Welkom bij de persontrainer podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainer podcast.
In deze aflevering ga ik samen met Michiel door vijf voedingszaken die we vroeger hadden willen weten als persontrainer. Er zijn een aantal zaken bij, voor mij persoonlijk, die eerder te maken hebben met het begin van mijn carrière. En andere zaken die ik wat later heb opgedaan of die ik heb gemerkt dat doorheen de tijd zijn veranderd en die belangrijker zijn geworden.
Michiel, je bent heel veel bezig met voeding. Klopt. Binnen jouw coaching is dat de basis, denk ik.
Dat is de ultieme basis. Er is niks zo sterk als een gezond lichaam en een gezond lichaam creëren uiteindelijk met de juiste voeding. Uiteindelijk ook wel leefstijl en dergelijke dat onder controle moet zijn.
Maar een gezond lichaam start in mijn ogen met een gezonde darm. En een gezonde darm ontwikkel je met de juiste voedingsstoffen, maar vooral ook de variatie in voeding. Ja, oké.
Is dat al direct een eerste puntje dat je wil aanhalen? Ik denk dat wel, ja. Oké, goed. De variatie in voeding is echt iets heel belangrijk.
Er wordt weinig gedaan, hè? Er wordt belachelijk weinig gedaan. En ik moet je heel eerlijk toegeven, de meeste mensen zijn daar schuldig in. En dat is echt iets... Een misvatting bij heel veel mensen is enerzijds al het simpele voorbeeld de kip met rijst.
We hebben het al zo veel aangehaald, maar het is en blijft voor mij echt een visie, een no-go-visie, om je daar dagelijks op te focussen. Maar anderzijds... Wat is de reden daarvan? Want ik ben mee, hè? Een microbioom heeft nood aan verschillende bacteriën om gezond te zijn. Als je altijd enkel en alleen dezelfde voedingsstoffen gaat eten, en dan mag dat nog tussen ademhalen... Amai.
Tussen tekentjes... Aanhalingstekens. Aanhalingstekens. Amai.
Dat betekent dat het gezond is. Kip met rijst is beter dan frietjes van een McDonald's, zeker en vast. Maar je krijgt enkel en alleen die bacteriën en die specifieke vitaminen en mineralen binnen.
En om dat nog maar heel cru te zeggen... Kip is de grootste eiwitbron met de minste vitaminen en mineralen. Als we dat gaan vergelijken met vis of biefstuk. Dat los van het feit... Je krijgt ook enkel en alleen maar die bacteriën binnen.
Dus je microbioom gaat enkel en alleen maar die bacteriën gaan binnenkrijgen. En nooit geen variatie in verschillende andere. Zoals yoghurt, zoals eieren, zoals vlees, vis, noten, zaden.
En dat is een simpel voorbeeld. Maar iemand die dagelijks, elke dag, drie eieren eet, dan mag eieren nog een van de meest gezondste superfoods zijn wat er is. Ik ben er 100% van vertuigd dat als je elke dag eieren eet, dat dat zelf ook niet het meest gezondste is wat je kunt doen voor een gezond microbioom.
Want je geeft alleen maar die microben van die eieren aan je microbioom. Ja. En als we het dan hebben over variatie, zou je daar nog... Want ik snap wel het punt.
Bij mij is dat puur uit gemak. En ik denk dat dat bij de meeste mensen uit gemak is. Ik weet dat variatie belangrijk is.
En ik probeer daar ook echt wel meer en meer mee bezig te zijn. Dat lukt mij niet altijd. Maar ik probeer er meer en meer mee bezig te zijn.
Want ik ben nu eenmaal iemand die kip met rijst mega lekker vindt en elke dag kan eten. Snel klaar te maken... Veel voordelen, maar ik ben ook helemaal mee met het feit dat er variatie nodig is. Bij Paul Cech bijvoorbeeld hebben we ook vroeger gezien dat er een drie dagen rotatie moet zijn.
En dat je max... Bij hem is de regel, je mag max drie dagen hetzelfde eten en dan moet er een rotatie zijn. Heb jij zelf ook zo'n bepaalde regels? Ik probeer een principe, bijvoorbeeld de regel van drie, toe te passen. Dus hoe ik het vaak probeer te hanteren of mee te geven aan mijn klant is, simpel voorbeeldje met een ontbijt.
