Welkom bij de persontrainer podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Welkom bij een nieuwe aflevering van de persontrainer podcast.
In deze aflevering ga ik samen met Michiel eens kijken naar een topic, gevoelig topic, dat heel vaak en meer en meer voorkomt bij coaches. En dat is burn-out. Burn-out bij coaches, dat kan op verschillende levels, op verschillende niveaus zijn.
Maar we gaan eens kijken naar onze eigen ervaringen daarmee. Misschien ook wel praktisch gericht gaan kijken naar de valkuilen en hoe je zou kunnen zorgen dat je zo weinig mogelijk kans hebt daarop. Ik denk dat we daarin al direct van start kunnen gaan met hoeveel personal trainers stoppen er eigenlijk in de eerste drie jaar van hun carrière, omdat ze toch merken, ik doe het niet meer graag of het is toch niet voor mij of wat dan ook.
Omdat ze vaak in het begin all-in gaan en alles tegelijk willen doen en alles tegelijk willen geven en kunnen willen gaan ontwikkelen en bezig zijn met dit en bezig zijn met dat en aan dit denken en aan dat denken. En dan verliezen ze vaak hun passie voor waar ze eigenlijk mee bezig zijn, dat is op die moment de klant verder gaan helpen. En dat is denk ik een van de grootste oorzaken bij de personal trainers op zich, dat ze zichzelf gewoon kapot werken.
Ja, en statistisch gezien is dat bijna 80% dat stopt nog. Dat is heel leuk in het begin om 60 uur in de week te werken, om daar heel veel centjes van te verdienen. Maar brut gezegd, dat houd je niet voor voor de rest van je leven.
Nee, en daar ligt de fout bij de startende coach, dat ze vaak te weinig vragen. Ik zeg niet dat je 70 euro per uur moet vragen, maar ik ken coaches die aan 30 euro per uur werken. En als je dan telt hoeveel uren je moet werken om er echt iets goed aan over te houden, dan ben je echt aan het kapot werken.
En als je puur theoretisch en ook misschien een beetje lichamelijk gaat kijken wat is de maximum dat je kan pt geven op een dag, dan denk ik dat je rond de 6 uur zit. En dat is niet veel, maar als je 6 uur heel intensief met je klant kan bezig zijn en je gaat je daarna ook bezighouden met de begeleiding buiten de coaching, buiten de training om van de klant en het maken van plannen en voedingsplannen en opvolging, dan denk ik dat je een hele goeie drukke dag hebt. Je moet zelf ook nog zorgen dat je zelf kan trainen, aan je eigen gezondheid werken.
Dus 6 uur pt, laat ons zeggen 5 dagen per week, want aan het weekend zou je dat ook wel kunnen doen, maar laat ons dan even gewoon 5 dagen. Dan zitten we tussen de 30 en de 35 uur pt op een week en dat is echt wel pittig. Ja, dat is zeker wat pittig.
Dat is op zich een limiet, omdat pt geven is constant energie geven en niet altijd, meer niet dan wel, energie terugkrijgen. Dus dat is een zeer energiedrainingjob. En je moet gewoon met heel veel dingen tegelijk bezig zijn bij het uitvoeren van een pt cc.
Het is niet enkel alleen het stellen van herhalingen bij de klant, daar komt zoveel meer bij kijken. En dat is de grote fout als coaches meer uren geven. Ik merkte dat vroeger bij mezelf.
Je gaat de kwaliteit achteruit. Ja, ik heb dagen gegeven, we hebben het er al eens over gehad, 12 tot 14 uur op een dag pt. Maar ja, heel eerlijk, die laatste drie, vier uur is praatjes slaan met de klant, herhalingen tellen en oké, die klant zou wel getraind hebben.
