Welkom bij de persontrainer podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be Hallo en welkom bij de persontrainer podcast.
In deze aflevering gaan we eens kijken naar het meest ongewone advies dat we ooit hebben gegeven aan een klant. Een aflevering waarbij we een beetje out of the box gaan, niet echt met de standaard mee. Michiel, wat is een advies dat jij ooit aan een klant hebt gegeven, waar dat niet standaard is? Dat is iets wat ik zelf recent nog maar heb als advies meegegeven, omdat ik daar zelf nog maar enkele keren mee geëxperimenteerd heb, maar het heeft een langetermijnverschil dat het gaat maken.
Op korte termijn ga je daar geen verschil van ervaren, maar het is zoral de visie waarin ik wel geloofde. Het advies was eigenlijk om te gaan sporten zonder enige vorm van afleiding, dus eigenlijk ook te gaan sporten zonder muziek. Iets wat ik zelf ook al tien jaar lang heel mijn leven gedaan heb en het gevoel ook had en dacht, dat die muziek mij ook effectief meer energie gaf en dat ik een slechte training ging hebben wanneer ik geen muziek ging hebben.
Dat is eigenlijk een beetje hetzelfde effect met caffeïne bijvoorbeeld. Mensen die continu dag in dag uit pre-workout gebruiken bij het sporten of caffeïne drinken bij het sporten, laten eens één dag geen caffeïne drinken en die gaan denken ik heb een slechte training gehad, terwijl dat eigenlijk helemaal niet waar is. Dat komt eigenlijk een beetje uit de filosofie van anno 20, 24, 25, we leven in een enorme stressvolle maatschappij, er staat al zodanig veel stress op ons lichaam en hoe kunnen we nu eigenlijk die prikkels of die drempels gaan verlagen en eigenlijk gewoon meer in het hier en nu gaan zijn, meer zelfbewustwording gaan doen, ervaren van wat voel ik, naar wat kijk ik, wat ruik ik en hoe voel ik mij gewoon op deze moment.
Ik heb datzelfde advies eigenlijk opgeraapt vanuit een podcast en ik ben dat zelf eigenlijk onlangs wel eens een keertje gaan doen, dus ik ben voor de allereerste keer 10 kilometer gaan lopen zonder muziek en de eerste drie, vier kilometer waren met lange tanden, maar daarna begon ik het wel te apprecieren, want ik genoot oprecht meer van mijn omgeving tijdens het lopen. Terwijl, als ik ging lopen met mijn muziek op, mijn podcast op, ik kijk vooruit en ik ben aan het luisteren, maar je geniet eigenlijk totaal niet van de omgeving. Ik loop eigenlijk wel, dat was dan toen eigenlijk vooral tot het besef gekomen, in vrij mooie landschappen, in de polders bij mij, in Vraadsene, en ja, oprecht, ik voelde mij veel gelukkiger en veel geruststellender wanneer ik mijn lopen had gedaan, want ik had eigenlijk gewoon echt het gevoel van, ik ben echt ontspannen na het lopen, terwijl anders voelde ik mij vrij, ik ga niet zeggen opgefokt na het lopen, maar er was toch nog ergens een vorm van stress op het lichaam en dat merkte ik ook wel.
Ja, wel interessant en ik ben ook wel helemaal mee met de redenering. Ik denk dat ik het onbewust soms toepas, maar meestal niet. Wanneer pas ik het toe? Ik train bijvoorbeeld nooit met muziek in de gym.
Dus fitness doe ik zonder oortjes, zonder muziek. Ik ben dat ooit een keer beginnen doen, om inderdaad ook gewoon meer gefocust te zijn. Nu, als we het hebben over duursporten, dan doe ik wel altijd muziek of podcast, want bij mij kan een duurtraining vier, vijf, zes uur zijn.
Het is leuk om dan de omgeving te genieten, maar dan vind ik het ook wel tof om de podcast op te hebben. En voor alle duidelijkheid, de mensen die sporten tijdens deze podcast zeker blijven doen. Maar ik snap wel, ik ben bijvoorbeeld zondag met twee kameraden gaan fietsen, en dan zet je uiteraard geen muziek op, en dan ben je maar aan het praten, ben je ook aan het gerichten van de omgeving.