Probeer voor jezelf drie ontbijtjes uit te schrijven dat je lekker vindt. Een smoothie, eitjes bijvoorbeeld en een havermouthbowl. Maandag drink je de smoothie, dinsdag eet je de eitjes en woensdag eet je de havermouthbowl.
Donderdag ga je dan weer die smoothie maken, maar die kun je dan zelfs weer met een andere soort fruit gaan maken. Vrijdag kun je dan weer de eitjes gaan eten en de dag daarna kun je eigenlijk weer een havermouthbowl, maar met andere toppings gaan maken. Dus toch elke dag anders? Ik zou dat wel aanraden, maar in principe blijft de basis hetzelfde.
Je drinkt één keer één dag een smoothie, tweede dag eet je de eitjes en de derde dag eet je bijvoorbeeld iets van havermouth. En die drie herhaal je dan, maar wat je daar nog extra ingooit van toppings, daar kun je perfect in variëren. Want dat kost je eigenlijk op zich twee minuten van je tijd om die noten eens te veranderen door pure chocolade bijvoorbeeld.
Ja, het punt daarin is, en dan ben ik ook een beetje avocaat van de duivel, naar mealprep toe. Wat ik doe, ik kook twaalf eieren. Dat zijn hardgekookte eieren.
Ja, en ik heb gewoon drie of vier dagen, dat is klaar. Even zou ik wel sowieso... Ik moet dat maar uit de frigo pakken. Dus als ik dan zou zeggen, ik moet mijn havermouth maken, oké, alles is perfect mogelijk hé.
Nogmaals, maar puur naar gemakzucht, en ik weet dat dat bij klanten toch wel een heel belangrijk topic is, dat het echt gemakkelijk moet zijn. Ja, is dat wel iets om... Je kunt bijvoorbeeld perfect op zondagavond een grote kom hot oats klaarmaken, die verdelen over drie potjes, en die andere twee potjes in de ijskast zetten. Zwaar, een overnight oats.
En de toppings, kun je daarop gooien wat je wilt. Ja. Dat is hoe ik het persoonlijk probeer aan te pakken.
Het is heel simpel, je hebt gelijk. Er zijn geen excuses. Je moet gewoon meer variëren.
En wel, ik ga er volgende week, maar dat was al wel de bedoeling, ik ben in het buitenland, en dan eet ik anders dan thuis. En dan probeer ik ook wel echt anders te eten. Goed punt.
Dus variatie in voeding is je eerste punt. Dan ga ik het hebben over de voedingperiodisatie. Want er wordt met klanten tijdens de intake, oké, alles wordt besproken, en dan wordt er een voedingsplan samengesteld.
Maar vaak is het dat dan ook voor twaalf weken. En daar ben ik helemaal een tegenstander van. Ik ben een grote voorstander van een periodisatieplan voor training, maar ook voor alle andere toppings.
Ook voor slaap, ook voor stress. Stress is natuurlijk iets moeilijker, maar mindset bijvoorbeeld, en voeding ook zeker en vast, dat je elk nieuwe trainingsblok, of nieuw schema, en laat ons dat dan even heel simpel op vier weken houden. Dus om de vier weken, ga kijken naar de voeding, kunnen we daar bepaalde andere zaken in doen, kunnen we gaan spelen met macro's, eventueel met de calorieën, eventueel met andere voedingsmiddelen nog eens.
Echt in gaan periodiseren om daar nog meer, ook weer richting die variatie, maar ook adaptatie te gaan vermijden. En je eigen lichaam ook gewoon beter te leren kennen. Daar probeer ik ook zelf in mijn coaching naar te streven.
En dat is ook iets wat ik probeer aan te halen. Mensen die bijvoorbeeld enkel en alleen op het vlak van voeding bij mij in begeleiding komen, die starten bij mij ook menuën voor een traject van twaalf weken. Ik vind ze niet onderuit.
Gewoon puur omdat ik voeding ook echt probeer te individualiseren. We gaan spelen met een hogere carb-inname, we gaan spelen met een hogere fat-inname. Kijken waar het lichaam daar beter op reageert.
Kijken met maaltijden van drie maaltijden op een dag, vier maaltijden op een dag. Iets hoger in calorieën, iets lager in calorieën. Je kunt een reverse diet gaan toepassen.