Maar als ik kijk, als ik maar vier of vijf of max zes uur pt moest geven... De kwaliteit en de intensiteit van coaching ligt veel beter. Ja, de manier waarop ik vind dat een pt-sessie moet gegeven worden, dan kan dat ook maar max zes uur, want je bent constant een nieuw klant bezig. Dat gaat van de warming-up, dat gaat de training zelf tussen de sets door, kan dat zijn dat je de klant wat mobiliseert.
Je bent constant eigenlijk in de weer, een gans uur, en dan komt de volgende klant. En uiteindelijk zorgt die kwaliteit ook gewoon voor een hoger retentiecijfer? Ja, want de klant gaat langer blijven. En dat geeft u zelf ook vaak gewoon financiële zekerheid en misschien financiële geruststelling.
Als je weet van, die klanten zitten bij mij al een jaar, een dag bij mij, en die zullen niet snel vertrekken, dan weet je dat je vaak ook al een financiële buffer hebt ten opzichte van klanten die, laat ons zeggen, na drie maanden terug opnieuw vertrekken. Dan moet je elke keer opnieuw ook weer nieuwe klanten gaan binnenhalen om hun inkomen te gaan garanderen. En dat zorgt vaak ook gewoon voor heel veel stress op het lichaam bij pt's, waardoor ze het vaak ook gewoon niet volhouden.
Ja, constant die stress van mensen gaan niet verlengen, nieuwe klanten zoeken, maar weinig tijd om dat te doen, want je moet al de rest nog doen. Ook soms de kennis niet van wat marketing en sales, want daar heb ik het uiteindelijk niet voor gedaan. Ik wil mensen coachen, ik wil mensen helpen.
Grunt een bedrijf, dat komt er nu eenmaal bij kijken. Ja, you're not running your hobby, it's becoming a business. Your hobby becomes a business.
Dat is iets wat de meesten zo fel onderschatten, waardoor ze na drie jaar zoiets hebben van ik heb het gehad, ik ben opgebrand. En daar komt dan bij, niet alleen bij die uren, maar ook, en dat is bij mij een beetje de doodsteek geweest, ik heb één megaveel uren pt gegeven. Ik heb daar totaal geen spijt van, omdat mij dat een enorme ervaring heeft.
Ik heb er enorm veel ervaring mee opgedaan, maar op een gegeven moment kon ik het niet meer aan van elke dag, bij elke klant, hetzelfde liedje. Ja, het is mij niet gelukt. Ja, mijn eten, en deze weekend moet ik naar daar, en blabla.
Ik kon dat niet meer aan. Ik kon daar niet meer kalm onder blijven. En ik kan dat nog altijd niet.
Dus moesten ze morgen tegen mij zeggen, ik vind pt nog altijd de meest fantastische job die er is, maar voor mij is dat een vorige hoofdstuk. Moesten ze morgen tegen mij zeggen, je moet terug 30 uur pt in de week gaan geven, ik denk dat ik niet supergelukkig zou zijn. Ik zou er ook niet snel gelukkig van worden, eerlijk gezegd.
En dat is niet dat mij dat... Ik heb dat altijd supergraag gedaan, maar op een gegeven moment was dat bij mij gewoon over. Dat was gewoon gedaan. En ik kon, heel cru gezegd, de bullshit van de mensen niet meer verwerken.
Ik kon dat niet meer filteren, want dat moet je doen als pt. Je moet dat filteren. We hebben een aflevering gehad... Elke klant komt met een persoonlijk verhaal, en met een persoonlijke situatie, en op een gegeven moment ben je gewoon meer psycholoog aan het spelen.
Ja, we hebben het al gehad in de aflevering over mindset. Je moet je kunnen stellen in de plaats van de klant. Het is niet omdat jij gepassioneerd bent door sport en het logisch vindt om gezond te eten, dat de klant ook in dat stadia van verandering zit.
En vanaf dat je dat niet meer kan, vanaf dat je jezelf niet meer in die plaats kan zetten, dan moet je aanpassingen gaan maken. En misschien uiteindelijk, in mijn geval, dan echt zeggen van oké, ik ga dit niet meer doen. Ik heb nu nog wel een aantal mensen die ik pt geef, maar dat zijn mensen die, heel cru gezegd, die hebben geen verwachtingen.
