Welkom bij de persontrainer podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainer podcast.
In deze aflevering gaan we het eens hebben over businesscoaching en vooral waarom jij misschien geen businesscoach nodig hebt. De businesscoaches groeien al een tijdje, zoals paddenstoelen uit de grond online. Je krijgt enorm veel advertenties op sociale media van businesscoaches en dergelijke.
Michiel, wat is jouw ervaring daarmee? Heb je vaak al zo'n dingen gedaan? Verschrikkelijk. Ik zie zelf wel het nut in wat een businesscoach kan betekenen voor je bedrijf, afhankelijk van in welk stadium jouw bedrijf zelf zit. Ja, en het is al een heel belangrijke kennis waar we het over moeten hebben.
Waar mijn haar echt van rechtkomt de laatste tijd, is dat ik tegenwoordig op Instagram niks anders tegenkom. Dat gebeurt wekelijks minstens drie, vier keer. Van die opstartende wannabe businesscoaches, die mij nog niet eens volgen.
Ik volg hen eigenlijk zelfs nog niet eens. Die beginnen mij te volgen, die sturen mij direct een bericht via Instagram. Waar ben je vooral mee bezig? Ik kan jou beloven dat dit of dat of zo.
Ik antwoord daar gewoon altijd tegenwoordig heel grappig op. Ik zeg het feit dat jouw business zo succesvol zou zijn. Als je business zo succesvol zou zijn, dan zou je eigenlijk niet eens cold leads moeten gaan benaderen.
Dan praat je product voor zichzelf. Dan krijg je zelfs helemaal geen antwoord meer. Je hebt ook vaak... Een geautomatiseerd systeem is veel gezegd.
Maar als je cold leads benadert, is dat iets waar we daar ook even kort over kunnen hebben. Als je dan naar het profiel gaat van die coaches, dan hebben ze soms honderd volgers of de vier berichten. Natuurlijk, iedereen moet ergens beginnen.
Maar je kan pas businesscoach zijn als je zelf al een aantal succesvolle businesses hebt gerund. Dat is het eerste puntje dat we vaak zien. Als je een businesscoach jou benadert en ze hebben zelf geen fitnessbusiness succesvol gerund, dan denk je dat er al zo'n alarmbelletje moet afgaan.
Omdat je dat ook vaak ziet. Coaches denken easy money. Ik ga wat businessadvies geven, wat standaard marketing en salesadvies.
Maar de fitnessbranche is een specifieke branche. Zelfs personal training en online coaching is een compleet andere strategie. Dus als die persoon zelf geen enkele ervaring heeft of zelf niet kan aantonen dat hij of zij echt een succesvolle business heeft gerund, dan zou ik zo snel mogelijk blokkeren, denk ik.
Verwijderen, blokkeren, klaarvermeren en rapporteren. Want ja, dat merken we vaak. Ik heb dat zelfs ook in onze DM's met BAPT.
Van, hé, we zien dat je een coach bent en we kunnen je meer klanten geven per maand. En dan denk ik van, dude, echt waar, we zijn niet allemaal geen coach, we coachen coaches. Dat is dan letterlijk copy-paste, totaal niet gezien uit het profiel en doen alsof ze dan geïnteresseerd zijn.
Slaagt echt nergens op. Dus ja, ik denk dat dat wel een belangrijk punt is. De tweede rode vlag waar je op moet letten en waarom je misschien geen businesscoach zou nodig hebben, is de 10.000 euro per maand belofte.
Ik denk dat dat het meeste voorkomt. Verdien op zes maanden, geven wij een garantie dat je 10.000 euro per maand verdient? Ze willen dat altijd inderdaad heel mooi laten blijken van de online coaches die 10.000 euro per maand op het strand van Bali verdienen, bijzonders spreken. Maar ik denk dat je dat echt wel op één hand kan tellen van de weinige personen die dat op die manier waar maken.
En de personen die dat waar maken zullen daar wellicht ook wel heel hard en heel veel en heel lang voor gewerkt hebben om dat te kunnen realiseren, denk ik. Want laat ons eerlijk zijn, het kost allemaal gewoon tijd, moeite en energie. En een succesvol business opstarten is één, maar een business succesvol laten draaien is twee.
En dat succes komt gewoon niet op één, twee, drie weken tijd. Dat heeft gewoon tijd nodig, zeker met social media. Ja, zeker en vast.
