Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering hebben we het over mindfulness en meditatie. Voor sommigen kan het wat zweverig klinken, maar wij geloven heel fel in de positieve effecten van deze zaken met jouw klanten. Dus we gaan in deze aflevering eens bekijken, wat is mindfulness en meditatie? Wat zijn verschillende manieren dat je het kan toepassen? Praktische toepasbare dingen? Plus, wij hebben in deze aflevering ook een hele leuke lead magnet voor jou.
Die lead magnet is genaamd de kracht van ademhaling, waarin je een heel aantal ademhalingsoefeningen krijgt. Het enige wat jij moet doen is een printscreen nemen als je deze aflevering aan het luisteren bent. Even op de socials zetten, taggen, at bapt.fitness. Michiel mag je uiteraard ook taggen.
Dan sturen we jou deze leuke lead magnet door, want die kan je ook direct gebruiken met jouw klanten. Dat is een Canva-template, waarbij je direct jouw eigen logo kan opzetten, je eigen kleuren kan opzetten. Dat kan je direct in jouw coaching gaan toepassen.
En op jezelf gaan toepassen. En op jezelf uiteraard. Het belangrijkste.
Yes. Oké, Michiel. Hoe gebruik jij zelf mindfulness en meditatie? Ben je er zelf mee bezig en op welke manier ben je er persoonlijk voor jezelf mee bezig? Ik gebruik vooral een meditatiegericht.
Ik ben niet de persoon... Ik wil weleens een kans geven om het zweverige aspect van mediteren echt te gaan proberen, maar ik probeer wel mezelf bewust te worden. Hoe voel ik mij vandaag? In welke stemming ben ik vandaag? Voel ik mij opgejaagd? Voel ik mij energiek? Voel ik mij moe? Voel ik mij slap? Dat is zelfbewustwording. Dat is het eerste proces van hoe je je dag zou moeten starten.
Gewoon kijken naar hoe ik vandaag op ben gestaan, hoe reageert mijn lichaam, hoe is mijn ademhaling vandaag. En dan kan je op die moment... Zo ben je je lichaam fysiek aan het opstarten. Je begint na te denken, je wordt jezelf bewust van de fysieke staat van jouw lichaam.
Oké. Waarom zou mindfulness en meditatie interessant kunnen zijn of moeten zijn voor onze klanten? Omdat ik denk dat stress anno 20, 25 ondertussen niet meer weg te denken is. Iedereen staat bijna actief op stressstand, of die stressstand staat overactief in overdrijf.
En die blijft aanstaan. En daarin is het belangrijk om dat onder controle te kunnen houden. Het molentje dat veel klanten zeggen van... S'avonds schraak ik niet in slaap omdat ik nog te veel aan het nadenken ben, of ik pieker te veel.
Dat zijn signalen dat het zenuwstelsel overactief in stressstand staat. Meditatie is misschien vergezocht, maar bepaalde ademhalingsoefeningen gaan een enorme kracht zijn in het verlagen van het stressniveau. En we weten allemaal dat als die stress naar beneden gaat, we ons energieker voelen, we beter slapen, we beter herstellen, de trainingsprestaties gaan erop vooruit, we cognitiever veel sterker in onze schoenen staan.
Dus het heeft allemaal met elkaar te maken, om het zo maar te zeggen. Oké. We gaan dat stap voor stap even uittypen.
Want als we het hebben over stress en ontspanning, dan hebben we het over ons sympathisch zenuwstelsel en ons parasympathisch zenuwstelsel. Waarbij ons sympathisch zenuwstelsel een beetje de stressresponse is. De fight-flight, zoals we kennen.
Ja, fight-flight. En dan hebben we ons parasympathisch zenuwstelsel, en dat is een beetje het relax, rustvertering... Rest and digest, noem ik dat altijd. Ja, rest and digest.
Dus een beetje de yin en de yang, kun je het ook wel noemen. En daar moet een balans in gevonden worden, en die balans is in anno 2025 heel verzoek, zeker bij onze klanten. Dus een manier waarop we daaraan kunnen werken, is door onder andere te werken met mindfulness en meditatie.
