Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering ga ik samen met Michiel eens kijken naar de rol van gut health voor het coachen of bij het coachen van jouw klanten. Waarom moet je als persontrainer rekening houden met gut health? Wat is gut health? Hoe gaan we dat praktisch toepasbaar maken? Dat zijn zaken waar we het in deze aflevering over gaan hebben. Gut health, Michiel, dat past denk ik volledig binnen jouw plaatje, omdat je toch wel echt wel fel bezig bent met voeding.
Ik denk dat die voeding allemaal gerelateerd is richting gut health. Misschien moeten we beginnen met de simpelste vraag. Wat is gut health? Ja, dus daar start het gewoon eigenlijk letterlijk bij.
Gut health of gewoon darmgezondheid in het Nederlands. Een gezond microbioom, dus eigenlijk de darm langs de binnenkant. Die bestaat uit miljoenen bacteriën, versus gezonde en slechte bacteriën.
En daarin is het belangrijk om een evenwichtig balans te gaan vinden met een juiste zuurtegraad binnenin de darm. Omdat die dan ook tussen de dikke en de dunne darm verschillen. Omdat daarin ook dan weer verschil zit qua vertering en dergelijke en opname van bepaalde voedingsstoffen.
Dus het is allemaal eigenlijk het belangrijkste om te gaan zoeken naar een evenwichtig balans van een gezonde variatie tussen goede en slechte bacteriën. En dan denk ik dat het daarin belangrijk is om enerzijds te gaan kijken naar het voedingspatroon te gaan aanpassen. En enerzijds misschien eerst al analyseren als personal trainerzijnde van oké, wat is de staat van de darmgezondheid van mijn klanten op zich? Een heel handige tip dat je daarin misschien kan gaan vragen tijdens een intakegesprek is, hoe zit het met jouw stoelgang? Ja, dat is een vraag die zit ook bij ons in de intake.
Maar veel coaches hebben zo wat schrik om die vraag te stellen. Ja, bij mij is dat gewoon open en bloot op tafel. Hoe ziet uw stoelgang eruit? Hoe gedetailleerder dat ze het kunnen zeggen, hoe beter dat ik het eigenlijk vind.
Ja, daar kan je ook weer qua communicatie ook wel zeggen van hé, voor jouw darmgezondheid. Ja, we kunnen ook een stoelganganalyse gaan vragen, maar dat is wel wat extremer, dus we gaan gewoon vragen hoe ziet het eruit. Op die manier kan je dat wel eventueel kaderen.
Ik had vroeger zelfs in mijn offline PT-praktijk een hele ontlastingskaart eigenlijk. Oké. Met verschillende pictogrammetjes van heel vloeibaar tot heel harde korrels.
En daarin eigenlijk per stadia van oké, wat is nu eigenlijk gerelateerd aan de gezondheid, de staat van de gezondheid van je lichaam, aan de manier van de stoelgang dat je momenteel hebt. En zo krijgt uw klant eigenlijk al meteen een inzicht van oei, mijn gezondheid is misschien toch niet wat het zou moeten zijn. Nu, ik ben helemaal mee met de screening.
De vraag is hier, hoeveel kennis heb je als PT nodig om daar dan iets mee te gaan doen? Want stel de klant uit aan, ik heb eigenlijk altijd... Bij mij is dat nooit vast, bijvoorbeeld. En ik spreek niet over mezelf, maar in functie van een klant. Een klant zegt bij mij, ik heb geen vaste stoelgang.
Nooit. Oké, goed. Dat zegt iets.
Ja. Hoe ga je daar dan... Zijn er bepaalde makkelijke dingen waar je zegt van, goh, iets wat je altijd moet doen is dit bijvoorbeeld, of iets wat ik altijd bekijk is dit. Ik denk bijvoorbeeld aan vezelinname, ik denk aan water drinken.
Ja, voilà, het is inderdaad... Belangrijk om daarin direct naar open vragen te gaan stellen. Want ieder lichaam is ook anders, en heel belangrijk is daarin ook bepaalde red flags gaan herkennen. Van, waar stopt mijn kennis en waar stopt mijn kunnen om dit probleem te gaan oplossen? En moet ik die persoon gaan doorverwijzen? Maar het probleem kan soms echt wel heel simpel zijn, door een tekort aan vezels of gewoon een helemaal verkeerd voedingspatroon.
