Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering hebben we een Christmas special en voor de Christmas special hebben we een aantal special guests uitgenodigd. Dat zijn enkele nieuwe coaches binnen BAPT. Ik ga ze dadelijk aan jullie laten voorstellen.
Wat we vandaag gaan doen in deze aflevering is eerst en vooral een aantal vragen bespreken die we van coaches hebben gehad. Daarnaast gaan we een aantal stellingen voorleggen voor onze coaches en eens kijken wat hun mening daarover is. Hopelijk kunnen jullie hier deze aflevering wederom een heel aantal dingen leren.
Allright, het is hier nog vrij stil. We zitten met vijf man in de call. Ik zie links van boven op mijn scherm aan Kirsten zitten.
Dus Kirsten, ik ga aan jou vragen om jezelf verkort aan de luisteraars voor te stellen. Oké, hallo. Ik ben Kirsten Verkamme.
Ik ben een van de coaches bij BAPT en daarmee ook de enige vrouw momenteel nog, maar dat is niet erg. Je moet veranderen. Ja, voilà.
Ik ben female health coach, dus ik richt mij ook vooral tot de vrouwelijke klant en vaak ook heel specifiek naar ondernemers toe. Ik volg die eigenlijk doorheen hun leven. Zwangerschap, prenataal, postnataal, in de zwaarste jaren van hun leven, stressjaren.
Ik doe dat zowel online als offline. Ik ben ondertussen al een aantal jaar bezig. Ik ben een aantal jaar, laten we zeggen vijf, zes jaar bezig.
En voilà, wat mij betreft de mooiste job ter wereld. Oké, top. Keigoed.
Dan ga ik naar mijn rechterkant hier een Dieter. Dieter, stel jij jezelf ook heel even kort voor aan onze luisteraars? Ja, hey jongens. Mijn naam is Dieter.
Ik ben strength & conditioning coach, gelokaliseerd in Aalst. Ik specialiseer mij ook voornamelijk in longevity, dus ik werk met mensen op een holistische manier. Hybride training.
Dus we werken ook heel veel met mensen op zowel kracht als op conditie. Crossfitters ook bijvoorbeeld. Of duursporters.
Allerlei sporten pakken we aan. En eigenlijk zo op een holistisch mogelijke manier. En dat doe ik zowel online als offline.
Dus ik heb mensen die ik hier train in de gym, ook online. Dus een online traject. Ja, oké.
Top. Keigoed. Dan Maxim.
Goeden avond. En stel ook even kort voor. Goedenavond.
Ja, ik ben Maxim. Ik ben voornamelijk personal trainer op dit moment bij Encore Coaching in Lokeren. Daar werk ik met verschillende mensen, zowel jam pop als sporters.
En daarnaast werk ik ook nog als online coach, maar dan voornamelijk voor voetballers. Daarbij werk ik voornamelijk op een kracht en explosiviteit. En ik werk nu ook al, ik denk, zestal maanden bij BAPT.
En dan vooral om de opleidingen die nu al bestonden, zo te optimaliseren. Yes. Top.
Keigoed. En natuurlijk Michiel, onze vaste pion in de podcast natuurlijk. All right.
Goed. We gaan eens kijken naar een aantal vragen die we hebben gekregen van luisteraars. En de eerste vraag ga ik direct in de groep gooien.
En die vraag was volgens. Hoe gaan we vrouwelijke jam pop klanten begeleiden die gewoon gezond willen zijn? En de vraagstelling ging voornamelijk over het periodiseren. Omdat we, vooral in onze opleiding Programming Design, gaan we een periodisatieplan maken.
En dat is voornamelijk richting krachttraining en dergelijke. En deze persoon vroeg zich af, maken we ook een drie maanden of een jaar programmatie voor, in dit specifieke geval, vrouwelijke jam pop klanten die gewoon gezond willen zijn? Die begeleid willen worden, die wat fitter willen worden en gezond willen zijn, maar niet specifieke echte kracht willen en dergelijke hebben. Dus ja, ik weet niet wat iemand van jullie, ik denk dat misschien Kirsten daar wel de goede persoon is om daar even op in te pikken.
Hoe pak jij dat aan als er klanten zijn die met iets minder specifieke doelen komen? Ga je dan ook nog altijd echt periodisatieplannen maken of werk je dan op een andere manier? Ik heb dat wel best regelmatig, dat vrouwen naar mij komen en die zeggen ja, ik hoef niet precies af te vallen of wat dan ook. Ik wil eigenlijk mij gewoon goed voelen en gewoon gezond voelen. Maar een eerste ding waar ik zelf heb geleerd, is dat je altijd wel gaat doorvragen, omdat er achterliggend dan toch nog wel wat doelen zijn.
Dat er onderliggen, bijvoorbeeld ja, toch een goede conditie hebben of toch achter hun kinderen lopen of toch zich sterk voelen. En dus vooral ook doorvragen als ze gewoon zeggen gewoon gezond. Er zit vaak nog wat achter.
En ik merk ook heel erg dat vrouwen echt wel nood hebben aan variatie. En ja, dus ik ga echt wel periodiseren. Omdat gaandeweg, ze komen binnen met ik wil gewoon gezond zijn, maar gaandeweg vinden ze toch wel tof dat ze dan wat sterker worden.
En om die uitdaging erin te houden en die goesting in dat trainen, werk ik wel met periodisaties. Ja, ik wil daar zeker op inpikken. Een heel interessant ding dat je zei, is dat het is mensen die met die doelstelling komen, die verschuilen zich vaak ergens achter.
Of die willen zichzelf geen druk opleggen. En die zeggen van ja, ik wil gewoon wat gezond en wat fitter. Maar als je dan begint door te vragen, dan gaan er sowieso wel ergens wel bepaalde doelstellingen komen.
En vooral het waarom wil je gezond zijn en waarom wil je fitter worden, dat alleen al is al een enorme doelstelling. Zijn er wat andere coaches die daar ook nog iets over kunnen vertellen, over hoe zij dat aanpakken? Ja, ik werk zelf ook wel met enkele vrouwen binnen mijn coaching. Vooral voedingsgewijs dan.
Dus ik probeer echt wel met de kracht van voeding bepaalde gezondheidsklachten of dergelijke wel bij hen te gaan oplossen. Omdat we vaak ook wel, of dat ik vaak ook wel merk, dat vrouwen ook wel niet altijd de kennis hebben dat ze meer aandacht gaan moeten schenken om vetrijker of dergelijke te gaan eten. Gewoon beter al enkel alleen om die hormonale balans te gaan ondersteunen.
En dat ze vaak ook gewoon, ja, echt wel gelijk, mannen uiteindelijk ook drang hebben naar cravings of merken van oké, ik zit met een verzalingsprobleem. Dus ik heb het nooit niet voldoende na het eten van een maaltijd of dergelijke, waarbij ze dan straks beginnen te snoepen. Of de typische drang naar chocolade enzovoort.
En dan proberen we daarin wel samen te gaan kijken van oké, ja, is er ergens iets dat er uit balans is hormonaal gezien? Zitten we met bijvoorbeeld darmklachten die we moeten gaan oplossen? Om dan op die manier met gewoon foods bij te spreken, omdat dat wel een beetje mijn visie is, te kunnen gaan oplossen. Ja, oké. Iemand anders daar nog iets over? Maxime? Ja, ik ben sowieso fan van het gebruiken van periodisatie.
Zeker op het gebied van training. Alleen al voor de belasting progressief te kunnen opbouwen. Ook voor jezelf als coach voor een goed overzicht te hebben.
En het is leuk voor de klant om een progressie te kunnen laten zien. En ja, als het op voeding aankomt, ben ik wel gewoon fan om eerst vooral die basis aan te gaan pakken. Zeker in de personal training merk ik wel, de meeste klanten die komen, dat die basis nog niet echt goed zit.