Nu, binnen mindfulness en meditatie hebben we een hele brede wire. Enerzijds, hetgeen dat jij opzonde, de status, de mindset die je hebt doorheen de dag, daar begint het al mee. Ik denk dat dat iets is waar je met je klant echt wel... Je kan je klant daar echt in coachen.
We hebben daar in onze opleiding Mindset & Motivation Coaching een aantal vragen voor. Je leert hoe je daar verder mee moet gaan. Want daar moet je echt wel coachen.
Het is de juiste vragen stellen. Ook in de ochtend de juiste vragen stellen aan jezelf. Ja, zeker.
Journaling is daar zeker een belangrijke in. Dat hoeft niet per se journaling te zijn, maar bewust worden. Gewoon er even mentaal mee bezig zijn.
Ja, dat is eigenlijk al één deel. Dan hebben we daarnaast het zweverige, richting de echte meditatie, zitten met gekruisde benen. De monnikenstand.
Ja, de monnikenstand. Ik ben er wel van overtuigd dat dat enorm werkt. Ik ben daar rostvast van overtuigd.
Het is iets minder voor mij. Ik ben niet de persoon... Ik heb het nog niet geprobeerd. Ja, ik heb het ooit al wel geprobeerd.
Maar ik ben letterlijk de persoon waarbij men zegt oké, we gaan dat nu proberen. En je probeert vijf minuten te mediteren. En telkens als je gedachten afwijken van de meditatie, probeer je zo snel mogelijk terug te focussen.
Ja, dat is bij mij... Om de twee seconden... Ja, op wat moet je gaan focussen? Ik heb daar heel veel moeite mee. En dat zegt natuurlijk ook dat dat voor mij superinteressant zou kunnen zijn. Ja, eigenlijk wel.
Dat weet ik ook wel. Maar ik heb er nog niet het geduld voor gehad. Hoe contrading dat dat klinkt.
Ja, want ik ben er wel van overtuigd dat dat wel werkt. Er is over het laatst zelfs zo'n tv-programma over geweest, waarbij ze Tom Waes hebben opgesloten in een bos. Ja, dat is wel magnifiek om te zien wat de impact daarvan kan zijn op het lichaam.
Ja, en ik vind ook... Hij heeft daar een ding gedaan waar hij in zo'n monniken... Ja, 24 uur zwijgen, denk ik. Ja, 24 uur zwijgen. Dat was ergens in de Ardennen.
En toen dacht ik ook wel... Dat zou eigenlijk wel interessant zijn om eens een keer te doen. Ik denk dat er heel veel mensen daar gedacht hebben. Ik denk dat je voor de eerste maanden daar niet binnen geraakt.
Maar hoe simpel kan het ook zijn? Ik ben bijvoorbeeld met mijn vriendin in augustus naar Noorwegen geweest, waar we met de Kano acht dagen zijn gaan rondtrekken, volledig zelfvoorzienend. Dus we hadden alle eten bij voor die acht dagen. We hadden een tent mee.
In Noorwegen mag je nog een beetje overal wild kamperen. Dus het enige waar je dan aan moest denken was... Oké, je hebt de Kano. Je zoekt een plaats om te gaan slapen.
Maar als je thuiskomt, doe je de vlieger open. Alles is eigenlijk heel simpel. Daar was het eerst hout gaan zoeken.
Die campingplaats zoeken waar je een vlakke plaats had. Dan die tent opstellen. Dan een vuurcirkel maken.
Zien dat er eerst vuur is. Dat waren heel veel processen. We waren daar een hele tijd bezig.
Ook bij het opruimen van de campingplaats en de tent. Ik had dat eens getimed. Dat was een dikke uur dat we bezig waren.
Voordat we terug in die Kano zaten. Ook nog koffie maken. Thuis is dat op een knopje duwen.
Daar was dat met de Bihale. Dat zijn ook een vorm van meditatie voor ons lichaam. Dat was enorm ontspannend.
Omdat je daar terug richting het oer-instinct... Haakjes natuurlijk. Dat is ook een van de redenen... Het doet toch een beetje wel. Het voelt als ontspanning voor jouw lichaam.
Ons lichaam is daarmee opgegroeid. Met die instincten. Vuur maken, bescherming zoeken.