Door heel veel eentonigheid in het voedingspatroon. Nu, daar gaat uw stoelgang niet per se heel plat door zijn, maar je kan het eigenlijk eventueel door open vragen te gaan stellen, gaan analyseren, en als je dan denkt uiteindelijk wel de mogelijke oorzaak te hebben, of bepaalde denkpieces te hebben gevonden, kan je wel zeggen van, oké, goed, we gaan het eens een week of twee proberen. Verbetert het? Zoveelste beter.
Verbetert het niet? Dan moet je gewoon zeggen van, oké, dit is denk ik beter dat je eventjes contact opneemt met een dokter, met een huisarts, om dat toch verder te laten onderzoeken. Want, hé, we hebben twee weken de tijd gegeven aan het lichaam, of drie weken de tijd gegeven om met de juiste voeding dat proberend op te lossen. Het is niet opgelost geraakt, dus er is ergens een onderling probleem.
En ik denk als we een duidelijk standpunt moeten zetten in de juiste voeding, want dat gaat ook weer voor iedereen een beetje anders zijn, dat we al kunnen zeggen, onbewerkte voeding, dat is al stap één. Ja. Want wij werken, of ik heb altijd ook heel veel gewerkt met gluten- en lactose-intolerantie.
Ik weet dat er veel controversies rond zijn. Ik ben daar zelf ook geen fan van. Het punt is dat je... Ik heb altijd de instelling gehad dat mensen gebruiken doorheen de dag non-stop glutenproducten en lactoseproducten.
Melk, yoghurt, brood, al die zaken worden heel veel gebruikt in het voedingspatroon. Dus het kan ook geen kwaad, om dat eens een keertje te zeggen, we gaan het er eens even uit laten. Als je klant dan in één keer meer energie heeft, minder opgeblazen is, dan is het niet slecht om dat gewoon te minderen in een voedingspatroon.
Je moet dat niet per se volledig dramatisch zeggen, dan mag je dat nooit meer eten. Nee, maar wel het minderen en bewuster van worden en meer rotatie gaan brengen in een voedingsmarkt. Exact.
Dat je zegt van oké... Dat is eigenlijk echt een woordje waar ik altijd mee probeer te delen naar mijn klanten toe. Vermijden betekent niet verbieden. Het kan in het begin zeker en vast interessant zijn om wel een bepaalde voedingsgroep volledig te gaan elimineren.
Gewoon als we echt merken van oké, ik heb nu recent drie, vier klanten gehad die met extreme darmklachten naar mij zijn gekomen, net om die problemen op te lossen. Oké, dan moeten we echt bepaalde voedingsgroepen gaan elimineren voor twee, drie weken. Die darmen laten herstellen en dan kunnen we stelselmatig gaan zeggen van oké, we gaan dit en dit proberen terug te gaan integreren.
Kijken hoe werken darmen daarop? Ervaren we klachten of geen klachten? Kunnen we weer andere zaken gaan integreren? Zodat we eigenlijk op die manier terug stapsgewijs naar een bepaalde rotatie gaan in een voedingspatroon, zoals je zegt, om daarin voldoende variatie gewoon in te brengen. Ja, zeker. Ik heb zelf nog nooit problemen gehad met klanten waarbij ik dan zei van oké, we gaan nu eens gluten heel even laten.
Dat heeft nog nooit een negatief effect gehad. Dat is alleen maar positief geweest. En uiteraard gaan we dan stelselmatig kijken, oké, hoe voel je je nu? We gaan nu terug eens een keer pasta eten of we gaan terug eens iets van brood eten.
Niet dat dat per se moet, maar stel dat we dat toch integreren omdat de klant dat wil. Hoe voelt je lichaam daarbij? Is dat geen probleem? Oké, dan is dat geen probleem. En zo op die manier kun je dat stelselmatig integreren.
Als we even teruggaan naar het topic over darmgezondheid. Ik denk dat de hoofdfactor hier, omdat als je start met een pt-opleiding of heel veel pt's zijn bezig met hun calories in versus calories out. En daar wringt heel vaak het schoentje.
Stel dat je een klant 2500 calorie je laat eten en je zegt ja, je moet 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht hebben. Goed, dat is allemaal goed en wel. Maar hoeveel daarvan wordt opgenomen, dat heeft te maken met de darmgezondheid.