En dan heb ik het echt over, ja, simpel voldoende water drinken, een eiwitbron bij elke maaltijd, het aantal stappen verhogen dagelijks. En daar mag ik bij jou heel veel progressie kunnen maken. Ja, zeker.
Dieter, toevallig nog iets aan toe te voegen? Ik denk dat we het meestal hebben aangekaart. Dus ik denk ook een goede periodisatie zal van belang zijn. Ook al hebben ze daar niet direct de zicht op, op wat dat gezond zijn is.
Maar dan als ik kijk naar mijn stijl van coaching, meer naar het holistische, denk ik ook aan de, eigenlijk de fysiologische lading, zoals dat we zeggen. Wat hebben ze rond hun, dus hun levensstijl, hun, ja, hun druk, hun stress. Dat zijn ook allemaal factoren dat we sowieso willen aankaarten, een keer onderzoeken en ook eventueel aanpakken.
Omdat die sowieso ook impact gaan hebben op, ja, algemene gezondheid. Mag ik daar nog iets aan toevoegen? Uiteraard. Ja, dus bij vrouwen specifiek is het ook wel, ja, en ik ben daar nog altijd van verschoten, maar heel veel vrouwen komen met voorzichtige stappen in de krachttrainingsectie, omdat ze ook denken van ja, ik wil maar gewoon gezond en fit zijn en ik wil er niet uitzien als een hulk.
Maar dan is het onze taak als personal trainer, als personal coach, om zo'n plan te maken, zo'n periodisatieplan te maken volgens hun doelen. Waar het dus ook wel wat krachtopbouw in zit, zonder dat ze bulken gaan worden. En dat gaat natuurlijk ook niet, omdat ze niet zo veel groeihormoon hebben als mannen.
Maar die communicatie daarin is wel heel belangrijk, dat je het goed uitlegt van oké, dit gaan we doen, en dat gaat ervoor zorgen dat je je goed voelt en dat je ook een mooi afgeleind lichaam krijgt. Dus zo'n periodisatieplan is zeker op zijn plek, mits welke kadering en communicatie naar de vrouwelijke klant toe in dit geval. All right, yes.
Ik ben daar ook enorme voorstander van, van de periodisatie. Vooral richting ook dat communicatiegeven, de klant laten zien waar dat je naartoe gaat. Dat geeft je zelf ook als coach een enorm professioneel, ja, professionele look zal ik zeggen, dat je echt een stapelplan hebt voor de klant.
Ook al is het doel van de klant niet zo specifiek, dat stapelplan gaat er wel voor zorgen dat je direct heel professioneel overkomt. Top, good. Next, de volgende vraag gaat over elektrolyten.
Waarom zouden we elektrolyten moeten gebruiken? Is het nodig? En wanneer zouden we het dan moeten gebruiken? Wie wil daar de spits afbijten en heeft ervaring met elektrolyten? Ik wil daar wel me starten. Ja, yes. We moeten altijd starten, hoeft niet altijd te zijn.
Maar ik wou daar even op inpikken wat Maxime zei. Hij was een hele goeie... Ja, brilliant at the basics first. Een tendens is tegenwoordig dat er veel wordt gegrepen naar oplossingen en middeltjes, maar heel veel... De meeste mensen slagen over bloede water drinken, eiwit bralen, groenten, fruit, slaap.
Dus ik denk als coach... Dat is zeker een doel, heeft zeker een plek, maar slaagt vooral die basics niet over, zodat mensen daar al goed in zitten en dan eventueel nog wel kunnen gaan toevoegen. Ik ga een avocaat van een duivel daar ook een heel klein beetje in spelen, omdat ik dat ook wel leuk vind om alleen die discussie op gang te brengen. Maar ik gebruik elektrolyten voornamelijk voor water mijn smaakje te krijgen.
Ik gebruik mijn elektrolyten eigenlijk om mijn water wat smaak te geven, waardoor ik gewoon zelf veel meer water drink. Dat is de reden dat ik dat vaak ook aan klanten heb gegeven. Dat ga je inderdaad... The basic is water drinken.
Maar als dat kan helpen om dan die basic beter en meer te krijgen, vind ik het dan ook wel een goeie tool. Langs de andere kant, dat is een tweede punt. Ik weet niet of iemand daar ook dadelijk even op in kan pikken, maar een tweede punt.
Wat ik hier ook mee inbreng in deze stelling, dat is supplementen. Supplementen zeggen we altijd, dat is het topje van de ijsberg. Maar langs de andere kant moet je lichaam ook wel goed functioneren.
En als je lichaam bepaalde tekorten heeft, gaat ook bepaalde voedingsmiddelen niet goed absorberen. Dus dan kunnen supplementen wel in één keer opschuiven naar de klanten. Kan je die stelling ook met elektrolyten zetten? Of zeggen jullie heel duidelijk, elektrolyten liggen daar toch wel langs.
En dat is misschien toch wel iets dat we bij het topje van de ijsberg moeten laten behoren. Ik denk als het gaat over elektrolyten, daarbij de... Ja, wat we zeggen, bij Champop, uiteindelijk kunnen we het ook gewoon uit voeding halen. Maar als het echt gaat over supplementatie, zeker bij atleten dan bijvoorbeeld.
Want als ik werk met voetballers, vind ik dat dan wel weer handig. Want ikzelf ook, ik speel ook nog voetbal, en ik vind het wel handig, de supplementvorm. Ik denk dat het Carbonox noemt.
En omdat dan gewoon poedervorm bij mijn water te doen. Dus inderdaad ook een heel goeie smaak. En je hebt een goeie hydratatie tijdens de wedstrijd.
Ja, oké. Iemand anders nog daarop inpikken? Ik denk dat het ook vooral belangrijk is dat we kijken aan wie we dat gaan voorschrijven. In de zin, welke sport gaat hij of zij uitvoeren? Als we dan spreken over duursporters bijvoorbeeld, mensen die heel veel zweet verliezen.
Zou ik eigenlijk wel opteren voor een elektrolyt supplement? En dan ook misschien wel belangrijk is kijken naar de huidige voeding. Eten ze heel veel bewerkte voeding? Zit er al veel zout in die voeding? Dus dat gaat ook wel individueel zijn. En de mate waarin dat ze dan gaan supplementeren ook.
Want ja, de ene zweet wat meer dan de andere. Dus dan gaan we ook gaan kijken naar, oké, hoeveel vocht verliest die persoon? We kunnen die gaan opwegen eventueel voor de sportsessie, na de sportsessie, als we echt in detail willen gaan. Maar ik denk dat het wel belangrijk is dat we dat gaan kijken, individu tot individu.
En niet zomaar aan iedereen wat elektrolyten gaan voorschrijven. Toch niet als ze het niet per se nodig hebben. Ja, wat wij vroeger deden in de PT-zaak, en dat is misschien wel een leuke om mee te nemen.
En wij gaven als extra, op het einde van de training kreeg iedereen van ons een recuperatiedrink. En voor de mensen die echt kwamen om spiermassa bij te komen, dan gaven wij een shake, een eiwitenshake. Dat was met melk.
En wij deden daar vaak ook nog wat maltodextrine bij. Dan hadden we een tweede vorm. Dat was voor mensen die algemeen kwamen en die niet per se kwamen veraf te vallen.
Maar met algemene doelstellingen. Die gaven we een gewone eiwitshake. En dan vroegen we ofwel met water of met melk.
Daar deden we geen extra carbs bij. En dan hadden we onze elektrolytendrink. Dat was dan gewoon water met een schepje elektrolyten.
En dat gaven we aan de mensen die voornamelijk kwamen om af te slanken. Of die zeiden van, zo'n eiwitshake is voor mij niet nodig. En dat was ook een heel leuke manier om toch iedereen iets te kunnen geven.
