Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering gaan we het hebben over cardiotraining, conditietraining en we gaan eens kijken wat zijn goede vormen van cardiotraining en wat zijn misschien mindere goede vormen van cardiotraining. In de vorige aflevering, Michiel, heb je het al aangehaald dat je meer conditietraining aan het doen was richting highrocks. Richting highrocks is er natuurlijk een aantal conditionele componenten die je daarvoor nodig hebt.
Wat zit er exact in? Ik denk dat het vooral het lopen is. Hoe beter je daarin bent, hoe makkelijker of sneller je gaat uitblinken in tijd op zich. Ik heb trouwens vandaag nog toevallig iets gelezen daarover en daar stond dat je toch bij de toppen behoorde, dat je toch een 32 minuten zou moeten kunnen lopen op 10 kilometer.
Ja, ik denk uiteindelijk, je wint echt wel de race op basis van het lopen. Dat is echt wel iets wat ik zelf ook gemerkt heb, vergelijken met dan andere mensen, omdat ik qua krachtoefeningen daarin wel vrij goed zit of vrij snel de oefening kan uitvoeren. Maar ja, ik liep dan op de wedstrijd zelf, mijn allereerste kilometer liep ik 4 minuten 30 en mijn laatste kilometer was richting de 5 minuten 40.
Dat is een groot verschil. Versus iemand die steady, iedere kilometer opnieuw 3 minuten 30 of misschien 4 minuten de kilometer kan lopen, dan begint die 1 minuut 30 maar 8 al snel op te tellen op het einde van je tijd. Dus die conditie is echt wel daarin belangrijk.
En ja, ik denk het lopen op zich voor Hairo-san, dat dat wel iets is waar ik zelf ook wel meer op ga moeten draaien. Maar er zit nog conditie in. Je hebt de ski-erg en het roeien uiteraard.
Dus dan heb je nog twee vrij conditionele oefeningen. Voor de rest is het... Ik denk dat bij elke oefening komt het conditioneel apart sowieso wel kijken. Want uiteindelijk heb je ook nog de sleep-push, de sleep-pull, de lunges, de burpees.
Dat is ook nog een vrij conditionele oefening. En ja, de 100 wallballs op het einde zijn ook wel geen lachertje. Eigenlijk moet je vooral ook leren omgaan met die verzuring van je lichaam en eigenlijk ook net niet tegen die verzuring te gaan aanlopen.
Ja. Dus ja, als we het hebben over het cardio, laat ons dat even onderscheiden. En dat we zeggen, ja, burpees gaan we daar niet onder zetten.
We gaan het hebben over het lopen, de cross-trainer, de roeier, de ski-erg, de assault-bike. Zijn er bepaalde vormen waarbij jij, als je traint met klanten, de voorkeur aangeeft? Persoonlijk? Nee, natuurlijk niet iedere gym heeft die natuurlijk. Maar ik vind de ski-erg echt wel een hele leuke.
Gecombineerd met een assault-bike vind ik ook wel heel leuk en waardevol om te doen. Maar ja, natuurlijk niet iedere gym heeft die staan. Dus op zich denk ik dat een roeier op dat vlak eigenlijk nog wel de meest betrouwbare of efficiënte manier is om cardio te gaan integreren bij je klanten, omdat je die vaak wel toch zeker in alle traditionele gyms terecht hebt staan.
Nu natuurlijk als je voor jezelf een PT-studio hebt en je hebt nog geen ski-erg, is dat misschien echt wel heel interessant om te gaan aanschaffen. Maar op dat vlak denk ik dat het lopen echt het onder andere plaatje staat. Eerst omdat het echt wel voor niet iedereen op deze moment is weggelegd.
Omdat het echt wel ook weer meteen enorm veel spanning en output vraagt van je lichaam op zich. Dus mensen, vooral gympop misschien in het algemeen, die nog nooit van hun leven gelopen hebben, die moet je dan gaan laten opbouwen. Of daar ga je ineens drie, vier, misschien zelfs vijf kilometer mee gaan lopen.