Ja, zeker en vast. Dus dan is het eigenlijk gewoon, je geeft je klant maar iets, maar als je niet aan die darmgezondheid werkt en het wordt niet opgenomen, dan heeft het eigenlijk weinig effect. Dus de stap 1 is te gaan kijken hoe kunnen we die darmen zo gezond mogelijk maken.
En dat is eigenlijk het belangrijkste. Dat is exact waar ik ook altijd mee aan de slag ga. En waarbij mij ook vaak het schoentje wringt, bij mensen die met getallen zeggen van ik moet 4, 5, 6000 calorieën eten per dag om te kunnen bijkomen, dan moet er ergens een billetje gaan rinkelen.
Er is iets niet klopt in je lichaam. Want als je darmen gezond zijn, dan zou je perfect met minder voeding die voedingsstoffen beter gaan opnemen en daardoor dus minder calorieën nodig hebben om uiteindelijk hetzelfde resultaat neer te zetten. Ja, ik denk dat dat iets is waar we de coaches die luisteren echt wel willen inspireren.
Ga aan de slag met de kwaliteit van de voeding. En als we nu even kijken naar de stoelgang, even richting screening van die darmgezondheid. Maar ja, darmgezondheid of mensen nu voor gezondheid komen of voor spiermassa of willen afvallen, blijft altijd.
Het is de basis. Ik probeer dat eigenlijk in ieder intakegesprek uit te leggen. Als we gaan kijken naar wat het doel, of het resultaat is van de klant of wat het de klant wil bereiken, de basis daarvan komt altijd terug op een darmgezondheid, simpel gezegd.
Dus stoelgang was één. Ik gebruikte bijvoorbeeld ook het opgeblazen gevoel. Ben je vaak opgeblazen na bepaalde maaltijden, het eten van pasta, brood en dergelijke? Dat is een vraag die ik vaak stelde.
Heb je zo nog vermoeidheid na het eten van bepaalde maaltijden? Dus energie pieken en dalen doorheen de dag kan één zijn. Eet maar een groot bord pasta als lunch. 9 van de 10 gaat daar een dikke powernap van ervaren.
Pijnklachten in het algemene, dus opgeblazen, steken, winderigheid is ook een belangrijke. Dus altijd diegenen die beweren dat hun scheetjes stinken of dergelijke. Enerzijds is het al een alarmbel als je veel scheetjes moet laten.
Als die scheetjes dan nog stinken is het een tweede alarmbel en zouden alle alarmbellen moeten afgaan, denk ik. Een extra vraag op de intake. Laat je veel scheetjes? Dat kan misschien wel uitbreken.
Het is gewoon realistisch. Dat wil gewoon zeggen dat de aanwezigheid van voeding gewoon niet verteerd wordt in de darmen en in de maag. Dat kan enerzijds in de darmen zijn, maar dat kan ook bijvoorbeeld de productie van maagstap zijn.
Het maagstap dat niet zuur genoeg is. Bijvoorbeeld gaan vragen achter of je regelmatig last van zuren oprit springen en dergelijke. Dat heeft er ook allemaal met te maken.
Als we daar kort op doorgaan, werk jij met hcl-supplesie? Nee. Ik laat mijn klanten dat natuurlijk oplossen door eigenlijk iedere ochtend gewoon te starten met een glas water en citroensap. Oké.
Want er zijn ook vaak van die screenings die zeggen dat je dan bepaalde pullen slikt en kijken hoe je daarmee voelt. Wat ik wel heb geleerd uit mijn orthomonoculaire is dat je heel makkelijk een glas water kan nemen en daar een theelepel bakpoeder in doet. En je drinkt dat op en je laat dan eigenlijk geen boeren, dan heb je eigenlijk een tekort aan maagstap.
Laat je ze twee à drie boeren, dan is je maagstap vrij goed. En laat je te veel boeren, dan is het eigenlijk weer het hele andere. Dus je kan daarin heel makkelijk dat gaan testen met een lepeltje bakpoeder.
Nu is dat iets waar we zeggen van, doet dat zeker? Nee. Ik laat dat eigenlijk zelden doen, omdat ik stel gewoon meestal de vraag, heb je reëelmatig last van zure opritspingen? En iemand die daar reëelmatig last van heeft, zal daar direct op beamen, ik heb dat reëelmatig, ik heb dat dagelijks. En dan kan je direct op de bal spelen en zeggen van, oké goed, volgende keer als je dat ervaart, neem een glas water, neem daar een halve citroen of limoen in bijvoorbeeld, drink dat op en normaal gezien zou dat moeten helpen.
