Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainerpodcast.
En in deze podcast gaan we eens kijken naar welke workout of oefening dat we nooit meer willen doen en waarom. We zitten allebei al een tijdje in de branche of we trainen al een hele tijd. Dus er zijn ongetwijfeld wel bepaalde oefeningen of workouts die we ooit geprobeerd hebben en waarvan we zeggen no, please, nooit meer.
Dus Michiel, ik ga met jou starten. Is het een workout of een oefening? Ik ga kiezen voor de workout en dat is echt gewoon de welbevamde typische bro split. Ik haat het, mijn haar komt er van recht.
Misschien voor de luisteraars die niet per se weten wat een bro split is. De typische bodybuilding split. Maandag, tuesday, dinsdag, rug, woensdag, benen, donderdag, schouders en armen.
Nu, vooral duidelijkheid, dat is een beetje de split dat 90% van de mensen in de gym doen. Ja, en daarom komt mijn haar daar dus van recht. Omdat de wetenschap gewoon aantoolt dat het enerzijds al niet interessant is om een spierroep maar één keer per week te gaan trainen en daarbovenop, ik zie echt soms mensen vier, vijf oefeningen voor een borstspier uitvoeren op dezelfde trainingsdag.
Ja, dat is gewoon, dan denk ik al in mijn ogen van, hoe komt dat zelfs dat je dat in eerste instantie al kunt klaarspelen? Ja, de intensiteit is niet daar. Als we eerlijk zijn, hoeveel sets per training zou je aanraden per spierroep? Per spierroep? Oh, ik denk als je gaat kijken, tien sets daar rond ongeveer. Wow, dat is al mooi.
En als we dat dan gaan terugkoppelen naar een typische bro split, waarbij sommige mensen, laat ons zeggen, de standaard vier keer tien voor vijf oefeningen aan een stuk gaan doen. Dat zijn twintig sets. Ja, twintig werksets.
En dan verschiet je ervan dat ze geen progressie halen, want je bent de spieren gewoon zo aan het overtrainen. Ja, en vanwaar komt dat, denk je, die bro splits? Want ik heb er wel een aantal... Social media, bodybuilding, oldschool bodybuilding. Bodybuilding-magazines, daar komt het eigenlijk van.
De mensen die, de Arnold Schwarzenegger, de Phil Heath, de Ronnie Coleman, die onder zware anabole trainen en dat hun lichaam dat wel af kan om dat te kunnen doen. En ik denk dat ook daar vanuit terugkomt, de YouTube-video's van die welbefaamde bodybuilders. En we hebben het daar, kort als in de vorige aflevering over gehad, van monkey see, monkey do.
Ja, en daar komt dat inderdaad, van die magazines. En dan krijg je mensen die denken, als ik train zoals Dorian Yates, was dat in mijn tijd, Ronnie Coleman, dan ga ik exact hetzelfde worden als die mannen. Liever niet.
En ook helaas. Good luck. Dat is a lot of good genes and a lot of good anabolics.
Ja, inderdaad. Dat zijn al twee belangrijke punten. En natuurlijk ook gigantisch uitwerken.
Het gaat niet van, ik denk dat bodybuilding een van de zwaarste sporten is die je kunt doen. Zeker vast. Daar ben ik opzich van overtuigd.
Sowieso een hele hoge werkethiek, maar die bro-splits, ik denk inderdaad, dat is een ding. Als ik dan moet gaan kijken, laat ons mij ook even binnen de workout. Ik wil straks weten welke oefening je niet meer wilt doen.
Maar als het bij mij gaat om workout, kan ik er in principe wel een aantal opzommen. Ik heb al redelijk zotte dingen gedaan. Maar de small of squat cycle is toch wel eentje dat voor mij de bovenhand haalt.
Dat is een onwaarschijnlijk hoog volume en intensiteit gedurende dertien weken. Ik ga het niet helemaal bespreken, want het is een heel systeem. Maar mensen moeten maar eens opzoeken op google small of.
Dat is m... of s, ik begin met een s. S-m-o-l-o-v, small of squat cycle. Je hebt daar ook de light versie van, dat valt nog een beetje mee. Maar de standaard cycle... Dus in principe is hoge intensiteit op hoge volume.
Ja, het is een mix van van alles, maar het is gewoon enorm veel volume. Het is gewoon waanzinnig veel volume. Ik raakte daar niet van gerecupereerd.
Dat was echt gewoon... Met enkel focus op squat cycle? Puur squat, puur op squat. Het wordt effectief de small of squat cycle genoemd. Vroeger was dat redelijk populair in de crossfit-wereld.
Maar dat is echt crazy, absurd, absurd. Nu, zo vind je... Maar je hebt er wel positieve dingen van? Nee, niks. Ik heb geen positieve verder mee moeten stoppen.
