Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering gaan we een iets meer deepdive doen in iets rond voeding. We gaan het namelijk hebben over blood glucose monitoring. We gaan eens kijken wat het doet, voor wie het op dit moment wordt gebruikt en wat de mogelijke potentiële kansen zijn, richting de toekomst, voor personal training, algemeen, gezondheid algemeen.
Het wordt al een beetje toegelicht. Ik denk dat de PT's die even in het vak zitten, die gaan er al mee bezig zijn. Het begint op te komen.
Want er zijn hier en daar ook bedrijven die effectief ook de opleidingen aanbieden. Dat is dan vooral wel meer voor diëtisten, om daarmee aan de slag te gaan. Maar om eigenlijk een blood glucose monitor te gaan gebruiken bij alledaagse klanten.
Niet alleen per se bij diabetes patiënten, want dat is misschien eentje waarbij dat het voor de meeste herkenbaar is. Of waarbij dat het vooral een zicht leidt van oké, die persoon draagt een meter die zal diabetes hebben. Misschien moeten we vooral stap per stap beginnen, dat we eerst uitleggen wat het is.
Want er zijn misschien mensen, of ik ben er zeker van dat er luisteraars zijn, die er nog niet van gehoord hebben. Die er niet mee bekend zijn. Dus één, wat is blood glucose monitoring? Het is eigenlijk een soort, ik ga niet zeggen een chip misschien.
Zo'n patch eigenlijk. Ja, het is meer een patch dat wordt ingebracht. Vaak op de arm eigenlijk ergens.
Of dat is toch de meest voorkomende? Ja, het is een rondje en dat wordt op de arm geplakt. En die wordt dan eigenlijk verbonden, of die is eigenlijk verbonden met een app op je gsm eigenlijk. En die meet eigenlijk gewoon live wat de hoeveelheid glucose eigenlijk in het bloed is, om het simpel te zeggen.
En naargelang of dat je weinig eet, veel eet, bepaalde koolhydratbronnen gaat nuttigen, ga je in die app effectief live kunnen zien wat nu specifiek zorgt voor bepaalde spikes in de bloedsomloop. Waardoor er dus meer glucose eigenlijk in de bloedstroom terecht komt. Ja, want op zich, ik denk dat door de connectie van de tool met de app, dat dat hetgeen is waar dat er in één keer veel meer aandacht naar is gekomen.
En men gebruikt het voornamelijk bij mensen met diabetes. Omdat men daar natuurlijk moet zien, ze maken geen insuline aan, hij heeft een bepaald type diabetes natuurlijk. Ze maken moeilijker insuline aan.
Het is eigenlijk de insuline die de glucose eigenlijk uit het bloed gaat opnemen, om op die manier eigenlijk te gaan verwerken naar de pancreas en dergelijke. Ja, en om dat te kunnen opvolgen, moeten ze zien hoe fel het bloedsuikerspiegel stijgt, om dan insuline te kunnen toedienen. Nu, we weten ook dat we in onze visie naar gezondheid toe en gezonde voeding, willen we een insuline, of een insuline niet een bloedsuikerspiegel piek, maar op bepaalde momenten.
Op specifieke momenten. En voor de rest proberen we die zo stabiel mogelijk te houden. Ja, dat gaat in hun eigen voordeel spelen inderdaad.
Op welke momenten zou het nuttig zijn om die piek te krijgen? Ik zou meer experimenteren met post-training. Dus na de training is het interessant? Ja, ten opzichte van pre-training. Ik ben er zelf wel heel veel mee aan experimenteren.
Misschien grappig weliswaar, maar ik ben er zelf wel voor aan het overwegen om dat bij mezelf te installeren. Om daarmee gewoon echt meer mijn visie en mijn manier van denken, wat ik mijn visie over heb rondom voeding en rond training. Of dat dan effectief ook overeenkomt met de data, dat ik het eigenlijk op papier ook effectief kan waarnemen van wat doet het nu eigenlijk.
Wel, ik heb daar een idee. We gaan dat samen doen. Want je spreekt over installeren en ik weet zelfs dat het een fout gekozen woord is.
Het is niet dat we daar naar de chirurg moeten gaan om dat te laten inbrengen. Het is iets super toegankelijk. Het is makkelijk te kopen.
Het kost niet veel geld. Dus het is echt mega toegankelijk. En ik ben er ook al een hele tijd over aan het overwegen om het te testen.