En de businesscoaches die dat dan beloven, zijn vaak ook bepaalde succesverhalen of testimonials die spijtig genoeg redelijk opgeblazen zijn. Daar heb ik ook al een aantal keer gemerkt dat het ver afstaat van de realiteit. Als in wat geloof je dan? Goh, als in bijvoorbeeld... Ja, hoe moet ik dat nu zeggen? Stel, we hebben vorig jaar met BAPT een bepaalde omzet gedraaid.
En we hebben, puur fictief, we hebben in mei onze grootste maand gedraaid qua omzet. Om dan dat cijfer te pakken als het gemiddelde. Snap je wat ik wil zeggen? Stel, een coach heeft ergens in een bepaalde maand 15.000 euro verdiend.
Maar dat is dan misschien gebeurd door een actie of whatever. En dan de komende twee maanden was dat maar 5.000 euro. Dan toch die 15.000 pakken als deze coach verdient 15.000 euro per maand met onze marketingstrategieën.
Dat heb ik al vaak gemerkt, dat dat het punt is. Ook het communiceren van hoeveel leads die coaches krijgen, maar puur baseren op een cijferje leads door middel van kliks met Facebook-ads. Maar de effectieve conversie naar klanten wordt daar niet besproken.
Deze coach met onze strategieën, 600 leads per maand. Ja, dat is allemaal tof. Maar daar zet je niks mee.
Als er niemand converteert, dan zet je niks mee met die leads. Zo van die trucjes ga je heel vaak zien of horen bij businesscoaches. Nu, om even terug te komen op hetgeen dat je in het begin zei.
Het stadium waarin je jezelf als coach bevindt. Zouden we daar een bepaalde leiding kunnen trekken? Als je daar nog niet bent, dan heb je niet echt baat bij een businesscoach. Als je daar voorbij bent, dan zou dat wel kunnen.
Op financieel vlak dan? Nee, financieel denk ik niet per se. Ik geloof heel hard dat er veel goede coaches zijn die hun business niet top draaien omdat ze te weinig kennis hebben in verband met marketing en sales. En waarbij een businesscoach wel zeker een goede meerwaarde kan zijn.
Maar er zijn ook heel veel coaches die denken dat ze met een goede businesscoach een goede business kunnen runnen. En dat is dan weer niet waar. Want wat is de basis van een goede business als coach? Het mannetje zelf.
Ja, klopt. Jijzelf, je eigen kennis, je eigen product, hoe je je opvolgsysteem naar klanten toe, en vooral de resultaten van je klanten. Ja, ik denk dat het inderdaad vooral wanneer je zelf weet dat je product op de markt is, je product werkt en is volledig uitgewerkt.
Je vertelt een volledig verhaal klanten mee. En laat ons zeggen, dat hoeft zelfs nog niet eens in dergelijke mate van succes te zijn, maar als er bij jou iedere maand zes leads binnenkomen, en van die zes leads kan je vijf personen omzetten naar startende klanten per maand, dan ben je al vrij succesvol bezig. Natuurlijk.
Zelfs als er er maar drie zijn, maar je kan die alle drie omzetten, dan weet je van, oké goed, het product dat je verkoopt, het verhaal dat je komt vertellen, werkt wel. Want iedereen die bij jou informatie komt vragen, die is mee in het verhaal en die start op. En dan is het volgens mij eens dat je dat goed onder de knie hebt en je beseft van, oké goed, mijn verhaal werkt, mijn concept werkt, mijn product is er.
Hoe kan ik die processen gaan optimaliseren, gaan verbeteren? En dat is waar een goede business coach wel enorm veel meerwaarding kan gaan bieden. Naar opvolging, leads toe, systemen, bepaalde automatisaties toe. Want dat zijn dan wel de pluspunten die een business coach jou kan gaan leren op het vlak van marketing, op het vlak van sales, zonder daar zelf eigenlijk continu jouw eigen hoofd over te moeten gaan breken.
Want time is ook gewoon money. En op dat vlak kan dat echt wel thuisbesparend gaan zijn, kan je er heel veel over gaan bijleren en zo trek je denk ik in mijn ogen jouw eigen business wel naar een hoger niveau. Ja, het schaalbaar maken van je business, jezelf meer en meer een beetje aan de kant kunnen schuiven.
