Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainerpodcast.
In deze aflevering ga ik samen met Michiel kijken naar hoe je best een opleiding kan kiezen. Wat zijn tips die je kan gebruiken om de juiste opleiding te kiezen, de juiste persontraineropleiding of eventueel ook bepaalde bijscholingen? Misschien dat we best bij ons eigen starten, Michiel. We hebben natuurlijk zelf ook opleidingen gedaan.
Hoe ben jij tot jouw eerste PT-opleiding gekomen? Waar heb je naar gekeken of waar heb je rekening mee gehouden? Ik denk dat ik vooral rekening heb gehouden met de visie en het doel waar ik naartoe wou. Want ik heb eigenlijk wel op die moment verschillende opleidingen met elkaar vergeleken, zowel op Belgisch niveau als op Nederlands niveau. Mijn persoonlijke ervaring daarin vind ik eigenlijk dat sommige opleidingen in Nederland vaak iets kwalitatiever zijn naar mijn mening toe.
Ik heb dan uiteindelijk gekozen om de eerste opleiding van Menno Henselmans te doen. Dat was dan ook weer meer richting spierhypertrofie, richting het bodybuilding verhaal. Dat was meer mijn doelpubliek.
Dat was ook effectief het doelpubliek waar ik wou gaan begeleiden, in plaats van effectief meer het functioneel training zoals de NESM bijvoorbeeld. Later ben ik mij vooral meer gaan specialiseren in programmedesign en uiteindelijk ook de voeding- en nutritioncourses die ik eigenlijk tot op heden heb afgelegd. Oké, top.
Als ik mijn eigen terecht bekijk, dan ben ik begonnen in 2002 met de Sintra-opleiding. We zitten natuurlijk in een andere tijd, dus er was niet zo gigantisch veel. Er waren niet veel opleidingen in België beschikbaar.
Ik denk zelfs dat ik mij buiten Sintra bijna niet kan indenken wat er nog anders was. Misschien iets van avondonderwijs, maar het zal zeker niet veel geweest zijn. Toen ben ik heel snel gaan kijken naar het buitenland.
Het grote nadeel was dat er nog niet echt volop internet was. Ik denk dat er toen al internet was, maar online opleidingen sowieso niet. Ik ben toen echt moeten gaan opzoeken en vooral naar het buitenland zelf gaan, waar het kostenplaatje direct naar boven jaagt.
Dan kan je niet zo gigantisch veel doen, maar dan heb ik zo snel mogelijk geprobeerd om te sparen. Mijn eerste grote opleiding was bij Paul Cech in Amerika zelf. Nee, eerst in Engeland.
Ik heb de Cech Exercise Coach in Engeland gevolgd, klopt. Mijn Cech Practitioner Level 1, daarvoor ben ik naar Californië geweest. Daar heb ik ook een maand gezeten om stage te doen.
Ik heb daar stage gedaan bij Jorgen De Meij. Jorgen De Meij was toen de personal trainer van Angelina Jolie. Hij was personal trainer in Malibu.
Ik heb toen een maand in Santa Monica gezeten. De Cech opleiding was in Vista, dat is tussen Santa Monica en San Diego. Daar ben ik naartoe gereden.
Daarnaast heb ik een week stage gedaan bij Jorgen De Meij in een fitness in Malibu. Dat was eigenlijk de eerste keer... Dat was heel waarschijnlijk. Ja, maar dat was wel de eerste keer dat ik doorhad dat het niet omdat je een bekende coach bent, dat je weet wat je aan het doen bent.
Doorheen de jaren is het eigenlijk alleen maar erger geworden, maar dat was wel de eerste momenten. Hij heeft mij dan ook een aantal trainingen met hem gedaan. Dat was echt oldschool bodybuilding afbeulen.
Zijn broer... Hij noemde natuurlijk Jorgen De Meij, maar zijn broer is een bekende bodybuilder in Nederland, ook van de jaren 80, denk ik. Hij was echt puur gewend met de bodybuilding-protocollen. Dat was echt gewoon... Er zat totaal geen structuur in.
Dat was van legpress naar legextension naar sleeppush en dan terug nog eens de legextension en dan squats. Dat was gewoon een 40-minuuten zorgen dat ik niet meer op mijn benen kon staan, en dan was het goed geweest. Daar had ik wel heel snel door van... Oei, hier ga ik weinig leren.