Dat is een leuk uurtje, we doen een babbeltje, die krijgen goeie oefeningen, die krijgen een schema... Heel goed om te sporten, eigenlijk. Die komen eigenlijk vooral voor hun gezondheid, die komen sporten, en dat is een leuke training. Maar dat is niet meer de training waarop ik zou zeggen, zo moet een personal trainer dat nu doen.
Dat is ook niet meer aan de prijs, en die betalen ook minder. Dat is niet meer aan de prijs waarop ik het vroeger deed, heel intensief. Maar ja, ik denk dat dat wel iets is waar je moet leren om zo lang mogelijk te filtren.
En ik denk een andere valkuil van het onderwerp dat we aan het bespreken zijn, is zijn als pt... Dat is een beetje persoonsafhankelijk ook, maar ik denk dat jij en ik ons daar wel beide in die situatie kunnen invinden. Als je zelf heel ambitieus bent, kan het ook heel gevaarlijk worden om te veel op je kerststok te willen nemen, en er uiteindelijk op die manier gewoon simpelweg onderdoor te gaan, omdat je gewoon met zoveel dingen tegelijk bezig bent, en het niet meer kan managen. Dat is een heel ander type verhaal dan waar we eigenlijk naartoe gaan, maar dat is toch wel een beetje het persoonlijk verhaal waar ik zelf mee gekampt heb.
Als je zelf qua karakter ambitieus bent, en je komt in een vorm van succes terecht, en je belt altijd maar meer en meer en meer en meer, dan ga je om een uur ergens echt met je gezicht tegen de muur lopen dat je zegt van dit is voor mij de limiet geweest, ik heb mezelf overwerkt gewoon. Ja, en dat is een hele moeilijke, omdat je... Ik geloof ook wel dat je het niet kan halen als je niet op dat punt komt. Omdat je een bepaald kantelpunt moet over.
Op een gegeven moment, je bent ambitieus, je wilt iets bereiken, maar je hebt niet de financiële middelen om er andere mensen bij te betrekken en dingen uit de handen te geven. Dus je hebt maar één optie. Moet je het gewoon zelf doen? Dat zelf doen.
Dus je gaat volle bak, volle bak, volle bak, volle bak. Je moet zo snel mogelijk een bepaald kantelpunt bereiken met een soort van recurring revenue, dat is een vast bedrag dat er maandelijks binnenkomt, waarmee je uiteindelijk dingen uit de handen kan geven. Maar in pt zitten we met één groot probleem, dat is dat recurring revenue een super moeilijke is.
Er zijn een aantal klanten die gedurende langere tijd blijven verlengen, die blijven komen, dat wordt stelselmatig vast inkomen. Maar als startende coach, dat gaat niet van vandaag op morgen. Zeker niet als online coach.
Ja, zeker niet als online coach. Maar als startende coach, mensen beginnen in een twaalfwekentraject, maar vanaf dat je tien weken ver bent, begint die stress te komen, want je weet van, oei, die gaan niet verlengen, want die hebben binnen twee weken een pakket gedaan, die hebben hun resultaat behaald, ik weet dat die niet gaan verlengen, ik moet op zoek naar nieuwe mensen. En sommige maanden zijn er twee die afvallen, en dan andere maanden zijn er weer vier die bijkomen, maar er is heel veel onzekerheid.
Dat maakt dus dat de weg naar het kantelpunt veel langer duurt, dus je moet veel langer vol op bak blijven knallen. En ja, hoe meer je jezelf visiebel maakt, en dan hebben we het wederom over sociale media en dergelijke, hoe beter, maar daar hangt natuurlijk ook al dat werk bij. En er is de kwaliteit van de coaching, hè? De kwaliteit van de coaching, honderd procent zeker, dat gaat nog altijd wel een belangrijke zin hebben, maar mond-aan-mond reclame, ja, dat blijft de beste vorm van reclame.