En werk jij met de apple cider vinegar? Ben ik ook een fan van, maar ik pas het zelf minder toe, omdat ik het gewoon minder lekker vind. Ja, het is verschrikkelijk. Mijn vriendin doet het elke ochtend in een glas water, ik vind het echt chapeau.
Dan drink ik liever een glas citroensap. Allright, we hebben al een heel aantal symptomen opgezond, dus ik denk dat de coaches die luisteren al wel een heel aantal zaken hebben kunnen opschrijven. Nu, als we kijken naar gut health en een van de belangrijkste doelen die klanten hebben, vetverlies, of vetpercentage naar beneden krijgen, afvallen, welke invloed heeft gut health daarop? Is dat een directe invloed daarop of een indirecte invloed? Hoe beïnvloedt dat? Ik denk dat we... Krijgen we een betere vetverbranding als onze darmgezondheid verbetert? Ja, honderd procent.
Het gaat misschien niet een rechtstreeks rechtstreeks gevolg zijn, maar onrechtstreeks heeft het allemaal met elkaar verband. Denk enerzijds aan het mentale aspect. Het gelukshormoon, serotonine, dopamine, die worden... 70% van de serotonine wordt aangemaakt in de darmen.
Dus daarin kunnen we gaan concluderen en zeggen van hoe gezonder die darmen zijn, hoe gelukkiger dat jij je als persoon gaat gaan voelen. Hoe gelukkiger dat je jezelf gaat voelen, hoe meer energie dat je gaat hebben, hoe meer dat je zin hebt om te bewegen, en hoe meer dat je uiteindelijk gaat zeggen van, ik voel me goed in mijn vel vandaag, ik ga eens een keertje gaan lopen, ik ga eens een keertje gaan wandelen. Terwijl iemand die depressief is of depressieve klachten heeft, en die ziet dat het buiten regent, die gaat zeggen, ik kom vandaag niet buiten.
Ja. Dat is al stap één, onrechtstreeks. Het gaat veel verder uiteraard, want hoe gezonder de darmen zijn, hoe beter de koolhydraten, vet- en eiwitten worden opgenomen.
Dus daarin gaat de kwaliteit van de voeding een hele belangrijke rol spelen. En hoef je dus eigenlijk ook helemaal geen 200 tot 300 gram eiwitten te gaan opnemen, of te gaan eten, beter gezegd. Maar kom je misschien bijvoorbeeld met 150 of 160 gram eiwitten, perfect toe.
Gewoon puur omdat die eiwitten veel beter worden opgenomen. Ja. En dan kan je weer gaan kijken naar welke voedingsstoffen kan ik beter gaan integreren, of meer gaan integreren.
Kun je misschien in plaats van dan, omdat we bijvoorbeeld met een bepaald caloriebudget zitten, zeggen van, in plaats van de eiwitten te gaan verhogen, halen we de eiwitten naar beneden, gaan we misschien wat meer vet toevoegen. Werkt dat weer positiever voor testosteron, omdat testosteron uiteindelijk ook wordt opgebouwd vanuit de darmen. Dus daarin gaan we dan weer gaan kijken naar de geslachtshormonen.
Testosteron is uiteindelijk ons, als man zijn, ons geslachtshormoon. En werkt ook weer positief naar spierenbouw toe en vetverlies toe. Dus daarin is het heel belangrijk, vind ik toch persoonlijk, om daar echt rekening mee te houden.
Ook naar herstel toe. Je geeft je lichaam de nodige voedingsstoffen, veel meer vitaminen en mineralen. Het lichaam krijgt effectief wat het echt nodig heeft.
Dus het gaat ook gewoon sneller herstellen. Is het nuttig om een bloedanalyse te laten doen, richting darmgezondheid, of heeft dat er weinig mee te maken? Sommigen gaan daar positief over zeggen en zeggen ja, het is nodig. Je kan daar inderdaad heel veel uithalen.