Er zijn heel veel verschillende manieren. En dat maakt het ook gewoon interessant, want ieder lichaam is anders. Dus daarin is het vooral ook belangrijk om te kijken van wat werkt voor die type persoon voor u. Ja, die individualisatie.
Dus ik denk dat daar die periodisatie echt wel bij hoort. Dus periodiseren ook qua voeding. Nog iets? Iets dat je vroeger had willen weten als persontrainer? Ik denk het belang van vetten.
Oké. Dat is echt iets wat ik vandaag de dag ook nog bij heel veel mensen zie terugkomen. En dat is echt een... Ik weet niet van waar dat het gekomen is.
Ik heb vroeger ook die fout gemaakt van oké, we willen afvallen, we gaan zo weinig mogelijk vetten gaan eten. Maar je kunt perfect... Oké, en dan spreek ik niet over het keto-dieet, want dat zou ik persoonlijk ook niet volledig hanteren. Maar ik ben wel echt sowieso voorstander van een high-fat approach.
Dus echt richting de 30 tot 35 procent van de totale calorieën. Oké, dat is wel best hoog. En wat heeft dat als voordelen? Vooral de verzadiging.
Beter hormonale balans tussen honger en verzadiging eigenlijk. Het is ook gewoon, vind ik persoonlijk, maar dat is dan individueel, heel lekkerder. Ik geniet meer van een stuk kaas of een stuk avocado dan extra rijst op mijn bord bijvoorbeeld.
Het geeft ook vaak meer smaak en textuur aan uw maaltijden. Dat is waar. En dan kom we op het puntje waarop het voor heel veel mensen saai en eentonig wordt.
Want mensen die enkel kip met rijst gaan eten, krijgen altijd de vraag van, wat kan ik daar van saus bij eten? Ik leef al minstens vijf jaar lang zonder enige druppel saus op mijn bord te moeten doen. Omdat ik zoveel variatie in verschillende smaaktexturen op mijn bord heb liggen. Je maakt veel gebruik ook van fruit op je bord.
Ja, ik leg banaan op mijn bord, zoals gisteren banaan, runs gehakt, parmezaanse kaas, avocado, vijf verschillende groenten op mijn bord. Dan heb je geen saus nodig. Dan heb je geen saus nodig.
Als je dat allemaal lekker kruidt met Himalaya-zout, een beetje peper, wat bieslook over, wat chili kruiden, een beetje paprika kruiden, dan krijg je zo'n gigantisch verschillende smaakbommen in je mond, dat elke hap dat je neemt een waar, laten we zeggen, orgasme is voor je mond. En zo geniet je ook veel meer van die maaltijden. Je zit in een calorie-deficit momenteel, zeker? Dat valt niet op.
Als we het hebben over calorie-orgasmes, dat wil zeggen dat iemand allang in een calorie-deficit zit. Nee, maar ik moet wel zeggen dat ik dat van jou ook wel heb opgestoken, omdat ik dat veel meer doe. Je zult het misschien deze middag ook gezien hebben, maar ik had mango en granaatappelpitten in mijn slaatje gedaan.
En dat is effectief, van naar je social media te kijken, en dat doe enorm veel. Want dat zijn maar kleine, stomme dingen, maar dat geeft direct een hele andere structuur. En al is maar twee dagels erbij, of een halve avocado, of honing of zo.
Dat doet zo gigantisch veel, en ik denk dat dat een van de belangrijkste tips is. Want dat is ook effectief realiteit. Mensen die in een dagelijkse maatschappij leven, die zijn zodanig gewoon om altijd iets van saus bij hun eten te doen.
Als ze dan bij een coaching komen en zoiets hebben van, oh, ik moet al mijn saus achterwege laden. Voor hen is dat echt een ware struikelblok. En dan beginnen ze naar calorieloze sausen te gaan, naar light sausen te grijpen.
Maar is dat dan echt een betere optie dan dat je een stukje banaan mee op je bord toevoegt? Nee, klopt. Zeker en vast. Ja, oké.
Top, keigoed. Dus belang van vetten. Misschien heel concreet, mijn regel is 1 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Jij zult er misschien voor gaan. Ik reken meer in percentages dan totale calorieëname. Dus voor mij is een minimum echt 20 tot 25 procent.