Die hou je dat ten eerste nooit niet vol. Maar ten tweede gaat er zoveel metabole stress rondom die spieren en die pezen ontstaan, dat de kans op blessures gewoon in mijn ogen het niet waard is. Versus de andere cardio-toestellen, bijvoorbeeld het roeien.
Want het zou heel erg zijn of jammer zijn dat je klant na twee, drie weken out ligt, omdat ze een blessure hebben opgelopen aan de knieën of aan de scheenbenen bijvoorbeeld. Waardoor ze nog moeilijker kunnen wandelen of stappen. Want dan ben je die klant ook voor een langere periode kwijt en dan wil je uiteindelijk al hun kosten gaan vermijden.
Ja, ik denk dat we hier een paar zaken moeten apart halen. Eén, als je een cardio-toestel kiest, denk ik dat het interessantste is dat je iets kiest waar je zo veel mogelijk je volledig lichaam gebruikt. Dan zitten we bij de soulbike en het roeien komen het kortste in de buurt.
De ski-urk is toch nog hoofdzakelijk bovenlichaam. Dan ga je je benen een beetje moeten gebruiken, maar toch niet overdreven. Terwijl bij het roeien is het echt wel de bedoeling dat je de eerste fase duwt met je benen en dan doorroeit met je armen.
De soulbike spreekt voor zich dat je daar zowel je armen en je benen voor nodig hebt. Dus ik denk dat die twee zijn inderdaad ook bij mij een voorkeur. Als we puur kijken naar het budget voor de coaches die een personal trainer studio hebben, is de soulbike het goede koopste.
Ja, de soulbike is het goede koopste en de reden is dat een roeier, je vindt een roeier zeker goedkoper dan een soulbike, maar er is eigenlijk maar één merk en dat is Concept 2 die een fatsoenlijke roeier hebben. Ik heb al zoveel materialen getest en ik heb al zoveel roeiers getest en er is niks, maar dan ook niks, dat tegen een Concept 2 op kan. Bij een Concept 2 spreken we over 1200 euro ongeveer en voor een soulbike spreken we over 900 euro.
Dan hebben we het over de standaardmerken, dus het kan zijn dat je ergens via VIA of via een ander fitnessbedrijf ergens een soulbike uit Made in China of dergelijke hebt die ook goed is. Dat kan, we hebben ze natuurlijk niet allemaal getest, maar daar rond de duizend euro moet je ongeveer rekenen als PT als je zoiets wil aanschaffen. Dan zijn dat inderdaad de beste opties.
Het lopen, zoals je zei, veel te veel belasting op het lichaam. Eén, als we kijken naar puur prijs, ga maar eens een looband bestellen. Je gaat met duizend euro niet toekomen, dat mag je maal twee, maal drie, maal vier, maal vijf doen.
De professionele loobanden gaan naar de tienduizend euro, dus dan zit je al met een hoger prijskaartje. Wat wel interessant kan zijn, is bijvoorbeeld die woodways, die curves. Die heb ik bij mij in de gym staan.
Die is heel moeilijk, dat moet je echt wel aanwennen, wil je daarop leren lopen, maar dan is je belasting veel minder, omdat je eigenlijk met die curve meebeweegt. Dus dat is eigenlijk, moesten mensen toch om een of andere reden per se willen lopen, dan zou dat wel een optie kunnen zijn. Maar ja, genpop.
Het grappige van het verhaal is eigenlijk dat, als we nu gaan kijken, wat zijn de zaken die meestal het eerste worden gedaan, conditioneel, dat is een start to run. Mensen willen vijf kilometer kunnen lopen, maar er is eigenlijk niemand bijna klaar om te gaan lopen. Als we een single leg squat of op één been laten staan, zijn er klanten die geen tien seconden op één been kunnen staan.
Als ze op één been een beetje moeten doorzakken, gaat die knie volledig naar binnen. Dat zijn dan de mensen die willen gaan lopen. Dan weet je op voorhand dat er blessures mogelijk zijn.
Dat komt vaker en vaker. We gaan hier dan ook nog een onderscheid moeten maken tussen vrouwen en mannen. De reden is puur anatomisch.
