Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering gaan we eens kijken naar vijf bodytransformatiegeheimen. Bodytransformatie, bodycomp, is iets waar vele klanten voor naar een persontrainer gaan. Ze willen wat gewicht verliezen, vet percentage kwijtspelen en een beetje spiermassa ophouden.
Dus algemeen een beter lichaam, een gezonder lichaam, een fitter lichaam. Dus bodytransformatie komt enorm veel voor en we gaan eens kijken of we daar nog wat extra tips in kunnen geven. Michiel, bodytransformatie, ik denk dat dat volledig in uw rayon of in uw tak is.
Dat is hetgeen waar ik me vooral met mijn klant ook wel het meeste in, of mezelf meer in specialiseer. Omdat ik dat zelf ook aangeef, dat is het typische jam-pop-client. En uiteindelijk is dat iets wat stiekem misschien wel gewoon, in mijn geval met mijn doelpubliek, elke man wel naar op zoek is.
Om uiteindelijk wel vet te kunnen verliezen en ook wel wat spiermassa opbij te komen. Dus dat is uiteindelijk iets wat voor iedereen wel kan werken. En een van onze eerste tips daarbij is eigenlijk het carb-backloaden.
Dat is iets wat ik zelf al heel lange tijd op mezelf toepas. En voornamelijk ook wel bij mijn klanten. En wat bedoel ik nu eigenlijk voornamelijk met dat carb-backloaden? Daarmee gaan we dus eigenlijk de koolhydraten gaan opsparen.
Dus gaan we eigenlijk het ontbijt en de lunch bijna koolhydraatvrij gaan maken. Om eigenlijk op die manier de koolhydraten vooral te kunnen gaan gebruiken na het trainen. En eventueel als avondmaaltijd of iets met een pre-bed carb-maaltijd.
Zodanig dat je eigenlijk op die moment je lichaam gevoeliger gaat laten maken en je lichaam in staat gaat laten zijn om die koolhydraten beter te kunnen laten opnemen. Omdat uiteindelijk na het trainen op zich, of na een krachttraining, zijn de glycogeenvoorraden ook volledig leeggetrokken. Dus is ons lichaam ook in een gunstigere positie om koolhydraten te gaan verteren en te gaan opnemen.
En ook misschien zelfs naar cravings toe is dat wel een interessante. Omdat heel veel klanten vaak, of die feedback hoor ik in het begin bij mensen die starten met mij, ja als ik s'avonds in de zetel zit voor de tv, ik heb altijd nood aan nog iets te kunnen snacken. En als je dan op die moment nog een laatste koolhydratrijke maaltijd kan aanbieden aan die klant, is die klant daar ook ineens gelukkig mee.
Ja, dus vooral duidelijkheid. We gaan de koolhydraten niet schrappen. We gaan ze gewoon op een later tijdstip toevoegen.
Ik denk dat dat ook wel nog wel wat voordelen heeft naar mentale focus in de ochtend. Want als we in de ochtend dan gaan we voornamelijk kijken naar vet en eiwitrijk ontbijt. Wat u een heel goed verzadigd gevoel geeft en ook goede focus geeft.
Stel dat er klanten zijn die in de ochtend gaan trainen, dan ben je wel voorstander van na de training gewoon de koolhydraten te nemen, of niet? Ja, maar dan werk ik wel het liefst nog met snelle koolhydraten als in dadels, honing en fruit. Dus op zich zou je kunnen zeggen, weeproteïne-shake met een banaan of dergelijke. Ja, of een Griekse yoghurt met fruit en honing erover.
Omdat eigenlijk vooral die complexe koolhydraten, die brengen uiteindelijk ook het hormoon van de serotonine op. Dus uiteindelijk ga je op die moment ook een gerustgevend gevoel in je hoofd gaan krijgen. Kan ook een beetje gaan uitslagen naar melatonin, dus je kan er ook een klein beetje vermoeid of slaperig van gaan worden.
En dat is vooral eigenlijk het interessante om dat later op de avond te gaan eten. Want als ik persoonlijk om 7 uur in de ochtend ga trainen, ik ga daarna een hele kom rijst gaan eten of een hele kom havermout, ik moet daarna nog acht uur lang mijn eigen focus gaan houden op mijn job. Ja, dat wordt dan een lastige uitdaging.
Ja, zeker en vast. Dus de carb-backloading kan in vele gevallen super interessant zijn voor jouw klanten. Maakt niet uit wanneer ze sporten.