Maar ja, hoe je het ook draait of keert, er komt heel veel bij kijken, en er zijn veel coaches die met hun hoofd tegen de muur lopen. Omdat ze vaak, denk ik ook, zichzelf, en daar hebben we het ook wel eens over gehad, heel belangrijk, zichzelf vaak wegcijferen. Ja, je eigen gezondheid.
Vergeet je eigen gezondheid niet. Ik ben daar zelf ook, laten we zeggen, niet de dupe van geweest, maar in bepaalde periodes, waarbij ik heel veel pt aan het geven was, gingen mijn eigen trainingen achteruitgeschoven worden, of zelfs geskipt worden. En voor een week is dat oké, maar als je dat vier, vijf weken aan een stuk gaat doen, en je bent vier, vijf weken achter elkaar eigenlijk jouw eigen trainingen aan het skippen, dan gaat je je eigen een minder feel-good gaan geven, en dat gaat ook zorgen voor minder kwalitatieve coaching bij je klanten.
Ja, ik heb daar ook veel tegen gezondigd, en dat gaat een negatief effect hebben op je trainingen. Dus uiteindelijk, hoe je het ook draait of keert, dat uurtje extra, of die twee uur of die drie uur, hoe je dat zelf ook wil indelen, dat je tijd maakt voor jezelf, voor je eigen gezondheid, gaat zich dubbel en dik terugverdienen, omdat je jezelf beter in je vel voelt, je voelt jezelf zekerder, en dat gaat je ook uitstralen in je trainingen. En we hebben het al gezegd, enthousiasme en motivatie is besmettelijk.
Als je zelf een hele goede, motiverende coach bent, je doet zelf ook je trainingen, je voering zelfzeker, dan gaat zich dat ook uitstralen naar jouw klanten, en gaan zij ook meer gemotiveerd geraken. En ja, dat is een moeilijke lijn, want ik denk dat elke coach wel eens een keer zichzelf heeft weggecijferd, of zijn voeding heeft weggecijferd. Daar wil ik eigenlijk naartoe proberen gaan, en dat is echt iets wat ik vaak ook wel nog zie terugkomen, is probeer je lichaam ook altijd steeds, zelfs als je, stel je bent aan het luisteren, en je voelt je herkenbaar in deze situatie, en je zit in een bepaalde rush, van ik moet het allemaal alleen doen, en ik moet heel veel verdragen, zorg gewoon voor jouw eigen gezondheid.
Zet jouw eigen gezondheid op eerste plaats, zorg voor voldoende ontspanning, maar zorg ook gewoon voor kwalitatieve voeding. En dat is bij mij, dat zeg ik heel eerlijk, als ik vandaag de dag niet op de zo gezond mogelijke manier had gegeten dat ik nu eet, en ik had mezelf soms volgestoken met kant-en-klare maaltijden, omdat ik geen zin heb om te koken, of weinig tijd heb om te mealpreppen, of wat dan ook, welke excuus waar je ook mee afkomt, dan had ik vandaag de dag al lang in een burn-out gezeten. Het is die kwaliteit van die voeding dat mij de energie geeft en de drive geeft om te kunnen blijven verder werken, en om die dingen te realiseren en waar te maken.
Dus daarin is, dat zeg ik heel eerlijk, voeding een hele belangrijke factor. Zorg gewoon dat je kwalitatief en gezond eet, zodat je de juiste energie hebt, die je op die manier kunt doorsturen in je business, en op die manier de kwaliteit van je coaching naar boven kunt trekken. Het is een visuele cirkel, de kwaliteit gaat naar boven, klanten halen meer resultaten, je gaat meer klanten binhalen, die klanten behouden ook allemaal resultaten, je krijgt meer en meer mondreclame en je bent vertrokken.