Ik werk er persoonlijk alleen maar mee als ik het echt nodig heb. Ik vraag ook altijd tijdens mijn DEEQ-gesprekken, ben je toevallig recent nog naar het dokter geweest, heb je een bloedonderzoek laten doen? Dan kan je daar al heel veel gaan uithalen. Want een bloedonderzoek, als je daar geen kennis over hebt om een bloedonderzoek te lezen, dan heeft het ook sowieso al geen zin.
Want afgaan op de cijfertjes die op het onderzoek staan, dat zijn gemiddelde cijfers die gebaseerd zijn op duizenden mensen die gecontroleerd zijn binnen de Belgische bevolking. En die zijn niet realistisch. De standaarden worden ook altijd maar aangepast omdat de bevolking ongezonder wordt, dus dat is ook niet logisch.
De standaarden zijn ook gemaakt over mensen die in de zee te liggen, eventueel mensen die sporten. Als je daar geen kennis mee hebt, dan denk ik gewoon van probeer standaard vragen te stellen, ga in over de symptomen, de zure oprespingen, darmklachten, opgeblazen gevoel, winderigheid, en probeer van daaruit gewoon al eens met gezonde voeding, met onbewerkte voeding aan de slag te gaan. En ik ben ervan overtuigd dat dat al 90, misschien zelfs 92, 93 procent van de bevolking gaat verder helpen.
Oké, top. Dan een puntje wat ik ook wel wou aanhalen richting darmgezondheid. Want we hebben het nu over bepaalde dingen, zoals de voeding, die een directe invloed hebben op de darmgezondheid.
En we hebben het over die darmgezondheid die dan weer invloed heeft op opbouw van spiermassa en vetpercentage, of verlagen van vetpercentage en dergelijke. Maar waar ik het ook laatst nog over had, ik ga van een workshop, functional core training, en het is ook zo dat je buikspieren en je darmen, dat is niet dat dat vijf centimeter verschil tussen zit, dat zijn lagen die bijna op elkaar geperst zijn. Dus als je een slechte darmgezondheid hebt en je hebt bepaalde ontstekingen in je maag-darmwand, gaat dat de rechtstreekse invloed hebben op je core.
Zeker. Dus ook naar coreactivatie... Ja, probeer je buik maar eens op te spannen met een opgeblazen gevoel. Ja, dat is inderdaad niet mogelijk.
Dus dat is ook een hele goeie om ook in je achterhoofd te houden. Mensen die overgewicht hebben, mensen die een ongezond eetpatroon hebben, gaat er dan ook vanuit dat de core niet optimaal functioneert. Want dat kan niet, want dat zit allemaal in dezelfde regio, dat is ermee verbonden, dat heeft allemaal met elkaar te maken.
Nu, als we kijken naar andere factoren buiten voeding, zijn er nog andere factoren die darmgezondheid beïnvloeden? Ja, eigenlijk gigantisch veel. Voeding is daar eenzijds een superbelangrijke... Hij speelt daar een heel belangrijke rol in, maar gewoon de simpele basis al, hydratatie. Dus voldoende gehydrateerd zijn.
Let op met koolzuur houdende dranken. Oké, we kunnen gaan discussiëren of een zero-drank dan niet de darmflora gaat beschadigen. Mijn mening is daar vrij oké in.
Ik zeg ook altijd van, drink geen dagelijks een liter cola zero, beperk dat gewoon tot een paar blikjes per week, en zo gaat dat uiteindelijk met alles. Eet af en toe ook eens gluten, zodat je darmen ook blijven werken en blijven reageren op het verwerken van die gluten, want als je dat volledig compleet gaat vermijden, dan gaan die darmen ook uiteindelijk, de moment dat je dan weer gluten gaat eten, gaan die daar heel heftig op gaan reageren. Dus het is daarin belangrijk, maar vooral ook beweging.
Zolang dat er geen beweging is, gaat de vertering ook niet op gang gebracht worden. Waarom moet je wandelen na een maaltijd? Een dagelijks aantal stappen per dag, bij mij staat het minimum op zes, zes tot acht is echt wel de minimum. Zitten we daaronder, moeten we gewoon echt een plan gaan zoeken om toch dagelijks iets van beweging daarin te krijgen.
Gewoon puur naar de vertering toe en de opname van voedingsstoffen. Dan komen we bij de twee belangrijkste misschien nog wel, slaap en stress. Stress is een enorm grote boosdoener en als je dat niet gaat aanpakken of je je vraagt daardoor ook niet verder bij een intakegesprek, dan ben je ook gewoon dweilen met de kraan open.