Hier heb ik heel veel betaald voor een uur pt. Ik denk dat ik toen... We spreken over 2010. Ik denk dat ik 250 dollar per uur heb betaald.
Ja, ik ben eigenlijk... Je hebt er een week gezeten. Ja, nee. Ik heb natuurlijk geen week pt's gevolgd, maar ik heb daar wel... Ik denk dat ik daar toch wel 2000 dollar heb achtergelaten.
Dat was alleen de stage bij hem. Dat was dan eigenlijk een stage, een soort internship. Gewoon weinig... Niet overdreven geleerd.
Hij heeft achteraf wel voor mij een testimonial geschreven, dus ik heb wel op mijn website als startende pt van de persontrainer van Angelina Jolie een testimonial gehad. Dat is ook wel tof natuurlijk. Booming business.
Ja, dus dat was wel leuk. En dan voor de rest daar nog een opleiding CrossFit gevolgd. Ook nog in Carson.
Dat is ook in California. En dat was eigenlijk mijn eerste ervaring met opleiding bij Polcheck. De practitioneropleiding die ik heb gevolgd was super interessant.
Het grappige is dat ik toen dacht dat ik de materie beheerste. En dat ik toch zeker tien jaar later, dikke tien jaar later, die cursus nog eens opnieuw bekeek. En ik verschot van hoe diepgaand die opleiding was.
En dat ik daar eigenlijk toen op die moment totaal niet klaar voor was. En dat is misschien al een eerste valkuil als je met een opleiding start. Dat je niet moet gaan voor de, ik noem dat de sexy content, de advanced materie.
Want daar vinden de meeste coaches tof om wat advanced dingen te volgen. Maar daar leer je op zich weinig van, omdat je de basis niet beheerst. Dus ik denk dat een goede opleiding, een eerste goede basisopleiding, is waarbij de basis van het menselijk lichaam, en vooral dan anatomie, sterk aan bod komt.
Ik vind dat een onderschatte factor. Zeker en vast. Ik heb het nog geprobeerd, want ik kan natuurlijk niet super objectief over dit onderdeel praten, omdat we zelf opleidingen hebben gemaakt.
Maar onze level 1, daar bespreken we 42 spiergroepen anatomie. En als je de slides, of de pdf's, per spiergroep hebben we een pdf met oorsprong, insertie, functies, alles erop en eraan. Dan heb je 127 pagina's alleen maar anatomie.
Dus in mijn ogen een van de meest uitgebreide anatomie modules die je op de markt kan vinden. Puur omdat ik dat zelf zo belangrijk vind, en omdat ik dat zo hard heb gemist in het begin van mijn carrière. Dus ja, als je gaat kijken naar de opleidingen die ik heb gevolgd, en bij u ook, ik denk qua accreditatie dat die allebei niks of weinig voorstellen.
Of wel? Ik heb het dan erover richting Europese accreditatie. Ik denk niet dat Menno daar in zit. Paul Tschek zit daar ook niet in.
Paul Tschek heeft enorm veel accreditaties, maar niet in Europees. En ik denk persoonlijk dat we daar een eerste struikelblok hebben, waar we zeker met startende coaches, kun je dat bijna onmogelijk door het bos de bomen zien. Omdat, oké, waarom zou een opleiding die Europees geaccrediteerd is, waarom zou dat niet goed zijn? Uiteindelijk, het meest logische is dat die goed is.
Niet? Dat zou het meest logische zijn. Daar komen we natuurlijk in een politiek steekspel, waarbij je eerst de vraag moet stellen wie bepaalt wat de voorwaarden zijn van die accreditatie. Dat is overheid, hè? Overheid, en ook soms zijn dat mensen die aangesteld zijn.
En ik kan daar het eerste hand een beetje over spreken, omdat ik zelf ooit naar zo'n congres ben geweest. En dan hebben we het heel specifiek over het e-reps verhaal. En ja, dat gaat vaak over een team van mensen die niet echt per se altijd in het werkgebied zitten, of die niet hands-on met klanten bezig zijn.
En die gaan dan bepalen wat er in hun opleiding moet zitten om ze geaccrediteerd te halen. En daar lopen we persoonlijk dan met BAPT een beetje tegenaan. Wij zitten met het probleem dat we een online opleiding hebben, dat we heel sterk in dat concept geloven, maar dat e-reps enkel live opleidingen ondersteunt.
