Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering van de podcast gaan we het hebben over hybride training voor klanten. We gaan kort toelichten wat hybride training wil zeggen en waarom wij vinden dat het een interessante methode kan zijn om jouw klanten in te trainen. Als we het puur hebben over hybride training, wat versta je onder hybride training? Voor mij is hybride training vooral het implementeren van cardiovasculaire workouts of training op zich.
In combinatie, in mijn persoonlijk geval, met een krachttrainingschema te volgen. Een simpel voorbeeldje daarbij is bijvoorbeeld het extra implementeren van looptrainingen voor of na de training of op rustdagen. Eventueel tussen de krachttrainingen door, omdat ik eigenlijk merk dat het conditionele verhaal bij mij een voordeel speelt om sneller te herstellen en sneller te recupereren.
Omdat wanneer mijn conditie eigenlijk verbeterd is of mijn cardiovasculaire gezondheid verbeterd, merk ik eigenlijk dat ik zelf tussendoor tussen bijvoorbeeld heavy squatsetjes minder tijd nodig heb om te rusten omdat ik gewoon sneller recupereer. Omdat mijn conditie eigenlijk beter is. Oké, dus dan hebben we het over de hybride training.
Hybride training zouden we op verschillende manieren kunnen bekijken. Ik denk dat we dat tijdens een training kunnen bekijken. We kunnen dat ook op weekbasis bekijken.
We kunnen dat zelfs op maandbasis bekijken. Dat gaat misschien wel hetzelfde zijn als op weekbasis. Maar voor mij is hybride training enerzijds hetgeen dat je net zegt, dan hebben we het over op weekbasis gaan kijken.
Kunnen we conditionele trainingen implementeren naast onze krachttrainingen? Het zou perfect ook kunnen dat we het in ons training zelf verschillende vormen van zelfs kracht kunnen implementeren. Waarbij we ook explosiviteit, plyometrie, misschien zelfs wat agility training, conditionele component, krachttraining component, allemaal kunnen combineren in een training. Dus er zijn heel veel mogelijkheden en dat maakt het wel soms moeilijker.
Ik heb dat fel gemerkt tijdens de beginjaren toen ik coachte. Dat je heel veel zaken op internet ziet. Je ziet plyometrietraining, conditionele trainingen, je ziet krachttrainingen.
Die persoon is veel meer voorstander van krachttraining. Die is veel meer voorstander van sportspecifiekere training. Dus meer agility, quickness, plyometrie.
Dan weet je soms niet, oké, maar kunnen we dat combineren? Kunnen we dat niet combineren? Wat is nu het beste voor mijn klant? Doorheen de jaren ben ik dan wel meer het krachttrainingsdeel gaan volgen. Dus de programmatie. Ik denk dat daarin vooral ook belangrijk is om te kijken, wie is je doelgroep? Met welke doelgroep werk je? Werk je met atleet of werk je met gewoon pure jump-up clients? Dan denk ik dat het interessanter is voor een jump-up client om conditionele looptrainingen bijvoorbeeld te implementeren bij krachttrainingen dan dat je echt sportspecifieke oefeningen gaat gaan doen.
Ja, ik denk dat alles afhangt inderdaad van wie heb ik voor mij? Wat is de klant? Wat is zijn beginsituatie? We hebben het er al eens ooit in een aflevering over gehad, dat alles daarop gebaseerd wordt. En ook, waar staat de klant in het coachingstraject? Want je zou bijvoorbeeld met een beginnende klant, ga je starten met bij ons een structurele balansfase. Dus gaan kijken naar oefeningen om zijn lichaam klaar te maken en soms ook gewoon trainbaar te maken.
De klant trainen om te kunnen trainen. Dan gaan we eerder richting een intensievere krachtblok, waarin we krachttraining gaan implementeren en ook zorgen dat de klant een bepaalde basiskracht ontwikkelt. En hoe verder dat iemand zit, hoe meer opties en mogelijkheden dat we ook hebben.
En dan kan er eens een keer wat conditioneel, er kan nog iets van explosiviteit toegevoegd worden. Ja, omdat ik vooral ook merk of heb gemerkt op basis van eigen ervaringen met klanten in het verleden, is eigenlijk, en dat was dan eerder vooral tijdens mijn offline-pt-jaren, waarbij ik echt zwaar lijvige jam-pop-clients had. Wanneer het eigenlijk voor hen zelfs in het begin traject, of in de beginfase van hun traject, bijna onmogelijk was om echt conditionele trainingen te gaan doen, omdat die nog geen 400 meter konden gaan lopen, bijzonsprekend.
