Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainerpodcast.
In deze aflevering gaan we eens kijken naar onze carrière als coach en wat de meest verrassende les is die wij hebben geleerd. Altijd één les eruit kiezen, dat is niet zo makkelijk. Dat is wat moeilijk, maar we gaan het toch proberen.
Een verrassende les. Ik denk dat er veel lessen zijn die je leert in je carrière. Er zal er wellicht nog veel bij komen.
Heel veel gaan erbij komen. Ik denk dat dat iets is waar je elk jaar wel een aantal zaken hebt. Elke week zelfs.
Inderdaad, elke week leer je wel iets in je carrière dat je vooruit helpt of soms toch een beetje verder doet nadenken. Bij mij was de meest verrassende les dat in het begin van mijn carrière was ik heel fel op zoek naar de manier. Golden ticket.
Ja, echt. Hoe moet ik alle klanten nu optimaal begeleiden? Er moet een bepaalde manier zijn waarbij dat dat altijd lukt. Je begint dingen op te zoeken online en je ziet, bij mij was dat bijvoorbeeld Paul Czech en Charles Poliquin.
Dat waren mijn twee mentoren in het begin. Het probleem was, die hebben helemaal in het begin van hun carrière dan samengewerkt. Die hebben samen ook bij de Chicago Bulls gewerkt.
Op een gegeven moment zijn die hun wegen gescheiden en zijn die... Ik zal niet zeggen... Aparte visies. Oh ja, aparte visies. In principe kan je niet stellen dat ze compleet tegenovergesteld van elkaar zijn, maar vooral de accenten zijn veranderd.
Bij Charles Poliquin lag het accent echt op krachttraining. Alles had te maken met krachttraining. Bij Paul Cech ging het veel meer over de holistische visie.
Charles Poliquin deed bijvoorbeeld... Zulke interessante opleiding voor mij dan. Ja, zeker. De Holistic Lifestyle Coach is zeker en dat is wel een goede opleiding.
Bij Charles Poliquin deed hij bijvoorbeeld geen assessment. Hij begon met de klant te trainen en hij zag wel tijdens de training hoe en wat. Die persoon ook altijd wel.
Ja, ik ben daar anders in. Ik ben er geen voorstander van. Ik ben voorstander van een assessment.
Als je dan Paul Cech bekeek, dat assessment duurde vier uur. Dat ging dan zo diepgaand dat dat echt richting posturologie ging, met inclinometers en allerlei toestellen, dat ik dacht, dit is dan misschien ook wel iets te ver. We hadden eigenlijk twee wegen en ik was die allebei aan het volgen en ik zocht een beetje naar... De gouden middel.
Ja, wat is het nu eigenlijk? Want die persoon zegt dat je zoveel herhaling moet doen en die persoon zegt dat je zoveel herhaling moet doen. Ik weet nog helemaal in het begin dat ik in mijn eerste fitnessopleiding zat en dat ik in een auto naar huis zat, en ik heb dat verhaal al eens ooit via mijn social media en via de nieuwsbrief verteld, waar gebeurt het uiteraard. Ik zat in de auto naar huis en ik was bij mezelf aan het denken, ik zal blij zijn als ik ooit weet hoe ik nu een echte squat fatsoenlijk moet uitvoeren.
En dat klinkt heel raar, maar als je op zich van niks weet en je leest front squat, back squat, overhead squat, low bar back squat, high bar back squat, voeten smal, voeten breed, voetpunten naar buiten, voetpunten naar binnen. Ja, maar... Heel zelf weet het. Ja, maar op een gegeven moment denk je van, wat is het nu eigenlijk? Uiteindelijk merk je dat er verschillende vormen zijn en dat is dan een beetje de verrassende les.
Er zijn verschillende trainingsmethodes, verschillende vormen van training, verschillende oefeningen, uitvoeringen. En die zijn allemaal, kunnen die interessant zijn, maar het hangt ervan af wie jouw klant is, waar staat die, wat is de beginsituatie van jouw klant en waar wil die naartoe. En op basis daarvan kies je of je front squat doet, of een back squat, of een heels elevated back squat, of een high bar of low bar back squat.
Al die vormen zijn allemaal nuttig, maar voor sommige klanten kunnen die niet nuttig zijn en voor sommige klanten kunnen die wel nuttig zijn. En dat heeft mij wel heel lang tijd gekost om daar het onderscheid in te maken, wanneer ga ik eerder naar een bullequin approach en wanneer ga ik eerder naar een pole check approach. En dat heeft dan vooral in principe te maken met de total load van stress op het lichaam.