Ook al hadden ze niet echt nood aan een eiwitshake, gaven we toch die elektrolytendrink. En dan draaide het niet per se om die elektrolyten aan te vullen. Maar het was voornamelijk het principe daar dat telde.
Dat is misschien ook wel een leuke. Dus ja, water met een smaakje. Denk ik dan interessant kan zijn.
Zonder mensen op kosten te jagen. Want uiteraard kun je ook citroen in je water doen. En komkommer en dergelijke.
Dus je kan het ook perfect uit pure natuurlijke producten halen. Maar ja, ik gebruik zelf elektrolytetabletjes. En ja, lagen calorieën en een goeie smaakje.
Dus voor mij is dat wel ideaal. Allright. Goed.
Dan zullen we eens een aantal stellingen in de groep gooien. En een eerste stelling vraagt, dus een beetje beide. Is dat klanten blijven vooral gemotiveerd door het resultaat.
En minder door het proces. Dat is iets dat redelijk gekend is. Mensen kijken alleen maar naar dat resultaat.
Maar we weten allemaal als coach, denk ik, dat hoe meer je de klant kan laten focussen op het proces, hoe beter de langdurige resultaten zijn. Want ze moeten falling in love with the process, not with the result. Want als ze het resultaat nastreven en ze hebben hun resultaat behaald, dan krijgen ze heel vaak, ja, dan stoppen ze.
En dan binnen een jaar ga je ze terug tegenkomen en zijn ze eigenlijk terug, ja, alles verloren. Hoe meer dat ze het proces beginnen appreciëren, hoe meer dat men effectief tot langere resultaten gaat. Nu, elke klant start met, ik kom voor dit doel.
Ze komen niet voor een bepaald proces. Dus mijn vraag aan jullie is, hoe pak je dat aan? En Michiel, ik ga met u beginnen. Hoe pak je dat aan om mensen die voor een bepaald doel komen, toch het proces te laten appreciëren? Ga je er bepaalde stappen voor ondernemen? Ja, uiteraard.
Ik denk dat dat ook heel mooi aansluit op het eerste wat Kirsten eigenlijk in het begin ook zei, van uiteindelijk iemand komt binnen met een bepaald doel. Maar achter dat doel schuilen nog allemaal kleinere subdoelen. En ik denk dat daarin vooral belangrijk is om enerzijds het lange termijndoel wel in zicht te houden, maar om sowieso stapsgewijs met korte termijndoelen te werken.
En op die manier eigenlijk stap voor stap die klant nieuwe dingen te gaan laten aanleren en zorgen dat je op die manier stapsgewijs die basis in orde gaat brengen. En op die manier gaat die klant ook telkens opnieuw een dopaminekick krijgen van oké, ik heb iets voldoet. Volbracht eigenlijk, ik heb dat tot een goed einde gebracht.
En zo kun je uiteindelijk, dat weten wij ook wel als coach, maar dat weet die klant niet. Ook al heeft die klant dan na het halveken zijn doel bereikt, kun je nog altijd zeggen van kijk, er zijn nog zoveel andere vlakken dat je op het vlak van gezondheid of het vlak van hormonale gezondheid, sportpressas enzovoort, allemaal nog andere korte termijndoelen kunt gaan stellen. Waardoor de klant op die moment misschien wel getriggerd raakt en zegt van oké, eigenlijk wil ik wel nog verder ingaan op dat doel, omdat ik merk dat ik daar wekelijks wel progressie in maak.
Ja, dus hier gaan we het lange termijn, of het doel aan zich, gaan we opdelen in kleinere doelen. Ja, dat is een goed punt sowieso. Nu moeten we altijd nog gaan zien, hoe gaan ze het proces naar die doelen leuk vinden? Was er, want je hebt bepaalde kleine tussenstappen, bepaalde kleine doelen, maar ze moeten daar altijd iets voor doen om dat doel te bereiken.
En het is net hetgeen dat ze daarvoor moeten doen, dat is eigenlijk het proces. En daar zouden we moeten iets rond kunnen vinden, dat ze dat proces leuker en leuker beginnen vinden. Is er bij jullie nog iets, dat naast met kleinere doelen werken, ook nog iets anders onderneemt? Ik denk vooral, ja, wat ik doe met mensen is, ja, eerst en vooral belangrijk dat we luisteren naar hun doelen.
Maar ook, zoals we al aangehaald hebben, ze weten ook niet altijd exact, wat is brede gezondheid eigenlijk? En dan gaan we echt gaan kijken naar terug die holistische kijk in training. Dat we gaan kijken naar training, voeding, maar ook levensstijl. En dat we eigenlijk wat de basisprincipes gaan meegeven.
Wat is er belangrijk om echt gezondheid in zijn geheel te gaan aanpakken? En ja, hoe we dat aanpakken is echt stapsgewijs, denk ik ook. Gewoon een beetje druppelgewijs. Dat gaan aanbrengen.
Beginnen met kleine doelen en dan echt gaan kijken naar de grotere doelen. Wat is hun macro-pool eigenlijk, zoals we gaan periodiseren? Meso, micro, maar ook dan de macro-cyclus. Wat is dan uw macro-doel eigenlijk? Waar willen we uiteindelijk naartoe gaan? Binnen vijf jaar, tien jaar, vijftien jaar, twintig jaar? Zodat we kunnen blijven trainen, blijven werken aan onze gezondheid.
Oké, ja, top. Wat ik heel veel merk ook, is inderdaad, met die kleine doelen ga je altijd rond die holistische levensstijl werken. En dat is exact wat we moeten doen, dus dat is top.
Waar ik persoonlijk denk dat we procesgericht kunnen gaan werken, is door te werken met aan de klanten vragen hoe ze zich voelen bij bepaalde zaken. Te werken rond mindset en te werken rond het deeltje zelfzorg en daaraan gekoppeld journaling. De journaling is bij mij hetgeen dat al die componenten samenneemt.
Dus we hebben een heel klein doel dat we willen behalen. Om dat doel te behalen, moet iemand een iets andere maaltijd gaan eten. En als je dan gaat terugkoppelen van hoe je je voelt na die maaltijd.
Ben je energieker? Vooral dat gevoel daar rond. Als mensen daarop positief gaan reageren, dan ga je echt procesmatig beginnen mensen laten nadenken. Van oké, als ik dit nu eet, oké, dan ben ik niet opgeblazen.
En dan uiteindelijk, uiteraard ga ik korter bij mijn doel komen, maar ik ben niet opgeblazen. Ik ga me energieker voelen. Ik ga mij morgen ook veel beter voelen, want als ik vanavond twee glazen wijn drink, dan ga ik morgen toch iets suffer zijn dan anders.
Dat is eigenlijk in mijn ogen het procesmatig aanpakken van begeleiding en coaching. En ik denk dat dat iets is waar heel veel coaches echt nog wel een groot onderscheiding kunnen gaan maken. Niet alleen oppervlakkig gaan kijken naar heel de holistische visie, maar nog meer in dat mindset gegeven en die journaling en mensen dat op een zeer kleinschalige manier aanleren.
We hebben het in een vorige aflevering, nu moet ik zien wat ik zeg, want ik denk dat het in een aflevering is die nog moet komen, maar ik ga even iets heel kort spoilen. Maar dat is een motivatietip die ik ook, of iets dat ik ook ooit heb gegeven, en dat is dat de klant moet s'avonds één ding opschrijven wat door de dag goed is verlopen. Dat moeten ze op een post-it schrijven en dat plakken ze op hun nachtkastje.
Dus opstaan is het eerste wat ze doen, die post-it lezen en een dag begint eigenlijk positief met iets dat gisteren positief is gelopen. Dat zijn bepaalde zaken. En dan kiezen we een categorie, bijvoorbeeld de klant die heeft de meeste moeite met voeding.