Dus als je de voeding gaat aanpassen, maar je gaat niet aan de slag met de stress, dan gaat die darm nog steeds uit balans geraken. Bij mij is dat bijvoorbeeld, om even persoonlijk te gaan, de belangrijkste. Dat gebeurt gelukkig minder en minder, maar ik heb wel een periode gehad, een paar jaar geleden, dat ik zo één à twee keer per jaar plat lag met, ik zal niet zeggen een maagsweer, maar het scheelde niet veel en dat was puur van de stress.
Dat was mijn lichaam dat zei van, wow, even vol op de rem gaan staan en dan lag ik gewoon anderhalve dag in de zetel. En dan wist ik van, oei, ik moet even minder en ik moet even terug balans roepen. Het heeft gewoon invloed op alles, die stress.
Eénzijds op het mentale aspect, maar vooral ook op het fysieke aspect. Door stress wordt sowieso het verteringssysteem eigenlijk al bijna plat gelegd. Dus de pancreas gaat weinig tot geen verteringssensiemen meer gaan afgeven, waardoor dat de voedingsstoffen eigenlijk ook gewoon nauwelijks gaan worden opgenomen worden.
Daarom is het ook altijd, ik vind het altijd heel grappig als ik mensen tijdens het trainen zie eten, bananen zie eten of andere proteinrepen zie eten, want dan denk ik ook van, wat je nu eigenlijk aan het eten bent, wordt totaal niet opgenomen. Die training geeft je stressprikkel, dus je lichaam is niet bezig met vertering. Ja, en het kan zelfs zover gaan dat stress voor leaky gut en dergelijke kan zorgen.
Het gaat dus echt wel een lekkende darmwand veroorzaken, wat ook weer extra toxines eigenlijk kan gaan binnentrekken daardoor, en daardoor je immuunsysteem ook weer verder gaan aantasten. Aantasten is misschien een verkeerd woord, maar gaan activeren, waardoor dat je ook gewoon veel sneller ziek bent. Mensen die regelmatig rondlopen met verkoudheden, met verstopte neusen, migrainen en dergelijke, het start allemaal vanuit een gezonde darmflora.
Oké, laatste vraag waarover we het gaan hebben. Zijn er bepaalde mythes richting gut health die je zegt van, dat hoor ik zo vaak en dat is eigenlijk bullshit? Ja, er is altijd een heel tegenstrijdig verhaal. Er zijn mensen die beweren dat het eten van gluten en al de rest totaal geen invloed heeft.
Ook het aspartam, dat je tot 100 blikjes per dag mag drinken zonder dat het kwaad kan. Het is belangrijk om daar nooit niet zwart-wit te gaan kijken, voor alle duidelijkheid. Daar ben ik ook volledig mee akkoord.
Zoals we daarnet ook al hebben aangehaald, blijf gewoon alles in regelmaat eten. Een gezond boerenverstand. Jij past dat ook toe, ik pas dat ook toe.
Ik drink ook wel zero dranken, en waarom drink ik een zero drank als ik in een bepaalde fase in een calorie-deficit zit? Dan helpt mij dat om een craving te overkomen. Als ik in een calorie-surplus zit, heb ik dat niet nodig, en dan drink ik mijn gewone water en dan drink ik dat alleen als ik eens op restaurant ga, zal ik eens een cola zero drinken. En dat wil niet zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat ik door dat één blikje per dag te drinken, dat ik heel mijn lichaam om zeep ga doen.
Het gaat gewoon om het gezondheidsperspectief en het logisch boerengezond verstand. Als dat veel ingrediënten bevat, als er bepaalde allerlei zaken in zitten, bepaalde artificiële zoetstoffen in zitten, dan moet je je gewoon de vraag stellen, oké, het is niet natuurlijk. Als het niet natuurlijk is, dan... Is het niet gezond om dat gewoon dagelijks te kunnen blijven verlauden? Dat is heel simpel.
En ook al zijn er dan zoveel onderzoeken, een onderzoek, een wetenschappelijke studie, zeker op dat gebied, dat zegt niks. Je moet eigenlijk alle nevenfactoren daarvan weten. Door wie werd dat onderzoek gesponsord? Er zijn zoveel onderzoeken die zijn verschenen die door Coca-Cola Company worden gesponsord.