Gewoon zorgen dat je na de training geeft je de shake en een stuk fruit erbij en de complexe koolhydraten ophouden voor het avondmaal en eventueel de avondsnack. Maar uiteindelijk blijft het totale aantal de macro's en dergelijke blijven bijna gelijk. Alleen ga je de koolhydraten wat opsparen tot later de dag.
Top, dan hebben we nog een belangrijk punt en dat is de hormonale balans. Iets waar we niet super rechtstreeks iets aan kunnen doen, maar wel onrechtstreeks door middel van slaap, stress, voeding, kwaliteit van voeding, die zaken. Maar toch moeten we daar rekening mee houden, omdat in mijn ogen is de hormonale balans echt wel de key tot gezonde bodytransformatie.
Want er is een heel groot verschil tussen een bodytransformatie en een gezonde bodytransformatie. Als we het hebben over een gewone bodytransformatie, dan hebben we het puur over de calories in versus calories out. Als we het heel cru stellen.
Dus het maakt niet uit wat je eet, zolang je maar binnen je calorieën blijft. We weten dat we daar allebei totaal geen voorstander van zijn. Wij gaan voor een gezonde bodytransformatie, waarbij de klant niet gigantisch veel honger en cravings heeft, waarbij de klant niet het gevoel heeft dat hij of zij geen energie heeft.
En om dat te kunnen hebben, is het enorm belangrijk dat er een hormonale balans is. En dat maakt ook dat de klant dat op langere termijn ook kan volhouden. Want de gewone bodytransformatie, waarbij je puur calorieën in versus calories out krijgt, krijgt jojo en dan gaat de klant heel snel terug hervallen.
Dus die gezonde bodytransformatie, daar gaan we richting die hormonale balans. Als we het hebben over die hormonale balans, hoe kunnen we als personal trainer ervoor zorgen dat we die zo optimaal mogelijk maken? Ja, er zijn wel echt verschillende factoren die uiteindelijk ook wel met elkaar allemaal een klein beetje aansluiten. Dus als we misschien in eerste instantie gaan kijken naar bijvoorbeeld leptine en ghreline, dus het honger en het verzadigingshormoon, wat dat in mijn ogen al een hele belangrijke is richting duurzame resultaten.
Want je kan je klant gelijk wel hebben gezegd gaan laten uithongeren of gewoon minder calorieën gaan laten eten, maar als je klanten lange termijn niet kan blijven volhouden, dan ben je daar uiteindelijk gewoon niks mee. Dus op die moment kan je daar ook weer gaan inspelen met een hoger verzadigingsgevoel te gaan inzetten door een hogere vettename te gaan gebruiken. Ik gebruik zelf ook heel veel tools van intermittent fasting om op die manier de leptine en de ghreline terug in balans te kunnen brengen.
En dat sluit misschien ergens wel een beetje aan met de insulinegevoeligheid van het lichaam. Dus hoe gevoelig is ons lichaam om uiteindelijk die koolhydraten te kunnen gaan opnemen en te gaan verwerken naar onze spieren, hersenen en organen en al de rest? Want zolang dat ons lichaam eigenlijk een lage insulinegevoeligheid heeft, dan blijft die glucose eigenlijk in onze bloedbaan gaan rondzwerven en dan krijgen we dus van die zogenaamde bloedsuikerspiegelpieken eigenlijk. Dus ook naar bloedsuikerspiegelbalans is dat wel een heel interessante om die zaken in orde te gaan brengen.
En als we uiteindelijk gaan kijken naar wat voor de meeste mannen bijvoorbeeld ook wel heel interessant is, omdat testosteron ook wel gewoon het hormoon is om spiermassa bij te komen en uiteindelijk ook wel in staat voor vet te kunnen verliezen, zijn er een aantal zaken waarbij we die testosteron ook wel kunnen gaan verhogen. Enerzijds door een vetrijker dieet en anderzijds ook wel door het vetpersonage naar beneden te brengen. Dus het is altijd ook wel heerst heel eventjes kijken naar welke type klant heb je voor je.
Is het interessant om misschien toch net iets extremer de calorieën naar beneden te trekken omdat bijvoorbeeld die klant obesitas heeft, dan is het wel echt belangrijk om die insulinegevoeligheid direct even terug te gaan verhogen en op die manier hopen dat het vetpersonage redelijk snel zakt, zodat je daarin een betere balans krijgt met testosteron. Ja, ik denk dat dat een hele praktische tip is waarbij ook wel iets is dat perfect bij die hormonale balans past. Dat is als mensen komen voor een bodytransformatie, de type van training of het type van het voedingsplan hangt heel veel af van het vetpercentage van de klant.