Want stress, heel veel mensen denken dat stress iets is. Ik heb stress op het werk omdat ik iets moet afkrijgen, of ik heb financiële stress, whatever. Ik heb relationele stress, maar training is stress, voeding is stress.
Alle stress die er in het lichaam komt, dat moet je zien als een heel simplistisch, als een trechter. En dat is zowel werkstress, relationele stress, training, voeding, al die zaken die komen heel mooi samen in een trechter. En in het lichaam heeft dat exact hetzelfde effect, of wat dan nu relationele stress is met je partner, of dat is je voeding, je minder goede kwaliteit van voeding.
Ga naar de McDonald's, dat geeft je ook een slechtere stress op je lichaam. Dat kost je meer energie dan dat het je energie geeft. Dus al die zaken geven ook stress.
Dus hoe meer de total load qua stress op het lichaam, hoe meer ik ging naar de pole check approach. Omdat je dan met die holistische visie werkte, kwaliteit van voeding, het mentale aspect, het psychologische aspect was ook wel belangrijk. Hoe minder dat dat het geval was, en hoe meer ik met atleten werkte, of met klanten die sterk genoeg waren, of echte performance doelen hadden, hoe meer ik werkte met de Charles Poliquin methodes.
En zo heb ik heel veel verschillende opleidingen bij Christian Thibodeau. Ik heb gewoon de halo-opleiding in Nederland gedaan, noem maar op. Heel veel verschillende visies gezien.
En op een gegeven moment, door jaren ervaring... Je begint je eigen weg te ontwikkelen. Ja, je begint je eigen weg te ontwikkelen. Uiteindelijk is dat biopietie geworden.
Dat is altijd... Sommige mensen weten dat, anderen niet. Dat is mijn allergrootste droom geweest. Toen ik 19 jaar was, begon ik mijn fitnessopleiding bij Sintra.
En na een jaar of twee heb ik ook bij mezelf gedacht... Het zou toch een ongelooflijke droom zijn, misschien zelfs een utopie op dat moment, om ooit mijn eigen opleidingen te kunnen ontwikkelen. Dat is wel tof natuurlijk, dat je dat nu kunt doen. Zeker.
Vanuit je eigen visie, door zoveel te moeten opzoeken en zoveel met je hoofd tegen de muur te botsen, dat je uiteindelijk je eigen visie vindt en merkt van... Hier voel ik me goed bij, dit werkt bij 98% van mijn klanten. En voor die 2% heb ik nog wel andere insteken van opleidingen en kan ik iets extremer gaan. Maar die les was dus... Verschillende wegen leiden naar een bepaald resultaat.
En zoek niet de ene gulden middenweg. Dat is een fout woord, maar de holy grail, het gouden pad. Dat is één visie en die visie werkt, dat is het niet.
Er is eigenlijk gewoon één grote grijze zone. In training, in voeding, is alles grijs. Dat heb ik zelf ook een beetje ontdekt, mits we uiteindelijk de opleidingen gevolgd hebben bij KPNI, de klinische psychoneuroimmunologie, richting de rechtlijnen van meer de holistische gezondheidskant.
Waarbij we dan bekeken hadden van... Goed, het is interessanter om maar twee keer op een dag te gaan eten richting hormonale gezondheid, richting darmgezondheid. En dan zat ik daar als bodybuilderzijnde die een ervaring van tien jaar in de fitness had, vijf, zes keer kip en rijst eten op een dag. En dan zat ik daar, hoe moet ik op twee maaltijden op een dag mijn eiwitten gaan binnenhalen, mijn vetten gaan binnenhalen, mijn koelhydraten gaan binnenhalen.
Ga ik genoeg energie hebben tijdens mijn training? Gaandeweg ben ik zelf beginnen experimenteren van vijf maaltijden naar vier maaltijden, van vier naar drie maaltijden. Ik heb zelfs geëxperimenteerd met twee maaltijden per dag. Hoe reageer ik daarop, waar heeft mijn lichaam nood aan? En uiteindelijk vind je een bepaalde visie, een bepaalde werkwijze, een bepaalde methode, die dat inderdaad voor 90-95% van de mensen werkt.
In mijn geval is dat dan drie maaltijden en één post-workout meal. En voor sommige mensen gaan we naar meer maaltijden moeten gaan, voor andere mensen gaan we naar minder maaltijden gaan. En dat is een beetje persoonsafhankelijk.