Of op z'n minst het eerste jaar. Dus als wij nu zouden zeggen, we gaan onze opleiding een jaar live geven, fysiek, dan zouden wij daarna onze accreditatie kunnen doortrekken online. Wat eigenlijk bullshit is.
Want de inhoud van de opleiding blijft hetzelfde. Het is exact hetzelfde. De opleiding is compleet conform, en toch kunnen wij op deze moment niet zeggen, ah, we hebben een e-reps-accreditatie.
Ondanks dat al onze inhoud van onze opleiding perfect conform is met wat ze verwachten. Maar gewoon puur omdat zij zeggen, ja, wij ondersteunen geen online. Klopt.
En dan wordt het heel moeilijk voor startende coachs. Ik vind dat persoonlijk een beetje overroepen. Want dat heeft mij eigenlijk niet echt tegengehouden met daarin een keuze te gaan maken om met een opleiding of een opleiding te kiezen die met accreditatie werkt.
Ik heb gewoon voor mezelf echt de keuze gemaakt van, oké, met of zonder accreditatie, je kunt nu nog altijd ver op bovenaan het niveau gaan specialiseren. En daar hoef je uiteindelijk geen puntensysteem of beloningssysteem voor te gaan gebruiken om aan te kunnen tonen van, hé, ik ben coach e-reps level 4 of 5, denk ik zeker dat het is. Dat je een bepaald aantal hoeveelheid opleidingen gevolgd hebt.
Nee, het zou fijn zijn moest het wel werken. Want dan hadden we een soort kwaliteitslabel. Ja.
En nu ook, ik had in het e-reps-verhaal, had ik mijn level 5. Ik heb daar niet specifiek naartoe gewerkt, maar ja, met mijn opleiding had ik dat. En ik heb toen gevraagd, ja, level 6 is het hoogste. Wat kan ik doen? Moet ik iets opsturen om mijn level 6 te halen? En het is heel simpel, ik kan nooit van mijn leven mijn level 6 halen, omdat ik geen universitair diploma heb.
Allee, ik bedoel... Dat is belachelijk, hé. En meer dan... Dat is niet om... Ik heb meer dan 40 internationale kwalificaties en ik kan nooit het hoogste niveau halen, gewoon puur omdat ik geen universitair diploma heb. Dus dat... Ja, dan houdt het voor mij ook soms wel een beetje op.
Dat is altijd in dat schoolverhaal. Terwijl, als je je kunt specialiseren in een bepaalde niche, zoals wij, denk ik, allebei hebben gedaan in het fitnessgegeven. Ja, sorry, maar met een master LO was ik er niet gekomen.
Nee. Verre van. Ik bedoel, daar had ik nog niet één honderdste geweten over het ding waar ik nu moet weten.
En dat maakt het jammer en dat maakt het ook heel moeilijk om een accreditatie rond te krijgen of daar iets van kwaliteitsleven rond te verwerken. Dus ja, we kunnen hier, denk ik, rustig over dit topic wel afsluiten, dat een accreditatie niet noodzakelijk is. Nee, zeker niet.
Dat je echt wel gewoon moet gaan kijken naar de inhoud van de opleiding. Is dat kwalitatief genoeg? Spreekt dit jou aan, vooral met welk type persoon je graag wil gaan werken? Ja, dat is misschien een volgende punt. Als je meer wil gaan werken richting hypertrofie, dan gaat de ene opleiding beter zijn dan de andere.
Hetzelfde met functional training verhaal bijvoorbeeld. Er zullen altijd opleidingen zijn waarbij de inhoud daar meer op afgestemd is. En wat ik persoonlijk ook nog belangrijker vind in een opleiding, is de mix tussen de theorie en de praktijk.
En dan gaat het niet alleen over live-praktijk, want dat is ook belangrijk, maar vooral is de opleiding praktisch toepasbaar. Want heel veel opleidingen hebben veel theorie en een handboek van hier tot in Tokio. 400, 500 pagina's.
En dan ben je aan het studeren en dan krijg je daarna een klant voor je en dan weet je niet wat je moet doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. En daarom is het heel interessant om met bepaalde case-studies te werken.