In de meeste gevallen eigenlijk zelfs 25 procent van de totale calorieëname. Ga je echt naar specialere gevallen, zoals in mijn geval richting bodybuildingcompetitie, zou ik richting de 20 procent gaan. Ik zou nooit niet onder de 20 procent totale vet-inname gaan, maar eigenlijk werk ik zelfs met de meeste klanten van mij rond de 30, soms zelfs 40 procent van de totale calorieëname.
Oké, dat is wel een high-fat approach. Maar dat gaat er wel zeker niet onder de 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dat is bij mij ook wel het minimum dat ik probeer niet onder te gaan met klanten.
Oké, top. Dan ga ik een volgende nemen en dan heb ik het over iets wat de voorbije jaren extreem verergerd is. Dat is de psychologie rond voeding.
Eetstoornissen, foute relatie met voeding. Social media heeft al een aantal keer in de podcast een slecht daglicht gekregen en ik denk dat we hier dat wederom moeten gaan doen omdat daar toch wel altijd de mooie foto's worden gepost. Ik denk ook dat als je naar coaches gaat kijken, dan zijn er soms coaches die zich voorbereiden voor een fotoshoot.
Tijdens die fotoshoot worden 40 foto's genomen en die foto's worden dan door heel het jaar gepost. En dan denkt men, ah, die trainer staat al een heel jaar op 6, 7 of 6% of onder de 6% vetpercentage. Ondertussen wel de McDonald's zit.
Ja, klopt. Dat geeft een heel vertekend beeld waardoor er natuurlijk ook vaak een slechter laats met voeding kunnen teweeggebracht worden. Ook als je puur alleen maar bezig bent met die calorieën en niet bezig bent met hoe maak ik het nu lekker, dan heb je dat probleem.
Eetstoornissen. Ja, dan ga je gewoon heel zwart-wit leven. En dan merk ik dat bepaalde klanten eigenlijk ook wel... Of bepaalde casussen heb ik onlangs meegemaakt met klanten.
Ik werk heel veel rond de wholefoods, dat is een beetje mijn approach geworden, de wholefood diet. En er zijn ook effectief mensen die daar echt een stoornis rond gekregen hebben van enkel en alleen nog maar dingen te gaan eten met zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten. Proteïnerepen, laagdingen... Het is het ene of het is het andere.
En dan kreeg ik heel vaak de vraag van waarom stikt je dan een whey shake mee in mijn dieet? Of waarom laat je mij zuivel eten? Of waarom laat je mij dit of dat eten? En dan is mijn antwoord ook gewoon altijd heel simpel. Het is nooit niet het een of het andere kamp. Als je een gezond, gevarieerd voedingsschema hebt, dan kan je lichaam ook bepaalde dingen extra gaan verteren.
Is het gezond om iedere dag bijna te spreken pasta en brood te gaan eten? In mijn ogen heb ik mijn visie daarover nee. Maar het is ook niet gezond om elke dag eieren te gaan eten. Maar ga je dood van eens twee dagen achter elkaar een croissant eten als ontbijt? Ook niet.
En dat is het belangrijkste. Wat ik daarvoor wil meegeven is probeer daarin voor jezelf een gezonde balans te vinden tussen het zwarte en het witte kamp en gewoon te leven in de grijze zone. Ik vind die balans met klanten wel moeilijk, omdat je daar nog... Misschien heel even voordat we hierop doorgaan, wil ik even gewoon melden dat het psychologisch gegeven, voor mij is voeding en mindset, dat is broer en zus.
Dat hoort gewoon samen. Tegenwoordig, als je met klanten met voeding bezig bent, dan ben je ook met psychologie bezig. Dan moet je ook gaan kijken welke relatie die klant met voeding heeft in het verleden, nu.
Hoe zit zijn omgeving in elkaar als die persoon in het weekend nee zegt tegen een duvel? Welke impact geeft dat op die persoon? Want dat wordt ook als coach waaronder geschat. Want ik en jij ook, ik heb er geen probleem mee als iemand zegt, moet je een pintje hebben om nee te zeggen? Dat interesseert mij echt niet. Maar er zijn mensen waarbij dat echt een impact kan hebben.