Maar het is vaak in die start-up fase dat het gewoon moeilijk is, omdat je heel veel energie moet geven en weinig energie terugkrijgt, en daarin is het gewoon belangrijk om je eigen lichaam goed te verzorgen, zodat je de energie hebt om te kunnen blijven doorzetten. Want als je doorzet, dan haal je het wel. Uiteindelijk ga je er komen.
Het is een constante trial-and-error. Niemand kan op zich zeggen, dit is nu hetgeen dat je moet doen, en dan word je een succesvolle coach. Dat is heel moeilijk.
Ik denk als je daar een stappenplan in moet maken, dan is de eerste stap zorgen dat je product, de kwaliteit van je product, dat dat op en top is. Dat jij weet, als klanten jouw advies volgen, dat ze 100% zeker resultaten behouden. Dat is al stap 1. En dan de rest komt wel.
De rest ga je leren met trial-and-error en social media en sales en marketing. Dat ga je met trial-and-error een beetje moeten leren. Maar om die zware struggle te doorstaan, dat kun je niet als je niet aan je eigen lichaam denkt.
Voldoende ontspanning, voldoende rust, slaap, stressmanagement, voeding, voldoende bewegen. Ik denk dat dat de belangrijkste pijlers zijn om ervoor te zorgen. Als ik daar heel even kort een bonus op mag ingeven, nu we toch bezig zijn met het onderwerp van burn-outs.
Ik heb onlangs onderzoeken gelezen waarbij kortstondig omega-3-inname verhoogd werd bij patiënten die in een burn-out zaten. Dat zijn onderzoeken van een groep van honderd of vijfhonderd of duizend personen, dat maakt nu zelfs al niet uit, die effectief herkend zijn met een burn-out. En ze hebben daar tijdelijk een verhoogde omega-3-inname van minstens drie tot vier gram per dag gaan hanteren.
En die kwanten op zich voelden eigenlijk opmerkelijk beter. En uiteindelijk is dat logisch als we gaan kijken, want omega-3 is de grootste ontstekingsremmer in ons lichaam. En uiteindelijk is een burn-out een soort van chronische stressontsteking in jouw lichaam dat actief ergens rondzweeft.
Dus hoe meer ontstekingen dat er geremd worden, hoe meer energie dat er weer vrijkomt om vitamine en mineraal op te nemen uit de voeding die je binnenneemt, zodanig dat die voedingsstoffen worden afgebroken en opgenomen en naar de spierorganen en hersenen gestuurd. Dus als je voelt dat je het in deze periode moeilijk hebt, probeer de inname van jouw vis een klein beetje te verhogen naar twee of drie keer per week. Of supplementatie van omega-3-supplement.
Geen omega-3 en omega-6, dus omega-3-supplement. Ga te verhogen naar twee tot drie gram per dag. En dat doet wonder, want ik heb het zelf ondervonden.
Oké, top. Dat is een hele prachtige tip. Misschien een andere tip, ook simpel but not easy.
Leer ook nee zeggen. Ja. Durf nee te zeggen tegen klanten, want soms is het heel aanlokkelijk om te zeggen ik ga die klanten nog bijnemen, want ik heb het misschien financieel nodig, maar die gaat je dan zoveel energie kosten.
Soms heb je ook klanten die in begeleiding zijn. Ik heb het zelf een paar niet zo gigantisch veel. Ik denk dat ik te vaak klanten heb blijven coachen die mij gigantisch veel energie kosten.
En als ik het me nu zo kort herinner, kan ik er direct twee aanbehalen. Waarbij ik letterlijk de trainingen heb terugbetaald. Ik heb één iemand gehad waar ik na zes trainingen echt heb gezegd, vlak na een training, sorry maar ik denk dat we allebei voelen dat dit het niet is.
Geen enkel probleem, dat kan gebeuren. Ik ga u wel niet verder trainen. Ik ga gewoon uw resterende veertien sessies terugbetalen.