En daarin heb ik vooral mijn eigen visie en ontwikkeling en mijn grijze zone, of ik ga niet zeggen, mijn gouden weddenweg gevonden. Ja, voor u zelf is dat uw gouden weg. Ik heb ook mijn gouden weg, dat dan in de opleidingen zit.
Ik heb de beide werelden naar elkaar toegetrokken en daar zelf in gaande gaan experimenteren. Mijn kennis uit de bodybuilding-wereld genomen, mijn kennis uit de holistische kant genomen en daarin eigenlijk mijn coachingdrijf gestart. Ja.
Ja, voilà. Nee, iedereen zoekt zich daar een... Vooral in opleidingen is het heel moeilijk om daar uw weg in te vinden, omdat dat... Sommige opleidingen zijn gemaakt voor een specifiek cliënteel en andere opleidingen dan weer voor een heel ander cliënteel. En je moet dan heel goed kunnen een onderscheid maken tussen voor wie is deze kennis nu bedoeld en dat is misschien voor een ander klant iets minder van toepasbaar.
Van toepassing. Dus ja, dat was mijn les. Ik ben benieuwd naar die van u. Mijn les is eigenlijk vooral wanneer het besef eigenlijk komt, de impact van social media, wat dat heeft op mijn persoonlijk leven sinds ik de sprong gemaakt heb naar het volledige online coachingverhaal.
Oké. Daar ben ik echt een beetje... Ik ga niet zeggen met mijn gezicht tegen de muur gelopen, maar als ik ga zien hoeveel tijd ik spendeer aan het besteden, het beheren en het ontwikkelen van mijn social media account, dan is dat echt een derde job geworden. En dat is iets waar heel veel mensen misschien zelfs belachelijk naar kijken.
Dat is maar wat video's maken en maar online zetten op Instagram of wat dan ook. Maar dat is echt gewoon een derde job geworden voor mezelf. En dat is voor mij echt een mentale barrière geworden.
Maar het besef is er wel van... Je bent dag in dag uit gewoon met je social media bezig, je bent ideeën aan het ontwikkelen, je bent maaltijden aan het maken elke keer. Dan ben je bijvoorbeeld met vrienden op restaurant of je nodig vrienden bij je thuis uit, omdat je uiteindelijk wel een beetje... Je wilt zelf die gezonde maaltijden doortrekken naar je vrienden en familie. Gekookt lekker.
Ik moet altijd ook wel even zien dat ik een paar foto's gemaakt heb van die maaltijden. En die lachen daar dan ook altijd wel mee. Je bent weer video's aan het maken, foto's aan het maken.
Ik ben content aan het verzamelen. Dat is mijn job gewoon. Dat is je job.
Ja, en dat is iets... Ik ben er wel van overtuigd dat dat misschien een van de eerste dingen is waar je een systeem voor moet zoeken om... Het handel te geven is moeilijk, want ik geloof daar niet in. Waarom geloof ik daar niet in? Social media kan je niet uit handen geven, omdat dat is... Je moet je persoonlijk verhaal vertellen. Social media is alleen maar sterk genoeg als je je eigen persoonlijk verhaal vertelt, als je je identiteit erin kunt steken.
En het is ook je visie die een marketeer niet kent. Ik heb het al drie keer geprobeerd. Het heeft mij al drie keer veel geld gekost.
En ik zal niet zeggen dat ik niet tevreden ben, maar uiteindelijk kom ik nog altijd op hetzelfde punt, dat de balans tussen er iemand voor te betalen om die dingen te doen of het zelf te doen, het kost bijna evenveel effort. Met zo'n goede structuur en planning kost het je eigenlijk minder moeite. Structuur en planning is zo cruciaal als het gaat om social media.
Dat is bij mij constant een rollercoaster. Er zijn periodes waar ik het te druk heb met de opleidingen, met de opvolging van de opleidingen, waardoor ik dan minder goed plan met social media. Social media is echt iets waar je in moet zitten.
Consistent met zijn... Ja, en dan gaat het niet alleen over het algoritme, maar ook qua ideeën. Bijvoorbeeld, als ik drie, vier dagen niks zou posten, dan kan ik soms niet op bepaalde ideeën komen. Terwijl, als ik er dagelijks mee bezig ben, heb ik honderden ideeën.
Dan zou ik bij wijze van spreken vijf posts per dag kunnen doen. Ik schrijf dat ook altijd op in mijn notities. Ja, voilà.