Een slaapplaats vinden. Dat voelt voor jouw lichaam als zijnde in de natuuromgeving. Dat geeft ineens een vorm van rust aan je lichaam.
We hebben ook gezegd dat we dat jaarlijks opnieuw gaan doen. Niet per se in die regio. Maar gewoon zoiets in de aard.
Minstens een week op een plaats waar je volledig zelf voorzien bent. Geen elektriciteit, geen lopend water. Volgende tip is misschien eens naar de woestijn trekken.
Ja, misschien wel. We zitten nog niet direct op de planning, maar wie weet. Maar gewoon zoiets.
Je kan je klanten wel aanraden. Maar om het simpeler te houden, kunnen we ook praktische tips toepassen met onze klanten. Eén daarvan is bijvoorbeeld... Stel dat klanten het mediteren zelf wat te zweverig vinden.
Dan is ademhaling een zeer goede oplossing. Omdat we ook rechtstreeks een impact hebben als we onze borst ademen. Vooral door onze borst te ademen wordt ons stress, ons sympathisch systeem geactiveerd.
Als we vanuit onze buikademhaling, onze anatomische ademhaling, die gaan toepassen, dan wordt rechtstreeks ons parasympathische systeem geactiveerd. En de voedingsstoffen worden geconverteerd. Dat is dus een supersimpele tip.
Die buikademhaling. Die kunnen we op heel veel verschillende manieren toepassen. En één daarvan... Het staat daar inderdaad ook wel bij met de kennis over te dragen naar de klant toe.
Er is een verschil in ademhaling. Buikademhaling of borstademhaling. En ik denk dat daarin als PT ook belangrijk is om dat tijdens een intakegesprek al te gaan achterhalen.
En te gaan ontdekken van hoe adem je nu op deze moment. We zitten hier eigenlijk gewoon in een intakegesprek. Dat zou een vorm van rust moeten zijn.
We zijn niet fysicaal aan het sporten of dergelijke. Dus eigenlijk zou je nu rustig via de buik moeten ademen. Als we dan merken dat die persoon heel actief via de borst aan het ademen is, dan weten we al dat die staat onder chronische stress.
Moeten we met die stress mee aan de slag gaan? En die klant daar beus van laten worden en zelf laten ondervinden van hoe adem ik eigenlijk. Leg een hand op de borst, leg een hand op de buik en kijk welke hand er omhoog gaat. Ja, in onze assessment level 1 is dat één van de screenings.
Het eerste wat we doen is een ademhaling screening om te gaan kijken of de klant voornamelijk ademt vanuit de borst of vanuit de buik. En kan de klant ook door middel van feedback en cues door de buik ademen? Want sommigen, ook al zeg je proberen vanuit de buik te ademen... Die kunnen dat niet. Die kunnen dat niet en dat is nog erger.
Dus daar moet je nog meer op gaan focussen. We kunnen er wel iets dieper op ingaan, want als we bijvoorbeeld merken dat iemand te fel door de borst ademt, heeft dat ook een heel grote invloed op schoudermobiliteit. Dus als we ook zien dat er een issue is naar de schouder toe, naar de mobiliteit van de schouder, en we pakken de ademhaling niet aan, dan ga je ook weer een beetje... Er blijven blokkades zitten.
Ja, dus ademhaling heeft veel meer positieve effecten dan alleen maar het stress naar beneden halen. Dus het is een zeer belangrijke tool die je kan gaan toepassen. De eerste manier waarop je het kan toepassen, kan onrechtstreeks binnenin een training zijn.
Bijvoorbeeld in de cooling down kan je een stretch oefening geven en kan je zeggen oké, we gaan nu door de buik ademhalen, waardoor de klant automatisch al meer tot rust komt. Zeker en vast. Dat is al de eerste stap.
Zijn er nog bepaalde dingen die jij daarin toepast, Michiel? Ja, ik probeer sowieso in de cooling down vroeger al een simpele box breathing te gaan toepassen. 4-4-4 bijvoorbeeld. 4 seconden inhalen, 4 seconden vast.