Ik heb die niet kunnen uitdoen. Dat was gewoon veel te veel. En zo zijn er nog wel workouts die niet interessant zijn.
Ik denk dat we daar op uw punt ook wel terug kunnen komen. Dat je niet onwaarschijnlijk veel volume hebt nodig. Er is zo nog een ding, en ik kan niet op de naam komen.
Misschien dat ik er dadelijk wel op kom. Het ligt echt een puntje op mijn tong. En dat was zeven oefeningen, benen, in een circuitvorm.
En dat was ook een redelijk bekende krachtcoach. En er zijn ook opleidingen van. En... Ik kan... Het ligt echt een puntje op mijn tong.
Misschien dat ik er dadelijk nog op kom. Maar ook waanzinnig hoog volume. Ja, en dat... Voor een algemene sterveling, zal ik zeggen... Mijn algemene code is altijd dat je maar zo hard kunt rijden dat je kunt herstellen.
Ja, voilà. En je moet... Want je herstel, daar wordt je beter van. Het is je training waarbij je je lichaam afbreekt, wat de bedoeling is.
En je herstel gaat je sterker maken. En als je training veel te intensief is, of je herstel te weinig is, dan maakt het geen progressie. Dus ja, die workouts zijn er wel een aantal die niet ideaal zijn.
Als we het hebben over oefeningen... Ja, dan denk ik dat ik ga kiezen voor de squat. Dat verbaast mij, de squat. Ik denk dat dat heel veel mensen gaat verbazen.
Niet omdat het een slechte oefening is, verre van zelfs. Ik vind het een van de prachtigste oefeningen die er is. Maar ja, enerzijds vraagt het gewoon te veel mechanical load voor mijn lichaam, dat het op deze moment aan kan.
De realiteit is gewoon dat ik zit met twee hernia's. En ik daar al dan niet wel goed kan rondtrainen. Maar mijn ego neemt de overhand wanneer ik heavy squats ga uitvoeren.
En dan beklaag ik het mezelf gewoon altijd achteraf. Dus heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om meer unilateraal te trainen. Oprecht doe ik zelfs nog liever een heavy Bulgarian split squat dan een effectieve barbell back squat.
Oké, top. Ik wil het niet onderbreken, maar het is Milos Sarchev. Dat is de persoon waar die extreme hoge volume, die extreme giant sets van kwam.
Milos Sarchev, dat is haar naam. Haar naam zegt eigenlijk al genoeg. Een of andere Oost-Blokker.
Die mannen die worden geboren met een bench van 100 kilo. Ja. Oké, goed.
Dus de squat, interessant. Ik moet zeggen dat de squat voor mij ook wel een andere ervaring is geworden. Omdat ik squat op zich graag.
Maar doordat mijn job een sedentaire job is geworden, met de opleidingen, ik zit eigenlijk gans achter de computer, is het al een drietal keren gebeurd dat er iets in mijn rug schoot tijdens squatten. Dat is omdat ik op een gegeven moment niet goed gemobiliseerd of geactiveerd heb. Dus ik probeer het ook wel wat meer te mijden.
Ik doe veel meer unilaterale oefeningen, lunges, split squat variaties. Als je in perfecte topvorm bent en je hebt de perfecte mobiliteit, is de squat de allerbeste oefening. Maar het is gewoon heel gevaarlijk, want je kunt heel snel erover gaan.
Ja. Ik heb een mobiliteitsverschil tussen links en rechts in mijn enkel. Dus met mijn enkel links heb ik minder mobiliteit dan rechts, waardoor je altijd een bepaalde shift maakt.
En als je dan zwaar gaat, dat is miserie. En je zit met twee hernia's, dan komt er veel druk op. Ik ben wel mee met de squat.
Nu, als het gaat om de oefening bij mij, dat zijn dips. Ik heb een enorme, enorme... Dat is zelfs geen liefde-haat-verhouding, dat is een haatverhouding met dips. Dips, dat is bij mij pijn.
Dat wringt. Dat is verschrikkelijk. Ik ben daar ook mega zwak in.
Ik kan met mijn bodyweight geen vijf dips doen. Omdat dat langs alle kanten wringt. Ik kan 90, 95 kilo benchen, dus uiteindelijk is dat... Ik weeg er zelf in de zeventig, dus op zich zou ik perfect moeten kunnen een dip uitvoeren.
Maar omdat dat zo ongemakkelijk wringt aan mijn schouder, overal... Ook al heb ik losgemaakt, ook al heb ik gemobiliseerd. Het maakt me niet uit. Ik heb al een trainingsblok gezegd... Dat is al een hele tijd geleden, want ik doe het gewoon niet meer.