Ja, en dat was ook een van de redenen waarom ik dat zo interessant vond bij de opleiding die ik gedaan had bij Menno. Omdat het daar ook een combinatie was van verschillende praktijkdagen, waarin we zelf ook onze eigen technieken onder de doek namen. Dus dat we zelf techniekgewijs met bepaalde oefeningen ook gingen verbeteren, maar ook echt bepaalde casussen moesten gaan opstellen en heel die casussen moesten gaan uitwerken waarom we bepaalde voedingsstrategieën hebben toegepast, waarom we die bepaalde hoeveelheid calorieën hebben gedaan, welke trainingsprincipes of methoden we hebben toegepast om uiteindelijk ervoor te zorgen dat die klant de gewenste resultaten kreeg.
En dat maakt het denk ik volgens mij echt wel interessant en een meerwaarde aan een opleiding om dergelijke case-studies in een opleiding in te steken. Om dat mensen dan echt zelf gaan nadenken van oké, het is misschien wel voor sommige mensen voor de hand liggend om iedere training zwaarder te gaan of om iedere training soms hoger in herhalingen te gaan, maar wat is nu de theorie erachter en waarom is het nu eigenlijk effectief zo goed om dat te gaan toepassen? Ja, ze hebben honderd procent mee akkoord omdat we dat in onze level 1 ook hebben toepast. We hebben ook praktijkdagen, we hebben ook case-studies, dus dat is iets waar we daar echt van geleerd hebben.
Dat is echt een meerwaarde. Ja, en dat merken we ook aan de feedback van de cursisten dat dat ook echt een meerwaarde is. Dus die praktische toepasbaarheid is een zeer goede.
Dan komen we nog bij het kostenplaatje. Want ik weet niet exact, stel nu dat je personal trainer wil worden, ik denk persoonlijk dat je al voor drie, vierhonderd euro ergens iets kan volgen bij Centraal voor Avondonderwijs. Ik denk dat de goedkoopste 250 euro bij Centraal voor Avondonderwijs is.
Ja, ik denk dat we daar wel over eens kunnen zijn dat dat niet the way to go is. Dat je 250 euro betaalt voor het papiertje in handen te hebben en kom je op de straat met helemaal niks. Ja, dat is zeer jammer.
Ik denk dat je daar ook wel moet gaan kijken, zoals bij alles. Het goede koopste zal waarschijnlijk niet altijd... Dat wil niet zeggen dat je voor het duurste moet gaan, absoluut niet. Maar je moet daar een beetje gaan kijken.
Een bepaalde kwaliteit kost gewoon geld. Nu, als je gaat kijken naar het NESM-verhaal... Ik denk dat bij het NESM-verhaal, bij sommige opleidingstituten betaal je snel meer dan 2.000 euro, 2.500 euro. Dat is dan ook weer belachelijk veel voor je NESM-papier.
Want uiteindelijk, als je de opleiding hebt gedaan, oké, je kan aan de slag als coach, maar je gaat heel snel binnen een bepaalde beperking zitten, omdat de programmatie, de structuur daarvan, zo beperkend is dat je na drie maanden eigenlijk bijna niet meer weet wat je moet doen. Dan is dat ook heel veel geld. Dan heb je wel je e-repsertificaat, maar wat ben je ermee als je geen resultaten haalt met je klanten? Dan ga je heel snel je certificaatje terug in de kaft kunnen steken en iets anders kunnen beginnen doen.
Dus ik denk dat je daar echt wel moet zoeken, aan de Gulden Middenweg. Onze opleiding kost 1.500 euro. Dat is wel een mooie prijs.
Voor de kwaliteit die in de opleiding zit, denk ik dat de prijs zelfs te laag is. Ja, dat willen we ook. Dat is ook goed.
We willen overdeliveren, noemen we dat dan. Dus ik denk inderdaad dat je daarom wel een heel mooie, efficiënte prijskwaliteit kunt vinden. De tijdsinvestering is ook iets.
Mijn opleiding bij Sintra, helemaal in het begin, was een jaartraject. Ik ben er persoonlijk enerzijds wel fan van, maar het is ook wel lang, een jaar. Klopt.
Wij hebben nu gekozen in onze level 1 opleiding. Die duurt in principe 16 weken. Je hebt 16 modules.
Als je één week doet per module, dan ben je 16 weken bezig. Dan ben je klaar. Dat is vier maanden.
We weten dat de meeste cursussen er ongeveer een half jaar over doen. Maar als we de andere uiterste gaan nemen, als je een opleiding gaat volgen tot personal trainer en dat duurt een weekend, dan zijn we ook weer heel snel rond. Dan mag je niks verwachten.