4 seconden uithalen, 4 seconden vasthouden. Maar het kan nog interessanter en diepgaander gaan om ademhaling tijdens het sporten te gaan gebruiken. Enerzijds tijdens duurtrainingen.
Tijdens het simpel lopen. Probeer erop te letten dat je enkel via de neus gaat ademen. Je gaat daardoor veel meer zuurstof binnenkrijgen.
Het is gewoon veel interessanter. Natuurlijk tijdens rustige lopen, heb ik wel duidelijkheid. En dan wanneer je merkt dat de hartslag hoger gaat en dat je via de mond en borst begint te ademen, kan je je klant ook aanleren om, dat is heel grappig, maar ik heb toen ook geleerd van een ademhalingcoach, om te gaan terugschakelen in ademhalingsversnellingen.
De allerhoogste versnelling is eigenlijk gewoon mond en borst. En dat ding kan je eigenlijk gaan proberen terugschakelen en zeggen van oké, goed, je gaat proberen via de neus en de borst te gaan ademen. Totdat je eigenlijk in de laagste versnelling zit en eigenlijk neus en buik aan het ademen bent.
En hoe meer je de klant erin gaat laten trainen, hoe sneller dat proces gebeurt. Dus hoe sneller hij eigenlijk tussen de sets door aan het recupereren is. Dus waarbij je eigenlijk een high-intensity squat gaat doen, waarbij je normaal gezien twee tot drie minuten rust gaat implementeren, kan die nu misschien op anderhalve minuut volledig gerecoverd zijn.
En dat kan interessant zijn naar competitors die echt wel intensief bezig zijn in het verbeteren van trainingsprestaties in het algemeen. Jump-ups zullen minder interessant zijn, maar als we dan gaan kijken naar het performance-sport, is dat wel een hele interessante prestatie. Ja, conditionele prestaties zeker en vast.
Nu, vooraleer dat we te veel afwijken van het topic, want we hebben natuurlijk over mindfulness en meditatie om het parasympathisch zenuwstelsel te activeren, bepaalde ademhalingstechnieken... We hebben al eentje opgesomd, de box breathing. Dat is de 4-4-4. Je moet dat zien als een vierkant, een doos.
Vier seconden inademen, vier seconden die adem vasthouden, vier seconden uitademen en dan terug vier seconden die uitademhaling vasthouden voordat je weer inademt. Dat wordt ook door de Navy Seals gebruikt. Dat is een methode om heel snel tot rust te komen.
Vanaf dat je voelt dat je in een stresssituatie zit, kan je die toepassen. Als we gaan kijken naar... Want ja, dat zijn ademhalingsoefeningen. Een leuke die ik ook toepaste bij klanten, is een applicatie.
Je hebt verschillende apps. Je hebt de app Calm. Calm is een app.
Je hebt Headspace. Dat is ook een belangrijke app. Ik gebruik de oude app en ik merk dat er nog eentje is die niet zo vaak wordt gebruikt.
Dat is A-U-R-A. Is dat van de Aura Ring? Nee, dat dacht ik in het begin ook. De Aura Ring is met een O en dit is met een A. Je wordt iets anders geschreven.
Het interessante is dat je heel veel verschillende categorieën hebt. Je hebt coaching, je hebt programma's, je hebt meditaties, je hebt geluiden, je hebt muziek. Je kan je laten begeleiden in een spirituele healing-sessie.
Je hebt binaural beats om in een diepere slaap te geraken. Dus er zijn heel veel opties. Je kan er ook bepaalde programma's volgen.
Je kan bijvoorbeeld coaching kiezen. Ik zit hier nu even zelf op de app. Je hebt Personal Growth & Success, Reduce Stress.
Dan kan je zeggen dat hier een coaching-sessie van acht minuutjes is of eentje van vijf minuutjes. Je kan op zich kiezen hoe lang je dat graag wil doen. Is het een betalende app of een gratis app? Ik heb de betalende versie.
Ik weet niet exact hoeveel ik betaal. Per jaar is dat altijd. Het gaat alstublieft goedkoper zijn dan een aanmalingscoach.
Ja, dat sowieso. Ik vind het ook gewoon een hele leuke app, omdat je daar ook... Je kan bijvoorbeeld een coaching-sessie aanduiden. Dat is aan een bepaalde persoon die die heeft ingesproken.