Maar ze zeiden dat ze veel dips zouden doen, en dan ben ik opgebouwd tot 5 kilo extra. Dat is een oefening die bij mij heel snel vooruitgaat. En ik merk dat nog bij mensen.
Ik verbaas me sterk in. Dan zie ik jou met 40 kilo extra, en denk ik van... Mijn record staat momenteel op 75 kilo plus mijn bodyweight. Ja, vier herhalingen.
Waanzin, waanzin. Eén... Dat gaat... Eén gonna happen. Nooit van mijn leven gaat dat gebeuren.
Ook niet erg natuurlijk, maar dat is wel de oefening waarbij ik... Die je kunt skippen. Ja, ik doe die nooit meer. Dat is heel simpel.
Ik hoef ze ook niet te doen om een of andere reden. Ik kan al andere pressvariaties, vind ik wel tof, en lukken wel goed. Maar nee, dips is voor mij een logo.
Iedereen zal wel een bepaalde oefening hebben waarvan hij zegt... Die haal ik liever uit mijn schema dan dat ik ze erin steek. Dat maakt het ook interessant, denk ik, dat je als coach dat ook moet gaan beseffen. We hebben het hier nu over de squat en dips.
We nemen de twee compounds eruit die toch wel in een... Als we een hiërarchie zouden bouwen van oefeningen, zouden die redelijk hoog eindigen. En wij zeggen allebei... Nee, die gaan we niet meer doen. En dat kan, perfect.
Er is geen enkele reden om dat niet op te kunnen brengen. Ik heb ook bepaalde klanten gehad die het meest haatlijk vonden om een front foot elevated split squat te gaan uitvoeren. En ik vond dat persoonlijk een supergoeie oefening.
En ik zag die er wel af en toe in, totdat hij me echt gewoon zei van... Nu ben ik die oefening strontbeweegd, ik wil ze niet meer doen. En dan zijn we ook gewoon een andere oefening gaan meedoen. Ik denk dat daarin als coach ook belangrijk is om vanuit een intakegesprek te luisteren en je klant waardering te geven naar wat hij graag doet en wat hij niet graag doet.
Want dat gaat de... Hoe moet ik het zeggen? De motivatie van de klant enorm naar boven brengen als hij het gevoel van waardering... Dat dat heel hoog zit, het gevoel van waardering. Dat er naar hem geluisterd wordt. Voilà, dat er naar hem geluisterd wordt.
En dat hij het gevoel echt heeft van... Hij maakt voor mij een persoonlijk schema op waarvoor ik het leuk vind om bepaalde oefeningen te doen en oefeningen die ik niet leuk vind om die eruit te halen. Is iets wat ik helemaal in het begin van mijn carrière niet deed? Ik denk weinig coaches, maar dat leert je wel. Ja, is iets wat ik anders zou doen.
Omdat... Ja, natuurlijk, hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer je weet, hoe meer je ook beseft dat er verschillende manieren zijn. In het begin volg je een opleiding, je leert dat en dan neem je dat ook aan als de enige waarheid. En dat is ook logisch, dat is ook normaal.
Maar op een gegeven moment volg je meer en meer zaken en dan merk je, die zegt dat en die zegt dat en dat klopt precies wel allebei. En dan leer je meer en meer als je je binnen de basisprincipes houdt van een training overload of een progressive overload te creëren, voldoende variatie te creëren, te spelen met je reps en je sets wat uiteindelijk die progressive overload creëert. Dan maakt de oefenkeuze op zich niet veel uit, tenzij er een specifiek doel is.
Als jij nu tegen mij zou zeggen, Ken, ik wil 200 kilo squatten, dan komen we er niet buiten dat je ooit wel eens zulke moeten squatten. Met lunges en splitsquats alleen ga je er niet komen. Dat is dan de enige tegenkanting als iemand daar echt een doel heeft.
Maar over het algemeen, wil je afvallen, wat fitter worden, is de oefenkeuze zelf iets minder belangrijk. Ja, ook omdat er voor dezelfde bewegingspatronen voldoende variatie aan oefeningen zijn. En dan is het ook echt een heel goed idee om te gaan kijken wat mijn klant leuk vindt.
Ja, dat is een mooie afsluiter. Zeker! Dus de bro split, de small-off squat cycle, squats en dips. Dat zijn onze vier.
Heel benieuwd of jullie er ook hebben, laat ons dat zeker weten. Wij hebben graag veel interactie met onze luisteraars. Dus laat eens weten, als je zelf van die waanzinnige workouts al ooit hebt gedaan, stuur ze even door.
Of je vragen hebt over bepaalde workouts en onze visie of mening daarover wilt, mocht je ook altijd vragen naar onze socials. Zeker en vast. En dan wil ik jullie wederom bedanken om te luisteren naar deze aflevering.
En tot een volgende. Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Af als bedankt, tot de volgende keer. Ciao.