Oké, dan gaan we kijken wat is er hier supergoed verlopen qua voeding. Ik heb vandaag meer dan 20 liter water kunnen drinken. Goed op post-it schrijven, gaan slapen, s'avonds opstaan, nachtkastje, ah die post-it, ah gisteren inderdaad, ik heb meer dan twee liter water.
Vandaag ga ik dat opnieuw proberen. En dat is dat procesmatig proberen te evalueren en dat zorgt in mijn ogen voor echt, echte verandering, echte verandering. Ik weet niet of jullie dat op misschien niet dezelfde manier, maar op een andere manier, ik weet niet Kirsten, maar je ook wel fel met mindset bezig bent.
Heb je ook nog zo'n dingen die je zo toepast? Ja, ik wil eigenlijk aanvullen wat jij zegt Ken, want ik, tijdens mijn persoonlijke trainingssessies, dat ik dan één op één geef, stel ik best wel wat vragen. Dus ik start sowieso, een van mijn eerste vragen is sowieso, heb je goed geslapen? En dan, hoe voel je je op dit moment? En vaak is dat zo, ah, je moet wel goed stinken, ik zit hem af te zeggen. En ik stel exact dezelfde vraag, net als in training gedaan is, en dat is altijd een veel beter gevoel.
Ik zeg, houd dit gevoel vast, volgende keer als je geen zin hebt. Dus dat is een paar zaadjes dat ik plant. Wat ik ook vaak doe, is, ik weet ongeveer van mijn klanten, want de meesten zijn al best lang met mij, dus ik weet ongeveer hoe het in de cyclus ondertussen is.
Dus ik stel ook vragen van, oké, ik weet, een paar maanden geleden, of in het begin dat we startten, hadden we altijd hormonale migraines, naar aanloop van de menstruatie. Hoe is dat deze maand? En dan zeg je, nou ja, nu dat je het zegt, ja, ik heb eigenlijk nog geen hoofdpijn gehad. En door die vragen te stellen en die bewustwording echt te gaan aanwakkeren, gaan ze echt voelen van, oké, ja, oké, dat helpt echt wel.
Ja, het is sporten, maar ja, ik ben dan ook wel deze maand, ben ik dan op tijd gaan slapen, ja, oké, ja, ik had eigenlijk nog niet door dat ik geen hoofdpijn meer had. En dus echt inderdaad die bewustwording creëren en eigenlijk zo een soort van nieuwe stem creëren, die dat aandacht schenkt aan de verandering die plaatsvindt, de hele onbewuste verandering. En niet alleen dat je broek wat beter past en dat de weegschaal verandert en dat je je hoofd nogal sterker en fitter voelt, maar ook gewoon leren zien van, oké, als ik ook voor mezelf zorg, is mijn lesbisch veel beter, heb ik veel minder last, ben ik veel blijer, is mijn huid beter? Ja, voilà, dus echt die bewustwording mee creëren, zorgt er wel voor dat die motivatie dat er wel meer is, merk ik.
Oké, ja, ik vond dat wel een hele goeie dat je zei, die vraag stellen voor de sessie en dan een vraag stellen na de sessie, dat is wel een, ik denk, een hele goeie tip voor de coaches. All right, top. Moeten we daar nog iets aanvullend over vertellen of is dat duidelijk? Ik denk dat wij als trainers vaak geneigd zijn om dingen mee te geven aan mensen, dus zeggen van, je moet dat zo en zo en zo doen, want je denkt, dat is de beste manier, maar ik denk dat is zoals jij zegt, Kim, van, probeer de mensen dat te laten voelen, effectief van, dit is de manier en dan gaan we daar automatisch, denk ik, wel meer en meer naartoe gaan om dat zelf te gaan toepassen en ik denk dat dat de manier is om eigenlijk duurzaam te gaan werken.
Ja, ook volledig in akkoord. Maxim, wil jij nog iets toevoegen? Ja, ik denk dat het ook gewoon belangrijk is als persoonlijke trainer van regelmatig te overleggen na de trainingen, bijvoorbeeld van, hoe vind je de trainingen gegaan, was er iets dat je minder leuk vindt, iets wat je wel leuk vond en vooral om de klant dan ook meer inspraak te geven een beetje in de training. Dus natuurlijk, we moeten zelf al de oefeningen, het schema gaan opstellen, maar zo een beetje meer inspraak geven, dat kan zo ook gewoon een goed gevoel geven en dat kan het ook gewoon meer houdbaar maken op lange termijn.
Ja, 100% mee akkoord. Een van die psychologische basisbehoeften is de autonomie en dat past daar perfect onder. Dus dat is zeker en vast een goed idee.
All right, het volgende. Wij hebben onze verschillende pijlers en ik ben zeer benieuwd bij jullie, bij jullie klanten, de meest, hoe moet ik dat zeggen, de pijler die het meest getraind moet worden. Bijvoorbeeld, ik geef een voorbeeld training, voeding, stress, slaap, levensstijl, mindset.
Laat ons die zes even in totaliteit nemen. Wat is de pijler waar jullie naar jullie ervaring het meeste op gaan focussen? Omdat je weet van, oké, daar de meeste van mijn klanten hebben daar het meeste nood aan. Als ik kijk naar 15 of 20 jaar geleden, toen ik begon met personal training, dat was training eigenlijk 100% onze job.
En dan is daar voeding wat bijgekomen. En uiteindelijk is dat meer en meer richting stress, slaap, levensstijl, mindset. Dat is eigenlijk wat groter en groter geworden.
Waarom? Omdat we heel fel merkten dat training alleen niet voldoende was. Voeding alleen is niet voldoende. Er zijn veel meer factoren die een invloed hebben.
En ik ben zeer benieuwd waar jullie de focus voor jullie coaching het meeste op leggen. Ik weet niet, iemand die wil starten? Kirsten? Ik ga nu laten beginnen. Ik laat ze goed beginnen.
Traditie. Ja, ik heb mezelf gaandeweg, ik heb mezelf ontdekt. Ik ben ook mama van twee kinderen.
En dat was een heel proces. Je komt jezelf wel een paar keer tegen op dat vlak. En training ging al goed, voeding ging al best goed.
I got the basics. Maar als het niet goed zit in je hoofd, kun je wel op bijna elk vlak gaan falen. Of kan het wel veel lastiger zijn.
En ik heb zelf geleerd dat mindset echt een game-changer kan zijn. Dat kan het proces versnellen of dat kan het proces vertragen. En ik werk er ook met mijn klanten.
Ik werk vooral met vrouwelijke ondernemers. En als we die mindset echt scherper gaan krijgen, gaan die resultaten niet alleen beter gaan, maar dan gaan die ook veel meer zelfvertrouwen krijgen en gaat je bedrijf zelfs beter groeien of meer groeien. Dus wat mij betreft is mindset wel echt de katalysator.
En is dat iets waar je in 2025 nog meer op gaat inzetten? Of zeg je van er zijn nog een aantal andere zaken waar ik echt nog meer de focus op wil gaan leggen? In mijn eigen coaching trajecte plant ik altijd zaadjes tijdens sessies. Dus dat is heel subtiel dat ik dat doe. Soms is dat ook gewoon, zeg ik van oké, we gaan wel uw mindset een beetje verscherpen.
Zonder dat ik dan een heel huiswerk geef. Maar dat is door bepaalde gesprekken te voeren in een training. Ik heb in 2025 ook mijn mindset-traject dat ik terughost, de Fierce Framework.
Ik heb dat vorig jaar voor het eerst gedaan, met een groep vrouwen. En dat is ongelooflijk wat voor resultaten dat er dan uit is gekomen. Dus ik ga dat dit jaar terug doen.
En ja, dat is ongelooflijk interessant. En ook mooi om te zien vanaf dat je een volledige griep krijgt op hoe je denkt. Daaruit volgt alles.
Dus ja, ik denk als je daar als coach echt nog meer op inzet en een beetje mee bezig bent en de mindset-coaching bij BAPT volgt. Ik ben hier, een hele goeie eerste stap. Dat je echt tien stappen hoog bent op je concurrentie, of op je collega's.