Ik denk dat daar voor de meeste coaches wel het ideaal is om een business coach in dienst te nemen. Vooral voor de startende coaches denk ik persoonlijk niet dat het interessant kan zijn, omdat je gewoon uren moet kloppen, je moet ervaring op doen en het is daardoor dat je je systemen gaat uittesten met je klanten. Uiteindelijk ga je meer en meer ervaring krijgen, ga je een beetje de gulden middenweg vinden, ga je goede trainingsmethodes vinden die goed werken, ga je klanten meer kunnen leren inschatten, social skills verbeteren en automatisch ga je je business beter doen draaien.
En op een gegeven moment, als al die dingen in orde zijn, dan gaat een business coach jou kunnen helpen om nog groter te worden. Dus als we dat bekijken binnen ons eigen systeem, binnen BAPT, denk ik dat een BAPT level 1 geen nood heeft aan een business coach. Vanaf dat je de BAPT level 2 hebt, volledig hebt gedaan, dan denk ik wel dat business coaching kan helpen, omdat je dan alle kennis hebt opgedaan die je nodig hebt om een goede personal trainer te zijn.
Dan gaat het natuurlijk nog om ervaring, het gaat nog om de social skills, het kunnen omgaan met klanten, want dat is iets... En de resultaten, hè? Ja, en de resultaten uiteraard. Resultaten spreken altijd voor zich. Ik ken een coach die nog nooit in zijn leven bezig is geweest met marketing en sales, maar die alleen maar resultaten post.
En die resultaten spreken voor zich, en dat is de manier waarop die coach altijd vol zit. Die zitten altijd vol. Als het werkt, dan werkt het.
En dat is niet gemakkelijk, maar dan spreken we over een coach die al meer dan tien jaar in de branche zit, dus dat is niet simpel, eer dat je dat allemaal hebt uitgedokterd. Maar op zich, als je eenmaal daar bent, dan wordt het alleen maar makkelijker. Dan laat je resultaten voor je spreken.
Ja, en dan kun je een coach gebruiken om het schaalbaarder eventueel te maken. Nu, waar moet je goed op letten als je met business coaches aan de slag wil gaan? Dat is dat ze je leren verkopen, maar niet hoe je echt een goede coach wordt. Dan komen we een beetje terug op de structuur van wanneer je een business coach kan inschakelen.
Focus je niet alleen op die verkoop, en focus je niet alleen op cijfers. Dat is iets waar vaak fout wordt gedaan. Ik heb zelf al veel business coachings gevolgd, en ik heb ook al een coach gehad die tegen mij letterlijk zei dat de prijs te laag was, je moet naar 2000 euro gaan voor drie maanden.
Online coaching. Ja, dat is heel makkelijk gezegd. Dan ben je fit na een week.
Ja, maar begin maar eens te verkopen. Je moet dan waarde creëren en blabla. Dat is heel veel blablabla, maar heel moeilijk toepasbaar, effectief in de praktijk.
Dus vooraf dat je zoiets hebt, ook weer al moet er een rood vlaggetje gaan branden, want dan ga je ook niet echt nodig hebben. Wat ik ook heb gemerkt, is dat coaches die net met hun neus boven water kunnen blijven, ook geen nood hebben aan een business coach. Die het wel willen proberen als laatste reddingsmiddel.
Ja. Worst idea ever. Waarom? Ja.
And now you've done that. Ja, nee, maar waarom is dat worst idea ever? Omdat je verwacht de sleutel. Je verwacht het geheim.
Wat kan ik hier nu gaan doen, wat mij morgen direct resultaten neemt? Maar zo werkt dat niet. Een goede business coaching is op zijn minst een traject van zes maanden, waarin je zes maanden allerlei dingen gaan moeten veranderen en toepassen en testen. Allemaal strategieën die kunnen werken, maar die moeten eerst getest worden.
En pas na zes maanden kun je gaan evolueren. Oké, waar staan we? Wat heeft gewerkt? Wat gaan we nu nog meer doen? Er is geen enkel ding dat jij kan doen als coach met één tip, waarbij je direct in één keer... Dat is onmogelijk. Dat is inderdaad onmogelijk.
Dus ik denk dat dat iets is waar je zelf als coach, als je het wat moeilijk hebt, heel goed over moet nadenken. En eerder moet nadenken naar andere strategieën die je kan doen, zonder daar geld in te investeren. Ja, ik denk vooral in het moment dat je echt beseft van oké, goed, mijn product verkoopt niet of het werkt niet.