Omdat als iemand 20 of 25, laat ons zeggen we hebben een man en die man heeft 23% vetpercentage, dan heeft het weinig nut om volle bak te gaan werken op hypertrofie. Dan is het wel enorm belangrijk om dat vetpercentage eerst naar beneden te halen, liefst onder de 15%. Dat is nog niet ideaal, maar onder de 15% is een must.
Pas als het vetpercentage onder die 15% is, dan weet je dat het hormonaal, dat er een grotere balans komt en dat je dan ook van die testosteronproductie nog meer kan profiteren en dat hypertrofie veel beter zal optreden. Te laag is ook niet goed, maar dat gaan we zelden meemaken met klanten. Maar weet dat tussen de 10 en de 15% als je daar ongeveer ontzit, dan zitten we met een goede range om hypertrofie te krijgen.
Bij dames is dat net iets hoger, dames hebben iets meer vetpercentage. Bij dames mag je stellen dat dat tussen de 18 en de 22% ongeveer is voor het vetpercentage om zo optimaal mogelijk spiermassa bij te komen. Zoals je hoort, die hormonale balans, we gaan natuurlijk niet met die hormonen spelen, maar door allerlei externe factoren.
Denk aan de kwaliteit van de voeding, en we willen dan nog eens benadrukken dat we hier een calorieenplan hebben, we hebben macronutriënten, dat zijn allemaal goede dingen, maar de kwaliteit van die voeding primeert. Het is niet hetgeen dat je eet, het is wat je lichaam kan opnemen. En dat is enorm belangrijk.
Dus hoe beter het lichaam in staat is om alle voedingsstoffen en nutriënten op te nemen, hoe meer dat jouw klant uit het schema gaat halen en hoe betere resultaten ze gaat krijgen. Dus alleen al zorgen op een verbeterde opname, ga dan zorgen voor betere resultaten. Zeker.
En dan krijg je met die een hormonale balans. Wat daar ook heel mooi bij aansluit, is onze derde tip, en dat is slaap en stress. Ik denk dat we veel coaches zijn die naar deze podcast luisteren, dat weten we inderdaad.
Maar we willen dat nogmaals benadrukken, want stress moet je gaan screenen bij klanten op alle niveaus. Dus je moet stress zien als een trechter, die in het lichaam, op het einde van die trechter, komt dat allemaal gelijk uit. Of wat dan nu financiële stress, trainingstress, stress rond voeding, door te weinig slaapstress, noem maar op.
Al die stressoren komen allemaal in die trechter, en op het einde in het lichaam maakt het voor het lichaam niet uit of dat nu financiële stress is, of stress door te veel training. Dat wordt als hetzelfde aanzien. Dat zijn geen aparte vormen van.
Dus we moeten hier heel goed gaan screenen welke klant je voor jou hebt, want dat kan snel te veel zijn. Zeker. Als we klanten hebben die een heel stresserend leven hebben, die op heel veel gebieden veel stress ervaren, om die dan nog eens enorm veel stress te geven in een training, dat is niet ideaal.
Want dan ga je bepaalde bodietransformaties een beetje tegengaan. Dan ga je niet de juiste bevolking hebben. Ja, dan ga je gewoon nog meer stress op het lichaam gaan zetten.
Dat is hetzelfde verhaal met het intermitfase bijvoorbeeld. Werkt ook niet voor mensen die superhoge stresssymptomen geven, eigenlijk. Omdat intermitfase op zich eigenlijk een acute stressprikkel is.
Dus in C zou het wel leren om je beter te leren omgaan met die stress. Maar voor personen die op deze moment heel veel stress ervaren, is dat net het omgekeerde. Dat gaat een aanwreks effect hebben.
Dus altijd gaan kijken naar welk type klant heb je voor je. En wat kan je daar dan op die moment eigenlijk mee gaan doen. Maar ik denk dat het in het algemeen wel een duidelijkheid is om die stress.
Hoe minder stress dat iedereen heeft, hoe gelukkiger je uiteindelijk gaat zijn. Zeggen dat dat altijd iets is waar je als coach rekening mee moet gaan houden. En daar eigenlijk altijd wel rondom moet gaan werken.
