Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainerpodcast.
In deze aflevering ga ik en Michiel het hebben over technologie, AI, alle nieuwste snufjes en hoe dat technologie jou kan helpen als persontrainer. Is het belangrijk om daar meer over te weten of moet je het volledig links laten liggen? Welk effect zal het hebben op onze branche? Het zijn zaken waarin we kort gaan bespreken. Als we het hebben over technologie, Michiel, ben jij er bekend mee? Noem jij jezelf een persoon die er wel echt mee bezig is? Ik moet zeggen dat het meer en meer aan het opkomen is bij mezelf.
Ook gewoon omdat ik er meer en meer in begin thuis te horen en meer en meer tot besef kom waarvoor ik die technologie allemaal kan gaan gebruiken. Dan spreek ik niet enkel en alleen over het gebruik van software voor het opstellen van de schema's, voor de opvolging van de klanten. Dat is vandaag de dag al niet meer weg te denken.
Dat is gewoon de bare minimum. Dat is absuurd. Als ik denk dat ik dat vroeger in Excel en Word documenten deed... Dat was vroeger een zodanig communicatie- e-mailverkeer met een Exceltje over voeding, een Exceltje over trainingsschema en dan nog eens een Exceltje met biofeedback.
Ja, dat waren drie verschillende bestanden die je dan twee keer per week moest gaan doormailen naar je klant op de hoop dat je dat dan ging terugkrijgen. Dat is absuurd. Die software, die coaching software, is echt wel de bare minimum.
Maar ChatJPT is ook wel echt een van mijn beste vrienden geworden. Dat is mijn beste medewerker. Die kost mij niks.
Gratis, beste medewerker. Die kost mij wel iets. Ik heb een Pro-account, dus dat kost mij twintig euro per maand.
Nee, ik ben daarin vooral de kracht gaan laten ontdekken. Niet zozeer om schema's op te stellen voor klanten of voedingsschema's of wat dan ook, maar eerder gewoon salesgewijs, marketinggewijs, businessgewijs. Dat is ook een vlak waarop ik zelf nog heel veel moet leren, kan leren, en dan is het heel interessant dat daar een computer mee over kan nadenken.
Het gaat zelfs zo gek dat ik die computer vandaag de dag heb aangeleerd, of AI heb aangeleerd, hoe dat mijn manier van denken is, mijn visie, mijn manier van coachen is. Om zo eigenlijk elke keer dat ik een bepaalde informatieve tekst nodig heb voor een e-mail, of dat ik wil doorsuren in een e-boek, of gewoon zelfs de caption van een stomme reel. Die coachingprogramma heeft dat zodanig geïndividualiseerd naar mijn visie, mijn mening, mijn manier van taalgebruik, dat het eigenlijk lijkt alsof ik die tekst elke keer opnieuw zelf heb geschreven, maar dan gewoon iemand anders dat dat op echt letterlijk twee seconden tijd heeft gegenereerd, terwijl ik daar anders tien minuten over aan het nadenken ben.
Het is niet meer weg te denken. Er was nog op de radio overlaatst dat nog dat een derde... Wacht, hoe was het? Exact. Ik denk dat een derde van de mensen gekend was met AI, met ChatGPT bijvoorbeeld.
Maar wij spreken nu over ChatGPT en hoe we dat gebruiken en zo, maar hij gaat twee jaar terug. Oké, het bestond al, maar het was nog niet aan de grote klok. Er wist niemand weer over dat je het had.
En we zitten nu wel met AI al direct in het uiterste van het spectrum waar we meer en meer naartoe gaan en waar je in mijn ogen als coach niet meer buiten kan. Als je niet meer om kan, bedoel ik. Ja, het kan wel, maar het kost je gewoon veel meer tijd.
Dat is gewoon geen eerlijke concurrentie. Dat ze in de ring gaan staan met een coach met een ride gun en jij hebt zelf een mes van. Dat gaat gewoon niet.