Ja, dat is de reden waarom we ze gemaakt hebben. En we merken nog altijd dat het nieuw is. Maar ja, in 2025 gaan we er wel volop focussen.
All right, top. Dieter, want jij bent redelijk holistisch bezig. Dus jij werkt op heel veel verschillende pijlers.
Is er bij jou een pijler dat er uitspringt, waarbij jij zegt van daar ben ik echt wel heel fel op toegespitst? Ja, we hebben een heel jaartrekt eigenlijk ontwikkeld. Waarbij dat we ons zes maanden focussen, echt exclusief op die mindset eigenlijk. Ik noem het niet echt mindset, bij mij het pijler meer welzijn.
Dus welzijn waaronder dus de mindset ook in zit. Waarom dat ik wel merk dat een heel grote pijler bij heel veel mensen is vooral gedragsverandering in de positieve manier, zeg ik dat. We willen vaak wel trainen, maar we vinden niet echt die balans.
Heel veel mensen zitten met te veel chaos, te veel to-do's, en ze willen dan trainen. Ze starten, maar ze hervallen terug. Of ze vinden niet de ideale balans, of ze doen de verkeerde oefeningen.
Dus dan is het echt aan ons als trainer, vind ik, om ze daar wat meer wegwijs in te maken. En eigenlijk met routines werken wij. Dus we creëren, net zoals je zei daarnet, we gaan bijvoorbeeld gaan journalen.
Dus dat zit daar ook in. Dus we hebben bij Refined Coaching ons eigen journal, ons wellness journal eigenlijk ontwikkeld. Waarbij dat we inzetten op voeding, op meditatie bijvoorbeeld, en avondroutine, ochtendroutine.
En op die manier bouwen we die stap voor stap die gewoontes op. Dus ja, ik merk toch wel bij veel mensen, ze zijn positief om te starten met trainen. Dat is op zich niet echt het probleem.
Het probleem is echt meer die balans gaan vinden tussen werk privé en gezondheid. En daar kunnen we echt wel het onderscheid in maken. En ik denk dat meer en meer mensen daar echt naar op zoek gaan in hun personal trainer.
Want face it, dag van vandaag, anno, bijna 2025. Theorisch vind je gewoon een schema online. Je kunt al aan ChatGPT vragen van schrijf mij eens een periodisatie uit.
En die gaat je wel een vrij goede periodisatie geven. Maar ik denk dat we echt nu meer en meer moeten gaan kijken naar, oké, waar kunnen wij het verschil maken? En dat is dus in persoonlijke begeleiding en emotionele ondersteuning ook. Ja, heel goed.
Zeker en vast volledig mee akkoord. Allright, Michiel, waar leg jij de focus op? Ik denk dat ik het al een beetje weet, maar wat is jouw belangrijkste pijl? Uiteraard het gedeelte voeding, om alle andere zaken te gaan ondersteunen. Maar wat ik vooral eigenlijk wel merk, waar dat het grootste pijnpunt vandaag in de dag wel ligt bij mijn klanten, is vooral ook wel die stressmanagement.
Omdat we gewoon vandaag, in de dag 2025 of 2024 nog beter gezegd, in een gigantische prestatiemaatschappij leven. En dat stress vaak iets is geworden waarbij we ze gaan beginnen leven. En dat dat daarin vaak ergens wel de onderliggende oorzaak is van de symptomen dat ze ervaren.
Zijn de geen gewicht kunnen verliezen of zijn de darmklachten hebben, hormonale klachten hebben, slaapproblemen hebben. Vaak is dat allemaal terug te wijten naar iets onderliggend. En ja, dan is het daarin gewoon belangrijk om te kunnen achterhalen wat dat is.
En ja, die stress komt daar vaak wel echt gewoon naar boven. En ja, uiteindelijk is het mij nog wel gewoon totaalpakket. Het bevalt wel een beetje onder de noemer gewoon leefstijl.
Want wil je stress gaan aanpakken, moet je met voeding aan de slag gaan, moet je met mindset aan de slag gaan, moet je met slaap aan de slag gaan. Want als alles niet samen in balans zit, gaat er ook telkens weer ene uit balans vliegen. Dus die ketting is gewoon zo sterk als de zwakste schakel.
En daarin is gewoon belangrijk om continu te blijven projecteren en te blijven evalueren van wat is er op deze moment de zwakste schakel en waar kunnen we dan een short-term goal voor gaan inzetten om die zwakste schakel op deze moment te gaan verbeteren. Om dan nadien eventueel te gaan her-evalueren en te gaan kijken van is het misschien noodzakelijk om slaap weer op deze moment iets beter in orde te gaan krijgen of die stress toch weer iets meer in orde te gaan krijgen door meer ademhalingsoefening te gaan inzetten. Dus te gaan experimenteren met koudheterapie.
Het zijn allemaal verschillende zaken. Ik denk dat het belangrijk is om nooit niet vast te blijven houden aan één ding en gewoon continu te blijven her-evalueren naar hoe de klant zich op deze moment gewoon voelt en kijken waar het op deze moment het meeste nood aan heeft. Ja, alright.
Goed. Goeie punt ook. Maxime? Ja, ik vind het ook heel belangrijk wat Michiel zei, van eerst altijd de zwakste schakel aan te gaan pakken.
Want, om een voorbeeld te geven, je kunt het beste schema opstellen dat je wilt. Als de slaap van de klant niet goed is geweest de dag ervoor, ja dan gaat het niet zo'n goede training worden als je het in gedachten had. Dus ja, sowieso belangrijk om een goede intake en assessment te doen en te gaan kijken waar de klant het meest progressie kan maken.
En voor mij persoonlijk is er niet meteen iets dat erbovenuit steekt. Ik denk dat alles een beetje hand-in-hand gaat. Want ja, je kan twee uur per week trainen met de klant als alle andere zaken niet goed zitten.
Ja, ik denk dat de meeste coaches in het begin, als ze starten met personal training geven, vooral op het trainingsaspect focussen. Maar ja, met bijvoorbeeld levensstijl kan je zo'n grotere impact maken door in de hele dag dan die twee uurtjes die je maar per week met de klant gaat doorbrengen. Ja, en dan zitten we bij het punt dat Dieter zei.
AI gaat ons op dat moment misschien niet per se overrulen, maar wel op gelijke hoogte zeker en vast komen. Of misschien wel zelfs overrulen. En ik denk dat we daar echt het verschil maken in die begeleiding.
Teruggaan naar de oorsprong van ons beroep. En dat is persoonlijke begeleiding. En mensen begeleiden in de noden die zij hebben.
En niet alleen de doelen die ze stellen. Want de doelen die ze stellen zijn vaak niet altijd de noden die ze hebben. Ze denken dat ze die doelen moeten behalen om iets anders te kunnen verwezenlijken.
En vaak komt daar, in een hele grote algemene noemer, een beetje het gevoel van gelukkig zijn aan bod. U zelf zeker voelen en gelukkig zijn. Dat zijn zaken die dan soms ook wat esthetisch gelinkt zijn.
En wat ik hier zeker nog iets zou willen over zeggen. Omdat het zelf ook een boek is dat ik zelf aan het lezen ben. En daar echt wel heel tevreden van ben.
En dat is het boek Build the life you want. En dat is the art and science of getting happier. En daar is eigenlijk geluk op een wetenschappelijke manier uitgelegd.
En daar hou ik van. Dus het is niet te floe. Niet dat ik tegen spiritualiteit ben.
Maar het is niet te zweverig. Het is echt op een wetenschappelijke manier. Wat is geluk? Wat zijn de componenten van geluk? Hoe werkt dat in je hersenen? Waarom gebeuren er bepaalde zaken? Waarom reageer je op een bepaalde manier? Dat is omdat dat in een bepaalde hersenhelft is.