Dan heb je geen basis aangeleerd. Nee, dan heb je niks geleerd. Dan heb je wederom weer dat papiertje zoals je zei.
Dan leer je niks uit. Dus daar ook weer een beetje gaan kijken in welke mate, en dat heeft dan vooral te maken met de inhoudsopgave, hoeveel inhoud zit daarin. Dat gaat dan bepalen hoe lang je erover gaat doen.
Maar op een weekend of op een week moet je niet denken dat je een goed certificaat hebt. Dan kan je de opleiding beter skippen. En dan als laatste, denk ik, één van de belangrijkste, mond-aan-mond reclame, recensies en feedback.
Ga eens kijken op de website. Ga eens kijken op Google Reviews, Testimonials, wat andere coaches vinden van de opleiding. Dat is altijd het eerlijkste.
Dat is iets waar ik wel heel objectief over kan zijn. Iets wat ik persoonlijk minder doe, eigenlijk. Oké.
Minder? Ah nee, ik ben wel iemand die... Ik ben onbewust, eigenlijk, hoor. Omdat ik gewoon zoiets heb van... Voel ik mij thuis in het verhaal wat ze vertellen? In de zin van, voel ik dat die opleiding iets gaat voor mij zijn en ligt die in de lijnen waar ik verder mee wil met mijn coaching? Ja of nee? Dan mag die nog slechte reviews hebben. Als ik ervan overtuigd ben dat wat ze brengen in hun verhaal positief is, dan ga ik daarin mee.
Maar zo ben ik ook al een paar keer in het zak gezet. Dat is wel interessant. Het is wel interessant om de recensies af en toe te lezen.
Nee, ik vind het wel een goeie insteek. Ik zal sneller overtuigd zijn als de inhoud mij echt aanspreekt en de recensies zijn niet... Oké, geen twee op vijf, want dan is het no way dat ik de opleiding ga kopen. Maar als we nu bijvoorbeeld een 3,5 of een 3,6 en de inhoud me echt aanspreekt, dan zal ik wel eens korter een aantal recensies bekijken en dan zal ik doorgaan.
Maar als ze goede recensies hebben, boven de 4,5 op 5 bijvoorbeeld, dan ben ik er wel snel overtuigd om ze te volgen. Het is ook allemaal een beetje dubbel in mijn ogen, want stel je gaat voor een heel geavanceerde opleiding die theorie heel sterk is en heel diepgaand is, maar 18% van de startende cursussen van die opleiding zijn eigenlijk mensen die die leersoft nog niet beheersen of het te moeilijk vinden om die leersoft te beheersen, dan gaan die allemaal een slechte recensie schrijven. Maar dat wil niet zeggen dat die opleiding op zich slecht is.
Dat is waar. Ja, dus dat moeten we misschien met een korreltje zout nemen. Ja, desalniettemin denk ik wel dat het één van de factoren is om te bekijken.
Gewoon puur, wat vinden andere coaches ervan? Dus recensies of... Vraag ook gewoon rond in je persoonlijke omgeving, van welke opleiding heb jij gedaan, wat is je feedback daarover, wat is je mening daarover? Met mensen die je gewoon kent. Ja, en tuurlijk ook letterlijk mailen naar het opleidinginstituut zelf. Mail en vraag extra informatie.
Vraag een call. Wij doen gratis infocalls bijvoorbeeld, als mensen informatie willen. Al volledig vrijblijvend, maar wij zijn heel transparant.
Wij laten onze opleiding zien, zodat ze exact weten wat ze ervoor krijgen. Dus dat is ook wel de goeie. Mooi.
Allright, goed. Ik denk dat we dan weer een aantal leuke punten hebben opgezond. Heb jij nog iets extra toe te voegen, Michiel? Ik denk dat het gewoon belangrijk is dat je een opleiding zoekt dat volledig bij jouw persoonlijkheid ligt en in lijn ligt met de visie waar je naartoe wil.
Perfect, een afsluiter van deze aflevering. Allright, ik bedank jullie weer om te luisteren naar deze aflevering. Zoals altijd, als jullie vragen hebben, kunnen jullie ons vinden op de social media kanalen.
Dan horen we jullie vragen graag terug in een volgende episode. Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Af als bedankt, tot de volgende keer. Ciao.