Het kost je veel meer tijd en moeite. Voilà, als je die zaken niet kunt gebruiken... Daar komen we dadelijk misschien heel even op terug. Als we puur kijken naar de basistechnologie, dan gaat het over de software.
We gaan nog een aflevering maken met verschillende trainingssoftwares die we gaan bespreken. Die hebben we nog niet gemaakt, dus daar gaan we eens kijken naar verschillende trainingssoftwares. Die komt er nog aan, dus daar gaan we nu niet dieper op in, maar wat we wel kunnen stellen is werken met een trainingssoftware.
Niet werken met Excel bestandjes en Word documenten, dat is lang gepasseerd. Er zijn veel softwares waarin je... Misschien eigenlijk net niet. De moeilijkheid bestaat dat er nog bijna geen enkele software is die alles kan.
Waarbij je ook de opvolging kan doen. Ook leads kan controleren. Sales... Weet je niet? De volledige follow-up, dat is niet echt iets... Ik hoor daar een visie.
Nee, absoluut niet. Daar gaan we niet mee beginnen. Het zou wel het meest ideale zijn.
Ik weet wat dat kost. No way. Nee, dat gaan we niet doen.
Maar ik weet inderdaad wel... Nu, op zich, als het gaat over BPT, de opleidingen zelf, daar zijn we wel... We hebben onze assessment software. Dat is nog een Excel bestand. Daar zou ik wel heel graag uiteindelijk iets technologisch, een software, van willen laten maken.
Dat sowieso. Maar dat is dan puur binnen de opleidingen zelf. Nu, in ieder geval, een trainingssoftware, daar kan je niet buiten.
Een follow-up systeem, denk ik ook dat je niet buiten kan om daar iets van software voor te gaan gebruiken. Anders kan je dat gewoon niet bijhouden. Dus dat is toch wel iets technologisch dat we nodig hebben.
Tijdens de training. Hebben we iets technologisch nodig tijdens de training? Je hebt veel snufjes waarbij je kunt berekenen de snelheid van de barbell, hoe snel het hier naar boven gaat. Die dingen... Overrated.
Overrated. Oldschool. Oldschool.
Zo weinig mogelijk gsm gebruikt tijdens de training, is mijn visie. Oké. Ja, interessant.
Maar ik weet dat er natuurlijk ook andere en ook goede coaches zijn die er wel van mening zijn dat technologie daarin ook weer kan ondersteunen. En ik ben er ook wel enerzijds mee. Het hangt heel fel af van je cliënteel natuurlijk.
Als het gaat om wat af te vallen, dan moet je er niet beginnen mee. Maar als het gaat om topatleten op wereldniveau kan dat misschien wel een interessante zijn. Die bepaalde meters om snelheid te meten.
Als het gaat om andere technologieën, denk aan bepaalde apps die je gebruikt om je klanten beter te laten slapen. Ademhalingsapps. Je hebt zo dat toestelletje dat je moet vastpakken.
Moonbird. Die heb ik thuis. Moonbird.
Heel interessant toestelletje. Ja, voilà. Maar dat is ook een soort technologie eigenlijk.
Dat is ook technologie die je gebruikt. Kan je eens kort uitleggen waar het exact is en wat het doet? Die Moonbird is eigenlijk gewoon echt een apparaatje dat eigenlijk... Dat is een plastic apparaatje, laat ons zeggen. Met eigenlijk een soort van rubberen textuur of coating.
En er zit eigenlijk een pompje in gebouwd. Dus dat apparaatje past eigenlijk perfect in jouw hand. Hoe je dat eigenlijk zou vastpakken... Wanneer je eigenlijk gewoon een vuist gaat maken van jouw hand.
Maar dan leg je eigenlijk jouw duim op de sensor van boven. Dus wanneer die sensor geactiveerd wordt door de fingerprint daarop. En uiteindelijk een beetje beweging activeert.
Registreert die ook haarslag? Ja. Dus dan gaat die eigenlijk beginnen oppompen. En dan ga je eigenlijk gaan beginnen ademen op de frequentie dat het ballonnetje eigenlijk, vond ik dat daarin zit, gaat opblazen en terug inkrimpen.