Go back to basics. Kijk naar jezelf in het spiegel. Wat doe ik nu? Wat doe ik verkeerd? Hoe verkoop mijn product? En durf met klanten, ex-klanten, nieuwe leads te praten van oké, wat is de reden dat je afhaakt? Wat is de reden dat jij wel gelooft in het concept? En probeer te achterhalen welke impact jouw verhaal achterlaat bij jouw doelpubliek.
Ja, zeker. Want dat is volgens mij een van de grootste fouten, denk ik, of redenen. Dat jouw verhaal gewoon niet overkomt naar jouw publiek toe.
Dat jouw publiek gewoon niet klaar is om jouw product te kopen. Ja, klopt. En dan is het in mijn ogen gewoon geen goeie idee om een businesscoach in te huren.
Gewoon omdat je dan niet die gouden sleutel gaat krijgen. Dat gaat altijd een traject zijn voor een aantal maanden. Dus ik heb dat ook meestal wel gezegd als ik wat businesscoaching deed.
Heb je een bepaalde buffer? Kun je een aantal maanden bufferen? Omdat we gaan een aantal dingen moeten proberen. Je gaat een aantal systemen moeten implementeren. Dat gaat niet van de eerste keer vaak gaan werken.
Soms wel, soms niet. Want je kunt dat nooit effectief voorspellen. Dus ik denk dat dat wel iets is waar je zeker rekening mee moet houden.
Wat we nog hebben in verband met de businesscoaching is, als laatste misschien, ze proberen vaak een traject te verkopen waarbij jij, niet voor altijd, maar wel voor een heel lange periode afhankelijk gaat zijn van hen. Natuurlijk, het is ook een businessmodel. Iedereen moet geld verdienen.
Maar daar moet je ook wel heel slim in gaan kijken. Wil je aan de slag gaan met iemand waarbij je langere termijn in een traject zit? Ik heb businesscoaching gedaan waarbij ik anderhalf jaar integende. En na zes maanden dacht ik, fok.
Oké, nog twaalf maanden te gaan. En nog twaalf maanden dikke prijzen per maand betalen. Nu op zich, waarom dacht ik fok? Dat was, je krijgt waanzinnig veel info, maar die info moet je zelf één gaan implementeren.
Wat logisch is. Dat moet je allemaal zelf gaan maken. En twee, je moet dat gaan testen.
Sommige dingen werken wel, en sommige dingen werken niet. Maar daarnaast moet je wel je klanten nog coachen, en moet je je klanten nog begeleiden. En dat wordt gewoon zo gigantisch veel werk op een gegeven moment.
Klopt. Dat het heel vaak, die high-end businesscoaching, is tof als je iemand hebt die je je marketing volledig uit handen pakt. En je social media volledig uit handen pakt.
En jij alleen nog maar moet bezig zijn met het klanten coachen. Dan is dat een interessant verhaal. Maar als je dat allemaal zelf moet doen, dan moet je daar wel heel heel bewust van zijn dat je een extreem drukke periode tegemoet gaat.
Ja, dat klopt. Ik heb zelf echt ook gewoon die fout gemaakt. Ik denk ondertussen anderhalf jaar, bijna twee jaar geleden, de keuze gemaakt om met de Institute of Health samen te gaan werken, met Jay Carter.
Ja, dat was een track van een jaar. Daar betaal je toch aanzienlijk veel geld voor per maand. En ja, dan kwam ik gewoon echt tot de conclusie van ik heb daar gewoon geen tijd voor om mij te gaan verdiepen in die leerstof.
Ja. En dan zeiden ze van ja, je moet aanwezig zijn in de calls. Ja oké, maar als die calls om zeven uur morgens zijn en ik heb de vroege, dan kan ik al niet aan die call aanwezig zijn bij een spreek.
Of ik heb pt dat ik moet geven, dan kan ik ook niet in die call aanwezig zijn. En dan komt dat heel vaak van oké, ja goed, dan moet het op basis van zelfstudie gaan gebeuren. Ja, en dan ben je één, twee uurtjes, drie uurtjes per week misschien bezig met die zelfstudie, maar dan merk je al gauw, merk ik al gauw dat dat, ja, ik zeg de bomen door het bos niet meer na een tijdje.