Voor exact dezelfde reden als jij. We zien daar uiteindelijk wel de voordeel van in. En we hebben uiteindelijk... Er bestaan heel veel verschillende visies ook gewoon.
Zeker rondom post-workout, pre-workout, nutrition uiteindelijk. Van wat is wel goed om te eten, wat is niet goed om te eten. En ik heb daar ook mijn eigen visie over.
Omdat ik met heel veel dingen al geëxperimenteerd heb. Zelfs fatloads gedaan heb voor een training. Waar ik persoonlijk heel goed op reageer.
Maar ik wil dat ik gewoon echt heel graag... Data. Rechtstreeks de data op papier kunnen zien. Is het nu effectief waar? Klopt het nu dat dit of dit of dit beter werkt of niet beter werkt? Natuurlijk voor je lichaam.
Voila. Want dat is het punt. Het is een tool om enorm goed te individualiseren.
Want voor hetzelfde geld reageer ik supergoed op... Allee, supergoed. Daarmee wil ik zeggen... Complexe koolhydraten. Rijstcomplexe koolhydraten.
Algemeen complexe koolhydraten. Waaronder ook wel deels die voedingsmiddelen. Kan het zijn dat mijn bloedsuikerspiegel niet mega pikt? En dat dat bij u misschien met een bepaald voedingsmiddel wel is? Ja, daarin ga je sowieso verschillen zien.
Versers van witte rijst naar aardappelen, naar zoete aardappelen bijvoorbeeld. Ja, klopt. En daarin vind ik het persoonlijk gewoon heel interessant om te gaan achterhalen van op wat reageert jouw lichaam persoonlijk het beste en wat zorgt voor enorme bloedspijks of suikerspijks in het bloed op zich.
En daarmee kan je zelf echt je voeding gaan optimaliseren en gaan individualiseren, zoals ik dat wil zeggen, voor jou als persoon. En dat gaat het leven alleen maar makkelijker ook maken en nog meer je sportprestaties gaan beïnvloeden en verbeteren. Een heel belangrijk woord dat je daar zegt, want ik denk dat het op deze moment... Ik wou iets zeggen, maar eigenlijk is het niet helemaal waar.
Wat ik wou zeggen is dat ik het op deze moment eerder zou gebruiken richting performance, maar het gaat uiteindelijk ook wel richting health gaan. Want we willen zoeken naar voedingsmiddelen die onze bloedsuikerspiegel niet mega doet pieken, gewoon algemeen door de dag, maar rond een trainingsblok, vooral na de training, is het net wel interessant om iets te eten waar onze bloedsuikerspiegel volop doet stijgen. En dat is het lichaam dat ook gewoon meer nood aan heeft op die momenten.
Ja, en uiteindelijk zijn we ook slim genoeg om te weten dat je lepel honing ten opzichte van een zoete aardappel... Ja, dat is uiteraard een verschil. Maar toch is het interessant om dat toch een beetje data-driven te bekijken, individueel. En daar wordt meer en meer gebruik van gemaakt.
Ik heb zelf al twee opleidingen gevolgd waarbij ook in de voedingsdeel dat aan bod kwam, waarbij men ook aanraden om daarmee te werken. Ik heb dat nooit met klanten toegepast, maar ik geloof wel echt heel erg dat in combinatie met de grote opkomst van AI, hoe meer dat dan nog verbeterd wordt. Dat klinkt misschien raar, want dat spreekt niet over jaren, want de AI evolueert elke week.
Ik denk dat als je die twee combineert... Dat kan heel ver gaan. Wij spreken zelfs wanneer we nu... Iedereen of 90% van de personen draagt nu een sportwatch, waarbij die monitor gewoon rechtstreeks... Nu geeft die sportwatch aan na een uur stilgelezen te hebben. Het is tijd om te bewegen.
Dat die sportwatch gaat zeggen... Ho! Je hebt een heel lage bloedsuikerspiegel. Tijd om iets te eten. Maar dan kan het zelfs nog specifieker gaan, waarbij AI misschien zelfs geïndividualiseerd te werk gaat en je data gaat analyseren en misschien gaat zeggen van... Oké, voor jou is het interessant om dit nu op deze moment van de dag te eten.
Ik ben er 100% zeker van dat dat gaat gebeuren en ik durf zelfs mijn hand niet voor in het vuur steken dat het al ergens bestaat, omdat het in mijn ogen niet super complex kan zijn. Want je hebt één data nodig van de persoon. Bijvoorbeeld een maand data waarbij de persoon heel gevarieerd eet.