Rondom die stressbeheersing. En veel coaches hebben ook soms zoiets van, ja maar ja, stress, we kunnen daar weinig aan doen. Want ja, de persoon heeft stress in zijn dagelijks leven.
Ik ben meer en meer geloof ik in het feit dat stress ook een deel mindset is. Omdat je hebt factoren die je kan controleren en je hebt factoren die je niet kan controleren. En als de klanten algemeen veel stress ervaren, zowel rond factoren die ze niet kunnen controleren en kunnen controleren, dan is er veel te veel stress wat niet nodig is.
Want de factoren die je niet kan controleren, daar zou je eigenlijk tussen hakjes geen stress over moeten hebben. Nu, dat is snel gezegd. Maar het gaat hier om de mindset en de filosofie erachter.
De dingen die je kan controleren, waar je stress over hebt, die moet je aanpakken. Die moet je leren aanpakken. Je moet het eigenlijk ook gewoon ergens misschien een deel van je af kunnen zetten door het feit dat je moet gaan leren beseffen van, ik kan het niet controleren, dus ik moet me daar ook gewoon niet druk over maken.
Vanuit eigen ervaringen is dat nog altijd wel heel veel leerscholen. Maar ik heb ook veel momenten gehad dat ik enorm veel stress had. Maar dat zijn dan soms dingen over factoren die je kan controleren.
Die je weet van, oké, goed, ik pak dat nu even aan. En als dat klaar is, is dat klaar. En dan is je stress weg.
Ik denk dat er veel coaches zich daar wel aan zullen kunnen relateren. Dus probeer dat aan je klanten ook mee te geven. En dat gaat dan richting mindset en motivatie.
Dat je de bepaalde mindset moet hebben. En als die stress te veel is, dat je echt moet gaan kiezen tussen wat is controleerbaar, wat is niet controleerbaar. En de controleerbare zaken aanpakken.
En dan heb je toch, dan kan je toch als coach een goede invloed uitoefenen op de stress van de klant. Slaap leunt daar ook bij aan. Dat is wel dat ik zelf vaak op zondag... Ja, ik niet.
Dat is een van de weinige dingen waar ik niet op zondag, dat is op slaap. Dat is bij mij echt wel een routine, maar dat is natuurlijk omdat je met shiften werkt. Dat zou bij mij dan ook wel rampzalig zijn.
Maar hier kan je als coach toch heel veel educatie bieden aan klanten. Door de juiste dingen toe te passen. Geen gsm op de kamer.
Geen tv kijken op de kamer. Al die punten. Voldoende slaap.
7 tot 8 uur. Dat is natuurlijk bij iedereen anders, maar algemeen gezien 7 tot 8 uur. En op die manier ga je echt wel zorgen hoe meer dat de klant kan rusten en slapen, hoe meer dat die kan herstellen en hoe beter de resultaten.
Ik wil daar wel nog even op inpikken, want dat is iets wat ik zelf ook wel heb ervaren. Enerzijds, je kan wel de tips en tricks meegeven van probeer op tijd in bed te kruipen. Geen gsm voor het slapen gaan.
En probeer 7 tot 8 uur te slapen. Maar zoals voor sommige personen, zoals in mijn geval, die in shift werken, gaat dat soms gewoon ook niet. En dan is het interessant om als persontrainer het onderscheid te maken en te gaan kijken naar, oké, je slaapt misschien maar 5 tot 6 uur.
Hoe kunnen we de kwaliteit van die slaap wel gaan verbeteren? Door geen blauwe licht te gaan gebruiken vlak voor het slapen. Door een boek te gaan lezen. Door ademhalingsoefeningen.
Het kan verder gaan, door zelfs een soort mondsteep te gaan gebruiken, waardoor je tijdens het slapen enkel en alleen nog maar door de neus gaat gaan ademen. Daardoor ga je ook weer veel meer diepere slaap gaan krijgen. En op die manier ben je de kwaliteit van de slaap wel aan het verbeteren.
En ik geloof daar ook wel sterk in dat iemand met 6 uur totale slaap en evenveel diepe slaap eigenlijk dezelfde resultaten kan krijgen als iemand die 8 uur lang slaapt en eigenlijk evengoed maar even lang diepe slaap heeft. Ja, daar ben ik zeker ook van overtuigd. Dat is ook de reden dat ik zelf 7 tot 8 uur nodig heb, omdat ik veel minder diepe slaap heb.
Ik denk dat we dat eens een keer gecheckt hebben. Klopt. Dat jij op 5 uur evenveel diepe slaap hebt als ik op 8 uur.