Dus den impact, die psychologie moet je echt volle bak meepakken in voeding. Verschillende zaken of aspecten daarin ook. Ik heb bijvoorbeeld ook klanten die heel lang veel te weinig gegeten hebben en waarbij mijn visie, dat is eigenlijk een beetje misschien dezelfde fase waarin jij nu zit, van eigenlijk een heel lange tijd te weinig gegeten hebben.
En als coach neemt je de beslissing om eigenlijk drastisch te gaan verhogen in calorieën, dat dat eigenlijk voor die klant ineens een shockeffect gaat krijgen van oh, ik ga... Schrik om bij te komen. En dat is ook iets om wel mee in de rekening te houden. Ik heb ooit iemand getraind en dat is uiteindelijk geen succes, succesverhaal is veel gezegd, maar die persoon had al meer dan een jaar, leefde je op 800 calorieën.
Dat is psychologie. Dat heeft niks meer met voeding te maken. Want dat krijg je niet uitgelegd om nog maar te zeggen we gaan nu naar 1.500 brengen.
Wat al niks is, dat krijg je niet uitgelegd. En je weet dat dat ook een negatief effect gaat hebben. Want die persoon gaat ook bijkomen.
Ja, en die gaat zich daar slecht over voelen. Ja, voilà. Dus dat wordt uiteindelijk psychologie.
En dan is het wel, ook als coach, soms de kunst om te zeggen van dit is niet echt meer een fitnessgerelateerd topic, dit is een gezondheidsgerelateerd topic. Een psychologisch topic. Ja, dat moeten we gaan outsourcen.
We moeten daarmee gaan samenwerken en we gaan die moeten doorverwijzen naar iemand anders. Ik wil even helemaal terug de switch maken naar hetgeen waar we het daar juist over hadden in verband met die balans. Ja.
Omdat ik denk ook wel dat die balans er in bepaalde gradaties is. Een balans voor mij en voor u, en zelfs tussen ons twee gaat er al verschil zijn, is anders. Want de calories in versus calories out, ook coaches, die gaan ook vaak zeggen er is niks slecht.
Je mag McDonald's eten, je mag dat, je mag Monster drinken, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Waarom? Het is part of balance. Het is een balans in je leven dat je moet vinden.
En als je dat kunt doen, ga je nooit een slechte relatie hebben met voeding. Ik denk ook, jij ook niet, ik ben er persoonlijk niet mee akkoord. Ik denk dat we te fel, ook als maatschappij en zeker als coaches, we durven niet meer een standpunt innemen tussen het is goed of het is niet goed.
Er is inderdaad een verschil. Hetgeen dat jij net aanhaalde, van oké, gaan we eens een croissant eten? Oké, goed, ik ben wel van mening. Dat moet je kunnen.
Dat kan, hè. Maar als we het hebben over de McDonald's of bepaalde fastfood, sorry, maar je gaat niet doodvallen als je dat eens een keer hebt gegeten, maar dat is een bepaalde no-go. Ik wou net zeggen, dat mag geen wekelijkse gewoonte worden.
En dat is een beetje mijn probleem. Ik probeer af te leren met klanten die bij mij in begeleiding komen. Dat is heel fel, ik weet niet van waar het juist gekomen is.
Ik denk dat het ook een beetje van de oldschool bodybuilding wereld gekomen is. Want Michiel, je hebt tegenwoordig als je naar de supermarkt gaat, een gans rek met allerlei zero-sauzen, zero-dip. Maar het is eigenlijk vooral zo het principe waar ik naar probeer aan te sturen van mensen die van maandag tot vrijdag eigenlijk supergoed, supergezond gegeten hebben, die dan voor zichzelf het gevoel hebben van, ik heb recht op één cheatmeal per week.
Ja, eigenlijk is dat een principe dat op zich maakt. Zeker als we gaan kijken naar mindset en transformation, mijn mindsetcoaching, je gaat eigenlijk een hele week een goeie actie gaan belonen met een slechte beloning. Van waar komt dat? Als ik vroeger een goeie rapport had, kreeg ik ook snoepjes.
En dat is een heel verkeerde redenering. Want zo creëert je eigenlijk een verkeerde visie op je gezonde dieet als, dit is een straf en ik kan dat gaan belonen met iets lekkers. Ja, dat is de moeilijkste.