Dus als het opblaast, dan moet je inademen. Als het inkrimpt, moet je uitademen. Dus hij gaat eigenlijk de snelheid van je ademhaling mee begeleiden.
En op die manier ga je eigenlijk bewust je focus gaan leggen op de ademhaling zelf. Dus dat zorgt eigenlijk voor een bepaald tempo. Hetzelfde principe wanneer iemand zou zeggen breathe in, 1, 2, 3, 4. Breathe out, 1, 2, 3, 4. Maar terwijl je dan zou luisteren naar iets heel saai, heb je dan dat machientje in je handje.
En dat werkt wel, vind ik persoonlijk. Oké, want dat is ook opzichttechnologie gebruiken. Zeker en vast.
Zijn er zo nog dingen dat jij weet of aan denkt, waar je nu ook mee bezig bent? Niet direct. Ik gebruik zelf wel de Wim Hof app. Er is ook een app van om ook daarin breathing-methodes te gaan toepassen.
Gebruik ik zelf heel fel, omdat ik echt wel de positieve zaken daarvan ervaar. Meer energie, meer rust, maar ook vooral positiviteit en minder stress. Ik denk dat dat een van de grootste zaken is, waarom ik zelf ademhaling toepas in mijn dagelijkse leven.
Ja, keigoed. Als ik aan iets moet denken rond technologie tijdens training, is iets wat ik ook vaak heb toegepast. Dat is iemand een haarslagmeter geven.
En dan via de iPad heb je... Vroeger had je van Polar, dat was een app en die noemde Polar Team. Ik denk niet dat die nog bestaat, maar in ieder geval gaan er honderden apps in de plaats hebben. En dat kon je eigenlijk zien.
Je gaf voor de klant de leeftijd, lengte en gewicht in en dan berekende die automatisch de zones van de klant. Als de klant bijvoorbeeld niks aan het doen was, dan zat hij in de grijze zone. Dus dat scherm was dan volledig grijs en je zag een grote haarslag erop staan.
Als de klant aan het bewegen was, dan werd dat bijvoorbeeld blauw, groen, oranje en rood als de klant een heel hoge haarslag had. En dan werd dat training daarop gebaseerd. Dus we deden dan een circuit en de klant mocht pas aan de volgende ronde beginnen als de haarslag terug in de blauwe zone was.
Dat is ook een gebruik van technologie. Zo gebruik ik voor mezelf misschien persoonlijk nog wel een beetje een meting van de haarslag in rust. Gewoon als indicatie van hoe is mijn herstel en gezondheid.
In vergelijking met de week voordien, als ik merk dat mijn haarslag in rust met tien slagen verhoogd is, ten opzichte van vorige week, dan is het interessant om eens te gaan nadenken. Ben ik misschien overtraind? Ervaar ik meer stress? Slaap ik slechter? Een haarslag in rust is een mooie indicatie van hoe je lichaam in algemene gezondheid verkeert. Ik heb daar mijn horloge voor.
Ik heb de Garmin 4runner en ik check ook elke ochtend mijn bodybattery. En op basis daarvan check ik ook mijn slaap. Alles wordt daar ook getrackt.
Dat is eigenlijk perfect gebruikmaken van technologie. Ik denk dat dat wel iets is wat de komende jaren hallucinant gaat verder groeien. Ik denk dat we echt effectief data... Data wordt veel makkelijker om iets mee te gaan doen, omdat AI er is.
Dus ik denk dat we op een gegeven moment echt letterlijk met bepaalde meters zullen zitten die ons exact gaan zeggen op een bepaald uur. Het is nu optimaal voor jou om dat te eten, want je bloedsuikerspiegel staat daar. Daar ga ik binnenkort echt mee gaan experimenteren.
En dat is nu op deze moment nog heel ontslachtig, want nu ga je met een continuous blood glucose monitoring moeten werken en met iets dat je op je arm prikt. En dan kan je via een app, dat is ook technologie, kan je gaan kijken wat is mijn bloedsuikerspiegelwaarde. Dat is dan wel de planning bij 2025.