Ik wil u zelfs contactgegevens geven aan een andere coach, maar hier gaat het verhaal tussen mij en u stoppen. Dat was een persoon, een man, waar ik echt totaal geen connectie mee had. Dat waren trainingen die mij al in de ochtend stress opleverden.
Maar ik dacht, die komt straks sporten, wat gaan we weer zeggen? Dat is echt totaal niet de bedoeling. En zo heb ik er twee gehad die ik effectief gewoon sessies ben gestopt en geld heb terugbetaald. Ik denk dat ik misschien in heel mijn loopbaan daarin wel gemakkelijk tien mensen had die het moeten zeggen.
Ja, ik heb dat in mijn online coaching ook wel ergens en niet per se misschien nee zeggen in de zin van, je komt niet bij mijn begeleiding. Maar in mijn verhaal van het online coachen krijg ik heel vaak de opmerking, of ik krijg reëelmatig, in vragen. Mensen sturen die vragen dan naar mij via Instagram of WhatsApp, of het maakt zelfs niet uit, en die verwachten daar sito-presso een antwoord op.
En sito-presso verwachten ze ook aanpassingen van een schema. Ik had onlangs ook zo iemand en die wou een heel aangepast schema, omdat die in een bepaalde... Hij werkt toen ook in shiften, en die wou dan eigenlijk een speciaal eetschema middennacht, omdat ik richtlijn had meegegeven om tijdens een nachtshift niet te veel te eten, en om vooral zijn maaltijden doorheen de dag te gaan eten. Maar ik kon dat toch niet goed volhouden, dus hij wou een specifieke schema voor middennacht.
Ik heb gezegd, oké, goed. Dus ik antwoord dan al op dat bericht redelijk snel, oké, ik zal proberen deze week dat in orde te brengen. Ja, maar ik heb eigenlijk deze week de nacht.
Kun je dat vandaag of morgen in orde brengen? Ja, dat is zoiets... Als ik een callcenter was... Als ik een callcenter wou beginnen, dan had ik een callcenter begonnen om 24x7 beschikbaar zijn voor klanten. Maar leer jezelf fysiek afblokken in een barrière van... En nu stopt de communicatie met de klanten. Maar dat was mijn volgende punt, en dat is... Wees duidelijk over de communicatie, en het voorbeeld dat je aanhaalde, dat wou ik in principe ook aanhalen, dat is dat je op voorhand, bij de start van de coaching, wij noemen dat de onboarding, en bij de onboarding, dat zijn in principe de regeltjes.
En de regeltjes, dat is hetgeen dat jou als coach enorm veel structuur en vrijheid in je hoofd gaat geven. En dat gaat van één het coachingscontract, waar een deel regels opstaan. Als een klant niet komt opdagen, en jij rekent die sessie aan, en dat staat nergens geschreven in een contract dat er beide ondertekend is, dan geeft dat stress.
Maar anders staat dat zwart op wit, en dan is er geen discussie mogelijk. Communicatie... Jij moet heel duidelijk laten weten wanneer jij gaat communiceren, en wanneer het klant zijn plan mag verwachten. Dan gebeurt er dat, dan is er een biofeedback, dan communiceer ik terug.
Hoe meer klanten dat je hebt, hoe meer dat je dat afbakent. Ik heb ooit bij een businesscoach gezeten, en die zei, je mag mij alle vragen stellen ter wereld, op elke dag 24 op 24, maandag tussen 4 en 6, en vrijdag tussen 4 en 6, antwoord ik op alle berichten. Dat is heel extreem, dat zijn twee momenten, maar dat is aan iemand die heel veel mensen begeleidt, en die gewoon dat afbakent, die centraliseert alles.
Bij BAPT centraliseer ik alles in een community, wat voor mij super overzichtelijk is, en dan kan ik zeggen, ik ga proberen, en dat lukt mij in 99% van de gevallen, binnen de 24 uur te antwoorden. Maar als ik een bericht krijg op Facebook, en een bericht op Instagram, en een mailtje op onze BAPT... Dat stopt niet, hè? Nee, dat gaat niet. En dan verlies je ook dat overzicht.