En ja, wederom, is dat puur psychologie? Dat is psychologie. Dan ben ik veel meer voorstaander van te zeggen dat je gewoon sporaal is leeft en zegt, zondag gaan we met familie een croissant eten, of we gaan vanavond eens op restaurant, of je gaat eens een keer naar de McDonald's. Dat kan allemaal, maar zorg dat je niet voor jezelf op een vaste dag in de week, op een vaste maaltijd, iets ongezonds gaat belonen.
Ja, ik denk dat dat een heel goed advies is. En als we er één ding op verder bouwen, als dat toch noodzakelijk is, dan moet je verder gaan denken. Dan moet je gaan achterhalen hoe komt dit.
Bij mij was dat bijvoorbeeld... Ik ben absoluut niet degene... Ik heb vroeger een topsportcarrière gehad, waarbij mijn voeding wel redelijk oké was. Vooral duidelijkheid totaal niet perfect. Want als ik wist wat ik nu weet, had het er helemaal anders uitgezien.
Dat was echt van pasta, carploading, noem maar op. Die dingen. Nu, in ieder geval, waar ik naartoe wil, is... En ik ben het even kwijt.
Wat was het punt dat we aan het zeggen waren? Over het topje boven op de cheatmeal. Dat je verder moet gaan kijken dan. Ja, dat je inderdaad verder moet gaan kijken.
Ja, het punt waar ik naartoe wil is... Ik had vroeger ook de gewoonte van na een werkweek, op vrijdagavond, een glasje wijn. Dat gaat maar over één glas. Dus dat kunnen we niet stellen dat dat ongezond was.
Maar het gaat om de trigger en de actie die je onderneemt. En dat is hetgeen waar je dan moet gaan zoeken. Je koppelt een ongezonde gewoonte aan een gezonde... Ja, ook al kunnen we niet categoriseren als ik heb iets mega slecht gedaan, toch is er een reden waarom dit mij dan ontspant.
Ik moet iets anders gaan vinden dat mij ontspant. Dus ik moet mijn... De trigger is de stress van de week. De week is gedaan.
Maar de oplossing dan, de outcome, mag niet zijn. Het moet iets gezonder zijn. Een kleine tip wat ik voor mezelf had te toepassen.
Als je zoiets hebt van oké, ik wil eens iets anders of comfortfood eten, zoals ik het altijd zeg. Probeer dan voor wat het is te doen op een dinsdagavond in plaats van een vrijdag of een zaterdagavond. Want ik ben er 100% van overtuigd dat als je een dinsdagavond een pizza gaat bestellen, of je gaat op restaurant, of je gaat naar het frituur, dat je minder gaat eten dan je op een zaterdagavond zegt.
En vanavond gaan we naar het frituur. Ja, want ik ga de rest van de avond met mijn rits van mijn broek in de zetel liggen. Mijn indigesti uitspeten.
En dat werkt echt oprecht. Oké, top. Gaan we de laatste nog bijpakken? Uiteraard, supplementen.
Fan van supplementen? Ja, noodzakelijk. Ik denk persoonlijk, en ik ga niet iedereen blij maken met wat ik nu ga zeggen, maar het belang van supplementen duidt voor mij ook aan welke soort coach je bent en hoeveel kennis je hebt. En ik ga een voorbeeld geven.
De beginnende coach, de calories in versus calories out, zegt dat supplementen het topje van de ijsberg zijn. Dat is de laatste stap. De coach die veel kennis heeft, die weet dat absorptie van voedingsmiddelen een heel belangrijk onderdeel is.
En dat supplementen, niet alleen bij absorptie van voedingsmiddelen, maar supplementen in het algemeen kan zorgen dat je lichaam beter functioneert en dat al je processen en je systemen beter gaan zijn. Dus ik denk dat je bij sommige mensen dat topje mag omdraaien. Dat supplementen noodzakelijk zijn.
Individualisatie gewoon. Ja, supplementen zijn super-individueel, maar supplementen kunnen soms een noodzaak zijn om iemand beter te maken, de basis beter te maken. En in de theorie wordt dat altijd gezien als de belangrijkste factor is calories in versus calories out.
Oké, ja, daar kunnen we misschien deels een beetje over discussiëren, maar dan gaan we altijd nog hoger en hoger in de piramide. En het minste dat het doet zijn supplementen. Maar eigenlijk is dat heel kortzicht, heel kort over de bocht bekeken.
