen over het hoofd zie.
Maar als ik nu bijvoorbeeld moet zeggen... De bullshit... Ik moet zien wat ik zeg natuurlijk. Bullshit is een foutgekozen woord. Maar iets dat je nu echt niet nodig hebt, zijn bijvoorbeeld die toestellen van Kaiser om heel explosief te bewegen.
Ik weet dat dat allemaal heel cool ziet, maar een genpop-klant heeft dat niet nodig. En die toestellen kosten duizenden euro's. Dat wordt gebruikt op topsportniveau en dan kan dat inderdaad zijn nut hebben.
Maar voor genpop-klanten steek er alsjeblieft geen geld in, want dat heb je echt niet nodig. Dus dat zijn zo'n dingen die ik dan bijvoorbeeld als budget geen enkel probleem zou zijn. Dat ik bijvoorbeeld wel zoiets nog zou doen.
Ik zou je erop tegen voor een sauna dan. Oké, goed. Ja, in die richting.
Uiteraard, dan een wellness. Daar ben ik helemaal mee. Sauna, koude water, bad.
Ja, die zaken. 100% zeker. Dat zou ik dan ook in de gym willen hebben.
Dat je ook aan het herstel kan werken. Voila. Als we nog verder gaan... Met het idee van ook de herstelcapaciteit kunnen verbeteren.
Als we nog verder gaan, een soort foodcorner, waar ze een shake kunnen drinken. Want dan gaan we natuurlijk... Ik ben ooit in... Toen ik in Amerika zat, ben ik een paar keer geweest. Ik ben één keer geweest bij een collega van ons, Exos.
Dat was vroeger... Hoe noemde die vroeger? Het ligt op het topje van mijn tong, maar ik kan er niet op komen. Die hadden dus een centrum. In Phoenix hadden die een centrum.
Die hadden ook in Los Angeles een centrum. Dat was echt mecca. De elite voetbalteams trainden daar.
Daar ben ik eens binnen geweest. En die gym was ook volledig equipt. Dat was aan 500 vierkante meter.
Alles erop en eraan. Die hadden foodbars. Die hadden ook al die koude en warme waterbaden.
En daar spreek ik over... Heaven. Vijftien jaar geleden. Die stonden toen echt ver op hun tijd.
Naar begeleiding van hun atleten. Maar als je daar zit en je kunt daar trainingskampen doen... Dat is geniaal. Dat is echt top.
Echt top. Sowieso. Als klanten een shake kunnen drinken daarna.
Zelfs met hun voeding. Je gaat meer over de feelgoed en de klantervaring. En dat verkoopt.
Dat is ook iets waar ik zou zeggen... Ik start opnieuw een studio. We hebben een aantal zaken opgesond. Maar waar voor mij grote prioriteit zou zijn... Is het design van de studio.
Je moet direct die wow-factor kunnen creëren. Daar zou ik echt meer geld in willen steken. Honderd procent.
Omdat dat hetgeen is... Klanten komen binnen... Wow, hier wil ik trainen. Dat is wat ik zeg. Probeer met verschillende kleuren te werken.
Ja. Misschien niet iemand inschakelen afhankelijk van hoe goed je daarin bent. Maar probeer echt een unieke omgeving te creëren.
Dat werkt. Als je nu gaat kijken naar de fitnessbranche... Dan is er Basic Fit, Gyms Fitness, Energy Fitness. Die kopen bij wijze van spreken alles op.
Maar de zaken die die niet opkopen, zijn die unieke zaken. Klopt. Denk aan Dr. Fitness, denk ik.
In de kanten van Limburg. Je hebt daar ook een zaak... De kanten van West-Vlaanderen, de kanten van Brugge. Je hebt Strengthouse in Brugge.
Je hebt de Strengthouse ook in Oostende. Die hebben allemaal hun eigen identiteit. Daar willen mensen met plezier meer voor betalen.
Voilà. Je bent gemotiveerd om daar te gaan sporten. Dat is die omgeving die je motiveert.
Zorg dat je ook in je studio dat kunt creëren. Ja. Ik denk dat we heel veel mooie dingen hebben opgezond.
Misschien wel leuke ideeëtjes voor, wie weet ooit... Ik zie het al helemaal voor me. BAPT Headquarter. Ja, dat is een droom.
Maar daar zijn we nog niet. Stap voor stap. All right.
Mannetjes, alvast bedankt weer voor het luisteren naar deze aflevering. Heb je vragen over waar je bepaalde dingen zou kunnen aankopen? Of heb je een vraag over een toestel dat je zou willen kopen? Vind je dat een goed idee? Aarzel niet om ons even te contacteren. Dan geven wij met alle plezier onze eigen ongezouten mening daarover.
Ja. En tot een volgende aflevering. Bye bye.
Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken.
Jouw feedback maakt echt het verschil. Alvast bedankt. Tot de volgende keer.
Ciao.