Dus proberen voor jezelf als coach te zien, om daar al zo weinig mogelijk stress in te krijgen, en vanaf dat je merkt dat klanten... Ik heb bijvoorbeeld een klant gehad, en die had ooit een discussie mee gehad met mijn vriendin zelfs, dat was een klant van haar, ik ben even zo'n haken op een tak aan het gaan, maar ik was op mijn klant aan het denken, en toen dacht ik over een situatie van met mijn vriendin naar klant, om half negen s'avonds telefoon op een zaterdagavond. We zitten in de zetel, tv te zien, en die klant die belt, mijn vriendin neemt op, waar we daarna ook discussie over hadden, en ik dacht, why the fuck neem jij je telefoon op? En die klant die belt, omdat die gaan eten op een restaurant, en hij weet niet wat hij moet bestellen. Dan lose ik mijn mind als dat bij mij gebeurt.
Dan word ik knettergek. Mijn vriendin is dan honderd keer subtieler dan ik, die antwoord daar dan op. Achteraf hebben we daar dan wel een discussie over gehad, dat ik denk van, oké, maar als je dit soort dingen niet gaat afbaken, dan houdt het nooit op.
En dan kom je in de problemen. Jij moet zorgen, bij mij weten ze, en dat is ook in de community, ook bij BAPT, in het weekend reageer ik niet. Er wordt geen case-study verbeterd, er wordt niet gereageerd op een bericht.
Maar op maandagochtend, dat is het eerste wat ik doe, begin ik die dingen te doen. En dat wordt gewoon gecommuniceerd, zodat iedereen dat weet. En als je dat communiceert, dan mag je nog zeggen, ik antwoord maar op je berichten één keer per week.
Als dat dan gecommuniceerd is, dan is dat geen probleem. En dan kom je die situaties wel niet tegen. Dat is nog wel iets waar je in praat te sluiten, denk ik.
Yes, dus burn-out by coaches komt heel vaak voor, maar dat zijn echt wel dingen die je zelf kan gaan ondernemen. Denk aan je eigen gezondheid, durf nee zeggen, baken je regeltjes af, wees duidelijk, communiceer. En een goeie gezegde hierin is, never assume, always ask.
Ga er niet vanuit dat mensen logisch genoeg nadenken dat ze je op zondag niet meer lastig vallen. Nee. Op zondag ga je berichten krijgen van klanten, je gaat telefoons krijgen.
Maar als je op voorhand communiceert, dat je op maandag wel zoet aan het worden, is er geen enkel probleem. Zelfs nog had je berichten ontvangen, hoor. Natuurlijk, dat is ook geen probleem.
Ik zei dat al tegen, je mag mij sturen wanneer je wilt, maar ik heb mijn moment dat ik terugstuur. Dus voor de rest stuur je niet naar mij. En ze weten dat.
Voilà, en ze weten dat. En dan is dat gewoon duidelijk. Communicatie kan je enorm behoeden van richting burn-out te gaan.
Allright. Mocht je nog vragen hebben over hoe je je eigen lichaam of je gezondheid kunt verbeteren, feel free om mij te contacteren, feel free om vragen te stellen. Als je jezelf echt in deze situatie voelt, ik heb er ook zelf ingezeten.
Het is niet leuk, het is niet aangenaam, maar er is altijd een manier om door te zetten, er is altijd een manier om te verbeteren. Dus durf om hulp ook vragen. Ja, top.
Leuke afsluiter. Michiel zijn Instagram, als je specifiek bij hem is wilt horen, kan je hem altijd bereiken voor algemene vragen. Babt.fitness Instagram.
En dan heel graag tot een volgende nieuwe aflevering. Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert en help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil. Af als bedankt, tot de volgende keer.
Ciao.