Dus dat zijn ook inderdaad wat punten. Dat is ook de reden dat je meer slaap nodig hebt en de kwaliteit van slaap moet verbeteren. Dus daar moet je inderdaad ook zeker naar kijken.
Vierde punt. Trainingsfrequentie. Als een klant bij ons komt, bij een personal trainer, dan is de meest standaard manier van trainingsfrequentie twee keer per week.
Omdat dat budgetair haalbaar is en ook voor de personal trainer is dat een haalbaar cijfer. Nu, twee keer in de week. Ik denk dat we daarmee akkoord moeten gaan.
Als je echte bodytransformatieresultaten wil, dan is dat te weinig. Dan moeten we naar die vier keer in de week. Vier keer ideaal.
Dat is eigenlijk ideaal, omdat je dan ook qua trainingssplit een heel mooi evenwicht kan gaan zoeken. Ja, ik ben een hele grote voorstander van bij beginnende klanten te werken fullbodies. Zo lang mogelijk.
Zelfs bij vier keer in de week. Niet dat we in drie maanden dan vier keer in de week fullbody doen, maar zeker in die eerste schema's. Dan zou je kunnen zeggen, we doen een fullbody anterieure keten en een fullbody posteriëre keten.
Dat lijkt me ook heel veel te zijn. En dat werkt supergoed. Bij drie keer in de week doe ik hetzelfde, maar dan één week twee keer anterieur en één keer posterieur.
En dan de week erop doe je twee keer posterieur en één keer anterieur. Maar die fullbody die blijft wel. Dus ik denk dat dat wel iets is dat ook een deel bij die trainingsfrequentie hoort.
Als coach niet te snel een split willen gaan maken. De meeste klanten gaan de meeste baat hebben bij een fullbody. En zeker als het gaat om bodytransformatie is het enorm groot voordeel om zowel bovenlichaam als onderlichaam te trainen.
En niet in één training zeven beenoefeningen te gaan steken en aan de andere training vijf borstoefeningen. Nee, probeer fullbody. De klant kan daar toch niet van herstellen.
Ze brengt het eigenlijk gewoon niet op. Nee, klopt. Dus trainingsfrequentie slash volume.
Zorg dat je genoeg hebt. Dus naar frequentie drie tot vier keer in de week. En zorg dat aan de fullbody waardoor het totale volume niet overdreven is en dat je niet bodybuilding splits of bodybuilding dingen begint te doen.
Dat is voor de meeste klanten totaal niet aan de orde. In het verlengde daarvan zitten we bij die intensiteit. Want de klant komt twee keer in de week bij de PT.
En laten we dan twee keer in de week idealiter daarnaast nog buiten de trainingen een training gaan afwerken in de gym bijvoorbeeld. En daar komen we vaak met bepaalde problemen. Ja, je merkt dat gewoon.
Zeker. Ik merk dat zelfs met mijn online coaching. Kan ik zelfs op afstand zien dat de intensiteit bij mijn klanten soms gewoon laagdrempelig is.
Of zelfs onder hetgeen wat ik verwacht zit. En uiteindelijk, als je gaat kijken naar wat is er nodig om spierkracht of spierhypertrofie te gaan verkrijgen. Ja, dan spreken we toch wel weer over die mechanische spanning.
En die mechanische spanning die kunnen we gaan bereiken door uiteindelijk te gaan trainen tot spierfalen. Ja. En ik denk dat dat één van de redenen, er zijn heel veel redenen, maar één van de redenen als je naar een fitness gaat.
Ik train zelf in een gym. Ik train daar nu al een aantal jaar. En ik zie daar mannen trainen of een dames trainen.
En die hebben nog nooit een zwaarder gewicht weten nemen als dat ze twee jaar geleden aan het nemen waren. En dat is één van de redenen. Die intensiteit is vaak niet daar.
Als je echt die transformaties wil, je wil echte resultaten, dan moet je je lichaam pushen. Dan moet je, als je niet meer kan, moet je proberen nog twee herhalingen eruit te halen. En dat doe je niet één keer, maar dat doe je elke training opnieuw.
En dat is iets waar vele klanten gewoon niet kunnen. Omdat dat ergens ook wel een deel mindset is misschien. En ergens misschien ook wel het verschil niet echt kennen tussen verzuring en spiervallen.
Ja, verzuring stelt uiteindelijk niks voor. Nee. Verzuring is in mijn ogen ook mentaal.