En dan kan je op die manier gaan zien, oké, rijst, aardappelen, zoete aardappel, uiteindelijk kunnen we stellen dat dat alle drie gezonde opties zijn. Maar voor verschillende personen is dat heel individueel hoe het lichaam daarop gaat reageren. En dat kun je dan gaan tracken met zo'n continuous blood glucose monitoring tool.
En ik denk dat dat uiteindelijk vooral gemeend gaat worden als we bepaalde tools gaan vinden waarop je dat dan ook met klanten letterlijk individueel... Dat zou de toekomst zijn. Je individualiseerde trainingsplannen waarbij je echt met data werkt en AI u gaat helpen om die data te analyseren. Klinkt heel futuristisch, maar ik denk... Het is dichtbij hoor.
Ik denk als we aan aflevering 453 zitten, dat we het er misschien over kunnen hebben. Dat zou mooi zijn, hopelijk. 453, als we er twee proberen... Ja, we willen drie jaar.
Ik loop daar ook wel oprecht in dat dat de toekomst is. Ja, ik ben er ook rotsvast van overtuigd. Of dat dat iets positief is, aan de ene kant wel, aan de andere kant niet, kunnen we natuurlijk aan de discussie zijn.
Maar ik ben daar wel enigszins voorstander van. Ik ben wel iemand die graag met de technologie meegroeit. Ik vind dat wel heel interessant om te zien.
Nu, het AI-verhaal, dat is dan hetgene wat de voorbije jaren enorm is opgekomen. En wat we op deze moment hebben... Het gaat over ChatGPT, maar AI zit overal bijna in verborgen. Je hebt heel veel apps waar je AI kan gaan gebruiken.
Dat biedt gewoon waanzinnig veel mogelijkheden, maar dat biedt ook een aantal valkuilen. Het zorgt ook voor concurrentie. Want, hoe je het eruit afkeert... We hebben al eens een aflevering gemaakt, Worden Coaches Dommer?, waarbij we zeggen dat iedereen een platform heeft.
Maar nu hebben we ook nog eens een probleem, dat iedereen ook nog eens een sidekick heeft, zoals ChatGPT, die alles schrijft en maakt wat je wilt. Dus als je een platform hebt, en je hebt dan een tool zoals ChatGPT, waar je alles aan kan vragen, en die je blogs schrijft in alle vormen en kleuren die je wil, dan val je nog minder door de mand. Want dan ga je nog meer kennis naar buiten kunnen brengen.
Maar er is een kennis die door AI gemaakt is. Ik denk dat het daar, als coach, hetgene wat jij ook doet, zo belangrijk is om je eigenheid te gaan. Want nu op deze moment, en dat ga ik weer veranderen, maar nu op deze moment is ChatGPT nog redelijk veralgemenend.
Je krijgt altijd een redelijk algemeen antwoord. Tenzij dat je er echt in gespecialiseerd bent en met prompts kan werken, dan kan je echt wel hele goeie content eruit halen. Maar over het algemeen, als je het gewoon gebruikt en je stelt een vraag, krijg je een algemeen antwoord.
Daar ga je niet veel mee zijn. Maar ja, het is wel een medewerker die nu je ervoor kan zorgen, zoals bijvoorbeeld met social media, die je je captions mee kan schrijven, die je enorm veel tijd en werk kan besparen. Time is money.
Ja. Zijn er nog manieren waarop je AI gebruikt? Denk aan ondertitels voor mijn video's, ook via AI. Eigenlijk gebruik ik daar gewoon software voor.
Ja, maar dat is ook AI. Dat zal wel AI gestimuleerd zijn. Ik gebruik daar eigenlijk gewoon CapCut voor, om ondertitels in bepaalde video's naar boven te kunnen brengen.
Ja, bij mij is dat captions dat ik gebruik. Dat is ook AI. En ook tegenwoordig, dat staat nog niet overal op punt, waarschijnlijk bij sommige apps wel, maar ik heb het nog niet gevonden, is dat je, zoals dit, onze podcast, die zou je op zich in videoformat ergens in kunnen geven en dan kan je door AI belangrijke fragmenten en reels eruit laten halen.