En omdat dat uit onze oertijd nog stamt. En dat is echt op een hele goede manier uitgelegd. Dus moest ik zelf nog pt geven, dan zou ik deze boek mijn klanten zeker aanraden.
Gewoon puur omdat dat een extra goed zaakje, zoals Kirsten altijd goed zegt, zou planten. Omdat ze dan gaan beseffen dat ze controle hebben. En dat is iets belangrijks.
Mensen zeggen, in de maatschappij van tegenwoordig, gaan mensen zich nogal snel in een bepaalde slachtofferrol brengen. In de mate van, ja, maar ja, ik kan er niet aan doen of ik heb er geen controle over. En hoe hard de realiteit ook is, je hebt 100% controle over je eigen geluk.
En sommigen willen dat niet graag horen. Maar er is wel de realiteit. En in dat boek wordt dat op een hele goede manier uitgelegd.
Dus Build the life you want, the art and science of getting happier, van Arthur C. Brooks en Oprah Winfrey. Jawel, Oprah Winfrey heeft ook haar deel in gedaan. Dus dat is niet de minste.
Dus ja, een leuk boekje om misschien nog onder de kerstboom, we gaan net te laat zijn, om misschien als nieuwjaarscadeautje, misschien nog net, zal wel een leuke zijn. Mag ik daar nog iets aan toevoegen? Ik denk dat het ook oké is, zeker als beginnende pt, dat je ook eerst focust op training. Om dat door te trainen, als je zelf traint heb je dat ook, maar door klanten die trainen, die gaan ook, zoals je zei, die gaan voelen dat ze die controle terug hebben.
Dat ze zich beter voelen. En vanaf dat ze zich beter gaan verzorgen, gaat er ook weer meer stroming zijn, meer energie vrijkomen, om ook eens na te denken van oké, ik voel me nu goed in mijn vel, maar mijn job past eigenlijk niet meer zo goed bij mij. Of die relatie waar ik in past.
En zo gaat eigenlijk de bal van die klant aan het rollen. En als je dan met mindset mee bent, dan kun je die klant daar wel mee begeleiden en zo de juiste support bieden. Maar het is ook oké om als beginnende personal trainer of personal trainer te koer, echt gewoon te focussen op dat trainen.
En dat komt dan wel, die mindset. Ja. Het is niet erg, het is niet erg.
Ik zal wel audio-tunen, dus dat komt goed. All right, goed. We gaan aan de laatste, niet per se stelling beginnen, maar ik ben zeer benieuwd naar jullie input hierover.
Waar ik de laatste jaren meer en meer feedback krijg van coaches, is dat het beroep toch wel zwaar onderschat wordt, de mentale load die je als coach krijgt. En dat heeft met een heel aantal zaken te maken. Dat heeft in mijn ogen te maken met de stijgende vorm van concurrentie.
En dat heeft ook te maken met het social verhaal. Mee zijn met alles en non-stop aanstaan. Non-stop bezig zijn met je zaak.
En ik hoor meer en meer coaches die er wat aan onderdoor gaan. Burn-out is een groot woord, maar dat gaat er soms wel vaak naartoe. En ik zou heel graag van jullie willen weten, en dat kunnen ook tips zijn naar de coaches die luisteren.
Wat zijn jullie drie non-negotiables die jullie toepassen om ervoor te zorgen dat je voldoende energie blijft halen om de klanten optimaal te kunnen trainen? En er zelf niet aan onderdoor te gaan. En ik ga jullie heel kort even de tijd geven. Dus ik ga proberen alle minuut, want het is een vraag die mij opkwam, mijn drie non-negotiables te geven.
Maar dat is niet zo super moeilijk. De allereerste non-negotiable ben ik een aantal, niet een aantal jaren, dan ben ik aan het liegen. Ik pakte een jaar, dik een jaar, misschien twee jaar, zelf aan toepassen.
En dat is dat een ochtend is voor mij. Dus ik sta om vijf uur vijfenvijftig. Dat is mijn vaste wekker, sta ik op.
En van vijf uur vijfenvijftig tot negen uur is mijn tijd. Dan ga ik naar de gym. Ik maak mijn ontbijt.
Moet ik niet naar de gym, dan doe ik iets anders. Maar ik ben eigenlijk niet met mijn werk bezig. Dat gebeurt heel, heel, heel zelden, dat ik voor negen uur met mijn werk bezig ben.
En dat is niet omdat ik niks te doen heb. Want ik heb zoals elk van jullie voldoende zaken te doen. Maar dat is een beetje een non-negotiable, omdat ik weet dat dat mijn moment is om te sporten en te trainen.
En als ik dan gewoon alles aan de kant schuif en ik neem dat moment, dan gaat mijn dag over het algemeen ook gewoon veel productiever zijn. Dat is eigenlijk één. Nummer twee is iets wat ik wel al een aantal jaren toepas.
En ik weet altijd al, nu weet ik exact wanneer ik weg ben in het buitenland, tot bijna het einde van 2025. Ik ben iemand die nooit in een moment zal zitten waarbij er niks gepland is om naartoe te streven. En streven, dat is niet dat ik van vakantie tot vakantie wil leven.
Die intentie wil ik niet geven. Maar wel, er is van alles gepland en ik weet waarom ik het doe. De why is naar het buitenland kunnen gaan, op plezier kunnen beleven daar, de zaken doen die ik leuk vind.
En dat is op voorhand in principe al gepland voor bijna een gans jaar. Nu, ik denk dat Kirsten zou kunnen beamen met twee kindjes en zo, zal dat iets minder evident zijn om dat te plannen. Maar dat is bij mij wel het idee.
Dan zorg je ervoor dat je altijd een aantal zaken in het vooruitzicht hebt. En je weet van, oké, dat zijn rustige momenten en dat zijn zo momenten. En het laatste, en dat is iets waar ik nog altijd heel fel aan aan het werken ben en non-stop aan het sleutel ben, maar dat is een gigantisch masterplan maken om alles wat je moet doen zo gestructureerd krijgen dat elke dag een heel duidelijke planning heeft.
En dat je een heel aantal zaken al op voorhand kan doen. De meeste van jullie weten dat we met BAPT een heel grote ambitie hebben qua social media content maken in 2025. Dat dat een redelijk grote structuur en groot plan is.
Als dat niet echt extreem gepland wordt, dan komt daar gewoon niets van in huis en dan worden daar ook alleen maar gefrustreerd door. Dus ik denk dat de zaken die je daar, de zaken die je het minste energie geven en toch veel tijd kosten, en bij mij is dat social media, die moet je in mijn ogen zoveel mogelijk op voorhand plannen, zodat je zo weinig mogelijk mentale load en mentale stress geeft. Dus dat zijn mijn drie punten.
Dus één was training, ochtend. Twee is zorgen dat er altijd een bepaald vooruitzicht is, iets dat leuk is, waar je naar uitkijkt. En drie is de zaken die je minder leuk vindt of die je minder energie geven en mentaal belastend zijn.
Zorg dat je daar al je planning in steekt om die zo goed mogelijk te plannen. Allright, ik hoop dat jullie een heel klein beetje tijd hebben gehad om na te denken. Wie zegt er, ik weet al direct mijn drie, dus let's go.
Voila, ik had het niet anders verwacht. Kirsten, let's go. Mijn drie negotiables, en dat is echt rain or shine, is mijn drie workouts per week.
Dat mag het heel druk zijn, dat mag de boel ontploffen, maar I don't care. Ik moet gaan sporten. Ik heb ook die drie uur per week nodig voor mezelf, want al de rest van de uren gaan daar klanten, mijn gezin.
Dus dat is nodig, want anders kunnen mij wegkeren. Mag ik daar heel kort op inpikken, voor ik het vergeet, want ik vind dat supergoed dat je dat doet. Ik zou dat ook doen moest ik nog pt zijn, maar nu doe ik dat niet.