Als je fan bent van die stem, kan je die persoon volgen en zien welke sessie die ook heeft gedaan. Je kan favorieten instellen. Dat is wel heel tof.
Je kan er echt een coachingprogramma mee volgen. Ook gewoon geluiden, muziek, emoties. Je kan verhalen.
Je hebt zelfs therapie, breathwork. Het gaat heel ver. Heel ver.
Soundhealing, podcast, alternative healing, hypnose. Normaal gezien heb ik bij mijn favorieten een slaaphypnose. Ik moet even zien waar die staat.
Een slaaphypnose die ik ooit heb gedaan. Binaural deep sleep hypnose. Om twee uur ben ik wakker, terwijl ik aan het spelen was.
Het heeft wel gewerkt. Ik was echt vertrokken. Dat is een hypnose-sessie van puur geluid.
Binaural beats zijn geluiden op een bepaalde wave. Je gaat bepaalde brainwaves stimuleren. Dit is van een half uurtje.
Ik ben er altijd zeer tevreden van geweest. Ik liet mijn klanten ook die app installeren. Omdat ik het zelf ook gebruikte, gaf ik tips.
Zoek dat eens op, probeer die sessie. Het leuke is dat dat tussen de drie en acht minuten is. Dat is niet lang.
Echt superklein. Super simpel. Dat is vaak een misvatting.
Meditatie moet heel veel tijd in beslag nemen. Maar dat kan heel makkelijk binnen de vijf minuten opgelost zijn. Het kan zoveel verschil maken naar gezondheid toe, prestatie toe.
Het is absurd, de kracht van ademhaling. Ik ben er 100% voorstander en overtuigd van. Ja.
We hebben verschillende ademhalingsoefeningen. Jullie kunnen ook die ademhalingsoefeningen gratis ontvangen. Niet voor niks.
Om even de podcast te delen op jullie stories. Dan sturen we die lead magnet ook door. Dat is de kracht van ademhaling met een zestal ademhalingsoefeningen in volledig uitgelegd.
Je kan dat ook direct toepassen met jouw klanten. Je kan dat boekje zelfs naar jouw klanten doorsturen. Superhandig.
Als we het hebben, even terug over die mindfulness. Michiel, dan hadden we het ook over het mindful eten. Ja.
Heel belangrijk. Waarom is mindful eten, waarom kunnen we dat ook toepassen richting voeding? Omdat het daarin eigenlijk nog de allereerste stap is in het proces van een gezonder lichaam te krijgen. Want een klant mag de meest gezonde maaltijd, wholefood, vitaminerijk voor zijn neus hebben liggen.
Maar als die persoon dan naar binnen schrokt, binnen de vijf minuten wordt er helaas, jammer genoeg, niks van die maaltijd opgenomen. Alle vette kroeien, ratten en eiwitten worden, ik ga niet zeggen niet volledig, maar toch laaien. Ik kan er geen getallen op plakken, maar het gaat bijna meer als held zijn dat verloren wordt gegaan.
Want dat is voor ons lichaam gewoon een vorm van stress. En bij stress wordt dus het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Elke vorm van stress wordt aanzien als dezelfde vorm van stress.
Dus we worden eigenlijk in een fysieke fight-flight-freeze reactie gezet. Verteringsenzymen worden minder tot niet meer aangemaakt. De productie van maagstap wordt geminderd of zelfs bijna in extreme gevallen stilgelegd.
Dat zijn allemaal zaken die we nodig hebben om die voeding te gaan verteren. De verteringsenzymen, maagstap op zich, die hebben we nodig om die zaken te gaan afbreken en op die manier te kunnen gaan opnemen en naar onze spier, hersen en organen te gaan sturen. Dus het bewust worden van trager te gaan eten is al één.
Maar de klant ook te laten genieten van de maaltijden vind ik ook een heel belangrijke. Dus enerzijds proberen bij elke hap het bestek neer te leggen. En per hap gewoon eens enerzijds misschien op voorhand te ruiken van waar ruik je.