Nee, klopt. Ik heb datzelfde gehad bij een businesscoach waar ik heb gezeten. En ik kan daar op zich weinig echt super slecht van zeggen, want de inhoud en de content die die hadden, was wel oké.
Wat wel interessant was daar, en dat is misschien een leuke om hierin af te sluiten, het verschil, want dat was een businesscoach uit Engeland, het verschil in Engelse markt, Nederlandse markt, Belgische markt, Franse markt, Amerikaanse markt, Australische markt, kun je niet vergelijken. En dat merkte ik heel fel als ik in groepscalls zat met gasten die dan daar in de buurt zaten, er zaten natuurlijk heel veel Engelsen in dat businesstraject, en die pasten dat aan het doen, maar ook de communicatie die ze vaak deden, soms dan deden ze een... Hoe noemt dat nu? Dat je zo met twee een salesgesprek nabootst. Kan niet op de naam komen.
Maakt nu niet uit. Dus dan deed je tijdens een call, met twee moest je proberen je product te verkopen, een rollenspel. Een rollenspel.
En dan moest je je product verkopen aan een andere. Maar wat je dan soms moest zeggen, dacht ik, maar jongens, als ik dat hier doe, hoe brut dat jullie zijn. En zo van, ja, je hebt geen tijd, dat is bullshit, je moet prioriteiten stellen.
Het is nu heel kruud door de bocht, maar dat waren heel vaak van die dingen dat ik dacht van, jongens, dat krijg je hier in Vlaanderen niet klaar. Als je zo tegen je klanten communiceert, of je gaat zo mails sturen, dat is allemaal goed en wel. Als je vol zit, en je hebt niet zoveel volk nodig... Dan moet je als reuze een stukje autoriteit hebben.
Voilà. Dan kun je dat gaan riskeren. Maar hoe die dat soms deden, en hun coldcalls en alles, dacht ik, mannen, mannen.
Dat krijgen we hier nooit klaar. Dus probeer daar ook zeker in op te letten. Als je iets zoekt in het buitenland, of je bent op zoek naar een businesscoach, let daar goed mee op dat het wel een groot verschil is qua marketing en sales in andere landen.
Ik denk eigenlijk dat we daar straks gewoon al hebben aangehaald, dat je gewoon voor jezelf eens een keertje moet kijken. Misschien enerzijds van, is de coach actief in België? Zodat je weet hoe de Belgische markt in elkaar zit. En heeft de coach zelf ook ervaring in de fitnessbranche? Op basis daarvan denk ik... Succesvolle ervaring in de fitnessbranche.
Ja, inderdaad. En dan denk ik dat je op basis daarvan wel een mooi besluit kan maken. Of dat die coach al dan niet de meerwaarde gaat zijn bij jouw bedrijf.
Ja, zeker en vast. We proberen altijd een goede tip te geven aan de luisteraars. De businesscoaches gaan het niet graag horen, maar als je Alex Hormozy volgt... Alex Hormozy heeft een aantal boeken.
Die kan je in kindervorm voor 99 cent kopen, denk ik. Of 1 euro. Het maakt nu niet uit.
Die spotgoed je koopt. Hij geeft ook bijna alle info gratis weg. Het beste marketing en salesadvies dat je ooit gaat krijgen, ga je voor minder dan 5 euro kunnen opdoen.
Volg Alex Hormozy. Ga naar Amazon. Koop al zijn boeken.
Gaat u geen geld kosten. Bij elke boek zit een videobibliotheek bij waarin hij bepaalde hoofdstukken in videovorm uitlegt. Het enige waar je daarmee moet opletten is iemand die 50 stukken content per dag post.
Verlies daar niet in. Je kan hem volgen op sociale media, maar verlies daar niet in. Ik zou aanraden, koop gewoon de boeken.
Ga eventueel op YouTube eens kijken, maar zorg er niet voor dat je alleen maar aan het consumeren bent, maar zorg dat je ook aan het produceren bent. Boeken Alex Hormozy en dan ga je als startende en gevorderde coach al waanzinnig veel mee zijn. Zorg dat je dat allemaal implementeert en dan zijn we gemakkelijk een jaar, misschien twee jaar verder.
Allright, dan wil ik jullie terug bedanken voor het luisteren en tot in de volgende aflevering. Bye bye. Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert en help andere trainers ons te ontdekken. Jouw feedback maakt echt het verschil.