Dus daarin is het heel interessant om eerst te gaan werken met standaard basiskrachtoefeningen, om daar toch wel extra beweging te gaan implementeren. En op die manier ook weer hun spieren sterker te gaan maken, om hen te gaan voorbereiden naar bijvoorbeeld een 500 meter looptraining ofzo. Want als iemand met een zwaar overlijvig gewicht gaat laten lopen, zonder extra aandacht te hebben naar het verseven van bulspieren, kuitspieren enzovoort, dan komt er een enorme grote druk op die pezen en die spieren terecht.
En dat eindigt vaak ook direct in blessures bij die klanten. Ja, ik denk dat we daar de aanpak die je doet, is natuurlijk goed. Aan de andere kant, optie B is, je hoeft niet per se te lopen om conditie te trainen.
Je kunt de klant ook op de roeier zetten, of op de fiets, of op de cross-trainer, waardoor hij ook basis conditie kan trainen. Dus ik ben daar wel voorstander van. Als het gaat om een conditionele component, ben ik de grootste voorstander van variatie.
Veel meer variatie dan we bij krachttraining zouden doen. Een squat blijft een squat, een lunge, een deadlift, een benchpress, dat zijn oefeningen die je in je eerste halfjaar zult doen en die je na tien jaar training nog altijd zult doen. Bij conditietraining heb je natuurlijk ook misschien een beperkt aantal oefenvormen, maar toch is het veel minder erg om te zeggen, we gaan training 1 roeien, training 2 op de loopband, training 3 cross-trainer, training 4 fietsen... Dat is minder belangrijk om een vast schema te volgen.
Voilà, dat is... Het cardio-vasculaire kun je op heel veel verschillende manieren prikkelen, waarbij het niet zo gigantisch veel uitmaakt wat je dan effectief doet. Bij krachttraining is dat natuurlijk een ander verhaal, omdat we die progressive overload willen, we willen zorgen dat we niet constant het lichaam andere prikkels geven. Dat maakt het uiteindelijk qua programmatie voor jump-up-clients wel makkelijk, want we hebben het daar ook wel eens in een enkele aflevering hiervoor ook over gehad, over het feit dat klanten met bepaalde fysieke stress of dergelijke komen sporten, of het voorbeeld van, ik ben gisteren door mijn rug gegaan en ze komen dan naar jou, en dan loopt eigenlijk heel je krachttraining gebeuren in het water, want je hebt een heel adaptatieplan uitgewerkt om progressive overload te gaan toepassen op basis van deadlift bijvoorbeeld, maar plots komt die klant met rugklachten binnen en dan valt eigenlijk heel je plan in het water, terwijl met conditionele trainingen zit je daar eigenlijk minder met gevaar en kan je perfect andere opties gaan kiezen die per training perfect kunnen verschillen.
Ja, zeker. Dus ja, een conditionele component binnenin een training kan zeer interessant zijn, ook omdat als we de klanten soms moeten geloven, en je weet dat ook als je een bepaald trainingsschema aan een klant geeft dat voornamelijk gericht is op krachttraining, dan heeft de klant soms op het einde van de training niet echt het idee... De voldoening. Ja, de voldoening.
En wij gebruiken dan in de programmedesign maken wij gebruik van finishers. Een finishers is een, ik zal zeggen, een type van hybride training, maar bij ons is dat gewoon algemene programmedesign. Dus een training start in de eerste vijf à tien minuten met een movement prep, dat is mobilisatie en activatie.
Dan hebben we een 40 minuten, 45 minuten krachttraining deel, afhankelijk van de movement prep. Dus krachttraining deel met algemene basisoefeningen, meestal full body. En dan op het einde is er een conditionele component en dat is dan de finisher en die duurt vijf tot max acht minuutjes, ook weer afhankelijk van het schema.
Beetje circuittraining. Ja, zelfs niet per se altijd circuit, dat kan ook een tabata zijn, dat kan ook twintig seconden all-out, tien seconden rust. Dat kan een circuitje zijn van drie oefeningen, of sleewerk, sleep, push en pull.
Eventueel een minuutje sleep, push, pull, een minuutje rust en dat drie keer herhalen bijvoorbeeld, of vier keer herhalen. Dus dat kan heel veel verschillende vormen aannemen, waarbij we dus die conditionele component ook implementeren in dat schema. Maar dat is bij ons echt gewoon standaard programmatie.
Als we het echt hebben over hybride training, dan gaan we dat conditionele in de kern van het schema constant gaan verwerken. En we hebben één programmatie. Binnen onze programmedesign werken we met health en performance.
We trekken dat door bij voeding, we trekken dat door bij mindset, we trekken dat overal in door. Bij health gaat het puur om de gezondheid van de klant en gaat het vooral om heel veel zaken rond kwaliteit. Bij performance zijn er andere aandachtspunten.