En dan, wat proef ik? Is het hard? Is het zacht? Welke smaken proef ik allemaal? En dat zorgt ervoor dat je enerzijds een groter sensatiegevoel krijgt, een dopaminekick krijgt van de maaltijd die je gegeten hebt. En dat je achteraf echt kan zeggen oprecht, hier heb ik nu eens van genoten. En dat zorgt voor een enorm sensatiegevoel.
En dat geeft de klant ook het gevoel dat hij niet op dieet is. Ja. Want hij heeft er van genoten, hij vindt het lekker.
En dat is iets waar ik heel hard probeer naar te streven binnen mijn coaching. Dat we maaltijden proberen te ontwikkelen die voor de klant makkelijk klaar te maken zijn, gezond zijn en lekker zijn. Maar vooral ook geen moeite kosten om het te kunnen blijven volhouden.
Ja. En vooral ook naar verzadiging toe. Dus ook effectief het gevoel krijgen van, ik zit vol, ik ben voldaan.
Ja, je verzadigingshormoon gaat pas iets later in werking treden. Theoretisch gezien zeggen ze pas na twintig minuten. Dus als je op tien minuten je maaltijd binnenschrok, dan ga je altijd nog extra honger hebben.
Het kan zijn dat je nog een extra bord neemt. Terwijl dat in principe niet nodig is, moest je wat langer wachten. Nutteloze calorieën op dat moment.
En dat merk je veel als je bijvoorbeeld gaat eten. En dat is wat meer gangen, maar kleinere porties. Dan merk je dat je veel sneller vol zit en schoon, omdat er veel meer tijd tussen die maaltijden zit.
En dat vind ik altijd wel interessant. In opzicht van als je naar een all-you-can-eat restaurant gaat. Ja, dat is nefast natuurlijk.
Daar moet je mij niet binnensteken. Want dan hebben we een groot probleem. Dat vermijd ik zo veel mogelijk.
Maar ja, dat is inderdaad wel iets wat heel belangrijk is. Ook richting die mindfulness. Zet dat ook in als het gaat om voeding.
All right. Dus, meditatie. Als klanten ervoor openstaan, zeker goed.
Bewust worden. Bewust worden. Mindful eten.
Bewust zijn van wat je eet. Rustig eten. En ademhaling kan ook toegepast worden.
Allemaal manieren om mindfulness en meditatie te integreren in het coachingstrijk. En het gaat bij alle klanten baat hebben. Dus het is als persontrainer bijna een must.
En voor alle duidelijkheid zeg je dat je er heel weinig over weet. Buikademhaling is het allersimpelste. Pas daar al toe.
En dan heb je al een heel grote vorm van het activeren van het parasympathische zenuwstelsel toegevoegd binnen jouw coachingstrijk. Kijk altijd hoe klanten daarvoor openstaan. Sommige klanten zijn er heel open over.
En als klanten er niet voor openstaan, probeer het dan een beetje erin te... Probeer ze de kennis mee te geven van wat de voordeel zijn om het te doen. Ja, kennis, educatie. Die geniep ik erin.
Probeer ze uit te leggen wat de gevolgen zijn van het niet te gaan toepassen. En bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer je je maaltijd naar binnen schokt. En zo gaan ze misschien zelf wel beseffen van oké, ik moet het misschien toch eens een kans geven.
Yes, alright. Laatste nogmaals, onze lead magnet. Kan jij gratis van ons verkrijgen... Het enige wat je moet doen is deze podcast even een foto nemen dat je aan het beluisteren bent.
Zo krijgen we ook iets meer visibiliteit. Post die op je stories en dan sturen wij jou met alle plezier ons e-book De kracht van ademhaling door. Waar je informatie krijgt over neusademhaling, mondademhaling, ook het zenuwstelsel.
Verschillende ademhalingsoefeningen. Super interessant e-book. Dat jij je dan ook nog eens bijgevolg volledig kan aanpassen in jouw eigen stijl.
En ook direct kan toepassen met jouw klanten. Dus super waardevol. Een must-have.
Voilà. En dan hopelijk tot een volgende aflevering. Bye bye.
Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken.
Jouw feedback maakt echt het verschil. Alvast bedankt. Tot de volgende keer.
Ciao.