Tijdens die data wordt er gezien van... Oké, die moet voedingsmiddelen doen dit, die doen dat. En daarna wordt er gewoon een plan opgesteld op basis van die data. En dan... Ja, moeilijker dan dat is het in principe.
Dus ik ben ervan overtuigd dat ze daar heel... Dat het al ergens bestaat, maar dat we het misschien nog niet direct weten. Mocht je de luisteraar zijn en zeggen ik weet waar dat is, feel free. Dus laat het ons zeker weten.
Maar het wordt zo toegankelijk. En hier moet je wel gaan zien dat... Die nuances wil ik altijd heel goed in context brengen. Ben jij op deze moment een coach die aan het luisteren is en je bent net gestart in jouw pt-carrière, dan is dit niet hetgeen waar je mee moet bezig zijn.
In mijn ogen. Op deze moment niet. Misschien binnen vijf jaar wel.
Misschien binnen vijf jaar is dit gewoon starter materie. Maar op deze moment moet je één heel goed weten wat er in het lichaam gebeurt. En dit is nog altijd voor ons performance.
Het wordt hier pas held als we het hebben over mensen met diabetes. Ja, of mensen die wel echt gewoon op een verantwoordelijke manier misschien gewoon gewicht willen verliezen. Als je nu je klanten bestaand even in gedachten houdt, bij hoeveel klanten zou jij zeggen, ah wel, voor die is dat... Moest ik kunnen kiezen, zou ik het bij iedereen aanraden.
Omdat ik daar wel echt de voordelen van inzie. Gewoon naar individualisatie toe. En daar streef ik echt naar om de klant zelf een inzicht te geven op wat mijn lichaam reageert.
Het zwaartop weten zien is een groot verschil. Dat merk ik heel vaak bij klanten die bij mij komen of die van andere coaches tot bij mij terechtkomen. Waarbij de klanten vaak ergens een voedingsschema krijgen die ze blindelings gaan volgen.
Maar onbewust zijn ze niet bezig met wat die voeding eigenlijk doet in mijn lichaam. Ik heb het onlangs nog voor gehad. Een klant die super slecht reageerde op eieren.
Die kreeg daar eczeem van. Ja, eieren zijn in iedereen zijn ogen superfoods, bijzonder spreken. Heel gezond.
Maar die persoon zelf kon geen eieren verdragen. Dus dan wordt het daarin heel interessant om met geïndividualiseerde voeding aan de slag te gaan. Om te gaan kijken naar welke voeding werkt specifiek voor mijn lichaam.
Om daar gewoon een gezond en sterk lichaam uit te kunnen halen. Ja, en als we het hebben over personal training. Het gaat over persoonlijke begeleiding op de persoon.
Dan denk ik dat dit echt... On top of the game. Ja, on top. Dat is echt on top of the game.
Ben ik zeker van. Geïndividualiseerder kun je het niet gaan maken uiteindelijk. Klopt.
En je had het daarnet over het laten zien aan de klant. Ik denk dat die data... Die data is zo belangrijk. Want je kan tegen een klant... Een ander voorbeeld.
Je kan tegen een klant zeggen van ja, het is niet super goed voor je om een avond drie glazen wijn te drinken. Want dat gaat één uur sla benieuwden. De klant denkt van ja, whatever.
Het zal wel. Het zal wel. De klant gaat daar op zich niet overdreven veel van merken.
Dan zei hij bijna nooit drinkt en dan eens wijn drinkt. Dan ga je dat wel merken de dag erna. Totdat ze een smartwatch dragen.
En de dag dat ze alcohol hebben gedronken, zondag en dag een slaapanalyse zien. En dat echt met 25 tot 50 procent lager is. Dat is echt onwaarschijnlijk welke verschil dat geeft.
En dan kan je zwarte pit laten zien. Hier heb je één avond gedronken. Kijk naar je slaap.
Je herstel. Wat gaat er gebeuren als je te weinig slaapt? Heb je zin om te sporten? Ja, nee. Je bent niet gemotiveerd.
Je bent moe. Heb je gusting om gezond te eten? Ook niet helemaal. Door vermoeidheid.
Als je supermoe bent, dan heb je die cravings en die kooidraad. Dan ga je meer cravings krijgen. En door die zaken aan te tonen, kan je soms echt wel een trigger creëren bij klanten.