Ja, want ik ben er echt van overtuigd, en dat is mijn persoonlijke visie, hoe gevarieerd dat je ook mag eten van A tot Z, de kwaliteit van onze voeding is gewoon zodanig achteruitgegaan. Supermarkten is gewoon massaproductie geworden. Alles wordt gekweekt in een cel, in een serre, onder kunstmatig licht.
In Latijns-Amerika? Inderdaad, dus de kwaliteit van de mineralen en de vitamine die in onze groenten en fruit zitten, die gaat gewoon achteruit. Dat is wetenschappelijk bewezen, dat staat zwart op wit. Dus dan moet je nog zoveel mogelijk spinazie, broccoli, groenten, fruit eten.
Je gaat nog altijd een bepaald tekort gaan binnenkrijgen, omdat we gewoon niet meer dezelfde kwaliteit van voeding hebben als weg 200 jaar geleden. En dat is waarom bepaalde supplementatie bij mij noodzakelijk zijn. En ik ben daar ook mee akkoord, ik ben daar ook grote voorstander van.
En dan is dat ook weer een nuance of een ding dat we moeten maken. Dat wil niet zeggen dat we onze klanten zeven supplementen gaan geven en 300 euro per maand extra gaan laten betalen. Maar er zijn bepaalde essentials en dat is dan echt individualisatie.
Algemene vitamine D, misschien een kwalitatieve multivitamine, daar kunnen we over discussiëren. Voor sommigen zal het iets specifieker moeten zijn. Maar in ieder geval, dat is echt individualisatie.
Ik ben ook veel meer fan van één of maximum twee supplementen te gaan kiezen om op die moment het grootste probleem van de klant te gaan oplossen, dan proberen met zeven verschillende supplementen alle problemen van die klant te gaan oplossen. Want dat is ook niet de bedoeling, uiteraard. Ja, en vanaf dat we daarover spreken, dan heb je voldoende kennis nodig.
Dan moet je echt weten waar je mee bezig bent. Je moet gewoon meer het menselijk lichaam kennen. Hoe meer je het menselijk lichaam hebt, hoe complexer het ook wordt.
Dan is het de kunst als coach om iets complex op een simpele manier te gaan brengen. Maar niet een coach die denkt dat het menselijk lichaam 1 plus 1 is 2. Want dat is niet zo gemakkelijk. Als je eerst een supplement zou mogen kiezen? Oef, eerst een supplement zou mogen kiezen.
Dat vind ik wel een heel goeie vraag. Magnesium. Magnesium? Welke vorm daarvoor? Bisglycinaat of citraat.
Maar bisglycinaat... Wanneer neem je dat persoonlijk zelf in? S'avonds of s'morgens? S'avonds. Maar ik weet wel, en heb ik tijdens een opleiding ooit geleerd, dat de bioavailability, dus de maat waarin dat iets wordt opgenomen, bij magnesium beter is als er twee vormen in een supplement zitten. Dus als je een supplement kiest met twee vormen van magnesium, die natuurlijk gelijk gekoppeld zijn, want magnesium heeft verschillende vormen, en bepaalde vormen zijn iets beter naar spiervermoeidheid.
Andere vormen zijn iets beter richting slaap. Dus ik ga dan voornamelijk voor het slaap gegeven, en dan kies ik het s'avonds. Dus ik denk dat dat in mijn ogen een supplement is dat, als we puur naar de algemene bevolking gaan kijken, dat de mensen het meeste nood hebben.
Maar daar ligt mijn vitamine D wel heel kort aanleunend. En bij jou? Omega 3. Oké, omega 3, niet verwacht. Maar mijn top 3 essentials zijn sowieso omega 3, vitamine D3 en magnesium.
Voor health is dat mijn top 3 essentials. Die kunnen gewoon niet ontbreken in een schema, in mijn ogen. Als ik echt moet kiezen, kies ik voor omega 3. Veel mensen zeggen wel, je kunt het heel makkelijk uit vis halen, maar wetenschap en onderzoek toont aan dat als je eigenlijk een gepaste hoeveelheid omega 3 wil binnenkrijgen, dat je minimaal drie tot vier keer per week vis moet eten.