Fine-tunen. Ja, meer fine-tunen, dan kunnen we uitzonderingen op de regel maken, zo die zaken. In onze health-programmatie, bij de programmedesign, werken we altijd met circuittraining.
Dan doen we A1, A2, A3, A4. B1, B2, B3, B4. Dat ligt vast.
Dus we doen een movement prep en op het einde doen we een cooldown. En de kern van je schema zijn twee circuits van vier oefeningen. Ik ben daar op zich persoonlijk ook fan van, maar vaak in de realiteit vond ik dat persoonlijk moeilijk uitvoerbaar.
Oké, waarom? Want je moet vier oefeningen tegelijk bezet houden. Ah zo, ja. Praktisch gerecht dan.
Dat is het verschil. Ik heb nooit in een commerciële gym gewerkt, dus dat moest ik inderdaad ergens in een of andere commerciële fitnessstudio werken. Moet je daar echt wel rekening mee houden? Ja, dat moet je daar rekening mee houden.
Dat gaat niet. In mijn opzicht werken we in een PT-studio en we hebben alle vrijheid. Alles is voor u. Er is niks bezet.
Dat is een luxe. Dat is een luxe. Dus hoe zit dat circuit in elkaar? A1 is lower body, A2 is upper body, A3 is core, A4 is conditioning.
Dus lower body, upper body, core, conditioning. En dan in de volgende circuit exact hetzelfde, maar bijvoorbeeld in uw A-blok bij lower body focust u meer op de anteriorenketen, in uw B-blok meer op de posterioren, en bij upper ook. Dus bijvoorbeeld A2 kan een borstoefening zijn, B2 dan kan een rugoefening zijn.
Voor de core ook. Gaat je ook werken bijvoorbeeld rechte buikspieren inner core en dan schuine buikspieren of rugspieren in de volgende circuit. En bij conditioning zou het zelfs kunnen zijn dat je twee keer dezelfde oefening doet, maar dat hoeft niet per se.
We hebben gemerkt dat dat een super-motiverende vorm is voor klanten om te trainen. En het gaat hier om held. Dus binnen die circuits is het niet de bedoeling om sterker te worden.
Het is de bedoeling om conditioneel goede bewegingsuitvoering. We gaan eerder werken met minder rust, of de rust af te bouwen doorheen de weken. Of de herhalingen op te bouwen.
In plaats van de kracht te laten stijgen. Ja, in plaats van de kracht te laten stijgen. Vanaf dat we gaan zeggen oké, je bent nu klaar, je bent trainbaar genoeg om echt kracht te gaan doen.
Dan verschuiven we een beetje op in het continuum richting performance. En dan gaan we meer met aparte bloggen, supersets. En dan geven we meer rust waardoor we krachtopbouw stimuleren.
Dus dat is in principe onze vorm van hybride training die we nu hebben geïmplementeerd in programmedesign, heldprogrammatie. Maar we weten ook dat, we hebben het hier al eens gehad over een van onze hypes die we leuk vinden, de highrocks. Highrocks of crossfit, whatever.
Dat zijn allebei hybride trainingsvormen. Waarbij je verschillende biomotorische componenten gaat combineren van mobiliteit, misschien iets minder. In crossfit wel.
Maar explosiviteit, conditie, kracht, gaat dat allemaal combineren met elkaar. En dat kan je wel perfect in een weegplanning gaan programmeren. Zeker vast.
Hoe is uw ervaring met klanten daarin? Merk je dat dat haalbaar is voor klanten, dat klanten dat leuk vinden om verschillende trainingsvormen op een week te trainen? Of hoe zie jij dat bij jouw klanten? Ik merk eigenlijk dat er meer en meer klanten, of dat mijn doelgroep eigenlijk meer richting hybride atleten aan het gaan is. Terwijl ik vroeger eigenlijk vooral meer met de jump-up bodybuilding clients werkte met mijn online coaching, merk ik eigenlijk dat er nu meer en meer interesse aan het komen is vanuit de hybride atleten. Mits ook omdat mijn aanpak en methode is iets unieker en gaat iets uitgebreider richting voeding dan.
En daar wordt het vooral belangrijk in hybride trainingen dat we gaan inspelen op de herstelcapaciteiten. Zodat ze wel nog altijd kunnen supercompenseren in krachttraining en voldoende kunnen herstellen van de conditionele trainingen. En zo heb ik verschillende marathonlopers die ook bij mij dan weekelijks echt lange afstanden gaan lopen en nog steeds twee tot drie krachttrainingen in de week gaan doen.