Maar dat is vaak bij mensen van oh, het begint te branden, dus ik stop maar. Ja, nee. Ja, klopt.
Maar dat merk je bij alles. Dat is in duursport ook. Ik heb daar overlaatst op Instagram nog een heel leuk filmpje van Iliot Kipchoge, een geziene marathonloper.
En die is ook degene die het meeste om kan gaan met de pijn die hij wint. Want iedereen heeft pijn op dat niveau, tegen dat tempo. Iedereen is enorm aan het afzien.
Maar het is daar doorgaan. Ik heb een boek gelezen over Mathieu Bonne. Wilskracht noemt die boek.
Wel een aanrader. Het is eerder een boek met allemaal korte fragmenten over wat hij allemaal aan het doen is geweest, over zijn prestaties. Dus er zit niet echt een theoretisch model achter over wilskracht.
Het gaat vooral over hoe hij dat aanpakt. Maar onrechtstreeks heb ik er toch al veel uit geleerd. En ja, dat is absurd om te beseffen wat een lichaam kan.
Ja. Ik heb nu ook al een tijdje... Als je z'n verhalen leest, dat hij compleet kapot is en dan nog dertig uur moet zwemmen... Dat is om je mentaal daarover te kunnen zetten. Omdat je weet, als je daar geweest bent op dat niveau, dat dat in golven komt.
Dus dat gaat terug beter gaan. Dat merk je ook bij krachttraining. Dat je echt wel veel verder kan gaan dan je denkt dat je kan gaan.
Maar, en dat is misschien het laatste grote kanttekening, de klant moet wel belastbaar genoeg zijn. We gaan niet bij een klant die een bureaujob heeft en de voorbije vijftien jaar niet heeft gesport, vanaf training één volle bak gaan doorpushen. Dus wees hier heel voorzichtig mee, want je gaat vrij snel blessures kunnen krijgen.
Dus ik denk dat we de beginsituatie van de klant mogen nooit vergeten. Daar valt of staat je programma mee. En ik denk zeker bij een beginnende klant in die eerste drie maanden, twaalf weken, ga je echt moeten als coach uit ervaring moeten gaan kijken.
Ga je de klant pushen of ga je de klant niet pushen? En als je de klant pusht, misschien een goeie tip voor veel coaches, push de klant dan met oefeningen waarbij je weet dat ze in een veilige positie zijn. Isolatieoefeningen. Isolatieoefeningen.
Niet met squats, niet met deadlifts. Dat mag allemaal, maar in latere stadiums. Als de klant meer trainingservaring heeft.
Maar doe dat bijvoorbeeld met een chest fly of bijvoorbeeld flies. Of aan de kabel dan, dat is nog een veiligere positie terwijl iemand zit. Doe dat bijvoorbeeld bij een leg extension of zo.
Of een leg press, dat zou je eventueel ook nog kunnen. Allemaal oefeningen waarbij de klant in een veiligere positie zit. Denk dat dat nog een hele belangrijke tip is? Ik ben daar ook wel fan van.
Om dat toch wel vrij in het begin te gaan implementeren. En niet per se echt tot falen falen. Maar zeker bij mensen die totaal niet gewoon zijn van te sporten.
Die hebben soms wel echt dat extra duwtje nodig waarbij je zegt van, nu ga je er wel nog twee extra doen. Want anders stoppen ze gewoon op achterhalingen en is er nog geen enkele zweetruppel op hun hoofd. Dat leer je wel wat door ervaring natuurlijk.
Dan zijn we de klant niet tot het extreme aan het pushen, maar dan pushen we ze eigenlijk net tot die grens. Omdat ze zelfs niet denken dat ze daar kunnen geraken. Allright, top.
Dus onze vijf bodytransformatiegeheimen. De carb backloading, omdat dat heel veel voordelen heeft. Ook richting de hormonale balans, wat dan ons volgende punt is.
Slaap en stress, het belang daarvan zeker niet vergeten. Trainingsfrequentie met twee keer in de week ga je niet de optimale resultaten halen. Dus klanten proberen te stimuleren om nog één à twee keer extra te gaan sporten als ze echt fameuze resultaten willen.
En dan de intensiteit. De klant leren om wat dieper te gaan en toch zichzelf te pushen om optimale resultaten te behalen. Voila, wij danken jullie weer voor het luisteren naar deze aflevering en hopelijk tot een volgende keer.
Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert.
En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil. Alvast bedankt, tot de volgende keer.
Ciao!