Dames hebben over het algemeen bredere heupen dan mannen. Dat is om kinderen te kunnen baren. Een kindje moet daar zitten en hun uit kunnen.
Vandaar gaat de Q-angle ook groter zijn bij dames. De Q-angle is eigenlijk de hoek van de heupkom naar de knie. Bij mannen die smallere heupen hebben, gaan die iets rechter onder hun knie zitten.
Bij dames met iets breder heupen, dat is iets wijder. Een grotere Q-angle wordt dat genoemd. Dat wil dan ook zeggen dat er nog meer moet gewerkt worden aan stabiliteit van de knie, optreinen van de gluteus, optreinen van de vastus medialis.
Dat zijn punten als dames willen lopen. Als je gaat kijken naar de marathonloopsters, dat zijn heel tengere, heel smalle dames. Die hebben redelijk smalle heupen.
Daar is ook een reden voor dat die dat dan ook goed kunnen. Enerzijds ook die Q-angle. Anderzijds ook het gewicht.
Een marathonlopers zijn mensen die heel weinig wegen. Die moeten weinig massa in beweging brengen. Dat zijn allemaal zaken waar je als coach toch wel rekening mee moet houden.
Waardoor we terug gaan grijpen naar een roeier waarbij de belasting heel laag is. Bij een soulbike is de belasting ook laag, maar daar zitten we bij het punt. Er is wel eens een leuke test.
Je moet dat niet bij iedereen doen, maar ik heb dat wel eens een keer getest bij een klant. Ik zei dat we twee minuten een soulbike zouden doen, maar niets zeggen over tempo. Iedereen begint gelijk een gek op dat toestel en na twintig seconden is het volledig gedaan.
Dat is bijna bij iedereen. Mensen kunnen ook totaal niet pacen. Ze hebben totaal geen idee hoe ze hun lichaam moeten controleren en pacen.
Dan heb je weer de roeier waarbij dat dan iets makkelijker gaat. Bij een soulbike gaan ze heel snel compleet buiten adem zijn, omdat dat heel veel vergt van het lichaam. Leuk als finisher.
Ja, inderdaad. De algemene traditionele cardio, heb je daar al veel gebruik van gemaakt? Ik denk aan de cross trainer, ik denk aan de stair climber. De cross trainer gebruikte ik vroeger wel eens een beetje.
Puur de traditionele opwarming. Wanneer ik bijvoorbeeld zelf door mijn andere klant bezig was, of ik liet ze van in het begin de grond aanmaken, dat wanneer mijn klanten de gym binnenkwamen, dat ze zelf al steady vijf tot tien uurtjes gingen opwarmen, totdat ik bij hen was. Op die manier zijn hun vijftjes gaan vragen van hoe is hun dag geweest? Zijn er bepaalde zaken waarvoor je vandaag rekening mee moet houden? Heb je goed geslapen? Heb je goed gegeten? Omdat dat ook wel natuurlijk weer belangrijk is richting hoe ga je training gaan opbouwen.
Maar in het algemeen zijn dat niet echt zaken die ik echt steady in trainingsschema's heb verwerkt. Omdat ik daar misschien gewoon niet echt het nut van inzie. Dan probeer ik liever het conditioneel vlak te gaan betrekken in meer circuit trainingen of meer high intensity trainingen.
Omdat je dan op die moment ook wel weer meer het lichaam en de spieren gaat gaan belasten. Ja, want ik denk inderdaad wel, ik heb dat vroeger ook nooit gedaan en ik ben nog altijd geen voorstander van te zeggen we gaan twintig minuten cardio doen bijvoorbeeld tijdens een training. Daar ben ik zeker geen voorstander van.
Maar wederom richting die hybride training, circuits maken waarbij in een circuit één conditionele oefening zit. Bijvoorbeeld voor onze health programmatie hebben we lower body, upper body, core conditioning. Dus vier oefeningen, een giant set eigenlijk.