Ik heb ook nu onlangs een klant dat drie of vier keer in de week Braziliaanse jiu-jitsu doet en dat ook nog eens combineerd met krachttraining. Dus daarin is het eigenlijk voor mij ook heel leuk om daarin echt mijn kennis al in te gaan en ervoor te gaan zorgen dat het lichaam eigenlijk in de meest optimale positie zich bevindt om te kunnen gaan herstellen met slaafvoeding en stress onder controle te krijgen. Ja, ik vind dat een hele goede insteek om die conditionele trainingen te implementeren in functie van herstel.
Bij mij was dat altijd in functie van variatie en het algemeen ontwikkelen van het lichaam. Niet alleen op krachtopbouw, maar algemeen ook cardiovasculair. Omdat ik denk dat door de een beetje de zittende evolutie, sedentair levensstijl, missen mensen niet alleen kracht, maar ook heel veel de cardiovasculaire.
En naar levenskwaliteit, levensverwachting, is dat toch ook een hele belangrijke om te doen. Ze zeggen ook altijd dat dat een grappig fenomeen is, een bodybuilder die bij ze spreken nog geen vijf kilometer kan lopen, maar eigenlijk zou dat een standaard, vind ik persoonlijk, een standaard vereiste moeten zijn voor zichzelf om je lichaam gewoon te trainen op alle vlakken, zowel fysiek, mentaal, conditioneel als op krachtvlak, om ervoor te zorgen dat je op die momenten je eigen lichaam in alle opzichten aan het evalueren en aan het verbeteren bent. Dus als we heel concreet, heel praktisch toepasbaar gaan denken, als een klant twee keer in de week maar kan sporten, dan denk ik wel dat we akkoord zijn dat we twee keer fullbody krachttraining moeten doen.
Dan heb je niet veel opties om ook daar nog iets in te doen. Ik denk dat je dan in je training zelf met finishers moet gaan werken, bijvoorbeeld. Of met die helprogrammatie, bijvoorbeeld.
Circuittraining. Als een klant drie keer in de week kan sporten, zouden we al kunnen opteren van twee fullbody trainingen en één conditionele training. Zou kunnen.
Je kan ook drie fullbody's doen, maar daar kan je wel de conditioneel in verwerken. En bij vier ook. Bij vier zou je kunnen zeggen dat we twee fullbody krachttrainingen doen, waarbij de focus voornamelijk ligt op krachttraining, en dan nog twee extra conditionele trainingen die ze thuis kunnen doen.
Want thuis kunnen ze natuurlijk gaan wandelen, gaan joggen, gaan fietsen. Toespringen. Ja, toespringen, roeien.
Er zijn altijd mensen die een bepaalde investering willen doen. Of ze hebben een fitnessabonnement en ze kunnen in de gym bepaalde conditionele oefeningen doen. Dus ik denk dat dat wel een goede mix kan zijn.
Ja, zeker. Nu, hybride training programmeren is niet makkelijk. Zeker als je daar echt progressie wil maken.
En je wil ook in je conditietrainingen werken met interval, blokkentrainingen, duurtrainingen. Dan moet je daar ook wel wat informatie over hebben. Voor de mensen die aan het luisteren zijn, hebben we daar wel goeie nieuws.
Het is nog ver weg, maar we hebben op dit moment een van onze coaches die bezig is met een opleiding te ontwikkelen rond hybride training voor klanten. Waarbij we gaan kijken hoe zouden we atleten trainen en hoe kunnen we dat nu gaan vereenvoudigen om klanten te gaan trainen. Om ze zo breed mogelijk, zo optimaal mogelijk te gaan... Zo gezond mogelijk en zo sterk mogelijk te maken.
Klopt. En daar zijn we een opleiding voor rond aan het ontwikkelen. Die zal in 2025 wel pas klaar zijn.
Dat zal voor maart, april 2025 zijn. Maar mocht je daar interesse in hebben, ik zou zeggen, stay tuned. Op onze social media ga je daar als eerste... Of misschien in onze nieuwsbrief ga je nog iets sneller te weten komen wanneer de opleiding online gaat.
Maar als je onze social media volgt, dan ga je daar zeker ook vol van op de hoogte gehouden worden. Nog iets toe te voegen, Michiel? Ik denk dat we alles besproken hebben. Ja, hybride training kan een leuke vorm zijn voor klanten, dus ga er zeker eens mee aan de slag.
Experimenteer er ook mee, want daar kan je echt wel leuk mee experimenteren zonder dat je iets fout doet. Dus ga er zelf maar eens mee aan de slag. Zoals altijd, als je vragen hebt, stuur ze ons op onze sociale media.
Dat kan het makkelijkste via babt.fitness. Heb je een specifieke vraag voor Michiel of voor mij, dan kan je dat op onze persoonlijke accounts. En dan horen we jullie graag in een nieuwe aflevering van de Personal Trainer Podcast. Bye bye!