Bij mij zien mensen niet dat ik heel veel sport, want ik post dat nergens op sociale media. Maar jij doet dat bewust wel, en dat is een heel goed idee. Waarom? Omdat je nu in het doelpubliek natuurlijk al die dames zitten met dat tijdsgebrek.
Jammer, ik heb kinderen, jammer, ik heb een gezin. En dan zeg jij heel simpel, ik heb dat ook, maar dat zijn mijn nonnen, coach, mijn bos, mijn hieren. Ik ben hier aan het sporten.
Ik heb een hele waslijst aan dingen die ik moet doen, maar dit moment is voor mij. Dus ik geef dat gewoon al heel snel mee voor coaches. Als je ook met dat cliënteel zit, of mensen die het heel druk hebben, als je je eigen trainingen ook meefilmt en dat op je sociale media toont, dat is een enorme boost ook voor de klanten.
Ja, practice what you preach. Ik kan ook al mijn dagen vullen van morgens tot avonds met heel veel werk, maar ik kan maar zo'n goede coach zijn en ook een goede mama zijn en nog een aangename partner zijn, als ik ook goed voor mezelf zorg. Want je klanten verdienen ook, coach met veel energie.
Die verdienen geen coach die met altijd aan haar knieën eigenlijk niet aan het luisteren is, omdat ze mooi is. Dus dat is gewoon belangrijk om ook een goede coach te zijn. Want anders gaat je klanten... Your energy doesn't lie.
Dus voilà. Eén, dus eigen sessies, minstens drie keer. In de zomer is dat vier keer.
En sinds twee maanden, dat is eigenlijk vrij nieuw, heb ik mijn slaaproutine aangepast. Mijn jongste is tweeënhalf, iets. Nou, bijna tweeënhalf.
Maar ik heb al tweeënhalf jaar onderbroken nachten, wat oké is. Ik weet het gewoon. Maar heel lang was mijn slaaproutine, max zes uur slaap, dat is voor mij veel te weinig.
En ik zat het, ja, maar mijn kinderen, mijn kinderen, mijn kinderen. En dan heb ik gezegd, fuck this, je kunt wel veel dingen controleren. Dus ik ga om negen uur slapen.
Dus ik ben al binnen vijf minuten om te gaan slapen trouwens. Daarom weet ik dat ik deze sessie niet om negen uur kan doen. Omdat ik echt probeer om negen uur te gaan slapen.
Mijn nachten zijn nog altijd onderbroken. Maar ik sta om vijf uur op, vijf uur half zes, en ik heb smorgens een half uur voor mezelf. Ook dat is nodig om een lieve mama te zijn, een goeie coach te zijn, een toffe collega te zijn.
Dus dat, zelfzorg. En mijn werk is superbelangrijk, door mij heel mijn hart. Mijn kinderen zijn nog belangrijker.
Dus ik sta om drie uur aan de schoolpoort. Is dat soms kak? Ja. Want dat is het midden van een dag.
Maar dat is wel een van de dingen waarom ik voor mezelf ben gaan werken. Waarom ik mijn eigen bedrijf heb. Omdat ik mijn eigen agenda kan inplannen.
En ik kom echt van ver. Ik kom echt van people-pleasen en klanten mijn agenda laten bepalen. Maar ik heb dat gestopt.
Want ik kreeg daar geen energie van. Van s'avonds laat nog te coachen. En echt een heel onefficiënte agenda te hebben.
Dus ik heb daarmee heel veel spannende gesprekken. Maar eigenlijk heel veel begrip van klanten kunnen aanpassen naar een agenda dat voor mij werkt. En daardoor ben ik ook een betere coach.
Oké. Drie heel heel sterke punten. Dus ik denk dat daar al zeker heel veel van is mee te nemen voor de coaches die luisteren.
Dieter, heb jij er ook. En als je denkt ik heb er geen drie, geen probleem. Wat zijn je non-negotiables als het komt op je eigen energie behouden als coach? Ik denk dat het eerst en vooral belangrijk is dat we practice what we preach.
Ik denk dat we het alle drie al hebben aangehaald. Training blijft sowieso nog heel belangrijk. En hoe langer ik train, ondertussen al, ik denk zeker al vijftien jaar.
Ik denk nog meer wordt belangrijk de intentie met wat ik train. Dus wat is er belangrijk dat ik in mijn training houd, eigenlijk behoud. Zeker als we gaan kijken naar lange termijn.
Ik heb zowat een fout. Fout zal ik niet zeggen. Maar ik denk dat veel mensen zo starten met training.
Heel intensief. Ze willen honderd procent resultaten. Ze willen dat zo snel mogelijk ook.
En hoe langer ik train, eigenlijk, hoe meer ik ga denken op de long run. Dus eigenlijk meer hoe ga ik gaan doseren in krachttraining, conditietraining. Dus ik denk dat hoe ouder ik word, hoe meer dat dat een heel belangrijke is geworden voor mij.
Dus training sowieso, maar dan ook geëvolueerd met de tijd. Dan langs de andere kant komen we uit de inspanning. Dus dan omgekeerd ook ontspanning is ook een hele belangrijke voor mij.
Dus de correcte dosis in een ontspanning. En bij die rust komt dan ook reflectie. Dus ik ga kijken naar hoe ik mezelf kan verbeteren.
Zowel privé als op professioneel vlak. Dus ook kijken naar werkvlak. Waar kunnen we dan blijven groeien? Dat vind ik ook wel een heel belangrijke pijler.
En heel praktisch. Hoe pakt dat aan? Is dat elke dag dat je zelf reflectie doet? Is dat wekelijks? Is dat maandelijks? Voor ontspanning zeg je van, ik neem elke week twee blokken van vier uur waar ik niks doe. Is er een bepaalde lijn dat je daarin volgt? Ik begin elke ochtend met ook een routine.
Dus ik sta ook vrij vroeg op, zoals jullie. Ik sta op tussen zes, half zeven. En dan heb ik eigenlijk een uur en een half, twee uur, dat ik probeer vrij te houden voor inderdaad zo'n intentie zetten, meditatie, journaling.
En zo start ik mijn dag. Dus mijn dag begint eigenlijk altijd met de correcte intentie zetten. En dan elke kwartaal gaan we ook echt gaan reflecteren van, oké, waar zitten we nu? Professioneel, privé? En waar kunnen we volgende stappen zetten om te gaan optimaliseren eigenlijk? Oké, top.
Had je nog een punt? Of hadden we... Nee, ik denk dat dat zo'n beetje gaat zijn. Allright, top. Dan ga ik door naar Michiel.
Wat zijn uw non-negotiables? Ja, ik denk dat de meesten het ook wel hebben aangehaald, maar je zoon is afbaken. Geen 24-7 beschikbaar willen zijn voor Jan en alle man. Echt gewoon op uw strepen durven staan en zeggen, na acht uur mocht je mij nog zoveel berichten sturen dat je wilt, maar ik ga er niet meer op antwoorden.
Ik doe dat voor mezelf ook in de weekends, op dagen wanneer ik dan vooral thuis ben. Zeg je dat zo of op een vriendelijke manier? Ik zeg dat wel. Dat gebeurt op een vriendelijke manier.
Maar ze weten dat. Ondanks... Ik heb wel geleerd dat je daar echt wel streng tegen moet optreden, want in het begin proberen ze altijd wel van, hé, dit of zo, ik heb morgen nog de nacht. Kun je toch niet mijn voedingsschema toch nog gaan aanpassen zodat ik dat vandaag met mijn nachtshift al kan toepassen? Zodat ze weten dat de regels zijn dat ik enkel en alleen in het weekend aanpassingen maak in de voedingsschema's bijvoorbeeld.