Ik heb ook wel zo'n notitieding, dus ik kan er altijd wel terug naartoe gaan. Dan begint het wel terug te komen, die ideeën. Maar planning en structuur is daar zo waanzinnig belangrijk om dat vol te houden en echt op voorhand te werken.
Ik bots daar ook nog constant met mijn hoofd tegen de muur. Het houdt niet weg dat je er nog altijd heel veel mee bezig bent. Ja, sowieso.
Je moet er altijd mee bezig zijn. Dat is het jammere. Ik zou heel graag eens een keer op vakantie willen vertrekken en zeggen van, oké, ik ga drie weken mijn gsm eens aan de kant leggen, maar dat kun je niet maken als online coach.
Nee, voilà. Je kunt perfect je posts op je feed plannen, maar je stories, de reacties doen... Stories, contacten bouwen, relaties opbouwen, dat kun je niet maken om drie weken niet te doen. Nee.
Dat is de vloek van de online coach, denk ik. Waar heel veel online coaches enorm onderschatten. Er wordt altijd wel mooi uitgedrukt van online coaches die met hun laptop op het strand van Bali zitten.
Maar er zit echt een dark side aan verbonden. Dat vind ik persoonlijk wel een dark side aan verbonden. We hebben het er al over gehad, waarom online coaching niet voor jou is.
Dat is een van onze afleveringen. De mensen die nog niet hebben geluisterd, gaan zeker eens scrollen in onze voorgaande afleveringen. Maar dat is een heel interessante aflevering, omdat we het daar echt hebben over de dark side van online coaching.
Het wordt te vaak geromantiseerd. Er komt zoveel bekijken waar jij als coach niet de passie voor hebt. Of niet de initiële passie.
Bij mij is dat nog iets anders, omdat ik door de jaren een passie voor marketing en sales heb ontwikkeld. Ik doe dat supergraag. Ik ben daar constant mee bezig.
Het social media-verhaal is iets anders. Ik wil me niet te oud voelen, maar als een generatie-kloof, denk ik. Ik kan niet op twee handen tellen hoeveel keer ik al begonnen ben met het posten op TikTok.
En elke keer loopt dat fout. Dat is een app die na mijn generatie is gekomen. Daar ben ik zelf ook geen... Ik krijg dat er niet in.
Dat is ongelooflijk. Bij Instagram heb ik dat niet. Bij Instagram, de feed, reels, stories.
Dat is een systeem waarop ik elke dag iets kan posten. Dat lukt wel. Maar op TikTok? Dat is niet dat ik dat niet kan, want ik kan de perfecte reel op TikTok posten.
Ik vergeet dat constant. Ik ook. Dat is stom, hè.
Dat is een megabelangrijke app waar je heel goed op kan groeien. Maar daar is een soort van generatie-iets. Ik denk dat de mensen die nu twintig jaar zijn, er zo mee opgegroeid zijn... Die moeten niet nadenken over vrienden komen en ik trek een foto.
Dat gebeurt automatisch. Die vrienden trekken ook een foto. En die vrienden maken een boomerang.
Misschien is een boomerang al heel oud. Dat wordt al niet meer gedaan, denk ik. Maar die vrienden zijn er ook mee bezig.
En als ze kijken in de gym... Dat is nog zoiets, hè. Ik kan dat niet. Ik schaam mij te pletter om naar de gym te gaan.
En terwijl ik aan het trainen ben, mijn standaard te pakken. Ik heb dat afgeleerd. En mijn gsm te zetten.
Ik denk van, wat gaan de mensen niet van mij denken? In het begin had ik ook die houding. Maar dat is confidence dat je moet creëren. Ja, ik heb het nog niet klaargekregen.
Dat is raar, hè. Ik voel me daar eigenlijk wel vrij vertrouwen. Ik heb daar eigenlijk geen probleem meer bij.
Want ik heb eigenlijk elke training mijn statief bij mij. Bijna elke training film ik wel iets. Ik zou het eigenlijk moeten doen.
Enerzijds is dat positief. En ik heb eigenlijk nog nooit echt rare gezichten gekregen. Oké.
Ik ga morgen mijn... Ik heb het allemaal liggen. Het is niet dat ik het niet heb liggen. Dat is een mentale klik waar je je moet overzetten.