Je zit gewoon meer aan het heren nu. Ja, het is wel zo, en daar kun je misschien nog een kleine tussenstap, is veel gezegd, maar ik kan bijvoorbeeld niet tijdens mijn fietstrainingen luisteren naar podcasts die te maken hebben met voeding of training, omdat dan begint mijn hoofd tegen 500 per uur te gaan. Dan krijg ik duizend ideeën, en dan ben ik constant mijn gsm ontpakken om in mijn to-do-lijst ideeën te zetten.
Ja, dat is niet de bedoeling. Als dat gebeurt, dat is niet het plan. Maar ik kan bijvoorbeeld dan wel... Ik luister eigenlijk altijd podcasts die... Ja, interviews... Ik luister bijvoorbeeld naar Welcome to the AA van Alex Agnew luister ik vaak, achter-de-schermen-podcasts, Sporza-podcasts van sport.
Dus altijd richting het fietsen of interviewen, maar dat heeft niks met het werk te maken. Dat dat ontspannend is. En dan heb ik wel dat ontspannen gevoel.
Dus dat is voor mij al wel een kleine tussenstap. Ik merk dat ik niet iets moet doen wat educatief is, want dan ben ik alleen maar bezig met... Uw hersenen zijn eigenlijk gewoon aan het luisteren op dit moment, en je bent niet aan het nadenken eigenlijk. Ja, maar ik snap, ik ben wel volledig mee.
Ik denk dat dat wel iets is dat je ook kan meegeven, ook soms met klanten. Probeer ook gewoon af en toe eens bewust te zijn. Hetzelfde met het eten voor de tv.
Zeker. De tv afzetten en wees bewust wat er op je bord ligt. De smaken, de geuren.
Mindful sporten. Mindfulness in het algemeen eigenlijk. Ja, maar ik denk dat dat een hele goede tip is.
En misschien op deze moment nog een ongewoon advies, maar in mijn ogen doorheen de tijd zal dat meer en meer een gewoon advies worden. Mensen gaan meer en meer terug naar de basics moeten gaan, omdat we zo ver weg van de basics worden getrokken door alle prikkels die we hebben. Door de technologie, digitaal, AI, noem maar op.
Dat is allemaal interessant, maar dat gaat ons als mens wegtrekken van onszelf. En dus meer en meer back to the basics gaan als coach. Ga voor je klanten heel veel goede dingen doen.
Oké, dus zeer goed advies. Het ongewone advies dat ik er ga bijnemen, dat was bij een klant. En dat is niet bij één klant gebeurd, dat is nogal wel eens gebeurd.
En dat is dat we bij de trainingen in een trainingsschema, en we periodiseren altijd en een trainingsschema doen we drie tot vier weken en dan gaan we naar het volgende plan. Dus er is altijd een strategie om naar het doel te gaan. En wat ik heb gedaan bij een klant was gewoon heel het plan, bewijs en spreke, kapot gescheurd.
En gezegd van oké, de volgende sessies gaan we alleen maar werken rond relaxatie, stretching, mobiliteit, gewoon recup. Omdat ik merkte, de klant maakte geen progressie, het was veel te stressvol, de klant liep constant onder stress, had dan ook nog eens stress omdat hij merkte dat de gewichten niet naar boven gingen, omdat de resultaten er niet waren. En dan hebben we dat gewoon even volledig afgekapt.
En gezegd oké, we gaan dat allemaal aan de kant zetten, we gaan niet meer focussen op progressie, we gaan sowieso twee weken nu zorgen dat die trainingen, dat gaan mobiliteit, stretching, we gaan focussen op je lichaam, leren ontspannen, en gewoon algemene ophouding werken, rustige trainingen. Dat is niet gemakkelijk, want naar de klant toe hebben ze echt het gevoel van oei, jammer. Nu maak je helemaal geen progressie, maar dan moet je dat op een hele goede manier uitleggen.