Ik heb het al eens getest met twee verschillende apps, maar ik was er niet tevreden over. Je hebt er altijd een andere persoonlijke visie over van welk fragment je het beste vindt. Ja, die vindt het wel belangrijk.
Ik denk dat AI daar nog wel in verder kan groeien, wat het zeker ook gaat doen. Dan kun je het zelf ook aanleren natuurlijk. Gaat ook.
Ja, je kunt het ook effectief aanleren door eigenlijk een chat te openen en AI informatie te geven. Documenten, informatie... En altijd in dezelfde chat blijven verderwerken. Ja, dat is ook een hele goeie tip.
Dat je echt gewoon voor je hele coachingverhaal altijd dezelfde bewaarde history gebruikt en dan gaat ChatGPT ook rekening houden met voorafgegeven antwoorden en resultaten dat hij misschien al gegeven heeft om van daaruit verder te kunnen bouwen. Ja, dus ja, AI onmisbaar. Ja.
Onmisbaar. Ik denk dat je... Het kan zijn dat je zegt, ik ben er geen voorstander van, ik doe er niet meer mee. Dat kan, maar dan mis je gewoon geld in je... Schiet je in je eigen zakken.
Ja, klopt. Dat is denk ik als coach zeker iets om verder in de gaten te houden. Nu, gaat AI een bedreiging vormen voor ons? Nee, daar ben ik niet van overtuigd.
Het zorgt voor meer concurrentie, want het is voor een klant toegankelijk om te zeggen geef mij een voedingsschema om af te vallen van 1200 calorieën. Easy as that. Je hebt 101 mealplans ineens voor je neus, vis-à-versa met trainingsschema's, maar die schema's zijn niet geïndividualiseerd.
Dus klanten met een beetje gezond verstand gaan wel nog altijd begeleiding komen zoeken bij een coach. Ja, en het is ook de begeleiding die ze nodig hebben. Het voedingsplan en het trainingsschema.
Het persoonlijke aspect en de opvlogging vooral. Je vindt al heel lang op Google... Als je op Google in zou drukken, 2000 calorieënplannen, dan ga je ook alles vinden. Daar is AI zelfs niet voor nodig.
Ik denk dat we net als coach daar net een meerwaarde uit kunnen halen, omdat we nog meer kunnen focussen op het begeleidingsdeel. En wederom, ik heb het al een aantal podcasts aangehaald, dat mindset-aspect. Daar gaat AI weinig mee kunnen doen.
Niet? Niet. Ja. Nog niet.
Misschien dat we in aflevering 434 van mening moeten veranderen, maar op deze moment zijn we daar echt wel... Is dat voor onze job? Eerder een... Toevoeging. Een enorme grote toevoeging, waardoor we hulp hebben om nog meer met onze klanten bezig te zijn. En minder met alle andere shizzel er rond, omdat we iemand hebben die kan helpen.
Minder rondom de business te werken, en meer in de business kunnen werken. Ja. Top.
All right. Dus, technologie is een zegen voor onze branche. Maak er gebruik van op een slimme manier, en dan gaat het jou alleen maar vooruit helpen.
Als je toch merkt dat het iets is wat jou tegenhoudt, dan ben je op een of andere manier er niet helemaal mee vertrouwd. Aarzel niet om ons daar vragen over te stellen. Wij beantwoorden die met alle plezier.
Je kan daarvoor terecht op de social media-kanalen. Dan kan je ons gerust een bericht sturen. Heb jij nog leuke, innovatieve manieren hoe jij AI gebruikt? Laat het ons zeker gerust weten.
Wij leren ook graag bij. Ja. En dan... Ja.
Graag tot in een volgende aflevering. Tot binnenkort. Bye-bye.
Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcasts, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken.
Jouw feedback maakt echt het verschil. Af als bedankt. Tot de volgende keer.
Ciao.