En ik ben er honderd procent van overtuigd dat geen enkele Belg daaraan komt. Ja, en plus, hoeveel rommel zit er ook niet in vis. Onder andere.
Als je kwalitatieve vis wilt gaan eten, dan zijn dat fortuinen. En ook puur voor mezelf, omdat ik echt ook de voordelen heb ervaren van een kortstondige overshoot aan omega 3 in mijn lichaam te geven, wat dat mentaal en cognitief doet. Ja, top.
Want er zijn effectief onderzoeken die aantonen dat mensen die in burn-out slash depressie zitten, die kortstondig een hoge dosering, en dan spreken we over vier, vijf gram omega 3 per dag binnenkrijgen, dat die statistisch beter voelen. Oké, nou interessant. Omdat omega 3 ook de allergrootste ontstekingsreimer in ons lichaam is.
Oké, top. Ik ga ervan profiteren, laatste vraag. Ik wil sowieso meer vis gaan eten.
Wat is de vissoort, of laten we zeggen de twee vissoorten die ik moet integreren in mijn voedingsplan? Mosselen? Mosselen begotten. Of oesters? Oh, nog beter, oesters. Ik moet er nog een paar opleidingen voor komen.
Persoonlijk zou ik wel echt sardientjes gebruiken, omdat dat is een kleine vissoort, in blik, heel gemakkelijk aan te kopen, en daar gaat de minste rommel in zitten. Een kwalitatieve zalm is superlekker. Maar megaduur.
Megaduur. Dus als ik echt zou moeten kiezen, dan zou ik eventueel opteren voor scampi's en sardientjes. Oké.
Omdat dat ook schaal- en schelpdieren zijn, dus daar gaan de minst schadelijke stoffen in zitten. Mosselen en oesters zijn bij mij by far de top. Dus als je iedere week een paar oesters zou kunnen eten, doe het.
Dat is echt powerfood voor het lichaam. Oké, top. Mijn vriendin gaat dat graag horen, want die is zot van oesters.
Ik ook. Ik kook vooral duidelijkheid, ik lust ook heel graag oesters. Mosselen ook trouwens.
Maar de betaalbare versie zijn sardientjes en scampi's. Sardientjes vind ik een hele goeie. Dat gaan we integreren in het voedingsplan.
All right. Oké. Een van de langste afleveringen, denk ik.
Met heel veel waarde. We zitten over de kaap van 30 minuten. Dat is nog nooit gebeurd.
Ik hoop dat jullie nog altijd aan het luisteren zijn, anders hebben we een probleem. Maar indien je nog altijd aan het luisteren bent, dan ben ik ervan overtuigd dat je weer een beetje waarde hebt opgedaan. Wat? Je ging er nog wat soorten op noemen.
Nee, nee, nee. Ik wou eigenlijk terugkoppelen van... We zijn uiteindelijk met BPT ook wel bezig met meer waarde en kennis over voeding in een opleiding te gieten. Dus als je deze aflevering super interessant vond, dan zou ik zeker de pagina van BPT in de gaten houden, want dan komt er een heel interessante en leuke opleiding aan.
We kunnen het ook al zeggen, dat is onze Nutrition Coaching Level 2 opleiding die Michiel is aan het maken. Dat gaat zeker een super interessante zijn, waarin veel meer diepgang wordt gegeven in het menselijk lichaam. Wat voeding doet met het lichaam? We gaan veel verder dan... Niet onrespectvol, maar veel verder dan de macronutriënten.
Dat is de basis, maar dan gaan we ook eens kijken welke... Niet iedereen gaat resultaten daarmee halen. Oké, waar kan dat dan liggen? En dan gaan we dieper in het lichaam kijken. Het wordt zeker een topopleiding.
Als je ons volgt op sociale media, dan ga je daar zeker ook meer over te weten komen. Voor nu, super bedankt om weer te luisteren naar onze podcast. Het doet ons veel plezier om te zien dat er zoveel mensen luisteren, en dat houden we uiteraard ook bij in onze statistieken.
We hebben ook wel een leuk aantal luisteraars per maand, dus heel tof om te zien. Tot een volgende aflevering. Tot binnenkort.
Als jullie vragen hebben, let us know, en dan horen we jullie snel. Bye-bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcasts, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Af als bedankt, tot de volgende keer. Ciao.