Waarbij je bijvoorbeeld een lunge doet, daarna een flat dumbbell press, dan een woodchop of gewoon een core oefening en dan eventueel de assault bike of de roeier. En dat dan, die vier oefeningen achter elkaar. Daarna kort rust of wel geen rust en gewoon die circuits herhalen.
Waarbij je een soort van workouts krijgt. En toch wel heel veel gemerkt dat mensen dat ook wel heel tof vinden. Omdat ze dan die combinatie hebben van ze hebben zowel kracht gedaan, maar ze zijn ook moe.
Ze hebben ook gezweet. Ze zijn ook wat buiten adem. En dat is toch ook waar veel mensen naar op zoek zijn.
Ja, dat is heel goed. Ja, is dat dan de ideale manier om spiermassa op te bouwen? Nee, maar waarvoor komt uw klant? Het kan een hele leuke manier zijn om vetverbranding te stimuleren. Want vetverbranding stimuleren kun je op veel verschillende manieren doen.
Dat kunnen we door een uur te wandelen doen. Maar we kunnen dat ook doen door intensieve krachttraining. Maar we kunnen ook die circuits gaan bekijken.
Ik denk dat coaches daar in mijn ogen veel meer rekening moeten leren houden met de klant. En ik heb dat vroeger ook veel te weinig gedaan. Ik volgde zelf ook mijn opleidingen in Duitsland en in Amerika.
En daar zagen we heel vaak dat je geleerd periodiseerde, geleerd schema's maakte. Die oefening na die oefening, dan die oefening, dan komt die oefening. In de volgende fase gaan we dan dat als vervolg doen.
En dat is allemaal super goed. Dat is super interessant. Maar als je het totale plaatje gaat bekijken, en stel je hebt iemand die komt voor vetverlies en wil wat gewicht verliezen, dan telt het eigenlijk dat die twee uur PT het minst belangrijke is van die week.
Dat klopt. Het gaat om de algemene, de non-exercise activity thermogenesis. Algemene beweging verhogen.
Het gaat om de voeding. Het gaat om die calorieën die moeten verminderen. Dus hetgeen dat je dan eigenlijk tijdens die training doet, heeft zo weinig impact, dat je je daar ook niet te maniakaal vast moet pinnen op theorie, maar ook moet durven te horen bij je klant.
Wil je wat conditie doen? Oké, geen probleem. Dan voegen we dat er gewoon in. Natuurlijk altijd nog op een gestructureerde manier, op een fatsoenlijke manier, goed gegeven.
Maar ik zou daar nu, moest ik fulltime PT nog zijn, veel meer mee bezig zijn en die hybride vormen veel meer gaan toepassen. Ja, ik denk dat dat ook gewoon belangrijk is richting de motivatiefactor van de klant toe. Hoe gemotiveerder je klant kan blijven houden, hoe leuker die klant het gaat vinden om met jou te kunnen blijven sporten en hoe langer dat die klant ook gewoon op termijn bij jou in begeleiding gaat blijven.
Want als hij na een tijdje het gevoel heeft van ja, ik doe het eigenlijk niet meer zo graag, dan gaat die klant stoppen. Maar als je elke keer ook luistert naar ja, wat wil die klant ook effectief gaan doen en ja, ziet die dat zelf zitten om bijvoorbeeld echt een metabole of cardiovasculaire finisher te gaan doen op het einde van een training. Ook al is dat tegen de wetten van spierenbouw toe.
Ja, als die klant dat leuk vindt en die klant wil gewoon op het einde van zijn training met zijn tong tot op de grond hangen en gezweet hebben, dan denk ik dat je daar echt gewoon moet luisteren en dat gewoon laten toepassen. Want gelijk dat je zelf zegt, ja, dat uurtje of dat anderhalf uurtje, misschien zelfs nog twee uurtjes op die weektijd, dat gaat het verschil niet maken als je ook niet gaat kijken naar het totaalplaatje. Ja, vandaar dat het als coach zo belangrijk is.