Denk je nu echt dat die onderzoeken gaan uitwijzen, dat dat dan allemaal perfect ongezond is? Ja, zo beweren ze dat fasten op zich eigenlijk ook geen positieve bijdrage heeft of bijdrage geeft aan de gezondheid van het lichaam. Dat is een heel hot topic tegenwoordig. Heel veel onderzoeken en wetenschappers die beweren en aandonen van, het is eigenlijk geen verschil ten opzichte van gewoon een deficit te zitten, terwijl ik daar helemaal anders over denk.
Het is gewoon belangrijk naar, wat eet je op die moment en met welke doelgroep ga je dat testen? En wat eet die doelgroep voor de rest allemaal? En kijk naar het totale beeld. Ik denk dat dat een goede afsluiter is. Als ik morgen een persoon voor mij krijg als klant en ik merk dat mijn visie is om in het begin gluten te gaan vermijden, maar die zegt op zondagochtend zit ik met de familie en komen de kinderen eten en we eten elke zondagochtend pistoleekes en dat is een familiegebeurtenis, dan ga ik de laatste zijn die gaat zeggen, ja, maar dan mag je dat niet eten.
Mijn visie zou dat wel zijn. Jij had daar iets extremer in. Ja, ik probeer daar hoofdgoedvarianten gewoon op te voorzien.
Ik probeer dan te zeggen, weet je, waarom vervang je die pistolees eens door wholefoodwafels, wholefoodpannenkoeken, maak daar brownies, ga naar de bakkerij voor een zuurdessenbrood. Ik ben mee in dat verhaal, maar ik wil hier gewoon het globale beeld schetsen. Hetzelfde met die zero-dranken.
We zeggen niet ja of nee. Een beetje logisch, gezond. Vooral de duidelijkheid, ik eet ook af en toe een croissant.
Ik ga ook soms naar de bakker voor een koffiekoek te eten. Ik probeer heel fel mezelf vasthangen en mijn visie door te drijven naar mijn klanten. Ik probeer niet iets van iets een wekelijkse gewoonte te maken.
Geen wekelijkse pizza, geen wekelijkse cheatmeal. Ga gewoon op restaurant wanneer je daar zin in hebt. Eet wanneer je iets lekker vindt omdat je daar zin in hebt, maar maak daar geen wekelijkse of dagelijkse gewoonte van.
Oké, top. Veel zaken besproken rond darmgezondheid. Daar zouden we nog uren over kunnen verder gaan.
We hebben verschillende symptomen. We hebben ook uitgelegd waarom het belangrijk is. Dus ik denk dat je de point hebt als person.
Ik denk dat daarin misschien een paar handige tips zijn. Wat kan ik doen om de darmgezondheid te verbeteren? Bewerkte voeding. Er al grotendeels gaan uithalen.
Start met onbewerkte voeding. Laat uw klant daarin gewoon experimenteren. Misschien zelfs in het begin een lijstje opstellen van wat je allemaal eet.
Laat die klant daar nu eens zelf over nadenken, zodat je zijn perspectief krijgt van wat is voor jouw klant bewerkt en niet bewerkt. Want het eten van een... Iedereen weet bijvoorbeeld het eten van kipcurry, dat dat bewerkt is. Maar de charcuterie van zalm op een tostje te doen, dat is bij sommige klanten vrij onbewerkt.
Want dat is eigenlijk gewoon viszak aan het eten. Terwijl als we dat dieper gaan bekijken, dat dat ook bewerkte voeding is. Dus het perspectief daarin gaan veranderen bij jouw klant.
En een inzicht proberen te krijgen bij jouw klant van wat is bewerkt en wat is niet bewerkt, is ook een heel belangrijke. En daar ga ik de laatste aan toevoegen. Rotatie en variatie.
Want rotatie en variatie helpen ook gigantisch in de gezondheid. Top! Allright. Weer een aflevering afgeklopt.
Prachtig. Ik wens jullie heel veel. Maar ik wil jullie vooral bedanken om weer te luisteren naar deze podcast.
Ik hoop dat jullie goede inzichten hebben opgedaan. Hebben jullie vragen over darmgezondheid of iets van de punten die we hebben besproken? Aarzel dan niet om ons te contacteren op onze social media. En graag tot een volgende keer.
Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert.
En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil. Af als bedankt.
Tot volgende keer. Ciao.