En ze proberen gewoon altijd. En ja, dat is een beetje de dark side van onze job. Als je een beetje empathisch bent en je wilt die mensen helpen, kun je zo tot het kot van de nacht blijven doorwerken en voor iedereen altijd alles tot in de fijnste puntjes gaan fine-tunen op die moment zelf.
Maar ja, je moet het zelf ook gewoon kunnen blijven volhouden. Dus een goede planning voor jezelf opstellen wanneer dat je wat doet. Dus in je agenda gewoon echt inblokken wanneer je check-ins doet, wanneer je met klanten bezig bent, wanneer je voor jezelf gaat sporten.
Daar zitten bij mij zelfs boodschappenlijstjes in of wanneer ik naar de winkel ga en zo verder. Omdat die structuur voor mij ook wel ergens rust in mijn hoofd brengt en vooral ook duidelijkheid schept naar mijn klanten toe of die communicatie ik dan naar mijn klant kan geven. Oké, goed, vanaf die moment, ja, kun je niet meer verwachten dat ik een antwoord ga geven en dan probeer ik daar wonedag nadien uiteraard in de periode dat ik aan het werk ben, zogezegd, daar een gepaste antwoord of een aanpassing op te gaan voorzien.
Tweede is sowieso iets wat ik zelf ook wel onder levende lijven heb ondervonden, denk ik. Maar dat is het onderschatten van de kracht van voeding. Dat is uiteraard ook mijn sterkste kant ondertussen geworden.
Mijn passie ook wel daarvoor is, die is daaruit misschien verder ook wel ontstaan. Maar wat ik vooral heb ondervonden is dat, ja, enerzijds iedereen dag wel zorgt voor zichzelf om die trainingen te blijven doen. Maar wat we vaak ook merken is dat wanneer er een verhoging is van stressgehalte of dergelijke of tijdsgebrek, dat we vaak toch grijpen naar iets snelst klaar te maken, naar eentonigheid in een eetpatroon.
Omdat het heel gemakkelijk is, heel snel allemaal is om te mealpreppen en voor een hele week, laten we zeggen, dezelfde maaltijd klaar te maken. Maar daarin ben ik echt wel gaan beseffen naar wat het belang is van een goede darmflora en darmgezondheid op zich naar een mentale toestand toe. En ja, ik zeg het, ik heb zelf wel al kantje-boordje burn-out gestaan.
Dus ik weet hoe dat dat aanvoelt. En ik weet ook wat ik toen allemaal at, of wat verrommel ik toen allemaal at. En dan ben ik echt gewoon meer focus gaan leggen.
Ik begin te leggen op minder bewerkte voeding, heel veel variatie in voeding, heel veel verschillende vitaminen en mineralen. Maar ook vooral mijn omega-3-inname gaan verhogen. Omdat dat uiteindelijk ook wel naar ontsteking-remmende functies toe enorm zijn nut heeft bewezen.
En ik daar toen ook wel onderzoeken naar heb gelezen dat een verhoging van omega-3-inname richting depressies en burn-outs ook wel zijn positieve vruchten heeft afgeworpen. En dat heeft er echt gewoon letterlijk voor gezorgd dat ik eigenlijk, niet uiteraard van vandaag op morgen, maar wel op een paar weken tijd mij niet meer echt het gevoel had dat ik in die depressie burn-out zat. En dat ik eigenlijk gewoon weer veel meer energie had om mijn taken als aspt te kunnen blijven voldoen.
Dus die voeding is daar ook wel echt gewoon superbelangrijk. En ook al kan het soms langer duren om een kwartier langer verse groenten te snijden. Mijn mening is dat het dan wel waard is om dat kwartier langer in je agenda in te blokken.
En jezelf daarin te kunnen blijven onderhouden met kwalitatieve voeding. Om uiteindelijk je pressaties op zich gewoon te laten verdubbelen en die voor zich te laten spreken. En dan als laatste denk ik op zich gewoon de lifestyle op zich.
Maar de ontspanning ook wel echt proberen inplannen. Door enerzijds, voor mij is gewoon mijn ultieme ontspanning gewoon vakantie bijvoorbeeld. Dus ik blok sowieso, of ik zorg dat ik sowieso een aantal keer per jaar op vakantie kan gaan.
Omdat dat voor mij gewoon enerzijds, zo laat ik het zeggen ook wel, mijn longterm doel is om mijn werk gewoon voor over heel de wereld te kunnen doen uiteraard. En daar zorg ik dan ook wel voor dat dat wordt gedaan. Maar als je morgen tegen mij zou zeggen van je mocht een heel jaar niet op vakantie gaan, dan denk ik dat ik wel vrij snel in een crash zal belanden.
En die ontspanningen werken ook gewoon op mijn productiviteit. Dus we zijn het nu ook een weekje in de bergen geweest. En dat heeft mij enorm veel motivatie en energie gegeven om nu ook weer alle zaken kort en krachts te kunnen uitvoeren.
Yes, all right. Maxime, kun je je microfoon even opzetten? Even uitgezet. Ik denk het belangrijkste is sowieso een goede planning ook te gebruiken in je agenda.
Ik heb dat in het begin vaak niet gedaan. En dan merkte ik dat ik verschillende taken ook gewoon niet af kreeg. Dat ik dacht, ik ga dan wel een vrij momentje hebben.
Dan ga ik bijvoorbeeld wel mijn content of schema's maken. En uiteindelijk gebeurde dat niet, omdat ik dan toch gewoon geen planning had of minder vrijheid had dan gedacht. Het tweede past daar ook bij je eigen trainingen die heel belangrijk zijn.
Sowieso de job vraagt ook energiek veel van je. En het is ook gewoon belangrijk om het voorbeeld te geven. En ook gewoon belangrijk daarin om zelf een tool te hebben altijd.
Dus ook lang dat ik gewoon mijn trainingen nu deed en dacht van ja, waar werk ik nu naartoe? En ik vind het wel belangrijk om echt een doel te gaan stellen van oké, daar ben ik nu aan het trainen. Dat kan gewoon je algemene gezondheid zijn of echt een fysiek doel, maar ook belangrijk dat te hebben. En het laatste, ook belangrijk, zijn dagdagelijkse taken die ik nu zelf opstel.
Dus echt iedere avond gaan kijken, oké, wat wil ik morgen zeker afkrijgen en wat zijn eventuele extras. Want vaak had ik gewoon een hele lijst van dit moet gebeuren. En ook weer door geen planning te gebruiken was het van oké, ik heb nu wat tijd vrij, ik ga dat nog proberen doen en dat doen.
En als ik dan toch iets nieuws had afgekregen, dan was ik niet tevreden of had ik toch geen rust in mijn hoofd. Dus door nu te zeggen van oké, die twee taken moet ik afkrijgen vandaag. Als ik die twee taken ook dood heb, is het oké.
Moest ik nog iets van vrije tijd hebben, kan ik die taken nog afwerken. Maar ja, zo creëer je gewoon meer rust in je hoofd. Yes, top.
Ik denk heel veel goeie punten. Een goeie afsluit denk ik van deze Christmas special aflevering. Ik wens sowieso jullie coaches een heel fijn eindejaar.
Een onwaarschijnlijk succesvol 2025. En hopelijk ook samen met de BAPT, dus op jullie eigen vlak en jullie eigen coaching, maar ook samen. De mensen gaan jullie sowieso nog beter leren kennen van op onze social media en dergelijke.
En ook apart in de podcast gaan jullie ook als special guests nog iets aan bod komen. Dus heel veel bedankt om tijd vrij te maken, wederom. En ja, heel fel eindejaar aan alle luisteraars en ook aan jullie toe.
En ja, ik weet niet wat er nog iemand iets wil toevoegen, maar ik denk dat we redelijk rond zijn. Top. All bedankt weer om te luisteren en tot een volgende keer.
Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert.
En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil. Alvast bedankt.
Tot de volgende keer. Ciao.