We hebben het al een aantal keer aangehaald in de podcast. Wil je een goede coach zijn, dan moet je eigenlijk 90% van de tijd bezig zijn met alles wat buiten die twee uur gebeurt en maar 10% van de tijd van die tijdens de twee uur pt. Misschien nog een leuk extraatje, want dat is ook wel iets dat vaak wordt gedaan en wij vroeger ook hebben gedaan.
Een andere vorm van cardio, in de zin van boksen. Een beetje op de pads, schaduwboksen. Ik bedoel dan echt op de pads.
De klant heeft de boxhandschoenen aan, jij hebt de pads aan. Ook een heel leuke manier van cardio. Wordt enorm onderschat, want het is ook wel heel intensief en mensen vinden dat gewoon ongelooflijk tof.
Iedereen vindt dat tof en meestal de mensen die het meest introvert zijn, of waar je het helemaal niet van zou zeggen, de boekhouder bij wijze van spreken die bij jou komt trainen, dat zijn dan vaak de mensen die echt compleet losgaan met boksen. En dat draait niet om perfecte techniek, daar gaat het niet om. Het gaat gewoon om... Je laat je energie vrij in die pads, er kan niets gebeuren, het is een veilige omgeving, niemand gaat je een boks teruggeven, want dat is natuurlijk een verschil.
Vanaf dat je in de ring komt en er is iemand die je ook een slag kan geven, dan veranderen alle factoren. Maar over het algemeen, zo wat boksen op de pads is ook voor mij een vorm van cardio. Het is ook een hele leuke finisher op het einde van de training.
Ik heb dat zelf vroeger heel vaak toegepast, ook bij klanten die er ook achter vroegen. Die willen dat eigenlijk constant elke training opnieuw doen. Je verzint een paar leuke combinaties, je doet YouTube open.
Nogmaals, het draait niet om de perfecte techniek, het gaat puur om dat energie kwijt geraken op een andere manier. Ja, zeker vast. Ik vind het echt wel leuk.
En je hebt dat zelf ook heel veel toegepast. En gelijk dat je zelf zegt, de klanten beginnen daar na een geloof van tijd ook gewoon achter te vragen. Dus dat is echt wel zeker iets wat je kan gaan toepassen in jouw coaching.
Ja. Oké, dus cardio, de slechtste vorm van cardio. Als we daarin moeten afsluiten, dan gaan we wel lopen nemen.
De zaken hebben we net opgesomd waarom dat iets minder interessant is. Het grappige is natuurlijk dat iedereen net meestal start met lopen. Als ze terug gaan bewegen, hebben ze de goede voornemens.
Na een nieuwjaar is het een start-to-run doen, terwijl ze daar totaal niet klaar voor zijn. Dus let daar een beetje mee op. Zorg dat je klant daar klaar voor is.
Mocht je toch klanten hebben, zorg dan dat je zelf een start-to-run schema hebt. Online kan je daar eigenlijk hele goeie vinden. Ik denk tegenwoordig dat onze goede vrienden... Ik heb daarvoor eigenlijk zelfs nog een betere app.
Die is gratis. Wacht hoor. Ik heb die onlangs eigenlijk via een kennis ook, via een lopend.
Iemand die heel veel met lopen bezig was, aangeraden gekregen. En dat is de, eens eventjes krijgen, Trenara-app. Ja.
Ik kan er niet op komen, maar ik heb het hier zelf op mijn gsm gehouden. Die is heel leuk. Het is een goeie app, die een volledig loopschema, op basis van de training die je eigenlijk invoert, gaat zich daar ook op gaan aanpassen.
Dat doen een start-to-run eigenlijk niet. Dus op dat vlak is die app misschien nog wel net iets beter. Yes.
Zeker een van Trenara-app ben ik ook mega fan van. Top. Dus kies voor low-load cardio-vormen, zoals roeien en ook de Assaultbike.
Weet dan puur financieel dat je met de Assaultbike het beste af bent. Heb je toch nog vragen? Dan kan je ons altijd vinden op onze social media. Vergeet zeker geen reviews achter te laten op onze podcast.
Dan zien we jullie graag een volgende keer. Merci voor het luisteren en bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.
Alvast bedankt. Tot de volgende keer. Ciao.