Ja, ik denk dan altijd dat de mensen het zien. Terwijl ik dan... Misschien is het mijn voordeel, denk ik dan vaak, omdat ik wel iets impressiever aan het liften ben dan de meeste jump-up-clients die er dan rondlopen. Ah, jij denkt dat ik niet impressief lift, of wat? Nee, maar ik heb het over de klanten, die dan misschien mijn scheef zouden gaan bekijken of die daar commentaar op hebben.
Maar er is niemand die commentaar gaat hebben als ik met twee dumbbells van 50 kilo tien, twaalf verhalingen ga doen. En ik zet dat op video. Dan gaat niemand commentaar op hebben.
Nee, klopt. Maar als ik twee dumbbells van tien kilo ga liften en ik zet dat op video, dan gaan ze misschien wel zoiets hebben van wie ben jij eigenlijk? Nee, dat is waar. Bij mij zijn het twee dumbbells van dertig.
Dat valt ook nog redelijk mee. Dat is mooi, hè? Nee, dus dat is inderdaad wel... Ja, daar moet je misschien een beetje overzetten. Ik heb het er enorm moeilijk mee.
Dat is mentaal groeien, hè. Dat is... Ja, moeilijk mee. En dat is ook zoiets waar ik dan vaak denk.
Ja, ik heb het er mentaal moeilijk mee. Allemaal langs de andere kant. Ja, waarom... Je kan ze gewoon in een ritme geraken.
Gewoon doen. Simpel is het. Ja, het is wel de manier om content verder te verzamelen.
We werken ook wel soms samen en ook soms met dezelfde persoon, met Jonathan. Die ook gewoon, waar je mee afspreekt, en die komt twee uur video shooten. Topkerel, hè.
Ja, daar kun je ook wel enorm veel uithalen. Je kunt ook veel content uithalen. Dus dat is misschien ook wel een leuk idee.
Als mensen zeggen van... Ik heb geen goeie camera of mijn gsm is niet goed of ik heb geen statief of ik wil dat niet zelf doen. Dan kan je altijd iemand inhuren. Dat hoeft geen duizenden euro's te kosten.
Jonathan, dat is van J... JDP Visuals, denk ik. Ja, JDP Visuals. Klopt.
Ik was even een Instagram-handel aan het zoeken. Dus zeker volgen. Hij is gespecialiseerd in huwelijksfotografie, maar daarvoor... Het is zelf een gym rat, zoals we dat noemen.
Ik doe ook heel veel fotoshoots en videoshoots in de gym. Een heel sympathieke kerel ook. Ook heel eerlijke prijzen en dergelijke.
Daar kan je zeker eens contact mee opnemen of mee afspreken. En uiteraard, wij hebben de ervaring met Jonathan, maar er zijn er heel veel. Tegenwoordig zijn er heel veel goeie fotografen, videografen.
Dat ga je heel makkelijk online en op social media kunnen vinden. En zelfs in het begin kan het interessant zijn om te werken of te zoeken achter bijvoorbeeld studentfotografen. Zeker.
Die zijn vaak ook goedkoper in prijs. En als je met hen een bepaalde overeenkomst of samenwerking kunt aangaan, is het interessant voor hen, want hij kan er heel veel uit leren. En interessant voor u, want uiteindelijk gaan de kwaliteit van de video's erop vooruit gaan, want er wordt betere kwaliteit van materiaal gebruikt.
En je betaalt een lagere prijs. Ja. Zeker.
Dat is ook weer een hele goeie tip. Allright. Dus, onze verrassende lessen.
Social media. En voor mij dat er verschillende wegen zijn die naar het resultaat van de klant leiden. Als jij zelf ook een verrassende les hebt geleerd in jouw carrière, laat het ons zeker weten op onze social media.
Comments, feedback. Het zou ons ook enorm plezier doen mocht je onze podcast willen raten. Uiteraard met een 5-star review.
Uiteraard. Mocht dat niet zo zijn, heb je een bepaalde feedback. Hoorden wij dat ook heel graag.
Wij weten dat we altijd nog kunnen verbeteren. Dus zeker op podcastniveau zijn we nog lang niet aan ons stoppunt. We gaan nog heel veel proberen.
Dat gaan we nooit zijn. Nee, dat gaan we nooit zijn. Maar we proberen constant te verbeteren.
En jouw feedback helpt er ook bij. Dus stuur echt rust door. Babt.fitness op Instagram of via onze persoonlijke accounts.
En dan tot een volgende aflevering. Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Af als bedankt. Tot de volgende keer. Ciao.