Dat kan met de voeding ook. Dat kan door misschien net iets te... Ik blijf daar wel in dat zelfs de perceptie vaak bij... Ik hoor heel vaak de reactie van klanten in de avond of dergelijke. Ik heb altijd honger.
Of ik heb altijd zin om te eten. Dat het misschien daarin interessant kan zijn voor klanten om uiteindelijk een psychologische visualisatie te gaan krijgen. Waarbij als ze zeggen, ik zit s'avonds in de zetel.
Ik heb eigenlijk wel zin om iets te eten. Dat het daarin vaak gewoon een psychologische game is en de craving is. Versus, wat is mijn bloedsuikerspiegel op deze moment? En heb ik die honger? Ja.
Heeft mijn lichaam nood van voeding of niet? En als een klant op die moment zou kunnen zien... Ik zou daar dan mee bezig zijn persoonlijk. Maar dat kan visueel wel helpen om te zeggen, eigenlijk heeft mijn lichaam geen honger. Dus hoef ik ook niet eten dan.
Ja. En dat is een heel goed punt. Omdat we daar als coach zelf te weinig bij stilstaan.
Waarom? Omdat wij het weten. Wij kennen het principe. Wij weten dat er verschil is tussen mentaal honger hebben of echt honger hebben.
We weten dat ons lichaam ons constant probeert om te zeilen en te zeggen... Ook al weten we het wel, soms geven we daar inderdaad ook wel aan toe. En dat moet ook wel kunnen om daar af en toe eens aan toe te geven. Maar ik denk dat het sowieso al voor iedereen zou kunnen helpen.
Ik ben er zelfs van overtuigd dat als je brein de connectie ziet in de app van oké, ik heb eigenlijk geen honger, dat die craving ook gewoon 90% van de tijd gaat afnemen. Ja, door je focus ergens anders op te zetten gaat die craving weg, inderdaad. En bewust worden vooral, denk ik.
Ja. Dus nee, ik denk dat we daar met die bloedglucosemonitoring iets hebben waar we in de toekomst nog veel meer van gaan horen. We gaan dat zelf gewoon testen.
We gaan dat bijhouden, we gaan dat een beetje zien hoe we dat kunnen documenteren. Er is misschien veel gezegd, maar dat we toch een beetje op de hoogte kunnen houden. En dat we het misschien een maand testen en dan na een maand nog eens een aflevering maken met onze feedback en waar wij het ervan vonden.
Ik denk dat januari daar misschien de perfecte maand voor is. December misschien niet. Alleveel, ja, misschien net wel.
Misschien net wel, om te zien van oké, die feestdiner, wat heeft dat nu gedaan? Hoe fel heeft dat met een bloedzuigerspiegel overhoop gehaald? Maar we zullen nog zien. We gaan jullie zeker op de hoogte houden van wanneer wij het gaan testen. Jullie gaan het zeker ook kunnen volgen.
Was er nog iets specifiek dat je nog kwijt wil? Ik denk dat we beide parts, zowel performance als genpop, wel besproken hebben. Omdat we daar denk ik ook wel beide op alle vlakken wel het voordeel van inzienen. Ja, dus bloedglucosemonitoring.
Het is niet om misschien direct mee te starten nu, maar het wordt in de toekomst alleen maar interessanter als individualisatie, ook richting voeding. Je hebt weer extra data, extra zaken om te tracken en zwart op wit aan je klanten laten zien van dat is de reden dat dit misschien niet optimaal is voor jou. Het gaat jou als coach ook gewoon veel meer inzicht te geven in hoe een lichaam werkt en hoe een lichaam bepaalde koolhydratenbronnen kan opnemen.
Want ik denk dat de meeste coaches daar vaak wel, en ik ben er zelf ook al tegen aangelopen, dan stel je een voedingsschema op voor een bepaalde klant met bepaalde type koolhydraten en dan krijg je feedback dat die klant alleen maar last heeft van cravings en dergelijke. Dus daarin is het super interessant om de voeding te gaan bekijken en welke koolhydraten versus vetten er eventueel voor kunnen zorgen. Want het kan perfect zijn dat het combineren van avocado of het combineren van bepaalde noten in combinatie met snel of trage koolhydraten weer een heel ander resultaat of uitkomst kan bezoeken.
Ja, zeker en vast. Allright, tot zover de blood glucose monitoring. En nogmaals, we houden jullie op de hoogte en tot een volgende aflevering.
Bye bye! Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken.
Jouw feedback maakt echt het verschil. Alvast bedankt, tot de volgende keer. Ciao!