En uiteindelijk, vanaf training 2, had de klant al snel door dat dat hen echt wel deugd deed, en dat ze na die training naar buiten gingen, en dat ze minder ontstrest waren, en niet nog altijd met dezelfde stress zaten, omdat ze volle bak maar ontgeven en ontgeven en ontgeven waren, op het werk aan het geven, naar de training komen, daar alles geven, dan terug, want ze moeten nog gaan werken. En die trainingen werden eigenlijk een rustmoment. Dat hebben we toen doorgetrokken, we hebben toen twee weken gedaan, in totaal vier sessies, en dan zijn we rustig terug beginnen opbouwen in de mate van het mogelijke, en dat was toen wel een hele goede strategie.
Zeker. Ik heb dat nog wel vaak toegepast, niet altijd tot in dat extreme. Soms hebben we gewoon gezegd, oké, we gaan een hele andere trainingsmethode doen, waarbij we niet meer focussen op die progressie in die gewichten, we gaan gewoon circuit-based doen, waarbij we gewoon de oefeningen gaan doorlopen en een andere trainingsmethode gaan toepassen, en minder focussen op die progressive overload.
Een leuke anekdote die we daar ook aan hebben, is een coach die toen voor ons werkte, en die had een klant, en die is nog extremer gegaan, want die klant heeft uiteindelijk, en dat was niet voor twee sessies, ik denk dat die dat toch zeker een jaar heeft gedaan, de klant pakt de pt-pakket, en de pt-sessie bestond eruit om rond de blok te gaan wandelen, dus een uurtje wandelen aan 75 euro per uur. Maar, vooral duidelijkheid, dat was op vraag van de klant, gaan wandelen, want de klant had zo'n stressvolle job, zat in zo'n stressvolle omgeving, dat hij dan nodig had, een uur betalende afspraak, om zich te kunnen ontspannen. Waarschijnlijk ook misschien ergens iets van eenzaamheid, of zo, en op die moment... Ja, en langs de andere kant, je betaalt ook 70 euro voor een massage, of je betaalt... Psychologen... Het zijn ook dingen die je doet, van psychologen of noem maar op, dus uiteindelijk is dat niet abnormaal.
Wat heeft de klant nodig? En als de klant op die moment enorm veel nood heeft aan een toertje te gaan wandelen, en te kunnen vertellen over zijn dag tegen iemand die niet oordeelt, waaraan niks vanaf hangt, die compleet los staat van de hele situatie, dan kan dat een enorm meerwaarde zijn voor de klant, want die gaan daarna terug, die hebben hun pabbeltje kunnen doen, die hebben hun stappen behaald, en die beginnen gewoon terug te werken. En ja, het is natuurlijk goed verdiend, maar de klant heeft er baat bij gehad, en dat is het allerbelangrijkste. Zeker en vast.
Dus ja, soms durven om compleet terug te schroeven, maar wel altijd in samenspraak met de klant. Heel goed uitleggen, heel goed over communiceren, en dat zijn zo'n beetje de ongewone adviezen die we hebben gegeven. Back to basics.
Ik denk dat dat iets is dat op deze moment misschien nog ongewoon is, maar zoals we net zeiden, de komende tijd, maanden, jaren, gaat dat alleen maar belangrijker worden, en daar ga je als pt toch op moeten blijven inzetten, omdat dat de klant enorm veel deugd gaat doen. Zeker. Allright, top, onze ongewone adviezen die we hebben gegeven, heb jij toevallig ook ongewone adviezen? Laat ons ze zeker weten, je kan ons bereiken via onze sociale media.
Heb je vragen over deze aflevering, dan kan je ook daar terecht. Voor nu, wederom bedankt om te luisteren naar deze aflevering, of je nu aan het sporten was of niet, we don't judge, maar probeer af en toe ook eens een keertje te genieten van de omgeving. Hopelijk tot een volgende keer, bye bye.
Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert, en help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Alvast bedankt, tot de volgende keer, ciao!